logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udany wzmacniacz na TDA2030.

CrMo 10 Wrz 2005 21:52 9596 25
REKLAMA
  • no i jest : mój pierwszy samemu zrobiony wzmacniacz od początku do końca... :) Jest to wzmacniacz na TDA2030A. trochę zmieniłem pierwotną aplikacje bo odałem mostek gretza, filtr zasilacza i potencjometr głośności. Samemu wytrawiłem płytkę w b327 etc...
    Załączniki:
    • Udany wzmacniacz na TDA2030. Zdjęcie005.jpg (10.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Udany wzmacniacz na TDA2030. Zdjęcie006.jpg (17.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Udany wzmacniacz na TDA2030. Zdjęcie007.jpg (18.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    CrMo
    Poziom 17  
    CrMo napisał 290 postów o ocenie 5, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście krk. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1807796
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    powiem tak. gdybys to ladnie obudowal zrobil przedwzmacniacz. poprostu
    gdyby to mialo obudowe i dzialalo tak ze podlaczasz do sieci podpinasz wejscie i sygnal to prosze bardzo mozesz to tu zamiescic. ja zrobilem juz kilka takich wzmakow i nie bede sie tu chwalil , bo nie ma czym.
    szczera odpowiedz.
    pozdro
  • #3 1807831
    CrMo
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    ale tu chodzi o to ze to mój pierwszy wzmak! on jest tak zrobiony ze sie podłacza tam bezposrednio 20V zmiennego, podłacza sie głosnik i zródło dzwieku.

Dodano po 56 [sekundy]:

a obudowa bedzie taka ze wmontuje to besposrednio w głosnik :) bede miał aktywne kolumienki :) zbuduje tylko takie jeszce jedno i bedzie spox :)
  • #4 1807866
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    CrMo napisał:
    ale tu chodzi o to ze to mój pierwszy wzmacniacz! on jest tak zrobiony ze się podłacza tam bezposrednio 20V zmiennego, podłacza się głosnik i zródło dzwieku.

Bardzo sie cieszymy,ze zrobiles swoj pierwszy wzmacniacz i odrazu zadzialal,ale jesli kazdy by wstawil swoja pierwsza konstrukcje to na forum byloby mnustwo tematow o bardzo niskim poziomie.Nie chce Cie urazic,bo kazdy zaczyna od prostych ukladow,ale prezentowanie tego na forum jest,mysle niepotrzebne.
  • #5 1808033
    CrMo
    Poziom 17  
    ale to nier jest zwykłą konstrukcja z jakiegoś kitu... tylkow szytko zrobiłem sam i to jakiej jakosci a nei jakies byle co prosto ze skelpu elektr... tylko pożadne wszytko i sciezki wytrawione perfect. to jest to..

Dodano po 35 [minuty]:

oto pożadne fotki i zobaczcie jak to jest wykonane :)
    Załączniki:
    • Udany wzmacniacz na TDA2030. IMG_1551_2.jpg (29.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Udany wzmacniacz na TDA2030. IMG_1552_2.jpg (30.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Udany wzmacniacz na TDA2030. IMG_1553_2.jpg (36.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1808192
    szymon188
    Poziom 22  
    Zeczywiscie wykonane jest ladnie i sciezki tez ladne.Gratulacje udanej konstrukcji.
  • #7 1808253
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    bardzo ładny , staranie wykoanana płytka + porządny montaż. Trochę tylko nie pasuje do działu DIY , bo to jest za proste :D
  • #8 1808265
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    no druk może ładny ale luty straszne :/ no przykro mi ale ja bym nie pokazał tego w diy
  • #9 1808321
    CrMo
    Poziom 17  
    tuty sa łądne ale tak wyglądają bo pokrylem caość kalafonią :/ i traz od spodu wykląda jak wyjąte z ..... czemus ąbe luyty? przecierz musłąem pogrubić czesc sciezek...
  • REKLAMA
  • #10 1808329
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Co do wykonania jak na pierwszy raz ze wzmakami czy wogolenie ogolnie elektornika w samodzielnym wykoananiu to mysle ze jest spoko. Natomiast co do stopnia skomplikowania ukladu to poogladaj sobie inne konstrukcje diy w tym dziale i zobaczysz ze uwagi powyzszych kolegow nie sa zlosliwe. To ma Cie zmobilizowac do robienia coraz to lepszych ukladow :) .

Pozdr
  • #11 1808350
    CrMo
    Poziom 17  
    wim ze to banalny ukłąd! teraz zabieram sie za wzmak na mosfetach... to juz bedzie wyzwanie :)
  • #12 1808428
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Kolegi CrMo nic nie zbije z tropu...

Naprawdę zazdroszczę mu entuzjazmu ( ja już takiego nie mam ...).

Myślę, że ten zapał należy zaakceptować i służyć CrMo pomocą, pod warunkiem wszakże, że kolega wykaże odrobinę chęci do pisania bez błędów.

Co kolega CrMo na to ?
  • #13 1808695
    Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Ja także się wtrące z konstruktywną krytyką (niezłośliwą).
    Przede wszystkim luty. U Ciebie lut to kupka cyny na płytce. Zawsze mnie uczono, że lut tak wygladać nie może. Powinien wyglądać jak trójkąt, by nie dało się go czymś z boku podważyć.
    Najprawdopodobniej użyłeś lutownicy transformatorowej, bo widać przegrzane miejsca. Zainwestuj, jeśli już tego nie zrobiłeś w jakąś słabą lutownice grzałkową. Jest wygodniejsza i nie popali Ci płytki.
    Elementy umieszczone na płytce równo i to plus. Osobiście ja bym tak za bardzo nie zaokrąglał rogów i brzegów, ale to już rzecz gustu.
    Co do częstych wątków na elektrodzie proponuje założyć jeden wątek pod nazwą ogólną i w nim zamieszczać swoje pierwsze projekty, bo faktycznie jak by każdy co dwa dni dorzucał co akurat zrobił, to nie było by miło.

Pozdrawiam
  • #14 1808712
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 77
    Witam
    Jak na pierwszy raz to wyglada całkiem całkiem :)
    Pamietam próby Kolegi CrMo i czasem to już wszyscy Ci którzy usiłowali pomagać Koledze, po prostu tracili cierpliwość.
    Jednak się opłaciło :)
    Gratuluje wykaonania pierwszej konstrukcji.
    No i nad ortografami to też warto popracować.
    Pozdrawiam
  • #15 1808716
    CrMo
    Poziom 17  
    wiec : apropos lutownicy : lutowalem dopiero co kupiona lutownica (kolbą) a dtalego jest takie wybrudzone na brązowo od spodu bo to przypalonakalafonia :) - kiedy juz skończyłęm uklad to pokryłm od spodu wsyztko kalafonią z ndenaturatem ale potem muialem jeszce coś zmienić w ukłądzie i dlaetego nałaona kalafonia sie przypalila.. a cyna jets w ksztalcie płókolaa nei tak ze sie da ja podwazyc :) pzdr bede muiał ta przyppaloną kalafonia zmyć denaturatem i bedzie pretty :)
    P.S. o jakie bledy chodzi Ci tatakuby?
  • #16 1809850
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    przeczytałem wątek, przeczytałem też z zaciekawieniem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic349264.html
    ale powoli przestaje to być czytelne, kolego :arrow: CrMo, i albo: masz bardzo modną dys-coś-tam, albo bardzo zużyty monitor, klawiaturę i zły wzrok, albo internet poprzez modem i nikłe fundusze na ten cel..... :/
    A co do płytki, rzeczywiście bardzo pewna ręka przy rysowaniu ścieżek, brawo, też pamiętam tę radość, gdy coś takiego samemu zrobionego pięknie działało.... ;)
  • #17 1809930
    CrMo
    Poziom 17  
    zwrok? mam idealny (okulistka powiedizła ze nie potzrebuje zadnych okularów) i w ogóle widze wszytko nawet w mega małej czcionce i zrówno to co jest dosć daleko. zgodze sie z Toba z dyskografią :) monitor mi działa klawiatura tez i mam stałe łacze :P:P:P
  • #18 1812067
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    no i wszyscy sie cieszymy z twojego ukladu moj pierwszy byl na tej wlasnie samej kostce. mam nadzieje ze ten na hexfetach ci wyjdzie ale tak na przyszlosc jedna kropla cyny na jedna nozke elementu nie LACZ wszystkich nozek ze soba jedna wielka kaluza cyny tak jak to tu jest tez tak kiedys robilem przy scalakach przechodzi przy tranzystorkach niekoniecznie.
    pozdrawiam i powodzenia
  • #19 1812220
    CrMo
    Poziom 17  
    ok ale musiałem pogdubić sciezki zasilania ! :)
  • #20 1827808
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    CrMo napisał:
    zwrok?

zwrok? Koleś, poprostu Ci sie nie chce poprawiać swoich pomyłek.

A co do wzmacniaczyka.... hmmm... jak na pierwszy raz to ok.
  • #21 1828022
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam. Co do projektu to rzeczywiście te luty wyglądają trochę nie fajnie polecam zainwestować 10zł w odsysacz, płytka ładna tylko tej cyny nawalone. Co do wszelkich rodzajów dysfunkcji ortograficznych wystarczy tekst napisać w WORDzie i potem sprawdzić pisownie. Ja sam tak robię, bo już mi koledzy na elektrodzie zwrócili na to uwagę.

A dla kolegi Wymiatacz. Lutownica transformatorowa tez można ładnie polutować. Chociaż przyznam ze wygodniej jest mała grzałkową i oczywiście estetyka tez jest o niebo lepsza.
  • #22 1843359
    CrMo
    Poziom 17  
    zaskocze Was... MAM ODSYSACZ! :D specjalnie sa takie grube bo zasilanie musiałem pogrubic i dlatego sa grube...

Dodano po 1 [minuty]:

a poza tym niektóre sciezki troche zacieko sie zrobiło (troche były podtrawione) i dlatego musialem je polutować
  • REKLAMA
  • #23 1859476
    rdt
    Poziom 25  
    moim zdaniem jest jak na 1 raz ok
    poza tym
    - widywałem banalniejsze konstrukcje w dziale DIY nie wszystkie są super hiper cacy dopracowane
    - jeżeli sam wszystko robiłeś to moja rada nie zaluj materialu zrob na plytce troszke wiekszej niż ta i grubsze scieżki - nie wiem jakiego programu używasz ale w kazdym chyba mozna pogrubic scieżke
    - rozumiem ze musiałeś pogrubić przez lutowanie ale gdzieniegdzie cyna przypomina kalafiora w rozkwicie i o to chodzi zeby tak nie było
    - dorób drugi kanał i bedzie smigac stereo :D
  • #24 1859661
    CrMo
    Poziom 17  
    drugi kanał bedzie dpopiero w rpototymie mini wierzy :) w której bedzie stereo tda2030 porzadny przedwzmacniacz i cd :) i wszytko zrobie w 100% sam :)
  • #25 3052594
    somek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czy mógłbyś podac schemat bo też chce coś takiego, ewentualnie adres?
    Z góry dziękuje.
  • #26 3107154
    recerkulator
    Poziom 12  
    CrMo napisał:
    drugi kanał bedzie dpopiero w rpototymie mini wierzy :) w której bedzie stereo tda2030 porzadny przedwzmacniacz i cd :) i wszystko zrobie w 100% sam :)

Witam
    Gratuluje udanej konstrukcji wzmacniacza jak na pierwszy swój wzmacniacz to ci wyszedł no super i nie przesadzam widzę że poznajesz elektronikę i zasady jej działania i szybko się nie poddajesz to bardzo dobra cecha mój pierwszy wzmacniacz był do samochodu o mocy 2x23 waty na układzie TDA1553Q ale był bajecznie prosty akurat teraz mam mnóstwo sprzętu typu wieżyczki i trafiłem na ten temat przypadkiem bo sam teraz robię maleńki wzmacniacz i poszukiwałem aplikacji układu TDA7499 i LA 4663 i tak trafiłem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA2030A. Autor projektu wykonał własnoręcznie płytkę drukowaną metodą trawienia, zmodyfikował oryginalny schemat, rezygnując z mostka prostowniczego, filtra zasilacza i potencjometru głośności, a wzmacniacz zasilany jest bezpośrednio napięciem 20V AC. Wzmacniacz ma być wbudowany w obudowę głośnika, tworząc aktywne kolumny. W odpowiedziach podkreślono ładne wykonanie ścieżek i montaż, ale zwrócono uwagę na niedoskonałości w lutowaniu, takie jak nadmiar cyny i przypalenia kalafonii, co może wynikać z użycia lutownicy transformatorowej. Sugerowano inwestycję w odsysacz cyny i lutownicę grzałkową dla lepszej estetyki i jakości połączeń. Dyskutowano także o konieczności pogrubienia ścieżek zasilania oraz o planach autora dotyczących budowy wzmacniacza na tranzystorach MOSFET oraz stereo z dwoma kanałami. Poruszono też kwestie poprawności ortograficznej w postach. Wątek zawierał konstruktywną krytykę i zachętę do dalszego rozwoju umiejętności projektowych i lutowniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA