logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są różnice między silnikami z nominalnymi obrotami a tymi z regulacją?

Przemcio 02 Lut 2019 18:23 1788 10
REKLAMA
  • #1 17749860
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Witam!
    Mam takie pytanie dotyczące silników odkurzaczy:
    czy są różnice w konstrukcji silników do odkurzaczy przewidzianych do regulatorów obrotów np. ilość pól komutatora lub twardość szczotek od silników działających wyłącznie na nominalnych obrotach ?

Moje pytanie wzięło się stąd, że w nowym silniku o mocy 1200 W, taki akurat miałem pod ręką ze starych zapasów, podłączonym do regulatora obrotów na triaku i wykorzystywanym w zakresie poniżej 500W szczotki spiłowane zostały w miesiąc.
    Odkurzacz z takim samym silnikiem bez żadnego regulatora pracował latami, a wyleciał na złom bo nie mogłem dostać już rury do niego.

Zakładam, że w nieużywanym kilka lat silniku szczotki nie uległy biodegradacji tylko wpływ na błyskawiczne zużycie wynika raczej ze znacznego ograniczenia mocy.
    Jak to właściwie z takimi silnikami jest?

Pozdrawiam
    P.
  • REKLAMA
  • #2 17749916
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 720
    Dziwne zasłużony, przecież na trwałość wpływa chyba ze 100 czynników nawet że izolacja jest 6 czy10 warstwowa typ izolacji jej temperatura braki fabryczne, tak , kontrola nie wykryła całkowitego braku izolacji i wiele innych.
  • REKLAMA
  • #3 17749951
    Przemcio
    klamocik napisał:
    Dziwne zasłużony

Dawne czasy w innym Dziale Forum.

Nie chodziło mi raczej o trwałość tylko o to czy silniki odkurzaczy są np.
    dedykowane do pracy z regulatorami obrotów.
  • REKLAMA
  • #4 17749982
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 720
    Przecież logiczne każde obniżenie napięcia wydłuży czas pracy tym bardziej w tych nowoczesnych z miękkim startem i właśnie tego bym się obawiał, taki silnik na pewno będzie miał mniej zwoi bo jest zabezpieczony układem, podłączony bezpośrednio po kilku startach może odmówić. A zasłużony to myślałem że to masz w paluszku, ja takie kiedyś przewijałem i się opłacało a orginałów jeszcze nie było.
  • REKLAMA
  • #5 17750046
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1168
    Cytat:

czy silniki odkurzaczy są np.
    dedykowane do pracy z regulatorami obrotów.

Jedne i drugie silniki mają taką sama konstrukcję, nie ma podziału na silniki do pracy z regulatorem i bez regulatora. Te same siniki montowano w wielu odkurzaczach, które w biednej wersji nie miały regulatora a w nieco droższej miały już tę opcję. Nie zauważyłem na przestrzeni lat, by któreś były mniej trwałe.
  • #6 17750051
    Przemcio
    klamocik napisał:
    Przecież logiczne każde obniżenie napięcia wydłuży czas pracy tym bardziej w tych nowoczesnych z miękkim startem

Raczej to nie był nowoczesny silnik bo chodził w zwykłym odkurzaczu z wyłącznikiem bez żadnego regulatora. Z regulatorem pracował poniżej połowy swojej nominalnej mocy i szczotki poszły w miesiąc do zera.

klamocik napisał:

A zasłużony to myślałem że to masz w paluszku

Kilka lat temu inne rzeczy miałem w paluszku ale niekoniecznie był to sprzęt AGD.
    Czy VIP wg Ciebie nie może już zadawać pytań jeżeli ma wątpliwości? :D
    Teoretycznie obniżenie mocy powinno wydłużyć czas pracy silnika a w
    praktyce stało się zupełnie inaczej.
    Być może silniki przewidziane do regulatorów obrotów mają inną twardość szczotek lub inne parametry zwiększające żywotność.
    Przeglądałem dane techniczne kilku silników odkurzaczy ale poza parametrami znamionowymi nie znalazłem informacji o możliwości regulowania obrotów.

Dodano po 3 [minuty]:

dzi_dziuś napisał:

Jedne i drugie silniki mają taką sama konstrukcję, nie ma podziału na silniki do pracy z regulatorem i bez regulatora. Te same siniki montowano w wielu odkurzaczach, które w biednej wersji nie miały regulatora a w nieco droższej miały już tę opcję. Nie zauważyłem na przestrzeni lat, by któreś były mniej trwałe.

To jak wyjaśnić tak szybkie zużycie szczotek ?
    W jakim zakresie pracuje standardowy regulator obrotów silnika ?
    Może po prostu za bardzo ograniczyłem moc do zakresu 25-30% mocy znamionowej ?
  • #7 17750076
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Przemcio napisał:
    klamocik napisał:
    Przecież logiczne każde obniżenie napięcia wydłuży czas pracy tym bardziej w tych nowoczesnych z miękkim startem

Raczej to nie był nowoczesny silnik bo chodził w zwykłym odkurzaczu z wyłącznikiem bez żadnego regulatora. Z regulatorem pracował poniżej połowy swojej nominalnej mocy i szczotki poszły w miesiąc do zera.

klamocik napisał:

A zasłużony to myślałem że to masz w paluszku

Kilka lat temu inne rzeczy miałem w paluszku ale niekoniecznie był to sprzęt AGD.
    Czy VIP wg Ciebie nie może już zadawać pytań jeżeli ma wątpliwości? :D
    Teoretycznie obniżenie mocy powinno wydłużyć czas pracy silnika a w
    praktyce stało się zupełnie inaczej.
    Być może silniki przewidziane do regulatorów obrotów mają inną twardość szczotek lub inne parametry zwiększające żywotność.
    Przeglądałem dane techniczne kilku silników odkurzaczy ale poza parametrami znamionowymi nie znalazłem informacji o możliwości regulowania obrotów.

Dodano po 3 [minuty]:

dzi_dziuś napisał:

Może po prostu za bardzo ograniczyłem moc do zakresu 25-30% mocy znamionowej ?

A nie zmieniałeś czasem kierunku obrotów? Z doświadczenia wiem, że zamienienie przewodów od szczotek na stojanie odwraca kierunek obrotów silnika, który to przeciwnych obrotów wybitnie nie lubi i szczotki lecą momentalnie :D
  • Pomocny post
    #8 17750097
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1168
    Przemcio napisał:

Jeśli wymieniałeś szczotki, mogłeś kupić szczotki kiepskiej jakości albo o twardości niewłaściwej do typu silnika - ich szybkie zużycie nastąpiłoby zarówno przy pracy z regulatorem i bez niego. Inna możliwość to praca w zanieczyszczonym środowisku i nie tyle chodzi tu o smog, co bardziej o pyły, które mogły dostać się pod szczotki :)

Dolny próg regulatora jest dobierany tak, przy przy minimalnym jego nastawieniu obroty silnika były wystarczające do wytworzenia jakiejś siły ssania, górna granica to 100%.

Regulator działa na prostej zasadzie - wyszukaj sobie materiał o sterowaniu fazowym. W skrócie od czasu przejścia sinusa napięcia przez zero, odmierzany jest czas, po którym następuje włączenie triaka i podanie "pozostałej części sinusa" na silnik. Cykl powtarza się w każdej połówce sinusa, w skutek czego wartość skuteczna napięcia na silniku jest mniejsza.

Spójrz jeszcze na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1343430.html

Tu też prawdopodobnie był problem z jakością szczotek. Być może przy podaniu pełnego napięcia na silnik zobaczyłbyś, że występuje duże iskrzenie lub coś podobnego, a na regulatorze ten objaw był zamaskowany. Nie zmienia to jednak faktu, że nie ma silników dedykowanych pod regulator.
  • #9 17750109
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    Przemcio napisał:
    No to przeciwstawię ci swój przykład - stary odkurzacz do którego założyłem regulator obrotów na triaku.
    Pracował chyba z 6 lat przed dołożeniem regulatora i pracuje ok. 10 lat po, bez wymiany oryginalnych szczotek. Chyba powinienem go rozebrać i sprawdzić ile z nich zostało. Fakt, że rzadko redukuję moc o połowę, raczej o 1/3.
  • #10 17750229
    Przemcio
    No i czegoś się dowiedziałem.

Regulator na U2008B z potencjometrem z triakiem przewidzianym do obciążeń indukcyjnych więc od strony sterowania może bym się nie czepiał.
    Ale podany wątek dotyczący twardości szczotek mnie zaintrygował.
    Wygląda na to, że do znacznej redukcji mocy wymagana jest miękka szczotka chociaż na "logikę" wydawałoby się, że wręcz przeciwnie.
    Może nie ma to znaczenia przy redukowaniu mocy do 1/3 mocy znamionowej ale jeżeli redukuję poniżej 3/4 mocy może to już mieć znaczenie.

Może będę musiał zastosować silnik mniejszej mocy.
  • #11 21356965
    Kacpeerso11
    Poziom 8  
    Według mnie jest to naturalne, że szczotki szybciej się ścierają przy mniejszych obrotach. Mają więcej kontaktu z komutatorem, a w nim są rowki i te rowki zdzierają warstwy szczotek. Im obroty wyższe, tym mniej kontaktu z rowkami mają szczotki, a jeśli obroty będą zbyt duże, to szczotki nie zetrą się bardziej, ale wtedy mogą się spalić.
    Zasada taka sama jak z wierceniem w stali: im wyższe obroty, tym dłużej będziemy wiercić i spalimy kilka wierteł. Obroty robimy minimalne i wtedy widać efekt.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic konstrukcyjnych silników odkurzaczy przeznaczonych do pracy z regulatorami obrotów a tych pracujących na nominalnych obrotach bez regulacji. Użytkownik zauważył szybkie zużycie szczotek w silniku 1200 W podłączonym do regulatora na triaku przy pracy poniżej 500 W, podczas gdy ten sam silnik bez regulatora działał latami bez problemów. W odpowiedziach podkreślono, że zazwyczaj silniki do odkurzaczy mają taką samą konstrukcję niezależnie od obecności regulatora, a różnice w trwałości mogą wynikać z jakości szczotek, warunków pracy (np. zanieczyszczenia) lub kierunku obrotów. Regulator fazowy na triaku zmniejsza skuteczne napięcie i moc silnika, co może wpływać na zużycie szczotek, zwłaszcza przy dużym ograniczeniu mocy (np. do 25-30% nominalnej). Wskazano, że miękkość szczotek może mieć znaczenie przy znacznej redukcji mocy, a silniki z miękkimi szczotkami mogą lepiej znosić pracę z regulatorem. Ponadto, przy niskich obrotach szczotki mają dłuższy kontakt z rowkami komutatora, co przyspiesza ich ścieranie. Przykłady z praktyki pokazują, że niektóre silniki pracują długo z regulatorem bez nadmiernego zużycia szczotek, jeśli moc jest redukowana umiarkowanie (np. do 2/3 nominalnej). Wskazano także na możliwość zastosowania silnika o mniejszej mocy jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA