logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik C20 wybija przy mrozach w pompie ciepła - czy zmienić na C25A?

Kynio7_90 23 Sty 2019 09:29 27087 9
  • #1 17722875
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam problem z bezpiecznikiem pod pompe ciepla.
    Aktualnie mam założony bezpiecznik hagera C20 trojbiegunowy (taki potrojny, nie wiem jak fachowo sie to nazywa).
    Ostatnimi czasy przy duzych mrozach wybilo mi 2x ten bezpiecznik, stalo sie to w nocy co skutkowało brakiem ogrzewania.

Z tego co wyczytałem w specyfikacji pompa wymaga bezpiecznika 25A. Domyślam sie ze to jest powód wybijania aktualnego - jest po prostu za maly.
    Moc przylaczeniowa to 14kW z bezpiecznikiem przy skrzynce 25A (tauron).
    Moje pytanie jest nastepujace. Czy moge zastosowac bezpiecznik C25A? Z tego co mnie poinformowano to nie powinno sie stosowac bezpiecznikow rownych i wiekszych niz bezpiecznik przy liczniku. A moze moge zastosowac B25A?

Z gory dzieki za odpowiedz.
  • #2 17722887
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1478
    Z tego co piszesz, to masz zbyt małą moc przyłączeniową w stosunku do zainstalowanych odbiorników, co pokazały pierwsze mrozy, które wymusiły pracę ogrzewania z większą mocą. Skończy się wnioskiem WP w Tauronie o zwiększenie mocy przyłączeniowej do 16,1kW (32A).
  • #3 17722929
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kolego, masz przykładowo opcję:
    1. Wystąpić o zwiększenie mocy, np. do wartości 40A zabezpieczenia przedlicznikowego - w celu uzyskania selektywności do zab. poniżej. Tutaj może dojść problem przekroju kabla zasilającego obiekt.
    Sprawdzenie warunków zasilania pompy ciepła (typ, przekrój żył przewodu/kabla, pętla zwarcia, itd.) celem upewnienia się, że wymiana zabezpieczenia na większe jest możliwa.
    Jeżeli tak, to będzie trzeba je zmienić na 25A.

2. Brak zmiany mocy przyłączeniowej, a przynajmniej tymczasowo.
    Sprawdzenie warunków zasilania pompy ciepła (typ, przekrój żył przewodu/kabla, pętla zwarcia, itd.) celem upewnienia się, że wymiana zabezpieczenia na większe jest możliwa.
    Jeżeli tak, to będzie trzeba je zmienić na 25A.
    Minusem tego rozwiązania jest kompletny brak selektywności pomiędzy zabezpieczeniem przedlicznikowym a odpływowym na odbiornik. Zapewni to jednak ciepło w domu na noce.

mipix napisał:
    Skończy się wnioskiem WP w Tauronie o zwiększenie mocy przyłączeniowej do 16,1kW (32A).

Wydaje się, że nie na 32A... gdyż może być trochę za mały do zapewnienia selektywności przeciążeniowej.
  • #4 17722941
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Dzieki za odpowiedzi. Temat zwiekszenia mocy przylaczeniowej tak zeby bezpiecznik byl 32A rozwazam.

Rozumiem ze jesli teraz wrzuce 25A pod pompe to jesli bedzie przeciazenie to moze wybijac prad w calym domu a nie tylko bezpiecznik na pompie?
  • #5 17722967
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Kynio7_90 napisał:
    Dzieki za odpowiedzi. Temat zwiekszenia mocy przylaczeniowej tak zeby bezpiecznik byl 32A rozwazam.

Rozumiem ze jesli teraz wrzuce 25A pod pompe to jesli bedzie przeciazenie to moze wybijac prad w calym domu a nie tylko bezpiecznik na pompie?

Moim zdaniem 32A to tak na "styk"

Skoro na cały dom masz przydział mocy tyle ile potrzebuje sama pompa zabezpieczenie pompy nie zadziała ale zadziała zabezpieczenie przy liczniku.
  • #6 17723005
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Tylko czy pętla zwarcia pozwoli na zamontowanie bezpiecznika 32A.
  • #7 17723289
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Dzieki za odpowiedzi. Jesli chce wlozyc przy aktulanej stytuacji wiekszy bezpiecznik na pompe, to wlozyc C25A czy B25A - jest szansa ze B szybciej zadziala?
  • #8 17723294
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kynio7_90 napisał:
    Jesli chce wlozyc przy aktulanej stytuacji wiekszy bezpiecznik na pompe, to wlozyc C25A czy B25A - jest szansa ze B szybciej zadziala?

Nie jest ważne to co ty chcesz "włożyć", tylko to co możesz tam zainstalować. To zależne jest od parametrów pomiarowych oraz możliwości instalacji.
    Co do charakterystyk, to nie ma znaczenia B czy C, obie mają dokładnie ten sam człon przeciążeniowy.
  • #9 17723378
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1478
    Zamontujesz 25A na pompie i w najlepszym przypadku już za chwilę będziesz biegał z latarką po domu i szukał zabezpieczenia głównego. W najgorszym coś zacznie dymić.
  • #10 17723392
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Ok dziekuje wam za pomoc, teraz juz wiem wszystko.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bezpiecznikiem C20 trójbiegunowym, który wybija przy dużych mrozach w pompie ciepła. Zgodnie z informacjami, pompa wymaga bezpiecznika 25A, co może być przyczyną problemów. Użytkownik rozważa zmianę na bezpiecznik C25A lub B25A, ale obawia się, że wyższy bezpiecznik może prowadzić do wybijania zabezpieczenia głównego w całym domu. Odpowiedzi sugerują, że konieczne może być zwiększenie mocy przyłączeniowej oraz sprawdzenie warunków zasilania, aby upewnić się, że wymiana bezpiecznika jest bezpieczna. Wskazano również, że charakterystyka B i C ma ten sam człon przeciążeniowy, a montaż 25A może prowadzić do problemów z zabezpieczeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA