logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus model: SADP 65KB ładowarka rosnące napięcie wyjściowe

juniorK123 19 Maj 2019 14:22 1326 8
REKLAMA
  • #1 17968930
    juniorK123
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Asus model: SADP 65KB ładowarka rosnące napięcie wyjściowe
    Witam.
    Mam problem z zasilaczem od laptopa model SADP 65KB. Po wymianie uszkodzonego mostka prostowniczego i odlutowanego zwartego kabla na wyjściu zasilacz wystartował, ale po chwili napięcie wyjściowe rośnie, kondensatory elektrolityczne wybuchają. Sprawdziłem wszystkie elementy SMD w okolicy DAS001 nic podejrzanego nie znalazłem, transoptor też wydaje się być w porządku. Podwójna dioda, Mosfet są sprawne. Gdzie powinienem szukać uszkodzenia? Ciężko jest cokolwiek pomierzyć pod napięciem bo strzelają kondensatory...
    Asus model: SADP 65KB ładowarka rosnące napięcie wyjściowe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17969000
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Sprawdź układ komparatora i napięcia odniesienia.
  • #3 17969010
    juniorK123
    Poziom 18  
    Elementy wokół komparatora sprawne. Nic nie mogę pomierzyć, bo od razu napięcie rośnie do 40V i kondensatory strzelają. Chyba, że na czas pomiaru je wylutuje? Poprawiłem wszystkie luty w okolicach komparatora, znalazłem mikro pęknięcie. Napięcie na wyjściu w granicach 18-19 V niestabilne pod obciążeniem spada, szukam dalej...
  • REKLAMA
  • #4 17969215
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Przeglądnij sprzężenie zwrotne.
  • REKLAMA
  • #5 17969675
    juniorK123
    Poziom 18  
    Sprawdziłem chyba wszystko, nie mogę niczego znaleźć. Elektrolity wymieniłem wszystkie z wyjątkiem 120µF/400V.
  • REKLAMA
  • #6 17969971
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1214
    W takich sytuacjach, kiedy zasilacz nie reaguje na sprzężenie zwrotne warto zacząć od sprawdzenia strony wtórnej.
    Bez podłączania go do sieci można podać mu napięcie z regulowanego zasilacza warsztatowego od strony wyjścia i sprawdzać czy i kiedy zacznie płynąć prąd przez diodę transoptora.
    Jeśli dioda transoptora zaświeci, to czy zaczyna przewodzić tranzystor transoptora.
  • #7 17970115
    juniorK123
    Poziom 18  
    Podłączając zasilacz regulowany do wyjścia zasilacza przy napięciu 19,4V tranzystor w transoptorze się otwiera. Poniżej tego napięcia jest zatkany.

Czyli wygląda na to,że strona wtórna jest sprawna?
  • Pomocny post
    #8 17970189
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1214
    Nie wierzę w uszkodzenie kontrolera, choć wszystko możliwe.
    Naprawa zasilacza, który traci kontrolę nad napięciem wyjściowym jest mało komfortowa. W takich przypadkach zasilam z osobnego zasilacza kontroler i powoli zwiększam napięcie zasilające zasilacz obserwując napięcie wyjściowe.

Nie znam DAP8A, nie wiem, czy ma w swojej strukturze kontroler ciągłości pętli sprzężenia zwrotnego. Niektóre sterowniki (te z kontrolą) generują "kilkanaście" impulsów oczekując na sygnał z transoptora. Jeśli nie ma reakcji to sterowanie tranzystorem kluczującym ustaje.
    W takiej sytuacji na czas naprawy trzeba połączyć równolegle do tranzystora transoptora rezystor (zwykle wystarcza 4K7).

Czy połączenia transoptora na pewno nie są przerwane? Czy po podaniu na wyjście ok. 20V, kiedy już świeci dioda transoptora to czy jego tranzystor na pewno wchodzi w nasycenie ( tak przy prądzie ok. 5mA)?

Tę robotę zacząłbym od sprawdzenia transoptora.
  • #9 17971749
    juniorK123
    Poziom 18  
    Zasilacz naprawiony. Uszkodzony był rezystor 10Ω zaraz przy uzwojeniu pomocniczym transformatora. Zasilanie DAP8A było bardzo niestabilne 6-10V, idąc tym tropem znalazłem winowajcę. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem laptopa model SADP 65KB, który po wymianie uszkodzonego mostka prostowniczego i odlutowaniu zwartego kabla wykazuje rosnące napięcie wyjściowe, co prowadzi do wybuchów kondensatorów elektrolitycznych. Po sprawdzeniu elementów SMD, transoptora oraz diod, użytkownik zidentyfikował niestabilne napięcie na wyjściu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie układu komparatora, sprzężenia zwrotnego oraz strony wtórnej zasilacza. Ostatecznie, po dalszych badaniach, użytkownik zlokalizował uszkodzony rezystor 10Ω przy uzwojeniu pomocniczym transformatora, co spowodowało niestabilne zasilanie DAP8A. Zasilacz został naprawiony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA