logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić napięcie wyjściowe na 8 PIN w zasilaczu Xbox 360?

Buzzer01 08 Lut 2019 14:54 2379 8
REKLAMA
  • #1 17763272
    Buzzer01
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, jestem początkującym amatorem elektroniki bardzo zielonym, zastanawia mnie zagadnienie dotyczące robienia pomiarów napięć różnych urządzeń. Obecnie chciał bym dowiedzieć sie jak poprawnie sprawdzić napięcie wyjściowe na zasilaczu gdzie wtyczka ma 8 PINów.
    Udało mi sie odczytać wartość 4.11V umieszczając elektrody na górnych pinach.
    Zgaduję, że to jest dla napięcia output stałego 5V, ale poprawcie mnie jesli źle rozumuje.
    Zastanawiam sie w jakich warunkach mogę dokonać pomiaru by odczytać wartość bliską 12V
    Jest to zasilacz od konsoli Xbox 360
    Dziekuje za wszelką pomoc i wyrozumiałość ze strony forumowiczów z dużym doświadczeniem, dla których takie pytania mogą wydać sie banalne i oczywiste.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17763295
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Buzzer01 napisał:
    Obecnie chciał bym dowiedzieć sie jak poprawnie sprawdzić napięcie wyjściowe na zasilaczu gdzie wtyczka ma 8 PINów.

Po pierwsze ustalić jak sa wyprowadzone napięcia z zasilacza, czyli prościej - który pin ma jaką funkcję.

Buzzer01 napisał:
    Jest to zasilacz od konsoli Xbox 360

Do wyszukiwarki wpisujesz:

Xbox 360 power supply pinout

Zauważ że niektóre bardziej zaawansowane zasilacze po podaniu napięcia sieci podają tylko napięcie czuwania. Uruchomienie pozostałych napięć wymaga podania na odpowiedni pin odpowiedniego sygnału.
  • REKLAMA
  • #4 17763362
    Buzzer01
    Poziom 4  
    Jesli dobrze rozumiem to pomiary, które otrzymałem to wartości w Stand by output 5V, a napięcie output 12V uzyskam tylko w przypadku gdy zasilacz "pracuje". Czy to dlatego na parametrach urządzeń podawane sa dwie wartości output?

Dokonałem małego odkrycia. Gdy zewre dwa styki multimetrem w ten sam sposob jak na obrazku ale wcześniej mam ustawiona funkcję sprawdzania ciągłości sygnału wtedy lampka na zasilaczy zapala sie na zielono jak w przypadku pracy na konsoli, samo podłączenie do prądu zasilacza sprawia że pali sie na pomarańczowo (stand by).

Jesli zewre te dwa styki kablem i dokonam pomiaru multimetry to powinienem otrzymać wartość 12V na innych pinach. Czy ten tok rozumowania ma sens? Wole zapytać bo nie chce czegoś spalić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17763376
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    Buzzer01 napisał:
    Dokonałem małego odkrycia. Gdy zewre dwa styki multimetrem w ten sam sposob jak na obrazku ale wcześniej mam ustawiona funkcję sprawdzania ciągłości sygnału wtedy lampka na zasilaczy zapala sie na zielono jak w przypadku pracy na konsoli, samo podłączenie do prądu zasilacza sprawia że pali sie na pomarańczowo (stand by).

#1 Takie odkrycia prowadzą do zniszczenia multimetru.

#2 Po jaką ch... ę podałem Ci link do opisu? Jak myślisz?

#3 Ze strony z linku wynika, że akurat zasilacze xbox to raczej nie do zabawy dla początkujacych.
  • #6 17763393
    Buzzer01
    Poziom 4  
    Człowiek czasem na błędach sie uczy, oby częściej na cudzych ;). Zapamiętam dziekuje, jak juz pisałem jestem zielony w temacie i prosiłem o wyrosumialosc ;)

liczylem na wytlumaczenie za podany link dziekuje ale moja znajomość angielskiego jest słaba niestety

Swoja droga pomiar wyszedł mi ponizej Jak sprawdzić napięcie wyjściowe na 8 PIN w zasilaczu Xbox 360?
  • Pomocny post
    #7 17763487
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    Aby uruchomić ten zasilacz, musisz zewrzeć przewody niebieski i czerwony (enable i +5VSB):

I najlepiej to zrobić bezpośrednio a nie za pomocą multimetru !

3 czarne to GND, 3 żółte to +12V.

Pozdr
  • #8 17763512
    Buzzer01
    Poziom 4  
    Dziekuje wszystkim za udzielone odpowiedź, zeby nie robić nowego tematu zanim ten zostanie zamknięty mam ostatnie pytanie w temacie zasilaczy.

Chciał bym sprawdzić czy ten zasilacz wogole działa
    Jak to mogę zrobic za pomocą mojego multimetru (jak powinienem ustawić elektrody)

Jak sprawdzić napięcie wyjściowe na 8 PIN w zasilaczu Xbox 360? Jak sprawdzić napięcie wyjściowe na 8 PIN w zasilaczu Xbox 360? Jak sprawdzić napięcie wyjściowe na 8 PIN w zasilaczu Xbox 360?
  • #9 17766549
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    Buzzer01 napisał:
    Jak to mogę zrobic za pomocą mojego multimetru (jak powinienem ustawić elektrody)

Tak żeby czegoś nie zewrzeć (na zdjęciu nie widać dokładnie), najzdrowszą opcją jest (dla podobnych konstrukcyjnie wtyków USB) wtyczka "męska" z kawałkiem przewodu i pomiar na końcach przewodu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak sprawdzić napięcie wyjściowe na 8-pinowym zasilaczu Xbox 360. Odczytał wartość 4.11V, co sugeruje, że jest to napięcie w trybie czuwania (standby). Aby uzyskać 12V, zasilacz musi być aktywowany, co wymaga zewrzenia odpowiednich pinów. Forumowicze podają, że do uruchomienia zasilacza należy zewrzeć przewody niebieski i czerwony (enable i +5VSB). Użytkownik jest ostrzegany przed ryzykiem uszkodzenia multimetru oraz zasilacza, a także proszony o ostrożność przy pomiarach. Dodatkowo, podano linki do schematów oraz wskazówki dotyczące pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA