logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika 1,1kw 2800rpm 1faz do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T

mallujemy 11 Maj 2019 09:58 4104 13
REKLAMA
  • #1 17954753
    mallujemy
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Witam.
    Mam problem z podłączeniem silnika 1,1 kw 2800rpm 1 fazowego do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T
    Przeszukiwałem już różne tematy ale dalej nie wiem co źle podłączyłem.

Po wciśnięciu przycisku silnik się uruchamia ale gdy go puszczę przestaje działać.

Zdjęcie tego co podpiąłem w załączniku Podłączenie silnika 1,1kw 2800rpm 1faz do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T Podłączenie silnika 1,1kw 2800rpm 1faz do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T Podłączenie silnika 1,1kw 2800rpm 1faz do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T Podłączenie silnika 1,1kw 2800rpm 1faz do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T Podłączenie silnika 1,1kw 2800rpm 1faz do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17954765
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Z załączonego zdjęcia nie wynika gdzie leży problem, bo nie widać przycisku o którym piszesz i jak on jest podłączony. Przypuszczam, że chodzi o stycznik i prawdopodobnie nie ma podtrzymania stanu załączenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17954770
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Jeśli silnik na przycisk to musi być stycznik który załączy zasilanie a jego styk pomocniczy połączony rownolegle z przyciskiem podtrzyma stycznik jak puścisz przycisk. W szereg z przyciskiem start przycisk stop i/lub zabezpieczenia.
    Wpisz w Google sterowanie silnika start stop. Można użyć gotowego włącznika.
    http://sklep-elektron.com/wylacznik-silnikowy-legrand-m611-10-6112-420001,id527.html
    Wtedy nie potrzeba stycznia i masz jednocześnie zabezpieczenie.
    http://automatyka.elstat.com.pl/p28231,wylacz...a-kjd17b-b-ac3-14-5a-250vac-czarny-front.html
  • #5 17954811
    mallujemy
    Poziom 8  

zastanawia mnie gdzie trzeba podłaczyć czarny kabel z wyłącznika ( jako jedyny nie miał oczka na koncu)
  • #6 17954829
    bumble
    Poziom 40  
    A jakiś schemat do tego włącznika był dołączony?
  • Pomocny post
    #7 17954885
    gimak
    Poziom 41  
    Ze zdjęcia z pierwszego postu nie wynika jak jest podłączony czarny kondensator, bo on powinien być podłączany tylko na czas rozruchu, nie wiadomo czy ten silnik jest wyposażony jest w taki łącznik (np odłącznik odśrodkowy lub coś podobnego jak jest w silnikach np lodówek).
    Być może ten czarny przewód z odciętą końcówką miałby za zadanie włączać na czas rozruchu lub odłączać po rozruchu, czarny kondensator. Tak wg mnie wynika z interpretacji środkowego i ostatniego zdjęcia z postu 5. Z ostatniego zdjęcia tego postu wynika, że podłączany silnik powinien mieć jakiś taki wyłącznik przez który realizowane byłoby potrzymanie. Jeżeli go nie ma to wydaje mi się, że wtedy czarny przewód trzeba by podłączyć do przewodu podłączonego do styku 6 (ostatnie zdjęcie).

Do czego ma służyć kostka łączeniowa widoczna na zdjęciu z pierwszego postu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17954896
    bumble
    Poziom 40  
    Czarny powinien być podłączony do fazy zacisk 6. Bezpośrednio lub przez zabezpieczenia silnika w nim np termik.
  • #9 17955027
    mallujemy
    Poziom 8  
    Czyli czarny kabel wychodzący z wyłącznika podpinam pod ten ostatni wolny zacisk?
  • Pomocny post
    #10 17955080
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Przecież widać że do tego zacisku nie jest podłączony żaden przewód od silnika. Przewodu czarnego nigdzie nie podłączasz. A dlaczego nie ma nakrętki na zacisku Z2?
    Musisz sprawdzić czy prawidłowo podłączone są kondensatory. Jeden z nich jest podłączony bezpośrednio do zacisków Z1 i V1 a drugi też do tych samych zacisków tylko że przez styki podtrzymujące wyłącznika.
  • #11 17955102
    bumble
    Poziom 40  
    Schemat nie jest jednoznaczny. Ten czarny jest na cewkę i dlatego po puszczeniu przycisku silnik staje. Powinien być podłączony do fazowego bądź przez termik w stojanie bądź bezpośrednio. W wiertarkami stołowych może być użyty do czujnika otwarcia obudowy paska.
    Pisze ze nie działa jak jest niepodłączonych.
  • Pomocny post
    #12 17955212
    gimak
    Poziom 41  
    bumble napisał:
    Schemat nie jest jednoznaczny.

Też tak myślę. Powiedzmy, że przewód czarny zastanie podłączony pod przewód podłączony pod pin 6 w przełączniku, to rozwiązuje sprawę podtrzymania i pracy silnika po zwolnieniu przycisku, ale otwarta w tym wypadku pozostaje sprawa wyłączenia silnika. W tym wypadku to chyba tylko przez wyjęcie wtyczki z gniazdka, bo nie widzę styku przerywającego obwód podtrzymania.
  • REKLAMA
  • #13 17955215
    bumble
    Poziom 40  
    Nie mamy zdjęcia od góry ale zakładam ze są tam dwa przyciski zielony i czerwony do wyłączania nie ujęty na schemacie.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak jest.
    http://promotorpolska.com/sklep/wylaczniki-elektromagnetyczne/191-wylacznik-koa2t-zestaw.html

Dodano po 1 [minuty]:

Standardowy start/stop z możliwością użycia termika. Podłącz pod zacisk fazowy i będzie dzialalo
  • #14 17956851
    mallujemy
    Poziom 8  
    Podłączyłem czarny przewód z wyłącznika do fazy ( brązowy przewód) i dalej jest tak samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem silnika jednofazowego 1,1 kW 2800 rpm do wyłącznika elektromagnetycznego KOA1T. Silnik uruchamia się po naciśnięciu przycisku, ale przestaje działać po jego zwolnieniu. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z braku podtrzymania stanu załączenia stycznika. Użytkownik powinien podłączyć czarny przewód z wyłącznika do fazy, co powinno umożliwić podtrzymanie pracy silnika. Wskazano również na konieczność prawidłowego podłączenia kondensatorów oraz sprawdzenia schematu podłączenia. W przypadku braku podtrzymania, silnik można wyłączyć jedynie przez odłączenie zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA