logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto instalować Windows XP na AMD Sempron 2500+ i Asus K8V-X?

M12 12 Wrz 2005 15:37 1251 10
REKLAMA
  • #1 1811999
    M12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Niedawno popełniłem taki zakup AMD sempron2500+,Asus k8v-x,256ram,20 Gb IBM i chciałem zainstalować właśnie Xp ale kolega mnie przestrzegł że gierki nie wszystkie chodzą że sie muli i takie tam , więc na razie mam W98 , trochę przerzuciłem postów na temat XP ale większość opini jest sprzed roku albo dwóch.Moje pytanko brzmi CZY WARTO?
  • REKLAMA
  • #2 1812117
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Pewnie że warto ,jakie gierki poza dosowymi zabytkami nie chodzą?256RAM i 20GB dysku to nie jest za wiele dla XP ale sam na tej ilości RAM-u używam XP i nie zauważyłem żeby był wolniejszy niż 98 po starannym skonfigurowaniu.XP jest o wiele bardziej zaawansowanym systemem i po pewnym "oswojeniu" się sprawia mniej problemów.Szczególnie że masz szybki procesor ,pewnie i płyta niestara ,gorzej jest jeśli używasz jakichś zabytkowych kart czy sprzętu typu skaner czy drukarka ,mogą być problemy ze sterownikami.Ja tak mam ze skanerem i muszę trzymać jeszcze na drugiej partycji 98SE.Moja stara Fly Video też nie ma dobrych sterowników na XP choć da się oglądać.Radzę więc spróbować.
  • REKLAMA
  • #3 1812148
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Przy 256MB będzie chodził dobrze ale jeśli 98 Ci wystarcza, to po co zmieniać?
  • #4 1812370
    tuman0
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    NA luzie zmieniaj umnei na 128 nawet niezle smigalo a najlepiej zainstaluj se linuxa wtedy to bedzie rakieta tylko zgrami troche gorzej :D
  • REKLAMA
  • #5 1812387
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Wszystko bedzie Ci "chodziło" bardzo dobrze. System XP jest systemem bardzo rozwiniętym i posiada mozliwości pracy w zgodności ze wczesniejszymi wersjami. Wystarczy odhaczyc odpowiednie okienko np. praca w zgodności z w95. 256 RAMu tez wystarczy. Natomiast w grach aby sie nie "muliły" ważna jest jakość karty graficznej i jej zgoność ze sterownikiamu Direct X. najlepiej 9.0. Dbaj onajnowsze sterowniki do karty graficznej i do dźwięku. Zadbaj też o regularne defrgmentowanie oraz robienie kopii (backup) systemu. Najlepiej całego komputera (jesli masz duży dysk) Nie wyłączaj Odzyskiwania Systemu. Wykorzystaj wszystkie mozliwości poznania tego systemu. Na pewno to Ci się przyda. Powodzenia
  • #6 1812858
    sonny
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Człowieku W98 to przeżytek installuj XP!! Mi [/b]wszystkie gry chodzą a co do mulenia to wiesz mój kolega ma 96 ramu karta grafiki Nvidia 32MB procek duron 0.6 i też ma XP!;p
  • REKLAMA
  • #7 1812886
    Cichy Henio
    Poziom 2  
    To jest tak jak lubisz stary outfit w98 to można zawsze taki ustawic na W XP. Ja osobiscie mam komputer teraz raczej słaby 96 ram, procek duron 0.65, karta graf Geforce nvidia 32 ram i mi Xp chodzi bez zażutu. Winc zmieniaj swÓ system na XP bo jest bardzo dobry nawet na starsze gry!
  • #8 1813171
    tzok
    Powiem tak - mam komputer do testów i na nim zainstalowany Windows 98SE i Windows XP. Komputer to Duron 600 z 96MB RAM. Obydwa systemy są "czyste" jako, że służą jedynie do testów sprzętu i ew. testowania programów które czasem napiszę. Na domyślnych ustawieniach na XP po prostu nie da się pracować (tzn. porównując z Mandrake 9.2 czy Aurox 9.1 to XP śmiga jak rakieta) parę otwartych okienek IE czy nawet eksploratora i już na otwarcie menu start trzeba czekać kilka sekund, natomiast Win 98 chodzi bez ścięć, co ważniejsze nie muszę się przejmować, żadnymi Blasterami, Sasserami czy innymi My Doomami, bo po prostu nie działają pod tym systemem ;)

Pozostaje jeszcze kwestia ekonomiczna, skoro ma 98 i mu działa to po co wydawać kilkaset zł na XP, no chyba, że tak jak ja ma licencje za darmo z MSDN.
  • #9 1814074
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Zależy do czego używa się kompa. Windows 98 to już staroć. To tak jakbyś miał wybrać pomiędzy trabantem (98) a mercedesem klasy E (xp) :). Xp jest o wiele bardziej stabilniejszy niż 98, poza tym np. mi lepiej śmigają gry na xp. Ale mówię zależy do czego będzie komputer używany, jeśli do codziennego użytku typu gry, programy, słuchanie muzy, oglądanie filmów to zdecydowanie xp. I jeszcze jedna sprawa to taka, że windows xp nie zawiesza się tak często jak to robił 98. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam:)
  • #10 1814149
    tzok
    Wcale nie twierdzę że na jego konfigu XP będzie źle chodził, przy 256MB RAM nie powinien się "zamulać". Ale jeśli autor lubi np. klasyczne gierki w stylu Dune II czy Duke Nukem 3D, to lepszy będzie 98.
    Ja się do dzisiaj nie zdecydowałem na XP... na laptopie mam Win98SE (i nie mogę powiedzieć, żeby się często zawieszał, w zasadzie to nie pamiętam żeby się zawiesił) a na stacjonarnym Win2000.
  • #11 1814262
    M12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wielkie dzięki za wszystkie opinię i chyba się zdecyduję na instalację XP,większość z Was go chwali.Dzięki!
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności instalacji systemu Windows XP na komputerze z procesorem AMD Sempron 2500+, płytą główną Asus K8V-X, 256 MB RAM i dyskiem 20 GB. Większość uczestników poleca przejście na Windows XP, podkreślając jego większą stabilność, nowoczesność i lepszą kompatybilność z grami oraz programami w porównaniu do Windows 98. Zwrócono uwagę, że 256 MB RAM jest minimalną, ale wystarczającą ilością pamięci do płynnej pracy XP, pod warunkiem odpowiedniej konfiguracji systemu i aktualizacji sterowników, zwłaszcza do karty graficznej i dźwiękowej. Wskazano, że problemy mogą wystąpić jedynie ze starszym sprzętem peryferyjnym, np. skanerami lub kartami wideo bez wsparcia sterowników dla XP. Niektórzy użytkownicy preferują Windows 98 dla klasycznych gier i starszego sprzętu, ale ogólnie XP jest rekomendowany jako bardziej zaawansowany i stabilny system operacyjny. Wskazano także na konieczność dbania o defragmentację dysku i tworzenie kopii zapasowych. Autor tematu zdecydował się na instalację Windows XP po pozytywnych opiniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA