logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakość obrazu w zatrzymanym nagraniu z kamery analogowej BCS 2Mpx

tetezz 13 Sty 2019 14:47 1029 8
  • #1 17697719
    tetezz
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Cześć,
    Ostatnio testowałem u siebie kamerę HD-CVI BCS (tq3203ir3) z przetwornikiem typu starlight. Osobiście polecam kamerkę bo fajnie widać z niej w dzień jak i w nocy.
    Ale chciałem skupić się na rozpoznaniu twarzy z nagrania. Osoba przechodziła 5m od kamery. Po zatrzymaniu nagrania ciężko jest rozpoznać twarz, jest znacznie rozmyta, łatwiej już było by zidentyfikować tą osobę gdy nagranie jest puszczone niż zatrzymana pojedyncza klatka.
    Długość przewodu od rejestratora: ok. 30m - skrętka z dobrymi transformatorkami.

Mam też u siebie kamerę 2Mpx IP nie hikvision ale z fabryki hikvision. Tutaj gdy zatrzymam nagranie jest dużo lepiej. Obraz jest bardziej wyostrzony, łatwiej rozpoznać twarz.

Teraz pytanie, czy to jest właśnie ta wyższość kamer IP nad analogiem? Czy może można jeszcze dostroić kamerę analogową tak, aby uzyskać lepszy obraz na zatrzymanej klatce?
  • Pomocny post
    #2 17697790
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15524
    Ustaw poprawnie jakość nagrywania i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17697868
    tetezz
    Poziom 8  
    Jakość nagrania kamery analogowej miałem 4/6 (rejestrator dahua xvr5104c-x), 20 klatek. Myślisz, że zmiana jakości na 6/6 znacznie poprawiła by jakość?
    Rozdzielczość oczywiście była poprawnie ustawiona 2Mpx.
  • #4 17697919
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Zapewne tak. Jak nie zmienisz i nie przetestujesz to się nie dowiesz czy to pomoże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 17698265
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Ustaw nagrywanie 25 klatek na sekundę.
    Mozesz też w opcjach kamery wymusić krótki czas migawki.
    Podaj dane tej drugiej kamery. Hikvision jak mniemam?
  • #6 17698426
    tetezz
    Poziom 8  
    Kamera IP to MW Power IPC-T302F, która daje więcej szczegółów, po prostu obraz jest mniej rozmazany przy zatrzymaniu nagrania w przeciwieństwie do kamery analogowej.
    Mógłbym skrócić czas migawki, ale w tedy stracę na jakości w nocy, obraz będzie po prostu ciemniejszy, ale wychodzi na to, że musi być coś kosztem czegoś. Standardowo kamera chyba automatycznie dostraja czas migawki.
  • Pomocny post
    #7 17698538
    gkwiatkowski
    Porównując na szybko dane techniczne obu kamer, to BCS ma jaśniejszy dwukrotnie obiektyw, ale MW ma dziesięciokrotnie większą czułość. Czyli można powiedzieć, że BCS potrzebuje 5 razy więcej światła, aby uzyskać tak samo jasny obraz.
    Zakładam, że obaj producenci w podobny sposób naciągnęli swoje dane o czułości. :)
  • #8 17699022
    tetezz
    Poziom 8  
    Myślałem, że to właśnie BCS potrzebuje mniej światła, ponieważ posiada przetwornik Starlight. Tylko nie wiem dlaczego na stronie producenta jest napisana czułość: 0.1lux, gdzie każda inna kamera ze Starlight ma czułość coś koło: 0.001lux

Po czym rozpoznajesz jasność obiektywu?
  • Pomocny post
    #9 17699057
    gkwiatkowski
    W opisie obiektywu jest ogniskowa i jasność F.
    BCS ma F1,3. MW ma F2,0.

Dochodzi jeszcze kwestia jakości szkła w obiektywnych. Złe soczewki rozmywają obraz.

Ustaw najpierw w rejestratorze 25 klatek na sekundę. Może rejestrator jako stop klatkę robi średnią z dwóch sąsiednich.

Dodano po 15 [minuty]:

Jeszcze odnośnie czułości, to jest to trudno porównywalne, ponieważ większość producentów nie podaje dokładnych warunków pomiaru. Każdy może mierzyć po swojemu i wychodzi czasem, że kamera lepsza na papierze, w rzeczywistosci daje gorszy obraz w nocy.
    Tylko gdzieś w materiałach Boscha i Samsunga widziałem warunki pomiaru. U innych producentów tego nie znalazłem, a w danych technicznych zawsze jest jakieś niedopowiedzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik testował kamerę HD-CVI BCS (tq3203ir3) z przetwornikiem Starlight, zauważając, że jakość obrazu w zatrzymanym nagraniu jest słaba, co utrudnia rozpoznanie twarzy. W porównaniu z kamerą IP MW Power IPC-T302F, która oferuje lepszą ostrość obrazu, użytkownik zastanawia się nad przewagą kamer IP nad analogowymi. W dyskusji poruszono kwestie ustawień jakości nagrania, liczby klatek na sekundę oraz czułości obiektywów. Użytkownicy sugerują zwiększenie jakości nagrania oraz dostosowanie ustawień kamery, aby poprawić jakość obrazu w zatrzymanych klatkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA