logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić odbiór anteny FM w Merkury 303A - DIY

Piter3040 13 Kwi 2019 12:07 1830 25
REKLAMA
  • #1 17903389
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Witam, mam takie pytanie. Posiadam Merkurego 303A. Przestrojony przy pomocy takiej protezy OMEGA

Wszystko działa. Ale chciałbym zrobić dobrą antenę. I teraz tak zakupiłem oryginalną wtyczkę i przykręciłem 4m przewodu głośnikowego bo taki tylko miałem. Wskazówka wychyłowa która pokazuje SYGNAŁ FM w zależności od stacji waha się od 1,5 - 4 kresek.

Czy np grubszy przewód poprawi sygnał? Radio dobrze jest przestrojone.

Teraz tak wejście antenowe ma wtyk dwu pinowy . Jak włożę przewód w jedną dziurkę jest sygnał i antena działa a jak w drugą to już nie działa (oceniam to po ruchu wskazówki - brak reakcji lub skok o 2 kreski)

Nie oczekuje odpowiedzi typu kup antenę i zamontuj za oknem - Coś prostszego by troszkę poprawić

Wejście antenowe w radiu ma napisane 300Ω
    ale proteza nie wiem czy jest na 300Ω czy na 75Ω
    Załączniki:
    • Jak poprawić odbiór anteny FM w Merkury 303A - DIY w.JPG (26.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić odbiór anteny FM w Merkury 303A - DIY IMG_20190118_075658.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić odbiór anteny FM w Merkury 303A - DIY 8054185800_1426364342.jpg (57.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17903579
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Protezą to jest tam ta głowica Omega. Oryginalną głowicę należy przestroić zgodnie ze sztuką, czułość odbiornika z pewnością wzrośnie.
  • #4 17903644
    Piter3040
    Poziom 25  
    No ale jest proteza i ona też działa wiec chodzi mi tylko o rodzaj anteny. Łapie mi mnóstwo stacji. Ale chciałbym wzmocnić tylko sygnał antenowy.

Czy w OMEDZE jest antena jednopinowa? Jezeli tylko w jednej dziurce działa?
  • #5 17903670
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Ta nowa głowica ma wejście 75 omów, więc obecne wejście 300 omów nie pasuje. Trzeba byłoby dorobić wejście przewodem koncentrycznym .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3571683.html
    Tu masz podobny temat i podane wymiary anteny własnej roboty.
  • REKLAMA
  • #6 17903680
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ja rozumiem , ale ta omega jest podpięta pod gniazdo antenowe tylko wtyczka zamiast okrągłej jest prostokątna ale to chyba nie ma znaczenia?

Czy w gnieździe antenowym jest jakieś napięcie? Czy jak niechcący bym zwarł wejście antenowe do masy to coś się stanie???
  • #7 17903697
    zworys
    Poziom 39  
    Piter3040 napisał:
    Ja rozumiem , ale ta omega jest podpięta pod gniazdo antenowe tylko wtyczka zamiast okrągłej jest prostokątna ale to chyba nie ma znaczenia?

Ma znaczenie bo gniazdo ma impedancję 300 omów a wejście głowicy 75 omów. Na niedopasowaniu tracisz część sygnału. Zwarcie wejścia antenowego niczym nie grozi oprócz braku odbioru.
  • #8 17903837
    Piter3040
    Poziom 25  
    Nadal nie bardzo rozumiem, przecież gniazdo to tylko połączenie co za różnica czy dwa przewody złączę prostokątną czy okrągłą wtyczką?
  • #9 17904098
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Antena powinna być w Twoim przypadku podłączona przewodem koncentrycznym. Jakoś nie za bardzo "widzę" podłączenie tego koncentryka do wtyczki prostokątnej.
    Po drugie czym (jakim przewodem) masz podłączone to gniazdo prostokątne do tej Omegi?
  • REKLAMA
  • #10 17904265
    zworys
    Poziom 39  
    Piter3040 napisał:
    przecież gniazdo to tylko połączenie co za różnica czy dwa przewody złączę prostokątną czy okrągłą wtyczką?

Odległość ekranu od środkowej żyły m.in. określa impedancję przewodu więc jeśli ta odległość jest dużo większa to zmienia się w tym miejscu impedancja i powstaje niedopasowanie skutkujące stratą sygnału. Na początek może zostać i to gniazdo ale - nową głowicę trzeba podłączyć do tego gniazda przewodem koncentrycznym - środkową żyłę na ANT, ekran na GND. W gnieździe zaznaczyć gdzie jest środkowa żyła i do tego otworu podpinać środkową żyłę kabla antenowego. Jeśli "zabawa " z wewnętrzną anten..ą da wyniki to trzeba będzie potem zamontować gniazdo koncentryczne.
  • #11 17904481
    Artur k.
    zworys napisał:
    Odległość ekranu od środkowej żyły m.in. określa impedancję przewodu

Oprócz tego stosunek średnicy oplotu i żyły. :)
  • #12 17904706
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ok.
    A jeżeli zamiast zwiniętego przewodu głośnikowego 0,75mm który robi za antenę zastosowałbym przewód np 2mm to czy coś się zmieni? czy to nić nie poprawi?

Do gniazda od środka dochodzi kabel płaski
  • #13 17904743
    Artur k.
    Grubość kabla nie ma żadnego wpływu. Nie wiem skąd taki pomysł.

Sprawa jest prosta, należy przestroić oryginalną głowicę, wywalić Omegę, zaś do wejścia 300R dołączyć prawidłową antenę na zakres UKF.
    Inna opcja to używać tak, jak jest. Dołączenie anteny 75R do gniazda i kabla 300R pogorszy sprawę.
  • #14 17904833
    zworys
    Poziom 39  
    Piter3040 napisał:
    A jeżeli zamiast zwiniętego przewodu głośnikowego 0,75mm który robi za antenę zastosowałbym przewód np 2mm to czy coś się zmieni? czy to nić nie poprawi?

Równie dobrze mógłbyś kolego podłączyć przęsło metalowego płotu. Kawał drutu jest tylko przypadkową anteną i zamiana na inny drut ma taki sam skutek. W poście nr 5 podałem Ci odniesienie do podobnego tematu i tam jest z kolei link do tematu gdzie podano "łopatologicznie " z wymiarami jak zrobić prostą antenę do UKF. Do prób i pierwszych testów wystarczy - da odpowiedź czy trzeba budować porzadną instalację antenową czy wystarczy antena pokojowa.
  • #15 17904883
    Piter3040
    Poziom 25  
    Jako ciekawostkę dodam ze probowałem podpiąć antenę telewizyjną co mam za oknem i nie było poprawy. Nawet gorzej niz na kablu. A co by dało np dodanie wzmacniacza antenowego? jest coś takiego?
  • #16 17904885
    Artur k.
    Jest coś takiego, tylko tyle samo Ci da co podłączenie anteny TV.
    Dlaczego ze zwierzęcym uporem nie chcesz tego zrobić tak jak Ci tutaj ludzie radzą, tylko chcesz po swojemu?
    Nie przekonałeś się już, że Twoje metody nie działają?
  • #17 17904892
    zworys
    Poziom 39  
    Piter3040 napisał:
    A co by dało np dodanie wzmacniacza antenowego? jest coś takiego?

Wzmacniacz sam z siebie sygnału nie stworzy - tylko wzmacnia to co mu podano na wejście . Skoro brak sygnału na wejściu to co ma wzmocnić ? tylko szumy i zakłócenia. Podstawą jest DOBRA antena a wzmacniacz potrzebny jest tylko do podniesienia poziomu właściwego sygnału - czyli najpierw antena musi ten sygnał z odpowiednim poziomem odebrać a wtedy dopiero - jeśli jest taka potrzeba - możemy go TROCHĘ wzmocnić. Wzmacnianie nie jest "bezkarne" bo w takim stopniu jak sygnał użyteczny wzmacniane są zakłócenia i dodawany szum wzmacniacza. Tak więc wzmacniacz stosuje się Z KONIECZNOŚCI dla POPRAWY efektu a nie uzyskania efektu w ogóle. ( w postaci odbioru )
  • #18 17905248
    Piter3040
    Poziom 25  
    Dlatego że moje metody nie działają a nie chce ponosić kosztów eksperymentów piszę tu na forum.

Co do samego mojego kabla to odbierają mi prawie wszystkie stacje, w 90% stacji działa stereo i nie ma szumów. Dlatego chciałbym tylko niewielkiego wzmocnienia. Zrobić coś prostego a nie wieszać antenę za oknem. W Castoramie jest antena dokulna za 28zł w zestawie płytka z wyjściem 75ohm na koncentryk. Zawsze można oddać, po przetestowaniu:)
    Zastanawia mnie tylko czemu po włożeniu kabla głośnikowego jest lepszy sygnał niż jak włożę koncentryk?

I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz jak wepnę kabel w gniazdo antenowe sygnał wzrasta o 30-40% jak włożę w wejście masy to tylko o 5-10%
    Ja wykorzystuję tylko jedno z tych dwóch wejść może trzeba oba zagospodarować?

Wiem ze najprościej kupić antenę ale temat mnie zastanawia. Zwłaszcza że wolałbym pozostać przy kablu symetrycznym by nie przerabiać wejścia
  • REKLAMA
  • #19 17905292
    zworys
    Poziom 39  
    Piter3040 napisał:
    Zastanawia mnie tylko czemu po włożeniu kabla głośnikowego jest lepszy sygnał niż jak włożę koncentryk?

Koncentryk jak sama nazwa wskazuje jest przewodem ekranowanym i niewiele odbiera. On służy do PRZESYŁANIA sygnału z anteny do radia.
    Piter3040 napisał:
    I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz jak wepnę kabel w gniazdo antenowe sygnał wzrasta o 30-40% jak włożę w wejście masy to tylko o 5-10%

Jeśli podajesz sygnał na masę radia to on ginie do głowicy nie trafia - może jakieś szczątki , stąd koncentryk musi być odpowiednio podłączony. Dla symetrycznego przewodu 300omowego -tego płaskiego sposób podłączenia był nieistotny bo oba "druty" były czynne i miały potencjał względem masy. Podkreślam SAM KONCENTRYK NICZEGO NIE ODBIERZE - on tylko przesyła sygnał z anteny. W linkach które zamieściłem masz podane wymiary i sposób wykonania próbnej anteny z byle drutu. To da Ci obraz czy byle antena z Castoramy się nada.
    Piter3040 napisał:
    Zwłaszcza że wolałbym pozostać przy kablu symetrycznym by nie przerabiać wejścia

Problem w tym że teraz trudno dostać taki symetryczny przewód , dawno producenci odeszli od tej technologii - nie wiem czy jeszcze się taki przewód produkuje.
  • #20 17905440
    Piter3040
    Poziom 25  
    Teraz trochę mi rozjaśniłeś sprawę.

pamiętam jak 25lat temu miałem antenę własnie z wtykiem symetrycznym. Później po przestrojeniu radia gościu coś w niej zmienił bo nie działała i było wszystko ok. Od 10 lat radio było nie używane a antena sie połamała i wylądowała na śmietniku.
    Teraz by sie przydała:)

Co do kabla płaskiego ma gościu na allegro. Pytanie czy ten kabel będzie sie nadawał do anteny którą zamieściłeś w linku?
    Oraz czy w kablu symetrycznym obie żyły to były w postaci drutu czy linki?

Napisałeś by zrobić antenę z drutu wg rysunku, czy jego grubość jest istotna?
  • #21 17905473
    zworys
    Poziom 39  
    Piter3040 napisał:
    Pytanie czy ten kabel będzie sie nadawał do anteny którą zamieściłeś w linku?

Będzie - jest dokładnie dopasowany do tej anteny Dipol pętlowy ma impedancję ok. 300 om i taką samą na ten płaski przewód antenowy. Czy drut czy linka to zależało od producenta, zazwyczaj była to linka spleciona z kilku dość grubych drutów.
    Piter3040 napisał:
    czy jego grubość jest istotna?

Nie jest istotna, chodzi i to żeby pod własnym ciężarem się nie zginała.
    Taką antenę robili też z tego płaskiego przewodu antenowego. Długość miała taką jak antena na rysunku z linku, na końcach oba przewody były razem skręcone, w połowie długości jeden przewód był rozcięty i do tych rozciętych końcówek był podłączony taki sam plaski przewód idący do radia. Taką antenę trzeba było na czymś wieszać , sama nie była sztywna.
  • #22 17905490
    Piter3040
    Poziom 25  
    ok, a czy jakaś płytka była przewidziana w takiej antenie ? czy tylko przewód i wtyczka?

Aha i jeszcze jedno bo jak wspomniałeś poprzednio kierunek wtyczki nie miał znaczenia w symetrycznym gnieździe, u mnie ma kierunek znaczenie (po dodaniu głowicy omega) wiec czy nie będzie robiło się zwarcie? bo przy takiej antenie - antena i masa bedą połaczone?
  • #23 17905521
    zworys
    Poziom 39  
    Dla dipola pętlowego i przewodu płaskiego nie trzeba stosować żadnej płytki. Jeśli jako przewód zastosuje się koncentryk to powinien byc stosowany symetryzator, ale do pierwszych prób można to podłączyć i bez takiego symetryzatora. Jeśli antena się sprawdzi to przy zastosowaniu koncentryka warto zastosować na stałe także symetryzator.
    Piter3040 napisał:
    u mnie ma kierunek znaczenie (po dodaniu głowicy omega) wiec czy nie będzie robiło się zwarcie? bo przy takiej antenie - antena i masa bedą połaczone?

Jeśli to będzie przewód płaski symetryczny to przy przejściu na układ niesymetryczny nie jest istotne która żyła będzie uziemiona, zwarcia nie będzie ale będą straty na niedopasowaniu. W takim układzie warto byłoby uruchomić i przestroić oryginalną głowicę bo ona ma wejście 300 omów przystosowane do podłączenia płaskiego przewodu.
  • #24 17905567
    Piter3040
    Poziom 25  
    A jeszcze takie pytanie to już z czystej ciekawości moja antena aktualna która jest z 4 metrowego 2 żyłowego przewodu głośnikowego 0,75mm skręconego na końcach i podłączona do tylko jednej dziurki ile moze mieć omów?
  • #26 18465293
    Piter3040
    Poziom 25  
    Temat zamykam, zrobiłem antenę z długiego przewodu zwiniętego w koło i moc sygnału jest rewelacyjna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Merkury 303A z głowicą OMEGA i poszukuje sposobów na poprawę odbioru sygnału FM. Zainstalował 4-metrowy przewód głośnikowy jako antenę, ale sygnał waha się od 1,5 do 4 kresek. Użytkownik zastanawia się, czy grubszy przewód poprawi sygnał oraz dlaczego sygnał jest lepszy przy użyciu przewodu głośnikowego niż koncentrycznego. Odpowiedzi wskazują na niedopasowanie impedancji (300Ω w radiu, 75Ω w głowicy OMEGA) jako przyczynę strat sygnału. Zaleca się użycie przewodu koncentrycznego do podłączenia anteny oraz przestrojenie oryginalnej głowicy. Użytkownik zbudował prostą antenę z długiego przewodu, co znacząco poprawiło jakość sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA