logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Desperacka prośba, taśma led w suficie, kupiony zestaw.

blanio72 05 Mar 2019 20:19 1185 13
REKLAMA
  • #1 17822294
    blanio72
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, zaryzykuję i po raz milionowy poruszę temat podłączenia taśmy led w podwieszanym suficie, przeszukałem całe to forum i dla mnie jako kompletnego laika pewne sprawy są nie do przeskoczenia. Mimo wszystko poruszam ten temat, gdyż uważam że każdy przykład podłączenia ledów jest inny, mój także więc nie wiem co zrobić. Kupiłem zestaw led jak na zdjęciach. Chcę podłączyć to po prostokącie na półce sufitowej i nie wiem czy sterownik mogę podłączyć bezpośrednio do napięcia 230v omijając zasilacz? Mam zasilacz, przy czym chciałbym mieć pewność że nie spotkają mnie spadki napięcia, dlatego też w dwóch rogach sufitu mam wyprowadzone kable z napięciem 230v. Najprościej byłoby chyba dokupić drugi zasilacz i z obydwu rogów podłączyć tak samo, czyli: zasilacz+sterownik+2taśmy led i analogicznie druga strona "po przekątnej" zasilacz+sterownik+2taśmy led. Pytanie czy jest sens? Dodam że cały zestaw mam dobrany tak aby podołał tym taśmom moc zasilacza jest z zapasem. Proszę się nie denerwować i proszę o odpowiedź :) Z góry dziękuję, pozdrawiam. P.S. czerwony prostokąt to taśma led którą właśnie chcę podłączyć.

Desperacka prośba, taśma led w suficie, kupiony zestaw. Desperacka prośba, taśma led w suficie, kupiony zestaw. Desperacka prośba, taśma led w suficie, kupiony zestaw. Desperacka prośba, taśma led w suficie, kupiony zestaw.
  • REKLAMA
  • #2 17822400
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1185
    Podaj parametry taśm i zasilacza.
  • #3 17822424
    blanio72
    Poziom 10  
    Desperacka prośba, taśma led w suficie, kupiony zestaw.

Zasilacz 12v 200w, taśma led RGBW DC12V, Niestety nie jestem wstanie odpowiedzieć o jakiś jej szczegółach bo nie pamiętam (dawno zamawiałem), wiem że diody to te epistar odległość między kolorową a białą to: ok 12mm. mam 4 rolki po 5m ale potrzeba mi łącznie: ok 16m
  • #4 17822438
    bumble
    Poziom 40  
    Jaka moc rolki? Powinna byc podana gdzieś na rolce. Albo moc 1mb.
  • REKLAMA
  • #5 17822462
    blanio72
    Poziom 10  
    *Taśma LED: RGBW 300/5m
    *Rodzaj diod: SMD 5050 EPISTAR/SANAN
    *Ilość diod na 5m: 300 (150 diod RGB i 150 diod Białych 5050)
    *Ilość diod na 1m: 60 (30 diod RGB i 30 diod Białych 5050)
    *Pobór prądu: 72W/5m - 288W/15m

a Zasilacz:

*Moc: 300W 25 Ampera
    *Napięcie wejściowe 230V
    *Napięcie wyjściowe 12V DC

2x sterowniki:

*Napięcie obsługiwane: 12V-24V
    *Prąd wyjściowy (max.): 24A (6A/kanał)
    *Moc wyjściowa (max.): 288W (12V)
  • REKLAMA
  • #6 17822493
    bumble
    Poziom 40  
    72W na 5mb to 216W na 15mb. Spokojnie 300W wystarczy.
  • #7 17822501
    blanio72
    Poziom 10  
    Więc jakbyś mógł mi konkretnie rozrysować jak to podłączyć uwzględniając moje "gniazdka" zasilacz i sterowniki bym był mega wdzięczny.
  • #8 17822510
    bumble
    Poziom 40  
    Jakie to sterowniki? Do każdej taśmy oddzielny? Co znaczy /"na kanał"?
  • REKLAMA
  • #9 17822522
    blanio72
    Poziom 10  
    mam 2 sterowniki Milight 24A FUT027, a co oznaczają te parametry "na kanał" nie mam pojęcia. Byłem w sklepie dobrali mi taki zestaw ale nie dopytałem jak to podłączyć, więc główkuje...
  • Pomocny post
    #10 17822543
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 813
    Z zasilacza do sterowników poprowadź prąd osobnymi przewodami. Tak samo ze sterowników do taśm połączenia zrób oddzielnymi przewodami. Nie będziesz miał spadów napięcia i będzie dobrze świecić.
  • Pomocny post
    #11 17822551
    bumble
    Poziom 40  
    Masz dwa sterowniki więc możesz zrobić dwie strefy.
    https://www.youtube.com/watch?v=50ZJfoPyCi4

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz użyć też jednego sterownika. Dane:
    Parametry Techniczny Kontrolera...

Napięcie obsługiwane: 12V-24V
    Prąd wyjściowy (max.): 24A (6A/kanał)
    Moc wyjściowa (max.): 288W (12V)
    Wyjścia sterujące: gniazdo skręcane (5 śruby)
    Wejście zasilania: gniazdo skręcane (2 śruby) lub gniazdo 2,1/5,5mm
    Temperatura pracy: -20°C - +60°C
    Wymiary (dł./szer./wys.): 85 x 64 x 24 mm
    Komunikacja z pilotem: Radiowa 2,4Ghz (dookoła)
    Obsługa sieci WiiFi: TAK – poprzez Adapter Router WiFi iBox
    Możliwość sterowania telefonem: TAK – poprzez Adapter Router WiFi iBox
    Zasięg działania pilota: do 30m
    Baterie do pilota: 2x R03 (AAA) (brak w zestawie)
    Certyfikaty: RoHS, CE
    Możliwość Generowania Koloru BIAŁEGO
    Płynna regulacja koloru - przesuwając palcem po dotykowym panelu - "tęczy"można uzyskać nieskończenie wiele barw światła.
    Możliwość włączenia jednego z 19 trybów automatycznej zmiany kolorów (tryby skokowej oraz płynnej zmiany kolorów)
    Kontroler posiada „PAMIĘĆ” – oznacza to, że sterownik zachowuje ustawienia w przypadku zaniku i ponownego pojawienia się zasilania."

Dodano po 4 [minuty]:

Trzy taśmy LED to 216W. Sterownik to max 288W 24A po 6A kanał r+g+b+w. Podłączasz zasilacz do sterownika i paski do sterownika. Możesz użyć dwóch sterowników będziesz miał wtedy dwie strefy które będą sterowane tak samo albo różnie. Pół sufitu zielono pół niebiesko. Wtedy podłączasz dwa sterowniki do zasilacza i podziel paski pomiędzy sterowniki np 2+1, 2+2.
  • #12 17823489
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    @blanio72 a kto Ci dobierał ten cały zestaw? Nie lepiej zwrócić się do sprzedawcy z tymi pytaniami? Jak coś dobrał to powinien też wiedzieć jak to powinno współgrać. Tak będzie szybciej i prościej.
  • #13 17823993
    ptero
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Rozwiń taśmę, podłącz zasilanie i porównaj jasność początku i końca.
    Taśmy kładź ZAWSZE zasilanymi końcami z jednej strony. Przy 5 metrowej taśmie jest różnica w jasności początek-koniec, a przy 2 taśmach różnica jest jeszcze większa (spadek napięcia na taśmie). Obie taśmy podłącz do zasilania w jednym narożniku, przeciw legły będzie trochę ciemniejszy, ale przy tej odległości, nie będzie tego widać. Albo dorzuć kawałek przewodu równolegle z taśmą i zasil ją z dwóch końców.
  • #14 17826678
    rafael99
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Dobra od początku. Nie podzielisz na strefy bo kupiłeś zestawy Mi-Light, które są sterownikami jednostrefowymi, czyli jednym pilotem obsłużysz jeden odbiornik. Te odbiorniki wyciągną max 144W (wiem, że inaczej podaje producent, ale taka prawda). Ehh ogólnie polecałbym zastosowanie taśmy RGBW 4W1 bo takie pół na pół słabo wyglądają.

Przechodząc do rzeczy, jeśli zostajemy przy tym zestawie to, wywal zasilacz bo będzie ten radiator wył niesamowicie. Podziel tą instalację na dwie części. W jednym rogu zasilacz 150W odbiornik i taśma i w drugim to samo. Wepnij się tylko zasilaczem w środek taśmy. Czyli jak masz 8 metrów (5+3 metry) jednej to wepnij się na czwartym metrze.

Jeśli możesz jeszcze wymienić te produkty to zamiast zestawu MiLighta, weź dwa odbiorniki RGBW i jeden pilot FUT092 i zamiast tego wieeeelkiego zasilacza weź dwa 150W. Instalacja taka sama jak powyżej, ale jednym pilotem obsłużysz całość razem lub oddzielnie, a w tej chwili do jednej taśmy jeden pilotem, a do drugiej drugi - bezsensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza problem podłączenia taśmy LED RGBW w podwieszanym suficie, mając wątpliwości co do podłączenia zasilacza i sterowników. Zestaw składa się z taśmy LED o długości 15m, zasilacza 300W oraz dwóch sterowników Milight FUT027. Użytkownik zastanawia się, czy można podłączyć sterownik bezpośrednio do napięcia 230V oraz jak uniknąć spadków napięcia. Odpowiedzi sugerują, aby zasilanie i połączenia do taśm prowadzić osobnymi przewodami, a także rozważyć podział instalacji na dwie strefy. Wskazówki dotyczą również optymalizacji podłączenia, aby zminimalizować różnice w jasności taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA