logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebicie na kablu YDYP przy podłączonej jednej żyle

paulo1401 14 Sty 2019 23:18 7584 22
  • #1 17701695
    paulo1401
    Poziom 2  
    Witam
    Mam następujący problem. Zamontowałem 3 kable do oświetlenia 3 żyłowe, każda żyła o średnicy 1,5mm (kabel podtynkowy YDYP). Przykładając prąd do dowolnej jednej żyły neonówka pokazuje prąd we wszystkich żyłach wszystkich kabli. Czy jest to spowodowane uszkodzeniem/słabą izolacją kabla czy problem może być w czymś innym? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 17701722
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Poprostu na długości przewodu w nie podłączonych żyłach indukuje się napięcie z żyły która podlaczasz do fazy.
  • #3 17701728
    paulo1401
    Poziom 2  
    spinacz napisał:
    Porostu na długości przewodu w nie podłączonych żyłach indukuje się napięcie z żyły która podlaczasz do fazy.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli wszystko w normie i nie muszę pruć tynków?
    Tylko w takim razie jakim urządzeniem zidentyfikować konkretny kabel skoro napięcie indukuje się na wszystkie?
  • Pomocny post
    #4 17701734
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Mój śp. pamięci egzaminator na świadectwo SEP w latach 70-tych ub. wieku zawsze powtarzał,że jedynym wskaznikiem jakim posługuje się szanujący się elektryk są dwie żarowki 220V 15W połączone w szereg. Tylko takim zestawem można sprawdzić obecność napięcia fazowego czy między fazowego.Wskaznik neonowy zaświeci nawet wówczas jeśli w przewodzie będzie przerwa.Dzisiejsze mierniki cyfrowe o dużej Rwew również zachowują się jak wskaznik neonowy.No ale mamy XXI wiek i cóż to byłby za elektryk który używałby tak archaicznego wskaznika jak żarówki. Zresztą o żarówki też coraz trudniej.
  • #5 17701788
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    paulo1401 napisał:
    Tylko w takim razie jakim urządzeniem zidentyfikować konkretny kabel skoro napięcie indukuje się na wszystkie?
    Przewód jeżeli jest pod napięciem należy identyfikować probówką.
    jaga134 napisał:
    No ale mamy XXI wiek i cóż to byłby za elektryk który używałby tak archaicznego wskaznika jak żarówki. Zresztą o żarówki też coraz trudniej.
    Bardzo się kolega myli.
    Nie znam sprzętu który by zastąpił probówkę.
    Żarówki 7w i 15W do probówki kupuje się nadal bez problemu.
  • #6 17701812
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    paulo1401 napisał:
    jakim urządzeniem zidentyfikować konkretny kabel skoro napięcie indukuje się na wszystkie?

Można multimetrem z marketu za 10zł.
    Tylko najpierw trzeba koniecznie wyłączyć napięcie!.
    Zewrzeć żyły jednego przewodu, na drugim końcu przykładać multimetr w trybie omomierza -> rezystancja poza zakresem, to nie ten -> rezystancja bliska zero, znaleziony.
  • #7 17701989
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Zgadzam się z kolegami co do kupna żarówek i identyfikacji kabla.Ja po prostu z racji swego wieku pozwoliłem sobie na taki mały żarcik.Wiem,że dziś można w zasadzie kupić o ile ma się pieniądze ,prawie każdy przyrząd pomiarowy czy też wskaznik.Ale w czasach mojej działalności zawodowej tak nie było. Miernik np. UM-3 był jeden na cały warsztat i był w szafie u majstra.Zresztą niewielu z moich kolegów potrafiło się nim posługiwać,a cęgi Dietza pierwszy raz miałem w ręku w 1975r.Dziś sam posiadam 3 różne typy tych urządzeń. No, ale to były takie czasy.
  • #8 17703250
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    jaga134 napisał:
    Wiem,że dziś można w zasadzie kupić o ile ma się pieniądze ,prawie każdy przyrząd pomiarowy czy też wskaznik.
    To kupisz, ale do diagnostyki awarii to się nie nadaje.
    jaga134 napisał:
    No, ale to były takie czasy.
    Ja w tych czasach używałem mulitimetru cyftrowego klasy 0,05 polskiej produkcji.
  • #9 17703369
    beta5
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Koledzy widziałem przewody w pewnym supermarkecie YDYP gdzie grubość izolacji była bardzo nierównomierna na obwodzie żył z jednej strony było ok 1,2 mm zaś z drugiej może 0,2 strach pomyśleć co będzie się działo przy większym obciążeniu instalacji.na moje pytanie jakiej to jest produkcji i kto to dopuścił do sprzedaży pracownik odpowiedział że nie wolno mu o tym mówić,, tajemnica handlowa " Więc klient kupuje i pół biedy gdy instalacje montuje elektryk to od razu to odrzuci a co jeśli to robi ktoś kto nie zwraca uwagi na takie szczegóły ?
  • #10 17703406
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4793
    beta5 napisał:
    na moje pytanie jakiej to jest produkcji i kto to dopuścił do sprzedaży pracownik odpowiedział że nie wolno mu o tym mówić,, tajemnica handlowa
    Śmiech na sali. Każdy towar musi odpowiadać wymogom technicznym i posiadać atest (specyfikację techniczną). Sprzedawca jest zobowiązany dostarczyć klientowi atest na żądanie. Ludzie, inaczej instalacje byłyby niewykonalne, bo profesjonalni inwestorzy żądają dokumentów na każdy materiał i każdy użyty element! I elektryk - wykonawca musi to mieć! Inaczej nie wolno mu tego w instalację włożyć! Na wszystko, powtórzę. Na przewody, puszki, oprawy, zabezpieczenia, obudowy... Wszystkie elementy instalacji!!!
    Takiego sprzedawcę się skarży do każdej instytucji zajmujących się nadzorem nad handlem, lub rzecznika praw konsumenta.
  • #11 17704190
    zbich70
    Poziom 43  
    beta5 napisał:
    grubość izolacji była bardzo nierównomierna na obwodzie żył z jednej strony było ok 1,2 mm zaś z drugiej może 0,2

Jak to zmierzyłeś, suwmiarką?
    Zdjąłeś powłokę z przewodu, skróciłeś żyłę i wtedy zmierzyłeś?
    Przecież to normalne, że w hurtowni czy sklepie przy cięciu całego przewodu tępą gilotyną, koniec przewodu się niszczy i odkształca.
    Ale podczas montażu i tak to się odcina.
  • #12 17704850
    beta5
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Tak właśnie zrobiłem przeciąłem nożykiem zewnętrzną izolację i zdjąłem tak z 5 cm następnie na na każdej żyle przewodu objechałem nożykiem na obwodzie tak żeby nie naciągać pozostałej izolacji na przewodzie i zdjąłem odcięte kawałki izolacji. Nie jestem laikiem w tej dziedzinie podłączałem różne obwody ,silniki ,linie zasilające ,obwody sterownicze itp. Jak zaznaczył moderator każdy elektryk wykonawca sprawdza jakość materiałów przed montażem bo ponosi za to odpowiedzialność .A co z tymi którzy np.sami wymieniają część instalacji w starym budownictwie bo akurat upalił się przewód w gniazdku czy przy żyrandolu ,kupuje w sklepie montuje jest nowy przewód powinien być dobry .Tandeta jest wszędzie ile rzeczy ma certyfikat a jest to totalny szmelc .Oprawy oświetleniowe,przedłużacze itp.
  • #13 17704929
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4793
    beta5 napisał:
    A co z tymi którzy np.sami wymieniają część instalacji w starym budownictwie bo akurat upalił się przewód w gniazdku czy przy żyrandolu ,kupuje w sklepie montuje jest nowy przewód powinien być dobry

W teorii on dobry jest, tak samo jak w teorii osoba nie posiadająca kwalifikacji nie ma prawa dokonywać w instalacji jakichkolwiek zmian. A jeśli to robi, wtedy ponosi za wszystko całkowitą odpowiedzialność. Tak jest skonstruowane prawo.
  • #14 17706271
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 375
    jaga134 napisał:
    Mój śp. pamięci egzaminator na świadectwo SEP w latach 70-tych ub. wieku zawsze powtarzał,że jedynym wskaznikiem jakim posługuje się szanujący się elektryk są dwie żarowki 220V 15W połączone w szereg. ...

O ile w owych czasach również podzielałem zdanie o wskaźniku "duo-żarówkowym" o tyle dzisiaj mamy bardzo przydatne i praktyczne "sznurówki" :

Dodano po 20 [minuty]:

beta5 napisał:
    ....na moje pytanie jakiej to jest produkcji i kto to dopuścił do sprzedaży pracownik odpowiedział że nie wolno mu o tym mówić,, tajemnica handlowa " ....?

Dawno nie spotkałem przewodu który nie miałby firmowych nadruków i metrażu na izolacji. Jeżeli ten przewód był tego pozbawiony, to może któryś z producentów postanowił w ten sposób upłynnić zapasy odpadów produkcyjnych które nie przeszły kontroli jakości.
  • #15 17706362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 17706432
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Dlatego do dziś firma ,,Fluke" produkuje testery elektromagnetyczne, dość mocno obciążajace badany obwód, by wyeliminowac zjawisko ,,neonówkowe" :D
  • #17 17706802
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Jak rozumiem, w tym "mierniku" cewka wciąga kotwę na sprężynie i stąd ograniczenie czasu pomiaru do 15 sekund? :D

P.S. No ale nie ma znaczenia czy prąd jest stały czy przemienny :D !!!
    P.S. II - Przepraszam - jest określona polaryzacja dla stałego !
  • #19 17707106
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Dlatego do dziś firma ,,Fluke" produkuje testery elektromagnetyczne, dość mocno obciążajace badany obwód, by wyeliminowac zjawisko ,,neonówkowe" :D

A co jeśli jest przerwa w przewodzie N a faza występuje w obwodzie ?
  • #21 17707147
    zbich70
    Poziom 43  
    beta5 napisał:
    Nie jestem laikiem w tej dziedzinie podłączałem różne obwody
    No to super. Czyli wiesz co to jest miernik rezystancji izolacji. Znaczy, jak już poskrobałeś nożykiem i okazało się wygląda to niefajnie, to zmierzyłeś Riso. Ile wyszło?
  • #22 17708485
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Krzysztof Kamienski napisał:

W pierwszej chwili pomyślałem, że to tajwański produkt z czasów kiedy potęga gospodarcza Tajwanu dopiero raczkowała a tu niespodzianka :D

Firma Gardner Bender Link wśród wielu swoich produktów oferuje:

Ale znalazłem coś co rozwiązałoby wiele tematów na ELEKTRODZIE :D

Po użyciu tych markerów, w instalacji nic już nie będzie takie same :D.
  • #23 17708492
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Homo_toxicus napisał:
    W pierwszej chwili pomyślałem, że to tajwański produkt z czasów kiedy potęga gospodarcza Tajwanu dopiero raczkowała a tu niespodzianka
    W USA bardzo popularne narzędzie. Nawet jest na wyposażeniu tutejszych monterów z EBS. (Zakładu Energetycznego).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kablami YDYP, gdzie przy podłączeniu jednej żyły, neonówka wskazuje prąd we wszystkich żyłach. Odpowiedzi wskazują, że może to być spowodowane indukcją napięcia w niepodłączonych żyłach, co jest normalnym zjawiskiem. Wskazano również, że do identyfikacji kabli najlepiej używać probówki lub multimetru, a nie wskaźników neonowych, które mogą dawać fałszywe odczyty. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie jakości materiałów elektrycznych oraz konieczność posiadania odpowiednich certyfikatów dla używanych przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA