logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy akumulator, ładowanie prostownikiem elektronicznym za 100 zł

Iphon222 13 Sty 2019 17:48 2184 7
  • #1 17698243
    Iphon222
    Poziom 6  
    Witam Serdecznie, mam takie pytanie, otóż kupiłem jakiś miesiąc temu akumulator amega 75 ah 800 A. Akumulator po zakupie jak sprawdzałem gęstość elektrolitu miał 1.28. Bawiłem się w aucie trochę, programy diagnostyczne itp., dużo rozruchu bez jazdy i gaszenie, po czym akumulator się rozładował. W spoczynku miał 12,30 V, podłączyłem prostownik elektroniczny VOLT Polska, dałem opcje śnieżynki by do 14.7 ładował. Po około 5,6 h osiągnął 14,7 V, było słychać elektrolit po czym prostownik automatycznie przełączył na napięcie podtrzymujące 13.6 V.

Akumulator po naładowaniu w pomieszczeniu na drugi dzień miał sprawdzając miernikiem 13.10 V, ale sprawdzając gęstość elektrolitu to było 12,6 granica zielonego z białym... Ja nie mam prostownika innego, tylko taki i nie wiem co robić czy montować do samochodu i jeździć?
  • #3 17698384
    Iphon222
    Poziom 6  
    Tylko, że się nie da, akumulator ma aktualnie napięcie spoczynkowe, w domu 13,20 V, natomiast gęstość elektrolitu w każdej celi jest równo na pograniczu zielonego i białego. Dalej ładować się nie da ponieważ ładowarka automatyczna ładuje w trybie śnieżynki do 14,7 V, w trybie samochodu do 14,4 V, przy 14,7 V wyskakują 4 paski, że aku naładowany i napięcie spada do 13,6 V (napięcie podtrzymujące), nie da się ładować dalej. Bo jeśli odłączę prostownik i znów podłączę, ustawię śnieżynkę, to prostownik sam wykrywa, że aku jest już naładowany i praktycznie momentalnie wzrasta napięcie do 14,5 V a 14,6/14,7 osiąga po 10minutach i znów włącza tryb podtrzymania czyli 13,6 V. Nie mam innego prostownika, który by ładował do napięcia 16 V, a nie mam też teraz kasy na prostowniki, bo ten kupiłem 2 tyg temu za 100 zł.
  • #4 17698419
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Zakładaj do samochodu i jeździj.
  • #5 17698432
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Iphon222 napisał:
    ja nie mam prostownika innego tylko taki i nie wiem co robić czy montować do samochodu i jeździć?
    Montować i jeździć. W samochodzie też nie ładujesz do wyższego napięcia niż 14,4-14,5 V a mimo to prawidłowo eksploatowany akumulator dobrej jakości wytrzyma bez doładowywania 5-6 lat co sprawdziłem na sobie.
    Jeżeli jednak jesteś zwolennikiem zasady, że 2-3 razy w roku akumulator powinno się ładować do uzyskania gęstości elektrolitu 1,28 co odpowiada napięciu ładowania do 15,6 V lub wyżej to masz dwa wyjścia:
    1. Kup tradycyjny prostownik.
    2. Zrób samodzielnie prosty prostownik (tematów na elektrodzie multum) który zapewni prąd ładowania na poziomie 0,5-1,5 A. Jeżeli zajdzie potrzeba (np. włączysz "umpa, umpa" na pół godziny przy zgaszonym silniku) to najpierw naładujesz aku swoją ładowarką a dalej prostownikiem.
  • #6 17698841
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Czy ta Twoja ładowarka ma tryb RECOND? W ładowarce CTEK, według instrukcji - to właśnie jest tryb pozwalający na naładowanie akumulatorów Ca/Ca.
  • #7 17698869
    Iphon222
    Poziom 6  
    Witam ładowarka nie ma takiego trybu.Ma tylko tryb samochodowy 14.4v i na tym kończy lub tryb ze śnieżynką ładowanie do 14.7 po osiągnięciu 14.7 przechodzi w stan podtrzymania 13.6v

Dodano po 27 [minuty]:

Panowie chciałem jeszcze spytać przykładowo jak zamontuje akumulator do auta,zamknę centralny+zarygluje klapę ale nie zamykam jej tylko zamek pstryk i po 20 minutach jak sprawdzałem było około 12.68 12.70,ale jak włączy się kluczyk na zapłon gdzie pracują pompy,palą się DRL itp to wtedy jak sprawdzę miernikiem to pokaże 12.30v ale gdy wyłączę zapłon zamknę auto,wrócę po 20.30minutach to aku sobie znów odzyska tak do 12.65
  • #8 17699743
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Iphon222 napisał:
    Panowie chciałem jeszcze spytać
    O co chciałeś spytać? Czy to jest normalne zjawisko, spadek napięcia i powrót? Jest, choć moim zdaniem spadek dla nowego akumulatora raczej nie powinien być niżej niż do 12,4V ale to zależy od tego jak duży prąd pobierają odbiorniki po przekręceniu kluczyka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił akumulator Amega 75 Ah 800 A, który po intensywnym użytkowaniu rozładował się. Po podłączeniu prostownika elektronicznego VOLT Polska, akumulator osiągnął napięcie 14,7 V, ale po naładowaniu spadło do 13,10 V, a gęstość elektrolitu była na granicy zielonego i białego. Użytkownik zastanawia się, czy zamontować akumulator w samochodzie. Odpowiedzi sugerują, aby zamontować akumulator, ponieważ w samochodzie napięcie ładowania nie przekracza 14,4-14,5 V. Wskazano również, że akumulator dobrej jakości może wytrzymać 5-6 lat bez doładowywania. Zasugerowano zakup tradycyjnego prostownika lub samodzielne zbudowanie prostownika, który umożliwiłby ładowanie do wyższego napięcia. Użytkownik pyta także o normalność spadku napięcia po włączeniu zapłonu, co zostało potwierdzone jako zjawisko normalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA