logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ogrzać CWU piecem gazowym, a CO piecem węglowym?

kwiatek9116 18 Lut 2019 19:06 9714 7
REKLAMA
  • #1 17787551
    kwiatek9116
    Poziom 2  
    Witam. Nabyłem dom wraz z istniejącą instalacją co. Otóż mieszkanie ogrzewa stary stojacy piec gazowy 2-funkcyjny Termet oraz piec węglowy KWD Camino 3/6. Układ działa grawitacyjnie. Piec gazowy podgrzewa c.o oraz c.w.u (w piecu jest zbiornik 35l). Węglowy grzeje tylko c.o. Grzejniki żeliwne bez żadnych pokręteł. Jak grzeje to wszystkie. Na strychu znajduje się naczynie wyrównawcze, rura doprowadzająca wodę do naczynia posiada pod zbiornikiem zawor zamykający by układ pracował w obiegu zamkniętym. Wyjście z pieca gazowego na co posiada zawór na powrót i wyjście. Przy piecu węglowym również znajdują się dwa zawory na wyjściu i wejściu. Chciałbym grzać wodę użytkową piecem gazowym a c.o piecem węglowym. Instalacja pracowała na piecu gazowym. Przełączyłem piec gazowy na 1 funkcję c.w.u oraz zamknąłem zawory wyjścia i powrotu na co. Odkręciłem zawory na wyjściu/wejściu pieca węglowego oraz zawór pod zbiornikiem wyrównawczym. Uzupełniłem wodę aż przelała się przez naczynie. Rozpaliłem w piecu do 70-80 'C, kaloryfery się ładnie rozgrzały, niektóre bardziej te dalsze ciut mniej. Kiedy piec gazowy podgrzewał wodę w tym samym czasie co grzał piec węglowy i zawory od co były zakręcone temperatura na piecu gazowym podeszła do 80 stopni (powinna do około 60), przy czym odkręciłem zawory wejścia wyjścia c.o przy piecu gazowym, temperatura ustabilizowała się do około 60 stopni. Czy piece mogą pracować w takiej konfiguracji? Że piec węglowy puszcza ciepło na piec gazowy? Wydaje mi się, że w ten czas podgrzewa w jakimś stopniu c.w.u. gdy obie rury wchodzą do zbiornika, z którego wychodzą rury na wodę użytkową.
    Edit: dzisiaj zauważyłem że piec gazowy włączony na funkcję grzania tylko wody, w momencie podgrzewania puszcza ciepłą wodę na obieg c.o. Co może być przyczyną?
    Jak ogrzać CWU piecem gazowym, a CO piecem węglowym? Jak ogrzać CWU piecem gazowym, a CO piecem węglowym? Jak ogrzać CWU piecem gazowym, a CO piecem węglowym? Jak ogrzać CWU piecem gazowym, a CO piecem węglowym?Jak ogrzać CWU piecem gazowym, a CO piecem węglowym?
  • REKLAMA
  • #2 17789337
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2616
    Jeżeli jest Ci życie miłe to sobie odpuść jednoczesne użytkowanie kotła gazowego oraz węglowego.
    Po pierwsze zamykając układ CO i paląc w kotle węglowym może dojść do zagotowania kotła węglowego i jego rozerwania, co skutkuje poważnym wybuchem, który jest w stanie zniszczyć cały dom i pozabijać mieszkańców.
    Po drugie, obydwa urządzenia masz zamontowane w piwnicy w pobliżu siebie. Każde z tych urządzeń pracując wytwarza ciąg kominowy w kominie. Może dojść do sytuacji, że komin, który będzie bardziej nagrzany wytworzy większy ciąg kominowy, a tym samym wytworzy podciśnienie w piwnicy. To podciśnienie może spowodować, że spaliny z drugiego urządzenia się cofną i wypełnią piwnicę. Pojawi się wraz z tymi spalinami tlenek węgla. Jest to gaz bezbarwny i bez zapachu, a po 2-3 głębszych wdechach potrafi zabić.
    Obawiam się też, że wbudowane w kocioł naczynie przeponowe jest za małe dla tej instalacji.

Osobiście odradzam użytkowanie jednoczesne obydwu kotłów.
    Poza tym nie widzę sensu palenia węglem, mając gaz. Obecnie węgiel jest tak drogi, że ogrzewanie gazowe wychodzi taniej. Ja dla przykładu jak zrezygnowałem z węgla i zacząłem ogrzewać tylko gazem, mam ok. 2 tys. zł oszczędności na gazie co roku. Obecnie musiałbym wydać 6-6,5 tys. zł za węgiel. Natomiast od 3 lat koszty ogrzewania jeszcze nie przekroczyły 4,5 tys. zł.
    Ale z tym kotłem co masz to zapomnij, że będziesz grzał oszczędniej. Trzeba kocioł wymienić na nowy, kondensacyjny. Do takich, starych, stalowych instalacji świetnie się nadają gazowe kotły kondensacyjne ACV Kompakt Kombi lub te same kotły pod nazwą Thermagen Duo. Poszukaj w moich wcześniejszych postach, bo bardzo dużo pisałem o wyjątkowych zaletach tych kotłów, które jako jedyne na rynku mogą pracować w układach otwartych i mogą współpracować z kotłami węglowymi.
  • REKLAMA
  • #3 17789370
    kwiatek9116
    Poziom 2  
    Cała instalacja będzie przerobiona w lato. Jako tako chce tylko przetrwać ten sezon grzewczy. W 2 tygodnie zuzylem 250 m3 gazu. Palę drewnem bo jest tego duzo w piwnicy. Posiadam czujnik czadu. Kotła nie rozsadzi gdy zagotowana woda przeleje się przez zbiornik wyrownawczy znajdujący się na poddaszu. Piec gazowy załącza się tylko na chwilę (3-5 minut) w celu podgrzania wody w zasobniku wbudowanym w piec. Wiem że dwa piece nie mogą stać koło siebie i że rura odprowadzająca spaliny powinna być kwasowa. Dowiedzialem sie że piec był nieużywany przez dłuższy czas, grzało tylko cwu( nie chciał działać na 2 funkcje) i jakaś część została wymontowana przez co piec podgrzewając wodę użytkową puszcza też wodę na grzejniki. Poczytam dokładnie instrukcje i zobaczę czego tam brakuje.
  • REKLAMA
  • #4 17790051
    Plumpi
    kwiatek9116 napisał:
    Cała instalacja będzie przerobiona w lato.

Kolejny stryjek zamieni siekierkę na kijek :)
    Jaki jest powód wymiany tej instalacji? Jest tak mocno skorodowana? Będziesz robił ogrzewanie podłogowe? Bo z całą pewnością nie po to, żeby było oszczędniej.
    Wśród ludzi krążą mity, że jak są grube rury i jest dużo wody w instalacji to potrzeba więcej gazu. Niestety jest właśnie na odwrót. Im cieńsze rury i im mniej wody w instalacji tym z mniejszą sprawnością będzie grzał kocioł i tym będzie drożej, bo kocioł będzie się często załączał i wyłączał (będzie taktował). Im mniej wody w obiegu tym większe będzie taktowanie, a im większe taktowanie tym większe straty. Jeżeli zamierzasz robić instalację grzejnikową, a stara instalacja nie jest skorodowana to lepiej ją jest pozostawić. Tyle, że do takiej instalacji trzeba wybrać dobry kocioł lub zastosować wymiennik ciepła, aby odseparować od tej instalacji inny kocioł.

kwiatek9116 napisał:

Kotła nie rozsadzi gdy zagotowana woda przeleje się przez zbiornik wyrownawczy znajdujący się na poddaszu.

Wytłumacz mi jak ma się ta woda przelać przez zbiornik wyrównawczy skoro, aby uruchomić kocioł gazowy musisz zamknąć zawór znajdujący się pod tym naczyniem przerabiając układ na zamknięty? Będziesz miał jednocześnie ukłąd otwarty i zamknięty?

kwiatek9116 napisał:

Piec gazowy załącza się tylko na chwilę (3-5 minut) w celu podgrzania wody w zasobniku wbudowanym w piec. Wiem że dwa piece nie mogą stać koło siebie i że rura odprowadzająca spaliny powinna być kwasowa.

Nie ma znaczenia na jak długo załącza się kocioł gazowy. Wystarczy, że w kotle węglowym się pali, a komin jest nagrzany. Wytwarza się wtedy podciśnienie w piwnicy, które powoduje, że spaliny z kotła gazowego rozchodzą się po całej piwnicy. Kocioł gazowy taki jak tam jest zamontowany z otwartą komorą spalania nie potrzebuje wkładu z kwasówki. Wystarczy normalny, murowany komin.
    Jeżeli wymienisz kocioł na kondensacyjny to trzeba będzie wstawić wkład z kwasówki.

kwiatek9116 napisał:

Dowiedzialem sie że piec był nieużywany przez dłuższy czas, grzało tylko cwu( nie chciał działać na 2 funkcje) i jakaś część została wymontowana przez co piec podgrzewając wodę użytkową puszcza też wodę na grzejniki. Poczytam dokładnie instrukcje i zobaczę czego tam brakuje.

Często takie naprawy są nieopłacalne.
  • REKLAMA
  • #5 17790391
    kwiatek9116
    Poziom 2  
    Naprawić muszę, bo w lato będę grzał wodę, a nie chcę ciepłych grzejników.
  • #6 17790561
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    kwiatek9116 napisał:
    grzało tylko cwu( nie chciał działać na 2 funkcje) i jakaś część została wymontowana przez co piec podgrzewając wodę użytkową puszcza też wodę na grzejniki

Może "trójdrożny elektrozawór rozdzielczy" w instrukcji nr. 20?
    On powoduje przełączanie funkcji grzania: CO lub CWU.

Skoro instalacja będzie przerabiana a chcesz korzystać z CWU to na twoim miejscu odciął bym cały kocioł gazowy, na CO palił bym drewnem w układzie otwartym! a na CWU powiesił najtańszą termę elektryczną ~100 l. (zależnie ile osób korzysta) do czasu zmian całego bałaganu w kotłowni. Będzie bezpieczniej.
  • #7 17792337
    kwiatek9116
    Poziom 2  
    ls_77 napisał:

Może "trójdrożny elektrozawór rozdzielczy" w instrukcji nr. 20?
    On powoduje przełączanie funkcji grzania: CO lub CWU.

Skoro instalacja będzie przerabiana a chcesz korzystać z CWU to na twoim miejscu odciął bym cały kocioł gazowy, na CO palił bym drewnem w układzie otwartym! a na CWU powiesił najtańszą termę elektryczną ~100 l. (zależnie ile osób korzysta) do czasu zmian całego bałaganu w kotłowni. Będzie bezpieczniej.
    Rozważę propozycje. Tylko zastanawia mnie jak to wcześniej funkcjonowało. Dom stał 2 lata ale wcześniej był normalnie zamieszkiwany. Znalazłem zawór trojdrożny był ustawiony manualnie na c.w.u i co. Silniczek był wymontowany i leżał niedaleko pieca. Jutro go sprawdzę i spróbuję zamontować. Kiedy przestawie manualnie zawór 3d powinno grzać tylko c.w.u. W momencie podgrzewania wody temperatura wysoko się podnosi do okolo 80 stopni po czym otworzylem zawor na obieg co. Wolałem nie ryzykować, a według instrukcji temperatura powinna dochodzić do około 60 stopni +-5'C przy ustawieniu modulatora w pozycji 1.

Plumpi napisał:
    Kolejny stryjek zamieni siekierkę na kijek :)
    Jaki jest powód wymiany tej instalacji? Jest tak mocno skorodowana? Będziesz robił ogrzewanie podłogowe? Bo z całą pewnością nie po to, żeby było oszczędniej.
    Wśród ludzi krążą mity, że jak są grube rury i jest dużo wody w instalacji to potrzeba więcej gazu. Niestety jest właśnie na odwrót. Im cieńsze rury i im mniej wody w instalacji tym z mniejszą sprawnością będzie grzał kocioł i tym będzie drożej, bo kocioł będzie się często załączał i wyłączał (będzie taktował). Im mniej wody w obiegu tym większe będzie taktowanie, a im większe taktowanie tym większe straty. Jeżeli zamierzasz robić instalację grzejnikową, a stara instalacja nie jest skorodowana to lepiej ją jest pozostawić. Tyle, że do takiej instalacji trzeba wybrać dobry kocioł lub zastosować wymiennik ciepła, aby odseparować od tej instalacji inny kocioł.

Może źle się określiłem że cała instalacja. Wymienię piec gazowy, zamontuje zasobnik wody, pompę wody, regulatory na grzejnikach i chciałbym oddzielić 2 układy przez jakiś wymiennik.
    Układ jest obecnie otwarty. Piec gazowy podgrzewać tylko C.W.U
    Kwasówka jest w kominie. Myślałem że połączenie pieca z kominem jest niepoprawne. Skoro ok to zostawię.

Poprzedni właściciel używał tej instalacji przez kilkanaście lat i nic się nie stało. Pomieszczenie jest dobrze wentylowane. Piec ma zabezpieczenia gdyby spaliny miały powrócić to się wyłączy.
  • #8 17792846
    Plumpi
    kwiatek9116 napisał:

Może źle się określiłem że cała instalacja. Wymienię piec gazowy, zamontuje zasobnik wody, pompę wody, regulatory na grzejnikach i chciałbym oddzielić 2 układy przez jakiś wymiennik.
    Układ jest obecnie otwarty. Piec gazowy podgrzewać tylko C.W.U
    Kwasówka jest w kominie. Myślałem że połączenie pieca z kominem jest niepoprawne. Skoro ok to zostawię.

Możesz kupić jakikolwiek kocioł i wtedy powinieneś zamontować wymiennik. Kocioł gazowy będzie pracował w układzie zamkniętym, a kocioł węglowy wraz z instalacją grzejnikową w układzie otwartym. Niestety pierwszego, lepszego kotła nie możesz podłączyć do tej starej instalacji. Większość kotłów ma wymienniki ze stali nierdzewnej, a te jak podłączysz do starej instalacji mogą pęknąć po kilku latach i są to dość częste przypadki jak ktoś bezmyślnie wpiął taki kocioł w starą instalację. Takie wymienniki źle tolerują zanieczyszczenia ze starych rur stalowych.
    Ale możesz zainwestować w kocioł ACV lub Thermgen i nie musisz zamykać układu dopóki będzie zamontowany dodatkowy kocioł węglowy. Jak później pozbędziesz się kotła węglowego i pozostanie sam kocioł gazowy, będziesz mógł zamknąć układ bez większych przeróbek.
    Kotły te może nie należą do najtańszych, ale dzięki nim nie musisz komplikować układu i w końcowym rozrachunku instalacja wyjdzie taniej, bo nie potrzebne Ci będą: wymiennik płytowy, dodatkowa pompa, naczynie przeponowe i wiele elementów, które są potrzebne, aby to wszystko pospinać.
    Posiadają one wymienniki kompozytowe w które są zatopione rury miedziane. Dlatego brud ze starych instalacji im nie szkodzi.

Obecny wkład kominowy jaki masz zamontowany nie nadaje się do podłączenia kotła kondensacyjnego. Kocioł kondensacyjny potrzebuje wkładu szczelnego z uszczelkami, który może pracować nadciśnieniowo, a stare kotły miały wkłady bez uszczelek, ponieważ pracowały podciśnieniowo. Ale wystarczy w istniejący wkład wsadzić cieńszą rurę spalinową fi 80mm lub 60mm i wtedy utworzysz wkład koncentryczny powietrzno spalinowy. Kocioł tą cieńszą rurą będzie wyrzucał spaliny, a tą grubszą rurą będzie pobierał świeże powietrze do spalania.

kwiatek9116 napisał:

Poprzedni właściciel używał tej instalacji przez kilkanaście lat i nic się nie stało. Pomieszczenie jest dobrze wentylowane. Piec ma zabezpieczenia gdyby spaliny miały powrócić to się wyłączy.

W rodzinie miałem przypadek zatrucia czadem. Zwracałem im wcześniej uwagę, że nie mogą montować w kuchni (mieszkanie w bloku) okapu z wentylatorem i odprowadzeniem do komin, bo grozi to cofnięciem się spalin z piecyka gazowego i możliwością zaczadzenia. Tłumaczyli, że wiedzą i nie używają okapu jak ktoś się kąpie, a praktycznie to go w ogóle nie używają. Mam wyrzuty sumienia, bo powinienem im po prostu odciąć przewód od tego okapu, albo wymontować wentylator lub też odłączyć rurę łączącą okap z kominem.
    Kilka lat tak używali. Niestety doszło do wypadku, podczas którego młoda 18-letnia dziewczyna o mało nie straciła życia. Była wieziona do szpitala helikopterem do komór tlenowych. Ojciec przebywał w kuchni, okap był włączony, a córka poszła się kąpać. Gdyby nie to, że coś go tknęło i zaczął się dobijać do łazienki to dziewczyna by tego nie przeżyła.
    Co prawda wyszła z tego, ale pozostał jej po tym ślad do końca życia: częściowo uszkodzone serce i zakrzepica żył.
    Dlatego potraktuj poważnie to co tu piszę. Może ww przykład nie jest takim samym jak w Twoim przypadku, ale naprawdę wiem co piszę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył dom z instalacją grzewczą, w której piec gazowy Termet podgrzewa ciepłą wodę użytkową (CWU) oraz centralne ogrzewanie (CO), a piec węglowy KWD Camino 3/6 tylko CO. Instalacja działa grawitacyjnie, a użytkownik planuje używać pieca gazowego do CWU i pieca węglowego do CO. W odpowiedziach podkreślono ryzyko związane z jednoczesnym użytkowaniem obu pieców, w tym możliwość zagotowania wody w piecu węglowym oraz niebezpieczeństwo cofnęcia spalin. Użytkownik zamierza przerobić instalację latem, ale na razie chce przetrwać sezon grzewczy. Wskazano na konieczność zamontowania trójdrożnego zaworu elektrozaworowego oraz rozważono użycie termy elektrycznej jako alternatywy. Użytkownik znalazł uszkodzony silniczek zaworu i planuje jego naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA