logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sygnalizator SL550 do centrali Perfecta 16 - błąd migającej diody

arturr6446 17 Kwi 2019 21:54 7152 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie podłączyć sygnalizator SL550 do centrali Perfecta 16, żeby alarm działał, a dioda nie migała ciągle?

Sygnalizator SL550 da się podłączyć do Perfecty 16 poprawnie — problem migającej diody wynikał z toru sabotażowego, więc tamper trzeba wpiąć osobno do Z8 i COM, a nie prowadzić go przez płytę sygnalizatora [#17914132][#17916323][#17916446] Do samej sygnalizacji podłącz zasilanie z AUX/COM, a wyzwalanie alarmu z wyjścia OUT2 jako wyjścia sterowanego minusem; w wątku zwrócono uwagę, że w Perfecta wyjścia są sterowane tylko „za pomocą minusa” [#17915616][#17918068] Z8 ustaw jako 24h sabotażowe, a w praktyce lepiej zastosować EOL niż samo NC; przy sprawnym obwodzie naruszenie sabotażu powinno od razu dać alarm w centrali [#17916323] Pomogło też sprawdzenie miernikiem przewodów tampera: jeden to COM, a dwa pozostałe to styki NC/NO względem niego [#17916446] Autor po poprawnym połączeniu obu sygnalizatorów potwierdził, że dioda przestała migać [#17917493]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17912109
    arturr6446
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam!
    Satel Perfecta 16 do tego 7 czujek w 2eol/nc, manipulator i ten nieszczęsny sygnalizator. Nie jestem fachowcem, robię to pierwszy raz, bo chcę się czegoś przy tym nauczyć i wiedzieć co jest grane w mojej instalacji alarmowej. Działałem na podstawie przeczytanych postów głównie z tego forum i instrukcji na tyle ile je rozumiałem. Wszystko prócz sygnalizatora działa poprawnie więc nie będę rozrysowywał jak podłączyłem czujki. Skupię się tylko na sygnalizatorze (lewa strona centrala):
    (-OUT) do [(-12V) mostek do (-TR)]
    (+OUT) do (+12V)
    (Z8) do TAM
    COM do GND
    W powyższym schemacie sygnalizator wyje cały czas niezależnie czy jest uzbrojone czy nie i niezależnie czy wciskam tampera w sygnalizatorze czy puszczam. Na moją prostą logikę powinno to być poprawne połączenie, ale może ktoś mnie naprostuje.

(COM) do [(-12V) mostek do (GND)]
    (AUX) do (+12V)
    (-OUT) do (-TR)
    (Z8) do TAM
    W tym podłączeniu sygnalizator działa względnie poprawnie. Sabotaż ok i wycie przy alarmie. Jedyny mankament to migająca ciągle dioda.
    Zmieniałem również polaryzacje poprzez manipulator i podłączałem odpowiednio pod TR (+ / -) ale też nie było dobrze. Wyjście OUT ustawiane na "alarm zewn."

(-OUT) do [(-12V) mostek do (-TR)]
    (+OUT) do (+12V)
    Sygnalizacja alarmu ok, dioda świeci jak powinna, ale wiadomo.. nie ma sabotażu.
    Różne inne konfiguracje już próbowałem ale nie doszedłem do pełnego porządku z tym sygnalizatorem. Pomoże ktoś? Da się to jakoś ustawić, czy coś nie tak z tym sygnalizatorem, albo ze mną? :)

PS Przeczytałem chyba wszystkie wszystkie posty, instrukcje odnośnie SL550 i podłączeń sygnalizatorów. Nie znalazłem rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #2 17912120
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17912131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17912191
    arturr6446
    Poziom 6  
    Dziękuję za odzew i podpowiedź. Jutro spróbuję jeszcze trochę powalczyć i podłączę według powyższego schematu choć nie rozumiem kompletnie dlaczego mam nie podłączać tampera i GND. Chyba, że @wojtek__.kowal nie napisałeś o tym, bo masz na myśli żeby zostawić jak było do COM do GND i Z do TAM? Jeśli tak - to wydaje mi się że również próbowałem tej konfiguracji i dioda migała.. ale zobaczymy.. jutro też jest dzień i sprawdzę dokładnie, bo nie jestem pewien. Polaryzacja + rozumiem powinna być włączona?
  • #5 17912229
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 17912418
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17913962
    arturr6446
    Poziom 6  
    Tak jak pisałem, zaproponowana konfiguracja działa względnie poprawnie, niestety miganie nadal występuje. Rozumiem, że powodem tutaj jest brak kompatybilności sygnalizatora z centralą Perfecta 16? Żeby uniknąć problemów powinienem zastosować jakiś sygnalizator Satela..? Czyżby ten SL550 pomimo ewidentnego przygotowania pod sabotaż (tamper wyjścia na płycie itp..) nie dał się podłączyć z sabotażem w poprawny sposób (bez migającej diody)?
    Pomysł z ominięciem płyty sygnalizatora.. prosty a jednocześnie w samo sedno :) Bo rozumiem, że chodzi o wypięcie tampera z płyty sygnalizatora i podłączenie kabi na krótko do wyjść Z8 i COM?
  • #8 17914132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17914481
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    arturr6446 napisał:
    Rozumiem, że powodem tutaj jest brak kompatybilności sygnalizatora z centralą Perfecta 16? Żeby uniknąć problemów powinienem zastosować jakiś sygnalizator Satela..?

Nie. Podłączyć i skonfigurować wyjścia i wejście odpowiednio.Tyle.
    Porady nt. wypięcia sabotażu i omijania go sobie daruj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17914894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17914938
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    wojtek.kowal napisał:
    wypinasz złącze switcha sabotażu z płyty sygnalizatora i podłączenie z Perfectą robisz w "powietrzu". Za trudne?

Tak, po to producent przewidział takowe by ich nie usuwać/modyfikować - rób w systemach jak chcesz, odwalaj partyzantkę, partaninę ja jak większość trzymam się pewnych wytycznych.
    Producent określił jedno, widać e jesteś mądrzejszy skoro modyfikujesz jego rozwiązania.
    wojtek.kowal napisał:
    Nie nabijaj postów, może popracuj trochę
    Blisko 20 lat to mało i mam nabywać praktykę u Ciebie? Dziękuję.
    Póki co Ty w każdym temacie piszesz by pisać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 17915025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17915480
    arturr6446
    Poziom 6  
    Panowie.. po co ta gorączka. Spokojnie spróbujmy rozwiązać problem jak się da najlepiej. Pomysł z podłączeniem sygnalizatora na krótko w pełni zrozumiały, ale wykonam go w ostateczności.
    Dziś dostałem sygnalizator wewnętrzny, którego wcześniej nie miałem. Jest to oryginalny Satel SPW 100 więc komplikacje sprzętowe z centralą są tu teraz wykluczone. Mam z nim podobny problem z podłączeniem więc widać cały czas czegoś tu nie rozumiem w tych podłączeniach :D
    OUT2+ do SA+
    COM do SA-
    COM do TAM
    Z8 do TAM
    (chwilowo sygnalizator SL550 podłączony bez sabotażu)
    Gwizdek wyje podczas alaramu prawidłowo, a jak dołoże sabotaż to wyje cały czas.. Próbuje na różnych już konfiguracjach, bo głupieje.. Zmieniam polaryzacje, ustawiam go na wewnętrzny lub zewnętrzny i ciągle coś jest nie tak.. Może ktoś naprowadzić z jakimś pewniakiem podłączenia i ustawienia w manipulatorze? Czuje, że skaczę i robię coś na ślepo a powielam jakiś ten sam błąd jak przy sygnalizatorze zewnętrznym.
    Z góry dziękuje za podpowiedzi
  • #14 17915498
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Potrzebuje kolega gotowca czy przy okazji chce się czegoś nauczyć? Jak gotowca, to ja tu nie mam czego szukać. Jeżeli jednak wskazówka wystarczy, to zachęcam do zapoznania się z treścią dokumentacji nt. tego, czym dokładnie jest złącze "OUT1+" oraz czym dokładnie jest "masa".

Nawiązuję do tego:
    arturr6446 napisał:
    OUT2+ do SA+
    COM do SA-
  • #15 17915504
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 17915527
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    arturr6446 napisał:
    Panowie.. po co ta gorączka. Spokojnie spróbujmy rozwiązać problem jak się da najlepiej

O panów niech się kolega nie obawia :)
    A odnośnie rozwiązywania problemu " jak się da najlepiej" to może tak warto przejrzeć zdarzenia na centrali, bo ta informacja brzmi nieco infantylnie:

arturr6446 napisał:
    Gwizdek wyje podczas alaramu prawidłowo, a jak dołoże sabotaż to wyje cały czas..
  • REKLAMA
  • #17 17915568
    arturr6446
    Poziom 6  
    Ja to rozumiem tak.. wyjścia OUT dają mi napięcie cały czas, a COM czyli masa zamyka mi po prostu obieg. Ale fachowcem nie jestem.. tylko ą :D Pierwsza moje podłączenie wyglądało następująco:

OUT2 + do SA+
    OUT2- do SA- (te dwa dadzą mi napięcie do gwizdka jak centrala wywoła alarm, na którymś z urządzeń.)
    COM do TAM
    Z8 do TAM (obieg sabotażu - jak będzie zakłócony to wywoła alarm)
    Takie było moje myślenie, później zaczęłem kombinować - mostkowałem COM do SA- itp. nadal bez efektu.
    Rodzaj obwodu również zmieniałem. (próbowałem na "brak", "NC" lub "EOL")
    W historii zdarzeń mam jedynie wejścia i wyjścia do TS :) Infantylne stwierdzenie o wyjącym gwizdku miało znaczyć, że przy podłączeniu:
    OUT2+ do SA+
    COM do SA-
    COM do TAM
    Z8 do TAM
    ... i wciśniętym przycisku sabotażowym na sygnalizatorze - syrena wyje :) W trakcie tego centrala chyba nie widzi sabotażu, bo nic się nie wyświetla na manipulatorze.
  • #18 17915616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 17915656
    arturr6446
    Poziom 6  
    "Kolega łaskawie doczyta co wystawia Perfecta na wysokoprądowych, dobrze? Jesteśmy umówieni?"

Kolega ma namyśli natężenia jakie są dostępne na wyjściach OUT2? Z tego co znalazłem do tej pory to OUT-y są wysokoprądowe a AUX-y/KPD nisko prądowe.. Sygnalizator wewnętrzny ma mniejsze zapotrzebwanie to powinienem dać mu AUX-a...? Dobry trop, bo trochę po omacku.. :) Chętnie doczytam, ale w tych instrukcjach nie ma nic takiego.. w internecie czytanie kończy się na przeglądaniu tysięcy postów o bardziej lub mniej zbliżonej tematyce..
  • #20 17915702
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 17915746
    suworow
    Rozumiem, że w przypadku SL 550 mogła kolegę zaskoczyć nieco ta migająca dioda :) Biorąc pod uwagę fakt, że nie da się tego w " ludzki" sposób wyłączyć, mogła zmylić. Ale co można spieprzyć przy podłączaniu zwykłego SPW 100? Przecież tu nie trzeba nic wiedzieć. Wystarczyło podłączyć w/g instrukcji beż żadnych kombinacji i tyle. Nie trzeba było też przeszukiwać całego forum. Wystarczy przejrzeć wyróżnione tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum433.html[quote:a30a977734="wojtek.kowal"> target="_blank" class="postlink inline" title="" >https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum433.html[quote:a30a977734="wojtek.kowal napisał:
    które zaczął tu prowadzić kolega Suworow.

suworow- z małej :)
    wojtek.kowal napisał:
    Jak to się wszystko zmienia na naszych oczach, wręcz niewyobrażalne jeszcze parę lat temu :D.

Nic się nie zmienia. Knajpa nadal obskurna, mielony- lepiej nie pytać z czego, a obsługa opryskliwa. Przynajmniej tak to widzą niektórzy userzy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3573918.html#17914160
  • #22 17915751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 17915858
    arturr6446
    Poziom 6  
    Zacznijmy jeszcze raz..
    OUT2- do SA-
    OUT2+ do SA+
    COM do TAM
    Z8 do TAM
    Typ obwodu 8 - 24h sabotażowa (próbowałem też inne)
    Wyjście drugie sygnalizator wewnętrzny/zewnętrzny (próbowałem obu)
    Polaryzacje również zmieniałem choć rozumiem, że przy SP 100 nie ma ona znaczenia, bo nie mamy żadnego "triggera".
    Sygnalizator SPW 100 przy tej konfigarcji wyje w trakcie alarmu (naruszenie wejścia). Sabotaż nie działa. Wnioskuję to po tym, że gdy sygnalizator jest otwarty to jest cisza, a powinien wyć, bo linia sabotażu przerwana. Na manipulatorze nic się nie pokazuje, żadnego alarmu sabotażu. W historii zdarzeń jedynie wejścia i wyjścia do TS.
    Proszę o podpowiedzi/naprostowania

Co do instrukcji programowania to ją czytałem i dział odnośnie "Wyjść" nie pomógł mi rozwiązać mojego problemu.
  • #24 17915937
    suworow
    OK. Sygnalizator do wyjścia zdaje się w końcu podłączony jest prawidłowo. Nie wierzę natomiast w to, że nie zauważył kolega różnicy po zmianie polaryzacji wyjścia :) Zrobi sobie kolega takie małe doświadczenie i opisze co się stało :)
    .
    Jeżeli wejście pod który jest podłączony tamper sygnalizatora ustawimy jako 24h sabotażowe, to tak czy inaczej na naruszenie tego wejścia powinna zareagować centrala ( alarm na manipulatorze, zapis w historii zdarzeń) niezależnie czy jest w stanie czuwania czy system jest rozbrojony. Kolega pisze że centrala nie zareagowała... Może będzie prościej jak kolega da nam zrzut z oprogramowania wejść.
    Czy do 8 wejścia podłączony jest tylko sabotaż jednego sygnalizatora, czy może podłączył kolega sabotaże obu sygnalizatorów ? ;)
  • #25 17915978
    arturr6446
    Poziom 6  
    Pisząc o różnicy miałem na myśli poprawę w dążeniu porządanego efektu :) A różnica z tego co pamiętam była jak słusznie kolega @suworow zauważył.. Na odwróconej polaryzacji chyba sygnalizator wył cały czas, ale potwierdzę to jutro, bo nie mam go tu teraz pod ręką, a i pora już nie ta na wzbudzanie gwizdka :)
    Skoro podłączenie jest w porządku i na "24h sabotaż" powinien co najmniej wywalać alarm no to już mam pewność, że chociaż podłączenie jest z założenia poprawne i trzeba szukać błędu w czymś innym :) Z rana popatrzę na to świeżym okiem i dam znać :)
    Co do ilości sygnalizatorów to pod zonem 8 mam tymczasowo tylko ten SPW 100, ale jak w końcu zagra jak powinien to dodam do ósemki tego SL-a.. prawdopodobnie podłączonego w powietrzu za radą kolegi @wojtek__.kowal bo chyba nic tu się więcej nie wymyśli jak mówicie "po ludzku" się z nim nie da :) Podczas próbowania różnych podłączeń, połączyłem go w taki sposób, że dioda nie migała a sygnalizator wraz z diodą ładnie się włączały, ale niestety po wciśnięciu przycisku tampera sygnalizatora :D Nie udało mi się odwrócić tego efektu. :)
  • #27 17916062
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 17916124
    arturr6446
    Poziom 6  
    "Zrzut ustawień" - Ja to wszystko na manipulatorze klepie :) A koledze @suworow chodzi pewnie o zrzut z programu PerfectaSoft?
    No na moją logikę to na wejściu 8 powinienem mieć typ obwodu NC, typ reakcji 24 sabotaż, a wyjście drugie (OUT2) sygnalizator zewnętrzny i nic więcej w instrukcji do ustawienia nie zauważyłem..
    Instrukcję czytałem i to nie raz już :) Czasem jest tak, że człowiek patrzy i nie widzi.. :)
  • #29 17916143
    suworow
    To może inaczej. Wyjmie kolega z Z8 wszystko co tam siedzi. Weźmie kolega kawałek drucika. Jeden koniec włoży w Z8 a drugi do coma (jednego z tych przy wejściach) Skasuje ewentualne alarmy, zadba o to by nie być w trybie serwisowym. A potem ten kabelek usunie i napisze nam co się wydarzyło :)
    Ma kolega dwie niewiadome. Nie wie do końca jak działa sygnalizator i nie wie jak wejście. Dlatego warto "obadać" każde z nich z osobna, a dopiero potem łączyć ze sobą.
    Oczywiście wcześniej aby udowodnić nam swoją słowność, zrobi kolega test z odwróconą polaryzacją wyjścia nr 2 ? :)
    wojtek.kowal napisał:
    Bo poziomeczko

Może zamiast "wojtek.kowal" trzeba było wybrać coś w stylu "czuły wojtek" :)
  • #30 17916234
    arturr6446
    Poziom 6  
    Udowadniając szanownym kolegom swą prawdomówność zamieniam polaryzację i tak jak pisałem mój gwizdek wyje :) Próbuje wciskać przycisk sabotażu na nim, ale to nie przynosi żadnego efektu.
    Co do rozumienia działania wejść.. Przy wejściu 8 zaznaczonym jako NC (normally close) - obwód sabotażu jest zamknięty, a gdy zostanie przerwany wywala alarm sabotażowy. Tak to rozumiem..
    Podczas pisania tej wiadomości i w trakcie eksperymentu kabelkami za radą kolegi @suworow :) doszedłem do tego co było nie tak. Przy prawidłowym połączeniu ja sobie czekałem aż mi otwarta linia da zaraz alarm, a to trzeba było tę linię pierw zamknąć przyciskiem tampera, a dopiero później otworzyć i oczekiwać alarmu. Także taka błachostka.. :D
    Teraz jeszcze tylko tego SL-a ogarnąć.. idę rozkładać drabinę :D

Co do kolegi @wojtek__.kowal to chciałem nazywać go rzodkieweczką, ale wolałem nie ryzykować utraty jednego z niewielu znających się narzeczy ludzi zainteresowanych moim tematem :D

Dodano po 41 [minuty]:

Drodzy koledzy :) Mój pstryk sabotażowy z SL-550 ma trzy kable.. Podejrzewam, że żółty i czarny są od zamykania obwodu sabotażowego i je chcę przeciąć i podłączyć do mojego Z8 razem z SPW. Trzeci kabel jest koloru różowego i jest jakby niżej dodatkowo.. Jego myślę zostawić i wpiąć kostką jak był, b nie mam pojęcia od czego on może być.. może ktoś się orientuje?

Jak podłączyć sygnalizator SL550 do centrali Perfecta 16 - błąd migającej diody

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia sygnalizatora SL550 do centrali Perfecta 16, napotykając problem z migającą diodą. Po kilku próbach podłączenia, w tym różnych konfiguracjach wyjść i wejść, użytkownik stwierdził, że sygnalizator działał nieprawidłowo, wyjeżdżając niezależnie od stanu uzbrojenia systemu. Uczestnicy dyskusji sugerowali poprawne połączenia, w tym omijanie płyty sygnalizatora dla sabotażu oraz testowanie różnych polaryzacji. Ostatecznie użytkownik zrozumiał, że poprawne podłączenie wymaga zamknięcia obwodu sabotażu przed jego otwarciem, co pozwoliło na prawidłowe działanie sygnalizatora. Wspomniano również o podłączeniu sygnalizatora wewnętrznego SPW 100, który również sprawiał problemy, ale po poprawnym podłączeniu działał zgodnie z oczekiwaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA