Witam. Niedawno przeprowadzilem sie do nowego domu, prosze o porady jak zoptymalizowac internet. Modem huwaei b525 operator Play - na pietrze gdzie jest modem dziala calkiem ok, na dole jest juz gorzej. Pomiary dokonywane telefonem komorkowym - siec plus. Prosze o porady jak to zoptymalizowac, na forum jestem nowy i nie znam sie na tym kompletnie.
A po co pomiary z Plusa? Podaj lokalizację. Masz B525 więc współpracuje z http://www.mediafire.com/file/79obbe81eufdt7t/Huawei_Manager_1.2_PL.apk/file na android lub z https://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h na windows/ logujesz się w nich na B525 przy połaczeniu z nim po wifi. aplikacje pokażą eNB, CID BTS-a parametry sygnału. pozwalają wymusić na B525 konkretne pasmo LTE. sprawdzasz po kolei LTE2600, LTE1800, LTE2100 i LTE800. Pokazujesz screeny z aplikacji na kazdym z pasm i robisz speedtest. Plus , tragiczny sygnał na LTE900aero2 z Węgierskiej 188 i trochę lepszy na LTE1800aero2 z Prospony. Play ma w tej okolicy BTS-y z kompletem 4 pasm LTE i agregacją.
W N. Sączu i w Chełmcu kilka stacji bazowych Play z kompletem 4 pasm LTE i agregacją. Odległość 3-4 km. Konieczna antena kierunkowa, dzięki niej będzie można przetestować BTS-y na różnych kierunkach i wybrać optymalny.
Używając aplikacji z linku pojawiają mi sie błędy. Wklejam informacje które udało mi się zebrać. Co z rozprowadzaniem internetu w domu na parterze ? Czasami modem nie daje rady, myślałem o tym routerze: asus rt-ac1200g+. Jesli antene kierunkowa to jaką ?
Wlozylem karte z modemu play do telefonu i w taki sposob dokonalem pomiaru.
Telefon połączył się z BTS-em Play na Węgierskiej 188 na LTE1800, sygnał słaby. Niski SINR , jak wygląda DL/UL przy nich. B525 z Play nie działa z HManagerem ale pokazał LTE+ czyli agregację 2 pasm LTE. W Play korzysta się z agregacji LTE2600+1800 lub LTE2600+2100. Antena pracująca w paśmie 1800-2600MHz. Na dół do WiFi dodatkowy router ustawiony jako AP, połączony z B525 kablem LAN-LAN.
Ja ze swojej strony mogę polecić antenę cybertech-a 1800 -2600 17dBi. Przedwczoraj ja otrzymałem i wczoraj robiłem testy. Działa i pomaga w poprawie sygnału. Jak masz slaby sygnał to najwięcej zyskasz a jak w miarę przyzwoity/dobry to poprawisz sobie sygnał jeszcze bardziej. Testowałem na dwóch bts-ach oddalonych ode mnie o 6km i przy agregacji 3pasm 2600+2100+1800 na jednym wyciągnąłem 70/40 a na drugim 150/40...mam tez bt-sa ok 1km ode mnie i tutaj zastosowanie anteny kierunkowej nic nie pomogło...ale tam nie ma pasma 2600 wiec tylko agreguje 800+1800+2100 co przekłada się na transfery 40/40mbit.
Robilem tez testy tej anteny w poszukiwaniu sygnałów innych bts-ow i udało mi się znaleźć co najmniej 3 inne które są oddalone ode mnie po 10km i tez sygnał łapała i się łączyła ale transfery były duzo gorsze niż z tych oddalonych po 6km z bezpośrednią widocznością anten.
Jutro montaz anteny na dachu. W jaki sposob wymusić na roterze b525 z Play aby polaczyl się z z daną stacją ? Jakim programem sprwdzac jakosc polaczenia ? Tym ktory byl mi proponowany nie dziala w play-u.
Ściągnij Hmanagera na androida i z poziomu tego softu będziesz mógł wymuszać poszczególne kanały oraz agregacje.
Wymuszanie konkretnego BTS-a polega na obracaniu anteny kierunkowej w stronę w której jest bts...może się zdążyć ze będzie chwytać sygnał z innego bts-a jeśli np. znajduje się w polu promieniowania anteny albo po odbiciu od przeszkody trafi do anteny...wtedy chwyci silniejszy sygnał. Zasadniczo to wszystko kwestia orientacji na których kierunkach są bts-y play i szukania najlepszego sygnału poprzez kręcenie antena i monitoring w Hmanagerze. Jak już znajdziesz dobry sygnał to robisz speed test. Zmiane bts-a na inny poznasz po zmianie parametru PCI w Hmanagerze.
Wszędzie tam gdzie miałeś agregacje pasma 2600 (lub samo pasmo 2600) połączyłeś się z:
Nowy Sącz, Malopolskie ul. Brzeziny 14 - budynek prywatny
Link
Jakie miałeś prędkości dla każdej z agregacji ??. Parametry sygnału b. dobre. Łączyłeś się po 18 wiec SINR pokazuje obciążenie BTS-a. SNR powinien być powyżej 10. W twoim przypadku tak nie ma ale bez pomiarów prędkości ciężko będzie jednoznacznie określić czy ten BTS zapchany czy nie.
Sprawdziłem jeszcze ukształtowanie terenu u ciebie. Jesteś w dołku i masz większość BTS-ow play na wschód na górce. Możesz wybierać z około 14 różnych BTS-ow PLAY. Myślę ze przy odrobinie cierpliwości i dokładności znajdziesz cos dla siebie
Pokręć antena ciut w lewo to trafisz zna BTS-a na Wyspiańskiego 22 ze światłowodem albo kręć w prawo to złapiesz sygnał z BTS-a Grunwaldzka 32 na światłowodzie a potem jeszcze w prawo i będzie BTS Węgierska 188 tez na światłowodzie. Możesz tez próbować kręcić mooocno w lewo i złapiesz kilka innych BTS-ow a najlepiej celuj na Orlen w Chelmcu. Ten jest najbliżej ciebie bo tylko 2km.
Na każdym z powyższych BTS-ow zrób testy i zwracaj uwagę na RSRQ (im bliżej -3 dBn tym lepiej) oraz SINR >10 to już dobry sygnał i nieobciążony BTS. Testy w godzinach szczytu tj. 18 - 22
Pokrecilem antena, zlapalem pare btsow, na kazdym predkosc ponizej 1Mb/s.. Co ciekawe to bez anteny kierunkowej laczy sie z bts Brzeziny i predkosc taka sama jak z antena. Wklejam testy. Ze wzgledu na bardzo silny wiatr testy przerwalem, jutro bede szukal dalej. Jakies wskazowki ?
Dodano po 17 [minuty]:
Dodam ze kabel 15m i antena znajduje sie na tym samym maszcie co dvbt, czy to moze miec negatywny wplyw ?
Na moim BTS-ie oddalonym o 1km mam SINR nie wiekszy jak 6 ale oscyluje w granicach od 0. Nowy BTS. I tak jest na kazdym z pasm 800 do 2100. Ludzie go wysysaja jak szaleni bo w okolicy wczesniej nic nie bylo...za to na BTS-ie oddalonym o 6km na 2600 mam SINR 25+...
Tylko u niego póki co pokazał połączenie z 3 BTS-ami i na wszystkich SINR słaby a nawet tragiczny, na LTE2600 jako pasmo podstawowe w LTE-A. Trzeba by sprawdzić jak zachowuje się w nocy gdy teoretycznie ludzie powinni spać.
Znalazlem tylko 4 bts, ten bts z ul.Brzeznej jest lapany najczesciej, nie moge sie przez to polaczyc z sasiednimi. Wklejam testy. Najlepsza predkosc wna bts Orlen Chełmiec... 1.0 - 1.3 Mb/s.
No na Orlenie masz dobry sygnał. On jest na radiolinii 1 Gb z ul. Szwedzka 4-6 - biurowiec. Tylko czemu tak wolno to działa ?? Cos musi być nie tak z konfiguracja. Speedtest robiłeś na telefonie podłączonym na WiFi do modemu ??
eNB 8787 to Krakowska( Chełmiec). Z niego masz bardzo dobre parametry sygnału na LTE2600 i w agregacji LTE2600+1800. Pokaż screena ze speedtestu na nich.SINR dostateczny.
No niemożliwe. Masz jakie lejki pozakładane albo karta trefna ?? bo taki wynik gdzie jest na dwóch rożnych pasmach w tej odległości od BTS-a z taka silą sygnału równe 1/0.35 Mb/s na 2600 oraz 2600+1800 agregacja to cos tu nie gra.
My tu się męczymy a gościu robi sobie z nas jaja. Jak się bierze ofertę w Play to najpierw czyta się regulamin promocji a nie wierzy w opowieści konsultantów. To samo dotyczy oferty internet na Kartę w Play. Powszechnie wiadomo ze w abonamencie Play 100/200/300GB po tym limicie danych operator ogranicza DL do 1Mb/s i UL do 0,38Mb/s do końca okresu rozliczeniowego. tak samo jest w usłudze miesiąc bez Limitu na InK, po 100Gb sztywny lejek 1Mb/s./ To nie jest problem karty tylko braku elementarnej wiedzy na temat oferty Play z której korzystasz w Play.
Nie robie sobie jaj, tak jak pisalem, przenioslem sie do nowego domu a limit rzeczywiscie wykorzystalem...po raz pierwszy od prawie 2 lat. W zwiazku z przeprowadzka bylem pewien, ze to tylko i wylacznie wina slabszego zasiegu.
Zdecydowalem sie na ten bts - predkosci w godzinach szczytu w okolicach 15Mb/s poza godzinami wzrasta do 40Mb/s wiec zadowalajaco. Bts w chelmcu, mimo ze SSIR lepszy to speedtest wypadal gorzej. Dziekuje Wam - nie robilem sb jaj 😋
✨ Użytkownik poszukuje sposobów na optymalizację sygnału LTE w nowym domu, gdzie modem Huawei B525 działa dobrze na piętrze, ale gorzej na parterze. Wskazówki obejmują użycie aplikacji do monitorowania sygnału, takich jak HManager, oraz testowanie różnych pasm LTE (2600, 1800, 2100, 800). Rekomendowane jest zastosowanie anteny kierunkowej, co może poprawić jakość sygnału. Użytkownik rozważa zakup routera Asus RT-AC1200G+ oraz anteny Cybertech 1800-2600 17dBi. Problemy z niskim SINR i prędkościami internetowymi są związane z obciążeniem BTS-ów oraz możliwymi limitami danych w ofercie operatora Play. Użytkownik uzyskuje prędkości od 1 do 15 Mb/s, w zależności od obciążenia sieci. Wygenerowane przez model językowy.