Witam. Nabyłem dom wraz z istniejącą instalacją co. Otóż mieszkanie ogrzewa stary stojacy piec gazowy 2-funkcyjny Termet oraz piec węglowy KWD Camino 3/6. Układ działa grawitacyjnie. Piec gazowy podgrzewa c.o oraz c.w.u (w piecu jest zbiornik 35l). Węglowy grzeje tylko c.o. Grzejniki żeliwne bez żadnych pokręteł. Jak grzeje to wszystkie. Na strychu znajduje się naczynie wyrównawcze, rura doprowadzająca wodę do naczynia posiada pod zbiornikiem zawor zamykający by układ pracował w obiegu zamkniętym. Wyjście z pieca gazowego na co posiada zawór na powrót i wyjście. Przy piecu węglowym również znajdują się dwa zawory na wyjściu i wejściu. Chciałbym grzać wodę użytkową piecem gazowym a c.o piecem węglowym. Instalacja pracowała na piecu gazowym. Przełączyłem piec gazowy na 1 funkcję c.w.u oraz zamknąłem zawory wyjścia i powrotu na co. Odkręciłem zawory na wyjściu/wejściu pieca węglowego oraz zawór pod zbiornikiem wyrównawczym. Uzupełniłem wodę aż przelała się przez naczynie. Rozpaliłem w piecu do 70-80 'C, kaloryfery się ładnie rozgrzały, niektóre bardziej te dalsze ciut mniej. Kiedy piec gazowy podgrzewał wodę w tym samym czasie co grzał piec węglowy i zawory od co były zakręcone temperatura na piecu gazowym podeszła do 80 stopni (powinna do około 60), przy czym odkręciłem zawory wejścia wyjścia c.o przy piecu gazowym, temperatura ustabilizowała się do około 60 stopni. Czy piece mogą pracować w takiej konfiguracji? Że piec węglowy puszcza ciepło na piec gazowy? Wydaje mi się, że w ten czas podgrzewa w jakimś stopniu c.w.u. gdy obie rury wchodzą do zbiornika, z którego wychodzą rury na wodę użytkową.
Edit: dzisiaj zauważyłem że piec gazowy włączony na funkcję grzania tylko wody, w momencie podgrzewania puszcza ciepłą wodę na obieg c.o. Co może być przyczyną?

Edit: dzisiaj zauważyłem że piec gazowy włączony na funkcję grzania tylko wody, w momencie podgrzewania puszcza ciepłą wodę na obieg c.o. Co może być przyczyną?