logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowa transmisja dźwięku na FM - jak przesłać sygnał mowy cyfrowo?

p0liceman 02 Kwi 2003 15:02 4136 15
  • #1 165673
    p0liceman
    Poziom 13  
    Witam

Zapewne każdy bawił się w transmisję dźwięku przy użyciu miniaturowych nadajniczków FM pracujących w zakresie nie wykorzystanym przez stacje radiowe. Mnie interesuje to samo zagadnienie tylko sygnał mowy chciałbym przesłać cyfrowo. Mam pewną teorię na ten temat ale to są rozważania teoretyczne. Może ktoś spotkał się z tym tematem.
    Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    p0liceman
  • #2 165797
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Temat jest teoretycznie stosunkowo prosty.
    Najpierw wypada wyjaśnić krótko, jak działa FM (Frequency Modulation). Jak sama nazwa wskazuje, sygnał jest modulowany częstotliwościowo, po obydwóch stronach fali nośnej. Osobną kwestią jest kodowanie sygnału. Zbuduj (użyj) dowolnego nadajnika FM, działającego na częstotliwościach dozwolonych (np. 27 MHz). Zakoduj sygnał cyfrowy wedle życzenia, przy czym jedynka logiczna powinna być zakodowana jako częstotliwość inna (wyższa), niż zero logiczne. Czas trwania impulsu (jednego stanu logicznego) powinien być stały, w celu późniejszego odkodowania :flasingsmile: . Oczywiście wskazane jest użycie częstotliwości modulacji powyżej tych słyszalnych dwudziestuiluśtam kHz.
    O!!!!!! przypomniałem sobie!!! Pamiętasz taśmy magnetofonowe od C=64????....................To trzeba zrobić właśnie tak, tylko proponuję na wyższych częstotliwościach modulacji.
  • #3 166765
    p0liceman
    Poziom 13  
    Pomysł całkiem ciekawy. Moje pierwotne założenie opierało się na zastosowaniu przetwornika A/C z wyjściem szeregowym (może ADC08031) i tak spreparowany sygnał podać na układ kluczowania tak jak do nadawania alfabetem Morse'a. Wtedy 1- jest sygnał 0- nie ma sygnału. Tylko do tego trzeba by dodać jakieś bity startu i stopu żeby układ odbiorczy poprawnie dekodował odbierane pakiety.
    Narazie poszukam jakiś gotowych rozwiązań.
  • #4 167250
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    p0liceman napisał:
    A/C z wyjściem szeregowym (może ADC08031) i tak spreparowany sygnał podać na układ kluczowania tak jak do nadawania alfabetem Morse'a. Wtedy 1- jest sygnał 0- nie ma sygnału.

Dobry pomysł, ale już to wymyślili.
    Następna rzecz, co chcesz transmitować. Jeżeli chcesz wysyłać gotowe pakiety cyfrowe -> modem, gdzie wyjście zamiast na głośniczek, do wejścia modulacji w nadajniku.
    Chcesz zakodować np. rozmowę? sprowadź ją do prostego formatu cyfrowego i jak wspomniałem MODEM!!!

Chyba się przyczyniamy do rewolucji w dziedzinie radiowej. Kodowane radio - "cyfradio". Wtedy nawet Hołdysa możnaby puszczać w całości i ZAiKSowi opłacać należność. :)
  • #5 168035
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Cytat:

Chyba się przyczyniamy do rewolucji w dziedzinie radiowej. Kodowane radio - "cyfradio". Wtedy nawet Hołdysa możnaby puszczać w całości i ZAiKSowi opłacać należność. :)

Chyba nie. Takie coś (tzn. w postaci przetwornika ADC bez żadnej komresji) nie ma racji bytu!
    Pasmo zajmowane przez taki sygnał byłoby bardzo szerokie! Dodatkowo typowy demodulator FM nie poradził by sobie z demodulacją sygnału o tak dużej dewiacji - trzeba by dorobić inny.

A wogóle czy słyszeliście o indeksie(współczynniku) modulacji FM?
  • #6 222219
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    p0liceman napisał:
    Witam

Zapewne każdy bawił się w transmisję dźwięku przy użyciu miniaturowych nadajniczków FM pracujących w zakresie nie wykorzystanym przez stacje radiowe. Mnie interesuje to samo zagadnienie tylko sygnał mowy chciałbym przesłać cyfrowo. Mam pewną teorię na ten temat ale to są rozważania teoretyczne. Może ktoś spotkał się z tym tematem.
    Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    p0liceman

Buduje cos takiego na pasmo ok 1GHz. Przesylam kompletny sygnal S/PDIF (48kHz, 16bit, stereo). Modulacja - Wide FM, odbiornik - analogowy tuner sat. Ostrzegam, ze zajmowane widmo w.cz. ma szerokosc kanału TV ;-)
  • #7 229379
    ADSP
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi komuś o transmisję danych cyfrowych, bo takom tez mozna przesłać dźwiek to proponuje jednak modulator kwadraturowy, który bardzo dobrze nadaje sie do tych celów, proponuję rozeznać sie na zagranicznych stronach i poszukac aplikacji ze słowami kluczowymi
    "quadrature modulator"
    polecam strony
    Analog devices www.analog.com
    Texas instruments www.ti.com
    oraz strone producenta gotowych modułów programowalnych do transmisji danych droga radiową www.chipcon.com

chętnie też nawiążę współpracę z osobami chcącymi uruchomić transmisje danych radiowo, na początku ciągłą, a potem mozna pomysleć o szybkiej transmisji pakietowej (multiplexowej, wiele stacji działających multiplexowo na jednej czestotliwości)

mój email:
    fakir4561(_at_)poczta.fm
    nr gadu-gadu:
    1928004

/Fakir
  • #8 375242
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 680
    JA też jestem zainteresowany cyfrowym przesyłaniem dzwięku, tylko chodzi mi o komunikację obustronną. Poszukałem układów o nazwie Qudrature modulator i znalazłem jeden na stronie ti, ale jak to urzyć, może ktoś projektue system z tym układem?
    Chętnie poczytam :) :) :) 8O
  • #9 379792
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    A czy wyszło by to na dwóch radiotelefonach?
    Mam zamiar łączność w ten sposób zrobić (czy może radiotelefony mają zbyt wąskie pasmo???)
    między dwoma radiotelefonami tak żeby nikt nie podsłuchał. Pozdrawiam.
  • #10 379820
    maryjank
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    A moze zrobic to na jakims codecu Nicam-u rodem z TV.
    dekodery sa na rynku i to dosc tanie 80-120zł.

.Sygnał składowy fonii cyfrowej:
    NICAM
    .Typ modulacji:
    QPSK
    .Przepływność bitowa:
    728 kbit/s 10ppm
  • #11 380548
    majonezz
    Poziom 19  
    maryjank napisał:
    A moze zrobic to na jakims codecu Nicam-u rodem z TV.
    dekodery sa na rynku i to dosc tanie 80-120zł.

.Sygnał składowy fonii cyfrowej:
    NICAM
    .Typ modulacji:
    QPSK
    .Przepływność bitowa:
    728 kbit/s 10ppm

Bardzo dobry pomysl, tylko znajdz mi tani koder nicam. Znalazlem schemat w sieci, ale urzadzenie jest zbyt skomplikowane wiec dalem z tym spokoj.
  • #12 380557
    maryjank
    Poziom 13  
    Drogi Majonezzie podziel sie tym schematem z nami moze się da go odchudzić!
  • #13 380782
    majonezz
    Poziom 19  
    maryjank napisał:
    Drogi Majonezzie podziel sie tym schematem z nami moze się da go odchudzić!

Chyba ten koderek zniknal z sieci :?
    Mam na szczescie sciagnieta wersje off-line. Robilem to niestety internet explorerem, wiec nie zostala zachowana funkcjonalnosc witryny. Jednak to, co najwazniejsze sie zachowalo.
    Załączniki:
    • _nicam.rar (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 381074
    maryjank
    Poziom 13  
    Jak na razie to całkiem niezłe opracowanie,myślałem ze będzie bardziej rozdęte .Podejrzewam ze ceny kostek liczone w sztukach są kosmiczne.Później sobie to po układam ale fajnie ze ocaliłeś od zapomnienia tą publikacje nicamu amatorskiego. 8O
  • #15 381201
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Panowie to ne jest takie proste. Po pierwsze - jaki dźwięk ma być transmitowany - jeli pojedyncze tony to lepiej zastosować CTSS, jeśli mowa lub co gorsza muzyka to problem jest dużo większy. Próbkowanie sygnału musi być conajmniej dwa razy większe niż najwyższa czstotliwość sygnału użytecznego, czyli dla mowy to wychodzi min. 8kHz. Następne pytanie - w jakim paśmie ma być to przesyłane i na jakim sprzęcie. Radiotelefony mają w pośredniej mocno zawęzone pasmo i te 8kHz może nie już nie przejść. Część nadawcza -ta cyfrowa -musi być rozbudowana - sygnał analogowy musi być skompresowany i dopiero "ucyfrowiony". Po stronie odbiorczej wystarczy prosty filtr. Jeśli to ma być wykorzystane do maskowania mowy to jest prostsz rozwiązani - wokoder na układzie PCD4440 lub FX 224

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy cyfrowej transmisji sygnału mowy za pomocą modulacji FM na pasmach nieużywanych przez stacje radiowe. Proponowane metody obejmują kodowanie sygnału cyfrowego poprzez modulację częstotliwościową, gdzie logiczne "1" i "0" są reprezentowane przez różne częstotliwości modulacji. Wskazano, że bez kompresji sygnał cyfrowy zajmuje bardzo szerokie pasmo, co utrudnia demodulację standardowymi odbiornikami FM. Sugerowano użycie modemów do przesyłania pakietów danych lub zastosowanie modulatorów kwadraturowych (quadrature modulators) dla efektywnej transmisji cyfrowej. Wspomniano o wykorzystaniu standardu NICAM (modulacja QPSK, przepływność 728 kbit/s) jako gotowego rozwiązania do cyfrowej fonii, jednak z uwagą na złożoność i koszt układów. Poruszono też kwestie ograniczeń pasma radiotelefonów dla transmisji cyfrowej oraz potrzebę kompresji sygnału mowy (np. wokodery PCD4440 lub FX224). Jeden z uczestników realizuje transmisję sygnału S/PDIF (48 kHz, 16 bit, stereo) na paśmie około 1 GHz z modulacją Wide FM, co skutkuje szerokim zajęciem pasma. Na koniec podano linki do projektów i oprogramowania DRM (Digital Radio Mondiale) jako potencjalnych źródeł gotowych rozwiązań cyfrowej transmisji radiowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA