logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać?

Nika3007 25 Sty 2019 22:48 3378 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić grzejniki, które grzeją tylko górą, a dół pozostaje zimny i tylko jeden grzejnik nagrzewa się w całości?

To nie wygląda na zapowietrzenie, tylko na problem z przepływem i niezrównoważoną instalacją: woda idzie najłatwiejszą drogą, więc trzeba sprawdzić co ją dławi, zamiast szukać powietrza w grzejnikach [#17730612][#17730870] Najpierw warto sprawdzić i wyczyścić wszystkie filtry oraz ocenić zawór różnicowy przy pompie, bo po zagotowaniu kotła kulka w takim zaworze mogła się zdeformować i blokować obieg [#17731045][#17744147][#17745240] Skoro nowa pompa 60 nie poprawiła sytuacji, sama wymiana pompy nie rozwiązała problemu, więc bardziej podejrzane są opory w instalacji, zawór różnicowy albo brak równoważenia hydraulicznego [#17731045][#17745240] Trzeba wykonać kryzowanie: grzejnik, który grzeje cały, lekko przymknąć, a grzejniki na górze ustawić na większy przepływ; robi się to zwykle po zdjęciu głowic termostatycznych i metodą prób oraz obserwacji efektu [#17731014][#17731045] Jeśli instalacja nie ma zaworów z regulacją wstępną albo zaworów odcinających na powrocie, może być trudno ją dobrze zrównoważyć, więc w praktyce potrzebny będzie hydraulik do wizji lokalnej i ewentualnych przeróbek [#17731045][#17745240]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 17730508
    Nika3007
    Poziom 6  
    Witam. Mam Problem w domu. Grzejniki działają mi tylko od góry do połowu. Górne rury ciepłe,dolne mega zimne. Grzeje mi tylko 1 grzejnik cały. Potrzebuję pomocy
  • #2 17730516
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Więcej szczegółów. Co to za instalacja, gdzie? W domu prywatnym, komunalnym. Czy grzało dobrze? Może jakieś zdjęcia tego.
  • #3 17730570
    Nika3007
    Poziom 6  
    Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać? Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać? Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać? Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać?

Dodano po 33 [sekundy]:

Dolna rura mega zimna
  • #4 17730573
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    A zdjęcia pieca. Jest tam jakaś pompa?
  • #5 17730600
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Proponuję zacząć od odpowietrzenia, jak nie pomoże sprawdź filtr czy nie jest brudny
  • #6 17730612
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    E tam. Jak góry grzejników gorące to nie jest to zapowietrzenie. Przy zapowietrzeniu jest odwrotnie. Góra grzejnika zimna a dół gorący.
  • #7 17730628
    FishuPro
    Poziom 22  
    To problem z przepływem czyli filtr.
  • #8 17730636
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Jeżeli tam jest filtr. Dlatego poprosiłem o zdjęcia kotła.
  • #9 17730817
    Nika3007
    Poziom 6  
    Zaraz dodam
  • #10 17730870
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Musisz pamiętać, że przez płyty Twojego grzejnika przepływa woda i to ona jest źródłem ciepła.
    Gorąca woda wlatuje górną rurą do grzejnika, następnie spływa w środku płyty na dół i dolną rurą schłodzona powraca do kotła.
    Im wolniejszy przepływ wody przez grzejnik tym dół będzie bardziej schłodzony, a im większy przepływ wody przez grzejnik tym dół będzie cieplejszy, bo woda nie zdąży się schłodzić.
    Pamiętaj, że woda płynie tam gdzie jest jej łatwiej, czyli gdzie ma mniejsze opory hydrauliczne, więc nie zawsze płynie tam gdzie Ty byś chciał.

Inaczej mówiąc jak ktoś wspomniał masz problem z przepływem wody w Twojej instalacji i teraz musisz ustalić co i gdzie ogranicza ten przepływ wody, że wszystkie grzejniki nie są w stanie się nagrzać, o ile mowa o indywidualnej instalacji c.o. z własnym kotłem.
  • #11 17730874
    Nika3007
    Poziom 6  
    To jest tak. Mam 2 kondygnacje, jak zamknę zawór grzania na dolną to góra grzeje i całe grzejniki, a na dole na parterze są zimne. Mój dziadek tak to zrobił że rury idą jak ołtarze b nie mam pojęcia co z tym zrobić. Niby mam wujka co się tym zajmuje ale szczerze mówiąc to gówno wie....

Dodano po 6 [minuty]:

Potrzebuje kogoś naprawdę dobrego i znającego się na tym
    Załączniki:
    • Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać? 20190126_091851.jpg (862.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać? 20190126_091401.jpg (7.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grzejniki ciepłe tylko u góry - jak rozwiązać? 20190126_091348.jpg (971.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 17730900
    BUCKS
    Poziom 39  
    Nika3007 napisał:
    Mam 2 kondygnacje, jak zamknę zawór grzania na dolną to góra grzeje i całe grzejniki, a na dole na parterze są zimne.

Czyli woda płynie przez instalację, więc przepływ jakiś jest.
    A jak otworzysz dół i zamkniesz górę to grzejniki na dole są całe ciepłe?

W sumie instalację masz od dawna, więc problem pewnie też jest stary, a nie, że pojawił się nagle z dnia na dzień.
    Na odległość raczej mało kto Ci poda konkret, bo tutaj potrzebna byłaby wizja lokalna przez speca.
    Sam to możesz próbować ogarniać kryzowanie grzejników o ile masz zawory na powrocie lub odpowiednią regulację wstępną na zaworach termostatycznych po odkręceniu głowicy termostatycznej.
    Ewentualnie można pokusić się o wymianę pompy z 25-40 na 25-60 i zobaczyć na ile to pomoże, bo pompę też możesz wymienić sobie sam.
    I warto sprawdzić oraz przeczyścić wszystkie filtry jakie masz w instalacji.
    Jak nie umiesz tego sam to wezwij fachowca, który to Ci ogarnie, bo tak to będziesz czekał do końca zimy.
  • #13 17730957
    Nika3007
    Poziom 6  
    Tak jak zamknę górę czyli Puerto Rico dół jest ciepły i grzeją wszystkie grzejniki całe. Ja się tu wprowadziłam nie dawno bo to dom rodzinny. I nikt nie umie mi pomóż. Filtry są czyste. Nie wiem co zrobić żeby wszystkie grzały jak trzeba
  • #14 17731014
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Nastawa wstępna (kryzowanie) jest możliwa po zdjęciu głowicy termostatycznej. Tam pewnie będzie potrzebny specjalny kluczyk (nie widzę marki głowicy/zaworu), gdyż nie jest to Danfoss (Danfoss do kryzowania nie wymaga specjalnych narzędzi), a jeśli to Herz - wręcz serwisowego klucza (pokrętła). Jakby jeszcze dodać zdjęcia zaworów (z frontu) po zdjęciu głowic. Ten grzejnik, który grzeje cały, można by skryzować, obniżając nastawę wstępną o 1 (jeśli było np. 5, to dać 4 itp.), a te na górze - zwiększyć nastawę wstępną (na ogół na ostatniej kondygnacji stosuje się ustawienie kryzowania na duży przepływ). Obserwować. Nastawy wstępne powinno się robić metodą prób i błędów (obserwując działanie po każdej korekcie), aż do zrównoważenia instalacji. Tak po prawdzie, to każdy grzejnik będzie mniej gorący dołem niż górą (ale przy dużym przepływie nie będzie to wielka różnica), więc dobrze jest stosować niskie grzejniki (by nie marznąć od nóg).
  • #15 17731045
    BUCKS
    Poziom 39  
    Nika3007 napisał:
    Nie wiem co zrobić żeby wszystkie grzały jak trzeba

zacznij od kryzowania instalacji.
    Do tego potrzebujesz zaworów termostatycznych z regulacją wstępną jeśli nie posiadasz i dobrze, aby na powrocie były zawory odcinające, które też można wykorzystać do kryzowania.

Wtedy regulujesz przepływ wody przez każdy z grzejników, aby otrzymywał tyle wody ile potrzebuje, aby uzyskać określoną moc.
    Jeśli np. dany grzejnik potrzebuje 100 l/h, a realnie masz tam przepływ 150 l/h to masz przepływ zawyżony o 50l/h na jednym grzejniku, a w skali całej instalacji będą to setki litrów/h i w efekcie potem może brakować Tobie wody dla pozostałych grzejników, bo woda płynie tam gdzie jest jej łatwiej, a nie tam gdzie Ty byś chciał. Z tego powodu robisz kryzowanie, aby wymusić przepływ wody do pozostałych grzejników.
    Wymiana zaworów, czy montaż zaworów odcinających na powrocie to koszty i robocizna i dopiero po montażu i regulacji będziesz wiedział, czy to rozwiąże Twój problem na 100%.
    Mniejsze koszty to wymiana pompy na nową, bo dla testu można kupić pompę za ok. 90zł i samemu ją wymienić i patrzeć na efekty, czy kryzowanie to będzie dobry kierunek.
    Tak czy siak czekają Ciebie wydatki. Plan działania ustalasz samodzielnie albo zlecasz to osobie trzeciej.

Na chwilę obecną już wiesz, że przepływ wody masz przez instalację, skoro nie masz żadnych zatorów to brakuje równoważenia hydraulicznego, czyli tego kryzowania.

Na logikę góra będzie miała większe opory hydrauliczne niż dół, więc już teraz możesz pokusić się o lekkie skręcenie zaworu od obiegu dolnego.
    Po zmianie możesz zobaczyć jak to wpłynie na grzanie grzejników na dole i na górze.
    Więc wykorzystaj opcje jakie masz dostępne w tej chwili bez inwestowania jakiejkolwiek złotówki.
  • #16 17731053
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Ciekawe ile lat ma twoja instalacja ?? Możliwe , że rury zaszły kamieniem i zmniejszyły swoją średnicę , skoro jak piszesz filtry są czyste .
    Więc coś stawia opory przepływu . Nie powiem , pompka 60 W na pewno
    pomoże w większym stopniu ale zużyci energii też wzrośnie . :|

Kolega wyżej dobrze ci radzi . Najpierw przeprowadź regulacje na kryzach
    i może wtedy wyłapiesz równomierność grzania góra , dół . :|
  • #17 17731067
    BUCKS
    Poziom 39  
    SKM 1964 napisał:
    Możliwe , że rury zaszły kamieniem i zmniejszyły swoją średnicę

Wymiana instalacji na nową raczej mało realna, więc raczej szuka się prostszych i tańszych rozwiązań. Czyszczenie pewnie byłoby nie mniej problematyczne.
    SKM 1964 napisał:
    Więc coś stawia opory przepływu

Nie wiemy jak instalacja działała wcześniej, może była tak skopana od lat i wcześniejszy użytkownik akceptował jej działanie i skręcał ogrzewanie w zbędnych pomieszczeniach itp.

SKM 1964 napisał:
    Nie powiem , pompka 60 W na pewno
    może w większym stopniu ale zużyci energii też wzrośnie . :|

Jeśli mocniejsza pompa pomogłaby rozwiązać problem to chyba lepiej zapłacić parę stówek więcej za energię elektryczną niż mieć niedogrzane pokoje.
    Tu potrzeba rozwiązania na tu i teraz, a potem latem można się bawić w modernizacje na większą skalę i ze spokojem, bo pośpiech bywa złym doradcą.
  • #18 17731073
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Nika3007 napisał:
    Filtry są czyste.
    Ja tam widzę na trzecim zdjęciu filtr przy pompie ale pozakręcane zawory, więc pompa nic nie daje. W sumie jest jeszcze druga pompa na powrocie. Trochę nie rozumiem po co dwie pompy przy piecu. Jak włączysz drugą pompe to co się dzieje? Tylko nie zapomnij najpierw odkręcić zawory przy górnej pompie.
  • #19 17731107
    BUCKS
    Poziom 39  
    Pan.Kropa napisał:
    Ja tam widzę na trzecim zdjęciu filtr przy pompie ale pozakręcane zawory, więc pompa nic nie daje.

ta górna pomarańczowa pompa wydaje się nie być w ogóle podłączona do zasilania, więc coś tam jest namieszane w tej instalacji.
    Wcześniej nie zauważyłem, że są to 2 pompy tuż obok kotła. Tak, czy siak najlepiej, aby jakiś hydraulik zrobił tam wizję lokalną.
    Ja nie mam praktyki z kotłami na paliwa stałe, więc fotki wiele mi nie mówią, bo nie widać całości. Może Ci do mają praktykę to po samych fotkach skumają o co biega.
  • #20 17731165
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, nic nie piszesz na temat pomp, czy działają , bo ta na zasilaniu na pewno nie pompuje bo jak ktoś zauważył zawory są pozamykane , wyjaśnij jeszcze po co jest ta druga pompa na powrocie , czy może od bojlera, trochę to dziwne aby dwie pompy były podłączone w ten sposób. Może być jest tak że te pompy nie pompują i działa to tylko na grawitacji , i dlatego nie starczy ciepła na dwie kondygnacje. pozdrawiam.
  • #22 17734083
    FishuPro
    Poziom 22  
    Może w założeniach instalacja miała pracować z dwoma pompami np druga została dołożona bo 1 nie dawała rady. Odkręć zawory na pomarańczowej pompie podłącz ją do zasilania i sprawdź czy masz ciepło wszędzie.
  • #23 17736424
    Nika3007
    Poziom 6  
    Witam. Druga pompa jest ale nie jest używana. W zasadzie nic nie daje. Zamówiłam pompę 60 jutro powinna być. Ja ten dom mam po rodzinie. Tu już tak było, robił to mój dziadek jak wspomniałam
  • #25 17738167
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, według tego co można wyczytać z fotek, to działająca pompa to ta na powrocie za piecem, ale jest tam kilka niedociągnięć brakuje przed pompą filtra i możliwości odpowietrzenia tego obejścia. Przez brak filtra wirnik w tej pompie mógł zostać zabrudzony przez to straciła siłę pompowania. pozdrawiam.
  • #26 17742977
    Nika3007
    Poziom 6  
    Czy ktoś z was ma pojęcie o grzejnikach i jest z Krakowa?
  • #27 17743011
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 282
    Pompa 40 stka na dwie kondygnacje to nieporozumienie. Moze zawór zwrotny przy pompie puszcza. Ciepło jest w pokojach? Trzeba może odkręcić ma full termostaty przy grzejnikach. Grzejnik ma prawo byc od dołu zimny. To nie żeliwny że mało oddaje i cały gorący.
  • #28 17743264
    BUCKS
    Poziom 39  
    wacek.wacek napisał:
    Pompa 40 stka na dwie kondygnacje to nieporozumienie.

Dlaczego nieporozumienie?
    Ja mam znajomego co ma UPS-a 25-40 na parter i 1 piętro i instalacja c.o. od wielu lat działa z kotłem na paliwo stałe bez problemu. Kocioł jest w małym obiegu otwartym, a grzejniki są w dużym obiegu zamkniętym, a oba obiegi są połączone wymiennikiem płytowym. Ja uważam, że to tylko kwestia dopasowania oporów hydraulicznych instalacji c.o. do możliwości pompy.

Ja nie mam doświadczenia z zaworem różnicowym, który jest widoczny przy wyłączonej drugiej pompie na zasilaniu. Nie wiem jakie opory stawia taki zawór oraz jaka jest dokładnie zasada jego działania, bo osobiście korzystam z kotła gazowego, gdzie nie mam takich wynalazków.
    W kotłach gazowych jako pompa wbudowana w kocioł to zwykle są to odpowiedniki 60-tki, więc jeśli po wymianie pompy z 40 na 60 nie będzie wyraźnej poprawy to raczej nie kupowałbym mocniejszej pompy tylko szukałbym problemu w samej instalacji c.o.
  • #29 17743337
    FishuPro
    Poziom 22  
    Nika3007 napisał:
    Druga pompa jest ale nie jest używana. W zasadzie nic nie daje

To ją zdemonuj w jej miejsce wstaw kawałek rurki będą mniejsze opory hydrauliczne może wystarczy zamiast kupować pompę.
  • #30 17743349
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 282
    Niech otworzy na full termostaty. Ludzie przecież to norma ze grzejnik odbiera ciepło i puszcza zimno dołem. To nie fizyka kwantowa albo czytanie map samochodowych w hexie. Jak ma w pokoju 22 23 stopnie to po co grzebać. Chyba że instalacje robił ktoś kto nie zna zasad. Teraz pompa 60 nie popchnie calej chalupy. Ponad kilometr pexala idzie na jedem dom. Dzisiejsza kotlownia to jest wyzwanie dla hydraulika ktory woła elektryka i elektronika a nie jakis kawałek pompy i rurki i grzejnik nie grzeje ojoj. Zmienić na żeliwne i będą całe gorące.

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikami, które grzeją tylko górną część, podczas gdy dolne rury pozostają zimne. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zapowietrzenie, zanieczyszczone filtry, problemy z przepływem wody oraz niewłaściwe ustawienia zaworów termostatycznych. Użytkownik dodał zdjęcia instalacji, co pozwoliło na dalszą analizę. Wskazano na konieczność kryzowania grzejników oraz sprawdzenia działania pomp. Użytkownik zamówił nową pompę, ale problem nie został rozwiązany. Wskazano również na możliwość usunięcia kulki z zaworu różnicowego, co może poprawić przepływ. Wiele odpowiedzi podkreśla potrzebę wizji lokalnej przez specjalistę, aby dokładnie zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA