logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miernika Sonela: MPI-520 vs modele 502 i 505 dla sporadycznych pomiarów

Klakier255 08 Lut 2019 23:29 3801 11
  • #1 17764442
    Klakier255
    Poziom 1  
    Witam
    Czy miernik MPI-520 to dobry wybór?
    Potrzebuję miernik, na którym zrobię wszystkie pomiary. Będę korzystał z niego sporadycznie i raczej do mniejszych robót. Żadne masowe pomiary mnie nie interesują.
    Czy te tańsze mierniki Sonela, typu 502 i 505, też są dobre? W tym miesiącu idę na intensywny kurs praktyczny z pomiarów.
    Pozdrawiam
  • #2 17764503
    robert_sz
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    MPI-520 - Mam korzystam od 10 lat. Bardzo przydatny. Nie wiem jak teraz z jakością, ale mój odpukać działa bezbłędnie. Wzorcowany co rok i nie ma z nim problemów.

Poleciłbym Ci jednak MPI-525, masz większy zakres pomiarów Riso (do 2,5kV).
    MPI-520 mierzy do 1kV.

MPI-502 mam również, fajny poręczny lekki mierniczek, ale nim zmierzysz pętle zwarcia i różnicówki. Słowem taki do sprawdzenia po sobie roboty.
  • #3 17764558
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    robert_sz napisał:
    MPI-520 - Mam korzystam od 10 lat. Bardzo przydatny. Nie wiem jak teraz z jakością, ale mój odpukać działa bezbłędnie. Wzorcowany co rok i nie ma z nim problemów.

No właśnie, wzorcowany co rok. Co rok trzeba wydać kasę na wzorcowanie. Cały Sonel, wyciąga pieniądze jak może.
    Ja mam miernik innej firmy i nie muszę "wzorcować" co rok.
  • #4 17764667
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    A ja mam stare mierniki SONEL-a i nie muszę co roku ich wzorcować.
    Taki jestem.
  • #5 17764806
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Łukasz-O napisał:
    No właśnie, wzorcowany co rok. Co rok trzeba wydać kasę na wzorcowanie.
    Dlaczego nie co 3 miesiące ?
    Czy w tym mierniku elementy pomiarowe się zużywają ?
  • #6 17764853
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    CYRUS2 napisał:
    Dlaczego nie co 3 miesiące ?
    Czy w tym mierniku elementy pomiarowe się zużywają ?

To pytanie nie do mnie ale widocznie tak skoro co rok trzeba to zrobić 😀
    Nie ma to jak złapać klienta, a potem go doić z kasy przez cały okres eksploatacji.
    Za podobne pieniądze można kupić miernik innej firmy i cieszyć się że nie trzeba pilnować dat wzorcowania i pozbywać się na ten czas przyrządu.
  • #7 17764873
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Doleję oliwy do ognia, za kolegą Teodor_P :

Czasokres między wzorcowaniami określa użytkownik.
    Wytyczne zawiera PN-EN ISO 10012:2004

PKN

Również tutaj wypowiedź ŚP. kolegi Teodora -
    (Teraz treść zaczerpnięta z ISE.pl)

Ustawa nie określa czasokresu między kolejnymi wzorcowaniami. Czasokres taki powinien określić użytkownik w oparciu o normę :

PN-EN ISO 10012:2004
    Systemy zarządzania pomiarami. Wymagania dotyczące procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego
    IDT ISO 10012:2003, IDT EN ISO 10012:2003

Jeżeli użytkownik nie potrafi określić i udokumentować innego czasokresu między kolejnymi wzorcowaniami, to przyjęte jest aby dokonywał wzorcowań przynajmniej co 12 miesięcy, o ile podczas kotroli bieżącej miernika nie stwierdzi potrzeby dokonania tego wzorcowania wcześniej, np. po naprawie lub z powodu podejrzenia że wskazania nie są prawidłowe.

Te 12 miesięcy jest tzw. powszechną praktyką i nie ma co szukać aktualnego przepisu prawnego na ten temat, bo po prostu takiego nie ma.

Dlatego też świadectwa wydawane przez laboratoria wzorcujące nie powinny określać terminu ważności wzorcowania.
    Laboratoria wzorcujące powinny posiadać akredytację PCA zgodnie z PN-EN ISO/IEC 17025:2001.
    Upoważnienie GUM może dotyczyć tych laboratoriów, które prowadzą legalizację.

ISE
  • #8 17766050
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Mam 520. Od 4 lat nie wzrorcowany. Ostatnio porównywałem z nowym jakimś Fluke. Mierzył identycznie.
  • #9 17766639
    Marek32ldz
    Poziom 6  
    Ocena: 19
    Witam a moglibyście polecić miernik innej firmy którym można zmierzyć
    impedancja pętli zwarcia z wyłącznikami RCD,
    opcjonalnie parametry wyłączników RCD,
    opcjonalnie rezystancja izolacji,
    rezystancja uziemienia,
    ciągłość połączeń ochronnych i wyrównawczych.

i nie trzeba wzorcować.

Do rezystancji izolacji mam AXIOMET AX-T2200, co myślicie o tym mierniku?

Pozdrawiam
  • #10 17767269
    robert_sz
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Marek32ldz napisał:
    Witam a moglibyście polecić miernik innej firmy którym można zmierzyć
    impedancja pętli zwarcia z wyłącznikami RCD,
    opcjonalnie parametry wyłączników RCD,
    opcjonalnie rezystancja izolacji,
    rezystancja uziemienia,
    ciągłość połączeń ochronnych i wyrównawczych.

i nie trzeba wzorcować.

Żadnego miernika nie trzeba wzorcować.
    To Twój świadomy wybór, czy wzorcujesz, kiedy wzorcujesz czy wręcz nie wzorcujesz.
    No czasem ktoś Ci nie odbierze protokołu z pomiarów jak nie masz wzorcowania, ale to też Twój świadomy wybór.
    Nie musisz wszystkich zleceń brać jak leci.
  • #11 17771476
    karroryfer
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam też szukam ale nie ceny Sonela mnie odstraszają - znalazłem chińczyka HYELEC MS5910 za 500 PL - to chyba to samo co MASTECH MS5910 a ten sprzedają w PL http://mastech.com.pl/index.php?product_rewrite=miernik-ms5910-&controller=product
    Czy ktoś może miał styczność z tymi miernikami ? i coś o nich może powiedzeić ?
  • #12 17775055
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Szukajcie mierników, które potrafią mierzyć również kable. Mówię o napięciu probierczym. Uziomy, izolacje, kable, RCD i standardowo IPZ. Jedno urządzenie zamiast wielu, a marka nie gra roli.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór miernika Sonela, szczególnie modeli MPI-520, 502 i 505, w kontekście sporadycznych pomiarów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z MPI-520, który jest uznawany za solidny, ale niektórzy sugerowali rozważenie modelu MPI-525 z większym zakresem pomiarów. Wskazano również na konieczność corocznego wzorcowania, co budziło kontrowersje, a niektórzy użytkownicy podkreślali, że niektórzy mierniki innych firm nie wymagają tak częstego wzorcowania. Pojawiły się pytania o alternatywne marki, takie jak AXIOMET oraz chińskie modele HYELEC i MASTECH, które mogą być tańszą opcją. Użytkownicy zwracali uwagę na funkcjonalność mierników, sugerując, że powinny one mieć zdolność do pomiaru różnych parametrów, takich jak impedancja pętli zwarcia i rezystancja izolacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA