logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ogrzewanie lepiej zastosować do domu 98 m2: pelet czy gaz?

28 Sty 2019 02:20 1083 8
REKLAMA
  • #1 17736118
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17736313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17736339
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    mycek2012 napisał:
    nie wiem co myśleć na ten temat

Co myśleć...
    Gaz, oczywiście... Przecież chodzi o wygodę... Przy takim metrażu pelletem nie przyoszczędzisz za dużo, a wygoda przy gazie, nieporównywalna... Choć zależny będziesz od naszego wschodniego sąsiada jeśli chodzi o ceny... ;-)

pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17736734
    mathia74
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Też się nad tym zastanawiałem, ale bardzo krótko. Mam metraż podobny i kwoty jakie bym zaoszczędził na pelecie w stosunku do gazu byłyby niewielkie dlatego zwyciężył GAZ. Jestem bardzo zadowolony. Jako, że jest to pierwszy sezon na gazie to porównuję koszty do kopciucha jakiego miałem dotąd i jest wg mnie bardzo dobrze. Nawet jeżeli te koszty będą wyższe... 20-30% to komfort i temperaturowy i przede wszystkim obsługi, a raczej jej braku jest nie do przebicia przez inne systemy... zasypowe. Dodam, że dom dosyć ciepły z lat 70, ale NIE ocieplony. Oczywiście będzie ciut drożej, ale ten komfort to coś niesamowitego. Po prostu jak uznasz, że Ci zimno to włączasz w kapciach kocioł i zapominasz o nim aż do wiosny... Oczywiście pod warunkiem gdy wszystko masz dobrze ustawione i wyregulowane. Reasumując mój głos to gaz.
  • #6 17736911
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17736963
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    mycek2012 napisał:
    Ja zastanawiam się zrobić samą podłogówkę w całym domu.

To się nie zastanawiaj, tylko rób. Może nie samą, ale to już doświadczony instalator Ci podpowie. Nie zastanawiaj się czy robić, tylko rób. Ja zrobiłem tylko w części i żałuję. Wszelkie sugestie i dylematy na temat podłogówki piszą malkontenci, którzy jej nie mają. Jest to mega wygodne i komfortowe. Ciepła podłoga to coś fantastycznego. Nie czujesz, że ciągnie Ci po nogach. Pytanie, czy sama podłogówka Ci wystarczy.

pzdr
  • #8 17736995
    mathia74
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Wyłącznie kaloryfery aluminiowe, instalacja stalowa. Posiadam kocioł ACV, jednofukcyjny CO+CWU. Oczywiście mój dom jako że jest stary to jest dosyć energochłonny i z rachunkami nie mam co się porównywać do współczesnego budownictwa. Nie posiadam też żadnych alternatywnych źródeł ciepła jak np. kominek, czy rekuperacje. Dotąd, w tym sezonie grzewczym od 19.10 do 15.01 wydałem 1112 zł wyłącznie na CO.
  • #9 17738204
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2947
    mycek2012 napisał:
    Witam. ;) Co sądzicie, które ogrzewanie lepiej wybrać - pelet czy gazowe? Słyszałem już różne opinie i nie wiem co myśleć na ten temat i chciałbym zobaczyć wasze opinie. Dom 98 m2, planowane ocieplenie styropianem 15 - 20-tką. Pozdrawiam.

Najpierw ocieplenie, a następnie dobrze dopasowany kocioł. Odwrotna kolejność jest błędem. Bez informacji o szacunkowym zużyciu ciepła trudno powiedzieć jaki będzie koszt ogrzewania. W przypadku gazu dużo zależy od opłat stałych, a te są naliczane w/g rocznego zużycia. W temacie "Koszty ogrzewania" podałem link do najnowszych cenników gazowych. W północno-wschodniej Polsce kWh (z VAT oraz przesyłem, bez uwzgl. sprawnosci) przy zużyciu 1000 m3 rocznie (gotowanie, ew. CWU dla jednej oszczędnej osoby) kosztuje 29 groszy. Przy 5 tys kWh rocznie kosztuje 22 grosze, a przy 20 tys kWh rocznie 20 groszy. Przy przekroczeniu progu 13350 koszt rośnie skokowo o ok. 1 grosz bo opłaty stałe zmieniają się z 213 zł rocznie do 544 zł! Co ciekawe niezależni sprzedawcy mają gaz o ok. 3 grosze droższy niż PGNiG, w ubiegłym roku z reguły byli tańsi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór systemu ogrzewania dla domu o powierzchni 98 m², rozważając opcje ogrzewania peletowego i gazowego. Użytkownicy jednogłośnie wskazują na przewagę ogrzewania gazowego, zwłaszcza przy dostępności gazu ziemnego. Argumenty za gazem obejmują wygodę użytkowania, mniejsze wymagania dotyczące obsługi oraz komfort cieplny. Wskazano również na znaczenie ocieplenia budynku oraz odpowiedniego doboru kotła. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z kosztami ogrzewania, podkreślając, że choć gaz może być droższy, to komfort i łatwość obsługi są nieporównywalne z innymi systemami. Wspomniano o różnych systemach grzewczych, takich jak kaloryfery i podłogówka, oraz o kosztach eksploatacji gazu w zależności od zużycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA