logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edimax BR-6204WG i TP-LINK TL-WR740N - łączenie routerów bezprzewodowo

Qubikas 15 Mar 2019 17:29 705 22
REKLAMA
  • #1 17843994
    Qubikas
    Poziom 7  
    Witam, na wstępie proszę o wyrozumiałość, ponieważ jestem laikiem w tej dziedzinie.

Chciałbym by moja sieć wyglądała następująco:
    INTERNET (przewodowo) TP-LINK TL-WR740N (bezprzewodowo) Edimax BR-6204WG (przewodowo) KOMPUTER

tp_link
    LAN IP: 192.168.2.1
    DHCP: Enabled
    Default Gateway: 192.168.2.1
    Start IP: 192.168.2.100
    Stop IP: 192.168.2.199

edimax
    WAN TYPE: Wireless ISP (AP Disabled)
    LAN IP: 192.168.2.20
    DHCP: Disabled
    W zakładce Wireless > Basic Setting : przy pomocy Site Survey łącze się z tp-link

Przy połączeniu KOMPUTER (przewodowo) EDIMAX (port LAN) - brak dostępu do internetu.

Proszę o odpowiedź czy istnieje możliwość takiego połączenia, jeśli tak to w jaki sposób.
  • REKLAMA
  • #2 17844262
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Edimax umożliwia prace w trybie klienta?
  • #3 17844310
    Qubikas
    Poziom 7  
    Szczerze to sam nie wiem. W zakładce Wireless > Basic Settings > Mode są następujące opcje:
    AP
    Station-Ad Hoc
    Station Infrastructure
    AP Bridge-Point to Point
    AP Bridge-Point to Multi-Point
    AP Bridge-WDS
  • #4 17844898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17845028
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5361
    Qubikas napisał:
    brak dostępu do internetu.

A jaki jest poziom sygnału z routera głównego tam gdzie jest ten Dlink?
    By DLink sygnał wykrył, odebrał i przepuścił go dalej musi być moc sygnału wifi minimum -50, -40 dBi

To co chcesz zrobić, to najgorsze rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #6 17845703
    Qubikas
    Poziom 7  
    @KOCUREK1970 Routery są obok siebie.

Może wyjaśnię dlaczego chciałem to zrobić.
    TP-LINK jest w jednym rogu mieszkania i na ten moment nie mam możliwości tego zmienić. Połączone po wifi są też inne urządzenia. Ja pracuje na laptopie w najbardziej oddalonym rogu mieszkania i tego też nie mogę zmienić. Mój laptop losowo i często traci połączenie z internetem. I często jest wolniejsze niż powinno, ale myślę że to normalne przy tej odległości i tym sprzęcie. Po rozłączeniu i połączeniu wraca, choć też nie zawszę. Czasem potrzebuje chwile. Miałem stary router i myślałem że może to rozwiązanie choć trochę mi pomoże.

Cytat:
    To co chcesz zrobić, to najgorsze rozwiązanie.

W takim razie może ktoś mi podpowie jakie rozwiązanie będzie najlepsze w mojej sytuacji z ograniczonym budżetem.
    (1) Nowy router (np. TP-Link TL-WR841N)
    (2) Wzmacniacz sygnału (np. TP-Link TL-WA850RE)
    (3) Transmitery sieciowe
    (4) Karta sieciowa (np. TP-Link Archer T2U), karta w moim laptopie to

Dodam, że moje łącze to 15/2 Mbps, więc raczej się nie opłaca inwestować w lepszy sprzęt.
  • #7 17845984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 17846013
    Qubikas
    Poziom 7  
    W obecnym routerze (TP-Link) jest niewymienna. W tym starym, który jest nieużywany (Edimax) można wymienić.

Wejścia antenowe w routerach są uniwersalne czy trzeba zwrócić uwagę na jakieś parametry?
  • #9 17846049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17846050
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    Nie bierz pod uwagę głupot które napisał @guciu2. Nie ma zielonego pojęcia o czym pisze. Takie porady są z gruntu szkodliwe i narażają cie tylko na niepotrzebne wydatki. Możesz wykorzystać Edimaxa jako dodatkowy AP połączony kablem Ethernet po LAN z WR-740. Ewentualnie skorzystaj z transmiterów sieciowych PLC. Koszt dwóch AV500 z których jeden ma AP WiFi to koszt 90-100 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17846079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17846114
    matek451
    Poziom 43  
    Wszystko co napisałeś to stek bzdur. Zacznijmy od największej, routery w sieciach WiFi nie posiadają złącz anten zewnętrznych typu SMA tylko RP-SMA a to kolosalna róznica. Kolejna, "wymiana anteny na inna o większym zysku poprawia zasięg przez ściany żelbetowe", bzdura. Do WR-740 zastosowano antenę o zysku 5dBi tak aby ERIP nie przekroczyło dopuszczalnej prawem mocy 20dB( 100mW). Antena zapewnia też optymalną charakterystykę kierunkową na 2,4GHz z tego routera. Gdyby posiadał WR-740ND to ewentualna wymiana na anteną o większym zysku i firmowa a nie patyka za parę złotych zmienia tą charakterystykę. Dalej brniesz proponując wymianę anten w Routerze i AP Client nawet nie znając parametrów sygnału z WR-740 w konkretnym miejscu stawienia AP Clenta. A na koniec piszesz o PLC nie mając pojęcia jak działają te z minimum AV500. Łącze 15/2 Mb/s więc taki PLC spokojnie uzyska takie prędkości . Mówimy o instalacji w mieszkaniu gdzie jej długość nie jest duża. Oczywiście najtaniej i najpewniej to dodatkowy AP po LAN z WR-740 i to optymalne rozwiązanie, które zaproponowałem. Nie krytykuj ludzi, którzy o sieciach maja wiedzę, ucz się od nich bo póki co masz ogromne braki w temacie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17846386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17846527
    matek451
    Poziom 43  
    Podzbiory to sa w matematyce. RP-SMA to zupełnie inne złącze niż SMA. Kup antenę z wtykiem SMA i spróbuj podłączyć do gniazda RP-SMA w routerze Wifi jakie jest w WR-740ND. Życzę ci powodzenia, ze stosunku między dwoma facetami dziecko się nie urodzi. W życiu widziałem wiele ale głupich pomysłów aby w domu umieszczać Grida na 2,4 GHz jeszcze nie. Pobiłeś rekord, choć proponuję dodać drugiego Grida i router z MIMO2x2. Szkoda że nie zaproponowałeś koledze takiego rozwiązania w mieszkaniu, ale pokaże mu choć z czego korzystasz , może się skusi. Pomijam fakt ze to antena do mostu bezprzewodowego WiFi na zewnątrz i o wąskich katach promieniowania https://www.cyberbajt.pl/produkt/3030/antena-grid-24-ghz-24-dbi.html Oglądający będą mieli niezły ubaw, antena 900x600 mm w domu to kuriozum. Nie ma też żadnych uzasadnionych powodów aby łamać prawo i korzystać z mocy ponad 20dBm, po pierwsze po co sobie smazyć jaja. Po drugie urządzenia klienckie i tak maja karty do 20dBm a komunikacja jest dwukierunkowa a po trzecie zakłócamy pracę sieci sąsiadów. Ja anteny o wyższym zysku nie proponuję bo to psu na budę. Widać że nie wiesz jak działają współczesne PLC, nie stosowałeś , nie korzystasz a negujesz. W obrębie mieszkania, szczególnie opartego na jednej fazie przepchnięcie 15Mb/s to bułka z masłem dla nich. Nie kompromituj się tu dalej, nie proponuj rozwiązań które nie mają nic wspólnego z obowiązującymi dziś zasadami budowy sieci domowej WiFi. Jeśli nie jesteś laikiem to tym gorzej ze nadal nie rozróżniasz róznicy między SMA a RP-SMa , to elementarz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17846594
    KOCUREK1970
    Qubikas napisał:
    Miałem stary router i myślałem że może to rozwiązanie choć trochę mi pomoże.

Jeśli już się na to uparłeś, to na początku to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    By Twój pomysł zadziałał, muszą być spełnione podstawowe warunki jak moc odbieranego sygnału wifi w pokoju gdzie jest komputer - tu fizyka jest nieubłagana.
    Prosimy o pomiar sieci wifi z pokoju gdzie jest Twój komputer (sygnał mierzony ma być tylko z routera głównego, NIE podłączaj tam Edimaxa!)
    Wynik pomiaru proszę tu na forum w tym temacie zamieścić.
    matek451 napisał:
    Mozesz wykorzystać Edimaxa jako dodatkowy AP połączony kablem Ethernet po LAN z WR-740. Ewentualnie skorzystaj z transmiterów sieciowych PLC.

Dodam, że można kupić już PLC jako własnie taki AP.
    Skłaniałbym Kolegę, do własnie takiej drogi jak przedstawił Kolega @matek451 - to rozwiązania ma sens i będzie znacznie wydajniejsze i pewniejsze niż Twoje zamysły (tryb APC jest niestabilny, działa jak chce, wystarczy niewielki spadek mocy sygnału wifi a już rwie link, obcięcie wydajności sieci wifi o połowę).
  • #16 17846762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17846873
    matek451
    Poziom 43  
    Tu chodzi o to żeby autor tematu nie brnął w jakieś pseudo rozwiązania które proponujesz tylko zrobił to według zasad sztuki bo chyba nie wpadnie na pomysł Grida w mieszkaniu , nawet 50x40cm. No i przyjemnego grilowania własnej rodziny na 2,4GHz za pomocą tej anteny na strychu, te 17dBi z niej swoje robi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17847017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 17847075
    matek451
    Poziom 43  
    Nie porównuj mikrofalówki i mocy z niej do sygnału Wifi na 2,4GHz. Standardowo router SOHO z godnie z prawem wewnątrz domu pracuje z mocą 20dBim czyli 100mW. Wymieniając antenę 5dBi na tą 17dBi EIRP rośnie do około30- 32dB czyli 1- 1,5W . Przekraczasz więc normę 10-15 razy. Pytanie po co skoro karty sieciowe w komputerach mają i tak tylko 20dBm( 100mW). No i kuchenka nawet jak nie jest ekranowana do zera nie pracuje 24/7 a router z taka antena już tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 17847396
    Qubikas
    Poziom 7  
    Co do rozwiązania z Edimaxem, to po Waszych sugestiach dałem sobie z tym spokój. Myślałem, że to jest jakieś rozwiązanie mojego problemu, a że nie generowało kosztów to wypróbowałem je jako pierwsze :D

Zastanawiam się które rozwiązanie mojego problemu będzie najlepsze:
    (1) Transmitery sieciowe np. TP-Link TL-PA4010 KIT - jeden połączyłbym kablem z routerem, drugi kablem z laptopem (Pytanie: ten model może obsługiwać wiele urządzeń, np. laptop po kablu i telefon po wifi?) oraz pewnie głupie pytanie, czy taki transmiter może być połączony do listwy (może wystąpić jakieś zakłócenie transmisji?) czy koniecznie do gniazdka.
    (2) Czy lepiej zainwestować w lepszy router, który będzie miał większy zasięg?
    (3) A może dokupić zewnętrzną kartę sieciową do laptopa, np: TP-Link Archer T2U? - to chyba było by najtańsze, lecz nie wiem czy rozwiązało by mój problem.

Wyniki testów:
    inSSIDer - screen pokazuje moment zerwania połączenia
    speedtest - czasem pokazuje download 14 Mbps, czasem 10 Mbps, a czasem jak na ss
    cmd

Załączam również plik tekstowy wyeksportowany z programu WinMTR, który był uruchomiony około 15 minut.
    Na czas testów wszystkie programy miałem wyłączone i z wifi korzystał tylko mój laptop.

Edimax BR-6204WG i TP-LINK TL-WR740N - łączenie routerów bezprzewodowo Edimax BR-6204WG i TP-LINK TL-WR740N - łączenie routerów bezprzewodowo Edimax BR-6204WG i TP-LINK TL-WR740N - łączenie routerów bezprzewodowo
    Załączniki:
    • WinMTR.txt (1.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #21 17847416
    KOCUREK1970
    Qubikas napisał:
    Transmitery sieciowe np. TP-Link TL-PA4010 KIT - jeden połączyłbym kablem z routerem, drugi kablem z laptopem (Pytanie: ten model może obsługiwać wiele urządzeń, np. laptop po kablu i telefon po wifi?) oraz pewnie głupie pytanie, czy taki transmiter może być połączony do listwy (może wystąpić jakieś zakłócenie transmisji?) czy koniecznie do gniazdka.

Ten transmiter NIE ma opcji wif (ale jak najbardziej można pod to podłączyć Edimaxa i zrobić z niego lokalnego AP a wtedy Twój komputer podłączyć do Edimaxa przewodem czy po wifi wedle uznania). Powinien być do gniazdka bezpośrednio w ścianie podłączony ten transmiter.
    Gdyby jednak miał być transmiter z wifi:
    TL-WPA4220 KIT, TL-WPA8630 KIT, TL-WPA8630P KIT
    Qubikas napisał:
    Czy lepiej zainwestować w lepszy router, który będzie miał większy zasięg?

Qubikas napisał:
    A może dokupić zewnętrzną kartę sieciową do laptopa, np: TP-Link Archer T2U?

Możesz spróbować, gwarancji Ci zdalnie nikt nie da co z tego wyjdzie.

Co do danych z InSSIDera
    - nie ma rewelacji, więc rwie sygnał
    - można spróbować ustawić inny kanał wifi w routerze głównym, ale sieci by się nie zakłócały może być w pasmie 2,4 GHz w sumie tylko 3 a tu jest ich więcej,
    Ale moim zdaniem na niewiele się to zda, bo routery u innych są pewnie ustawione na auto, Ty zmienisz kanał sprzęt innych zrobi to samo i prędzej czy później wrócisz do punktu wyjścia.
    Testy robiłeś też w środku nocy jak widzę :D , więc to, że sieci w dzień pojawi się więcej jest niemal pewne.

Tu przykłady:
    https://pclab.pl/art77930-23.html
    Ja bym TP Linka nie kupił.
    Fritzbox lub Devolo (swoje kosztują bo około 500 zł, ale warte tych pieniędzy)
  • Pomocny post
    #22 17847543
    matek451
    Poziom 43  
    Do łacza 15Mb/s zakup PLC za 500 zł to przesada. Tak jak pisałem, spokojnie daje radę AV500 za 90 zł, sam z takiego zestawu korzystam https://allegro.pl/oferta/wifi-d-link-dhp-w311av-internet-w-gniazdku-gwar-fv-7389457883 Jest tez 14 dni na zwrot jakby coś nie halo i byłbyś niezadowolony. A co do scanu sieci WiFi u ciebie to poziom sygnału z wR-740 nie taki zły ale w otoczeniu sieciowym trochę routerów pracuje. Dlatego najlepiej komputer podłacz i tak po LAN do tego transmitera z AP WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 17860698
    Qubikas
    Poziom 7  
    Po Waszych sugestiach zdecydowałem się na transmitery, konkretnie te które podlinkował matek451 (D-LINK DHP-W311AV). Podłączyłem je 2 dni temu i korzystanie z Internetu od razu stało się lepsze :D. Na ten moment spełniają swoją funkcję, a prędkość po kablu i po wifi mam ~14Mbps .

Dziękuje KOCUREK1970 i matek451 za zaangażowanie i pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał połączyć routery TP-LINK TL-WR740N i Edimax BR-6204WG w celu poprawy zasięgu sieci bezprzewodowej. TP-LINK był skonfigurowany jako router z włączonym DHCP, a Edimax jako klient bezprzewodowy. Połączenie nie działało, co skłoniło do dyskusji na temat trybów pracy routerów oraz możliwości ich konfiguracji. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zmianę trybu TP-LINK na AP, użycie transmitera sieciowego, wymianę anteny lub zakup nowego routera. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na transmitery D-LINK DHP-W311AV, co poprawiło jakość połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA