logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo zasilić ESP8266-01, by wykrywał sieci?

sebekk95 02 Maj 2019 12:05 3066 7
REKLAMA
  • #1 17938442
    sebekk95
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam. mam problem z modułem ESP8266 - 01, ponieważ po podłączeniu komputer ani smartfon nie może go wykryć. Moduł połączony jest do Arduino Pro Mini 5V 16Mhz poprzez konwerter poziomów logicznych. Firmware wgrany do modułu zgodnie z filmikiem Elektroprzewodnika na YT: https://www.youtube.com/watch?v=RaYZxqUTNWU
    Do zasilania modułu próbowałem użyć konwerter typu CP2102 oraz zasilacz(parametry w załączniku) i przetwornice impulsową LM2596S. Podejrzewam tutaj problem z zasilaniem, ponieważ wcześniej moduł czasami wykrywał sieć, teraz jest totalna kaplica. Próbowałem do przetwornicy wlutować po kondensatorze 10uF na wejście i wyjście oraz kondensator 10nF pomiędzy vcc oraz gnd modułu ale nie dało to rezultatu. Próbwałem też innych zasilaczy jak np. ład Jak prawidłowo zasilić ESP8266-01, by wykrywał sieci? owarka do starej Nokii. W związku z tym moje pytanie: jak powinienem zasilić ten moduł ? użyć 2 baterii alkaidowych 1,5V? zmienić przetwornicę na inną? zastosować jakiś filtr do eliminacji tętnień napięcia przetwornicy? zaprojektować taki filtr? jeśli tak to jakich elementów użyć? czy może to po prostu wadliwe ESP?
    Proszę o wskazówki osób które najlepiej miały już z tym modułem styczność.
  • REKLAMA
  • #2 17939686
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Na pierwsze starcie z ESP8266 kup sobie lepiej moduł WEMOS MINI, NODEMCU lub Witty. Mają od razu konwerter USB i wszystkie wymagane kondensatory. Filmik jest sprzed 4 lat i teraz rzadko ktoś wykorzystuje tak te moduły z komendami AT. Zresztą nie do końca prawidłowo tłumaczy, bo nie można płytek Arduino zasilać z 3.3V, a tylko te które mają zegar max 8MHz. Z zegarem 16MHz to może zadziałać ale nie musi, bo w specyfikacji dla takiego zegara napięcie to minimum 4.5V. Moduł ESP01 pobiera średnio 80mA z pikami do 250mA. By go zasilić wystarcza stabilizator liniowy 150mA z kondensatorami 2000u. Może się wydawać dużo, ale na kabelkach i stykówce wcale nie jest, oczywiście im większa wydajność stabilizatora tym te kondensatory mogą być mniejsze. Do tego ta konwersja sygnałów logicznych. Jest sporo miejsc gdzie łatwo się potknąć, a może moduł zepsuty i w yniku walka z wiatrakami. Jak widać raczej masz prądu z zapasem, gdzie robisz błąd na początku trudno dojść bo wszystko masz nowe i nie wiesz z której strony pies szczeka. Konwertery też są takie z wyborem logiki 3.3V i 5V, parę złotych droższe. Tak że lepiej dołożyć 10zł do modułu ESP z USB i mieć te problemy z głowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17947688
    sebekk95
    Poziom 7  
    Tak, robiłem z pociągnięciem i bez
  • REKLAMA
  • #5 17948887
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17950440
    sebekk95
    Poziom 7  
    khoam napisał:
    Rozumiem, że wgrałeś firmware AT. Jaką konkretnie wersję? W jaki sposób testujesz wykrywanie sieci WLAN? Chodzi mi o sekwencje komend AT. Przepraszam, ale po 15 s oglądania tego filmiku na YT nieco mnie zemdliło i przestałem oglądać, stąd moje pytania.

Wersja firmware to v0.9.5.0 . Sprawdzałem po prostu czy karta sieciowa wykrywa moduł. Raz wykrywało raz nie. Jak już wykryło to wchodziłem w serial monitor w arduino IDE a następnie wpisywałem "AT" dostawałem komende "AT - OK" lub "AT+GMR" i pojawiał się numer wersji
  • #7 17950519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18200474
    sebekk95
    Poziom 7  
    Rozwiązałem problem, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z modułem ESP8266-01, który nie był wykrywany przez komputer ani smartfon. Moduł był podłączony do Arduino Pro Mini 5V przez konwerter poziomów logicznych. Po różnych próbach zasilania, w tym użyciem konwertera CP2102 i przetwornicy LM2596S, użytkownik podejrzewał problemy z zasilaniem. Otrzymał sugestie dotyczące zasilania, w tym użycia stabilizatora liniowego oraz podciągania pinów GPIO0 i GPIO2 do VCC. Został również zasugerowany upgrade firmware do wersji 1.6.2, co mogło poprawić wykrywanie sieci WLAN. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA