logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowe zabezpieczenie terenu produkcyjnego - jak skonfigurować?

rafipl 21 Sty 2019 23:52 639 19
REKLAMA
  • #1 17719908
    rafipl
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Witam. Przygotowuję się do zabezpieczenia terenu produkcyjnego, na którym znajduje się 5 hal plus biuro. Klient chce zabezpieczyć teren na zewnątrz, a więc na tych halach będę stosował czujki zewnętrzne lub bariery. Na każdej hali przewiduję około 4-5 czujek. Centrala alarmowa ma znajdować się w biurze i tylko tutaj będzie uzbrajanie systemu. Nie ma możliwości puszczenia okablowania pomiędzy halami i biurem, więc w grę wchodzi radiolinia, coś z GORKE. Jak radzicie rozwiązać problem? Na każdej hali stawiać Integrę i ustawić dla czujek typ reakcji jako brak akcji alarmowej, a nadajnik pod OUT? W halach nie korzystano by z manipulatorów
    Odległość najdalszej hali od biura to 200metrów.
    Z góry dziękuję za sugestie.
  • REKLAMA
  • #3 17720194
    rafipl
    Poziom 18  
    suworow napisał:
    rafipl napisał:
    zabezpieczenie kilku obiektów radiolinią GORKE

Pewien jest kolega że chciał ten temat umieścić w dziale zabezpieczeń a nie w Hydeparku?

Oczywiście :) Niestety zmęczenie i pisanie w nocy ma swoje negatywne skutki :( ale chyba wiadomo, co miałem na mysli...
  • #4 17720263
    jacek tecnocom

Poziom 11  
    Witam, a z jakich materiałów zbudowane są hale? blacha, beton, pustaki, cegła itp.? przydał by się rzut rozmieszczenia poszczególnych hal względem biura i ich kubatury.
    Konto firmowe:
    Tecnocom s.c.
    Łukasińskiego 110, Szczecin, 71-215 | Strona WWW: www.tecnocom.pl
  • #5 17720303
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Kolego - ACX-200 lub ACX-201, do tego czujniki zewnętrzne, np.Optex, Redwall, IS392 Vanderbilt.
    Może dasz jakiś rzut terenu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17720727
    rafipl
    Poziom 18  
    sosarek napisał:
    Kolego - ACX-200 lub ACX-201, do tego czujniki zewnętrzne, np.Optex, Redwall, IS392 Vanderbilt.
    Może dasz jakiś rzut terenu?

Taki był początkowo zamysł, ale te ekstendery są już niedostępne bo zostały wycofane ze sprzedaży :/
    Na planie zaznaczone biuro oraz 5 hal.
    Bezprzewodowe zabezpieczenie terenu produkcyjnego - jak skonfigurować?
  • #7 17720738
    sosarek

Poziom 43  
    Patrz, a na Ceneo są ACX-201...
    Skoro teren ma być zabezpieczony na zewnątrz spójrz na IS390/392.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17720747
    rafipl
    Poziom 18  
    Na ceneo jest jedna oferta, a po wejściu w nią na stronie sklepu widnieje info, że towary wycofany z oferty :)
  • #9 17720856
    jacek tecnocom

Poziom 11  
    Jeśli hale nie są obite blachą można zrobić system wraz czujkami zewnętrznymi całkowicie bezprzewodowo. Zawsze pozostaje "ale"... czy są?
    Konto firmowe:
    Tecnocom s.c.
    Łukasińskiego 110, Szczecin, 71-215 | Strona WWW: www.tecnocom.pl
  • REKLAMA
  • #10 17721227
    rafipl
    Poziom 18  
    Wszystkie hale są głównie z blachy, dlatego to odpada.
    Czy pomysł z zainstalowaniem na każdej hali Integry z wykorzystaniem typu reakcji "Bez akcji alarmowej" i przekazaniem sygnału za pomocą nadajników Gorke NRP-102K do odbiornika w biurze RP 10-2K i dalej do głównej cetralki ma sens?
  • #11 17721247
    sosarek

Poziom 43  
    Nie ma sensu - na co Integry skoro w każdym miejscu będzie kilka czujników?
    Nadal nie rozumiem dlaczego tyle ich ma być zamiast zabezpieczyć obiekt naokoło...?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17721298
    rafipl
    Poziom 18  
    System typu napłotowego z kablami sensorycznymi?
  • #13 17721387
    Gutek1512
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Z początkiem roku miał się pojawić następca ACX200, Satel się chyba sprężać musi, bo wycofali fajny produkt nowego nie ma, a konkurencja nie śpi.
  • #14 17721434
    sosarek

Poziom 43  
    rafipl napisał:

Czytasz co się do Ciebie pisze?
    sosarek napisał:
    Optex, Redwall, IS392 Vanderbilt.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 17721534
    zuzek
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Kolego nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale każdy system w którym połączenie pomiędzy modułami możesz wykonać za pomocą IP będzie działał.
    Przykładowo coś z rodziny Galaxy gdzie komunikacja po magistrali leci po RS485. W takim przypadku przy każdym RIO wstawiasz konwerter Moxa RS485-IP a połączenie uzyskujesz za pomocą radiolinii np. Ubiquiti. Tym sposobem możesz przedłużyć swoją magistralę (bez)przewodową nawet na koniec Świata pod warunkiem, że zapewnisz połączenie IP pomiędzy konwerterami.
    To tak na szybko przychodzi mi do głowy.

Prąd jest na każdej hali? Jak nie radiolinia IP to może światłowód w ziemi? Jest jakaś infrastruktura którą można by wykorzystać do połączenia pomiędzy obiektami? Może warto porozmawiać z inwestorem o infrastrukturze, bo zaraz będzie potrzeba założyć kamery albo jakieś inne "fanaberie".
  • #16 17721635
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1219
    Kilka lat temu czeska firma Metel produkowała lub miała zacząć produkcję konwerterów magistrali Satela, Dsc itp. na Ethernet i na RS-a. Teraz patrzę na ich stronę, ale jest pusto. Nie wiem czy strona jest niedokończona czy się z tego wycofali.
  • #17 17721675
    rafipl
    Poziom 18  
    sosarek napisał:
    rafipl napisał:

Czytasz co się do Ciebie pisze?
    sosarek napisał:
    Optex, Redwall, IS392 Vanderbilt.

To w dalszym ciągu ta sama koncepcja z czujkami zewnętrznymi. Czujek nie liczyłem jeszcze, dlatego strzeliłem, że na hale 4 czujki. Problem w tym jak sygnał z tych czujek przesłać do biura.
    Nie ma możliwości prowadzenia przewodów w ziemi. Na większości terenu jest kostka i beton.

Biuro i 2 hale są połączone skrętką, więc jest LAN. 3 hale nie mają połączenia.
    Kamery w tym samym projekcie będą - tu nie mam problemu, będą wykorzystane oczywiście radiolinie Ubiquiti
  • #18 17721846
    sosarek

Poziom 43  
    rafipl napisał:
    To w dalszym ciągu ta sama koncepcja z czujkami zewnętrznymi.

Tak, tylko małe ale...
    rafipl napisał:
    Czujek nie liczyłem jeszcze, dlatego strzeliłem, że na hale 4 czujki.

Nie ma nic wspólnego z tym - poczytaj o zewnętrznych czujnikach dalekiego zasięgu - mają dość wąską wiązkę sięgającą do ok.80metrów - rozmieszczasz kilka WOKÓŁ terenu i po sprawie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 17721893
    rafipl
    Poziom 18  
    Czujki muszą być umieszczone na konstrukcjach hal, bo tam jest prąd, nie ma możliwości prowadzenia przewodów w ziemi. Brałem pod uwagę te czujniki. Wokół hal znajduje się też dużo wyprodukowanych materiałów betonowych oraz drzew, dlatego muszę to rozplanować tak, żeby te elementy nie przysłaniały wiązek.
    Tak czy owak potrzeba przesłać sygnał jakoś do biura.
  • #20 17722270
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Jak dla mnie 6 punktów zasilania systemu to już przyczynek do kłopotów... Są po prostu takie rzeczy które po prostu trzeba zrobić. W tym wypadku jet to ułożenie okablowania.... Każde inne rozwiązanie będzie protezą która odbije się na bezpieczeństwie obiektu. Nawet jak kolega zrobi, co tylko w jego mocy, to jeszcze pozostaje czynnik ludzki.....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące bezprzewodowego zabezpieczenia terenu produkcyjnego składającego się z pięciu hal i biura. Użytkownik planuje zastosowanie czujek zewnętrznych oraz radiolinii, ponieważ nie ma możliwości prowadzenia okablowania między halami a biurem. Zasugerowano użycie centrali alarmowej Integry oraz nadajników Gorke NRP-102K do przesyłania sygnału do biura. Wskazano na problemy związane z materiałami budowlanymi hal, które są głównie z blachy, co może wpływać na skuteczność czujników. Użytkownik rozważa również zastosowanie systemu IP z konwerterami Moxa RS485-IP oraz radiolinii Ubiquiti. Wskazano na potrzebę starannego rozmieszczenia czujników zewnętrznych, aby uniknąć przesłonięcia ich wiązek przez otoczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA