logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 3 E46 3.0D 2002r automat, 184 km M57 wymiana ews + komputer

Rafik90210 18 Lut 2019 21:30 2337 10
REKLAMA
  • #1 17788044
    Rafik90210
    Poziom 3  
    Witam! Mam do was pytanie mam ciągle problemy z kluczykami centralnym zamkiem i odpalaniem samochodu planuje wymienić kluczyki , komputer silnika oraz ews (zakupiony na allegro) a więc czy jeśli sam się za to wezmę to wystarczy sama wymiana tych części i wszystko będzie działać w 100% czy będzie jeszcze potrzebne jakieś programowanie i pomoc jakiegoś specjalisty bo boję się sam wymieniać i unieruchomić samochód na parkingu pod blokiem. Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 17788254
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    Musisz mieć komplet ews, kluczyk,ecu.
  • REKLAMA
  • #3 17788279
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6421
    Jak byś się pochwalił jaki samochód było by prościej.
  • #4 17788298
    Rafik90210
    Poziom 3  
    BMW 3 E46 3.0D 2002r automat, 184 km M57 wymiana ews + komputer
    Czy to wystarczy?

Mam BMW E46 3.0 D
    2002r.
    M57
    184KM
    automat

Moderowany przez CameR:

Usunięty link Allegro
    Reg. 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • #5 17789026
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1635
    Może okazać się, że kupiony komplet jest od manuala i mimo tych samych numerów sterownika będzie inne SW.
    Nie lepiej naprawić usterkę w twoim aucie?
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #6 17789111
    Rafik90210
    Poziom 3  
    "Komputer ews kluczyk BMW E46 3.0 d m57 184km aut " pisze że automat! A naprawić to nie umie i nie mam pojęcia gdzie to dać do naprawy żeby było pewne że będzie działać a nie wypierdzielać kasę i wozić ten kluczyk od pseudo fachowca do pseudo fachowca!!! Najpierw się zepsuło odpalanie! żeby odpalić muszę mocno cisnąć i trzymać wciśnięty w kluczyku przycisk otwierania i jednocześnie przekręcać kluczykiem żeby odpalił a pózniej padło otwieranie i zamykanie centralnego z kluczyka! fachowiec mi powiedział że bateria jest ok zamówiłem baterie na allegro zanim rozebrałem kluczyk otworzyłem kluczyk i się okazało że blaszki pomiędzy starą baterią a nową są inaczej ułożone, trochę poprzeginałem te blaszki i udało mi się wlutować baterie ale nie mogłem skleić spowrotem kluczyka bo bateria była przesunięta ale poszedłem do somochodu zakodować kluczyk i wszystko zaczeło działać 100% zamówiłem jeszcze raz baterie już prawidłową zamieniłem te baterie zakodowałem kluczys ponownie i wszystko zaczeło się piepszyć raz centralny działa raz nie a do tego teraz wogóle nie mogę odpalić z tego kluczyka samochody po przekręceniu stacyjki jest cisza zero odzewu!!!
  • #7 17789184
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1635
    Z tego co opowiadasz to wina w kluczyku,można dorobic nowy.Kluczyk około 100zł plus dokodowanie.Klucz można zrobić wysyłkowo jak nie ma komu na miejscu
    Po zmianie kompletu na pewno przebieg się przepisze ,jesli kupisz z mniejszym to ok,bo wskoczy twój ,jesli wyższy to przepisze z ews na licznik.Choć nie wiem ,czy nie będzie innych konfliktów z innym ews.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17864731
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    0 281 010 314
  • Pomocny post
    #10 17864750
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Dorób sobie po prostu nowy kluczyk do obecnie posiadanego zestawu i po kłopocie.
    Oryginalne kluczyki które posiadały funkcję ładowania akumulatora pilota podczas jazdy miały immo na płytce które było dość awaryjne. Obecnie produkowane zamienniki mają immo w oddzielnej pestce nad którą na prawdę trzeba się znęcać żeby ją uszkodzić gdzie w oryginalnych kluczach często wystarczył upadek na podłogę. Wada zamienników jest taka, że raz na parę lat trzeba wymienić baterię...
    Spotkałem się jeszcze z próbami adaptacji używanego oryginalnego pilota z innego auta polegającymi na wyłączeniu funkcji immo na płytce pilota i wklejeniu do obudowy nowej pestki, gdzie po czasie jednak oryginalny immo zakłócał komunikację z doklejoną pestką co też uniemożliwiało odpalenie auta. Sprawdź czy nie masz w obudowie pilota doklejonej czarnej pastylki.
    Zaczniesz wymieniać to zaraz się okaże, że będzie problem z vinem czy przebiegiem.
  • Pomocny post
    #11 17865542
    CAR pass
    Poziom 20  
    Ocena: 239
    Proponowałbym pilot na tester i sprawdzić co jest z nim.
    Po co od razu wymiana kpl.? Odważnie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik BMW E46 3.0D z 2002 roku zgłasza problemy z kluczykami, centralnym zamkiem oraz uruchamianiem silnika. Planuje wymianę kluczyków, komputera silnika oraz EWS, które zakupił na Allegro. Forumowicze sugerują, że do prawidłowego działania niezbędny jest kompletny zestaw EWS, kluczyk i ECU. Wskazują również na możliwość naprawy istniejącego kluczyka oraz na ryzyko związane z zakupem używanych części, które mogą nie być kompatybilne. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące kodowania kluczyków oraz konieczności sprawdzenia numerów na komputerze przy wymianie. Wskazano również na możliwość dorobienia nowego kluczyka oraz na problemy z immo w oryginalnych kluczykach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA