logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem?

DjMapet 21 Maj 2019 18:55 2076 58
Najlepsze odpowiedzi

Jakie czynności serwisowe wykonać przed montażem instalacji LPG w Hondzie Accord VII 2.0 z 2004 roku i przebiegiem 210 tys. km?

Przed montażem LPG zrób regulację luzów zaworowych, załóż nowe oryginalne świece i zostaw olej oraz filtry, jeśli mają dopiero ok. 5 tys. km; auto ma być po prostu sprawne, a spód i okolice montażu warto porządnie umyć [#17973174][#17973329][#17976733][#17976841] Przy takim przebiegu warto już rozglądać się za nowym układem wydechowym, bo po założeniu gazu i dalej dużym przebiegu często zaczyna się szybciej sypać [#17973174][#17973329] Branie oleju rzędu 2–3 setek na 1000 km nie wygląda na coś nietypowego dla tych Hond i może wynikać z uszczelniaczy zaworowych; samo zagazowanie nie musi tego znacząco pogorszyć, jeśli silnik ma dobre kompresje i nie dymi [#17973329]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 17979652
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1076
    Nie powiedział jakiś będą podzespoły? Przecież to jego obowiązek skoro klient pyta.
    Ja bym drążył temat.
  • #32 17981027
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Wiesz, on nie jest producentem a tylko montażystą (jak większość gazowników), więc sądzę że dopiero zamówi u producenta zestaw pasujący do tego auta i wtedy będzie mógł powiedzieć, jakie elementy wchodzą w jego skład.

sebap napisał:
    Ja bym drążył temat.

W środę nie omieszkam.
    Jak coś mi się nie będzie podobało, to będę z nim dyskutował, ale raczej zostawię u niego auto, bo zależy mi na czasie. Najkrótszy termin w innych warsztatach, był co najmniej dwutygodniowy. Niby ze względu na to że robił synowi (syn z nim rozmawiał w sprawie przyśpieszenia terminu), wziął moje auto niby wcześniej.
    Poza tym, będę miał gwarancję, więc zawsze będę mógł reklamować wykonaną usługę a w ekstremalnie skrajnym przypadku, obsmarować w sieci.

Pozdrawiam.
  • #33 17981048
    sebap
    Poziom 41  
    On doskonale wie co zamówi i mógł to Tobie powiedzieć.
    Dlaczego tego nie zrobił? Nie zostawił bym mu auta bez wiedzy co będzie montowane.
    Wygląda to na czepialstwo z mojej strony, wiem, ale za dużo się napatrzyłem na druciarstwo.
    Przykład pierwszy z brzegu.
    Pojechaliśmy z kolegą do zakładu niedaleko nas. Kolega pyta jakie graty mu zamontuje. On na to, że Staga, Alaskę i Valteki. Ja mu mówię, że sterownik może zostać ale zamiast Alaski KME Silver a zamiast Valteków Hana (Barracudy jeszcze wtedy nie było). On na to, że montuje to co powiedział i ludzie się nie skarżą. Obróciliśmy się na pięcie i tyle na widział.
    Auto nie było zbytnio wymagające bo Audi A4 B5 1.6 102KM ale jak można zignorować co chce klient?
  • #34 17982016
    Rico75
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie wiem jak w innych markach ale w hondzie powinien być lubryfikator z tego co się orientuję,ale nie jestem szpecem w dziedzinie gazu więc piszę to co zasłyszałem.
  • #36 17982116
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    DriverMSG napisał:
    Rico75 napisał:
    w hondzie powinien być lubryfikator z tego co się orientuję
    Zgadza się. Też mam w swojej.

Nie powinien, lepiej zrobić dotrysk PB ale widzę, że do każdego japończyka dają lubryfikację (szczególnie przy BRC) a to nic nie daje ;)
  • #37 17982285
    sebap
    Poziom 41  
    Lubryfikacja jest zbędna, wystarczy regulować luz zaworowy.
  • #38 17982445
    DjMapet
    Poziom 43  
    sebap napisał:
    Lubryfikacja jest zbędna,

Zgadza się. Gazownik potwierdził to, co wcześniej wyczytałem w sieci a przecież miał by interes w jej zastosowaniu.

sebap napisał:
    wystarczy regulować luz zaworowy.

Też się zgadza. Zawory trzeba kontrolować co ok. 20k km.

Pozdrawiam.
  • #39 18034214
    DjMapet
    Poziom 43  
    Instalacja gazowa założona i przedwczoraj byłem na pierwszym (darmowym) serwisie po przejechaniu 1100km, który nie wykazał żadnych nieprawidłowości.
    Finalnie, instalacja kosztowała mnie 2700 PLN.

Wstawiam fotki wykazu elementów i wpisu do książki gwarancyjnej:
    Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem? Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem?

Wg. mnie i mojego syna, instalacja jest zamontowana właściwie i a pod maską praktycznie jej nie widać:
    Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem? Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem?
    Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem?

Końcówka wlewu dokręcana:
    Honda Accord 7 kombi - Jaki serwis przed zagazowaniem?

Generalnie - mimo wcześniejszych obaw - jak na razie jestem zadowolony. Nie zaobserwowałem pogorszenia osiągów silnika, czy jakiejkolwiek zmiany w jego pracy. Czytałem o głośnej pracy wtryskiwaczy, ale u mnie w ogóle ich nie słyszę. Dopiero po otwarciu maski, słychać niezbyt głośne cykanie wtrysków. W zasadzie, jak bym nie wiedział że w aucie mam założoną instalację gazową, to nie zauważył bym jej istnienia.
    Co do spalania, to nie przeprowadziłem jeszcze dokładnego litrażowania a z pobieżnych wyliczeń (głównie [70%] jazda miejska) wyszło jakieś 10-11l/100km, czyli ok. 1l więcej, jak na PB. Myślę że nieźle i do zaakceptowania. :-)
    Natomiast jak na razie, to największe problemy mam na stacjach LPG, bo praktycznie co stacja to inny "pistolet" i na jednej nie zatankowałem, bo nie mogłem go zablokować. Dodam, że tankuję tylko na firmowych stacjach. Przygodne, nie firmowe na razie omijam.

Co wy na to?

Pozdrawiam.

P.S.
    Przepraszam, że post pod postem. :wink:
  • #40 18034223
    sebap
    Poziom 41  
    Ja tankuję na Orlenie, też mają różne typy pistoletów ale nie miałem nigdy problemu z zablokowaniem. Zawór tankowania mam przy wlewie paliwa.
  • Pomocny post
    #41 18036992
    Eidems
    Poziom 29  
    Moje uwagi:
    Koszt instalacji jest wysoki a gazownik założył tańsze ACW03 niż barracudy (100zł różnicy). Ponadto jak widzę filtr gazu CZAJA za 5zł, to mógł dołożyć do filtra: KME włókno szklane (30zł) lub do filtra odstojnikowego (ok 50zł). Z wlewem do gazu nigdy nie miałem problemu, jedyne co, to niektóre pistolety inaczej się blokuje, może dlatego nie wiedziałeś jak?
  • #42 18037034
    sebap
    Poziom 41  
    AC W03 to dobre wtryskiwacze. Na filtrze faktycznie Cię oszukał bo w papierach masz AC GF01 a zamontowany zwykły papierowy Czaja. Ja bym go wywalił i zamontował jakiś z wkładem z włókna szklanego.
  • Pomocny post
    #43 18039027
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Jak dla mnie CCC - taki sklep. Szacunek dla gazmena, że za 2700 podniósł maskę do góry. Ja bym do tej hondy wstawił tylko pojedyncze wtryski a już na pewno nie "dobre" W01 tylko w ostateczności W02 choć nigdy nikt by mnie nie namówił, zdjął kolektor (już widzę jak był zdejmowany) i kupił nową uszczeleczkę, nie zastosował miedzi bo od niej gnije szybciej auto, nie użył reduktora R01 od AC, nie użył zwykłego filtra tylko odstojnikowy, nie użył opasek ślimakowych gdyż będą wycieki chociażby wody i całość wyregulował z AFR na autostradzie z możliwością pominięcia przeglądu po 1kkm.
    Ale skoro jeździ dobrze i tanio to znaczy ze niepotrzebnie naciągam klienta :D
  • Pomocny post
    #44 18039092
    Eidems
    Poziom 29  
    psooya napisał:
    Jak dla mnie CCC - taki sklep. Szacunek dla gazmena, że za 2700 podniósł maskę do góry. Ja bym do tej hondy wstawił tylko pojedyncze wtryski a już na pewno nie "dobre" W01 tylko w ostateczności W02 choć nigdy nikt by mnie nie namówił, zdjął kolektor (już widzę jak był zdejmowany) i kupił nową uszczeleczkę, nie zastosował miedzi bo od niej gnije szybciej auto, nie użył reduktora R01 od AC, nie użył zwykłego filtra tylko odstojnikowy, nie użył opasek ślimakowych gdyż będą wycieki chociażby wody i całość wyregulował z AFR na autostradzie z możliwością pominięcia przeglądu po 1kkm.
    Ale skoro jeździ dobrze i tanio to znaczy ze niepotrzebnie naciągam klienta :D

Są W03 nie ma tragedii
  • #45 18039095
    sebap
    Poziom 41  
    Wyżej się pomyliłem, już edytowałem post.
  • #46 18039200
    DjMapet
    Poziom 43  
    Dziękuje za odzew!

No, z tym filtrem to faktycznie przegiął. Na wykazie jest inny, niż zastosowany. Przy najbliższej okazji, nie omieszkam mu o tym wspomnieć.
    Co do wtrysków, to (jak mówił) do takiej instalacji zakłada W03, bo barracud nie może, a ponadto są trochę za duże no i nie można ich regenerować.

Nie wiem do końca, jak czytać Twój tekst kolego @psooya ale przypuszczam, że sarkastycznie dajesz mi do zrozumienia, że mechanik (jak za taką kasę) odwalił kaszanę? :-(
    Można było za nią dostać (oprócz w/w filtra) coś więcej?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #47 18039222
    psooya
    Poziom 38  
    Ja po prostu nie podnoszę maski :-), przeważnie coś niesie poziom powyżej 3k i tu też szacun dla mechesów (ci co robią w stodole zrozumiem i nie popieram)
    Stroili ci to w trasie z AFR i zdjęli kolektor ?
  • #48 18039319
    DjMapet
    Poziom 43  
    psooya napisał:
    a po prostu nie podnoszę maski :-)

...za taką (małą) kasę?

psooya napisał:
    przeważnie coś niesie poziom powyżej 3k

Czyli wziął za dużo jak za to co zrobił a jak by zrobił tak jak się należy, to kosztowało by znacznie więcej?

psooya napisał:
    zdjęli kolektor

Mówił ze będzie zdejmował kolektor, ale czy faktycznie tak zrobił to nie wiem - sprawdzę przy okazji.

psooya napisał:
    Stroili ci to w trasie z AFR

Po odbiór auta, przyjechałem wcześniej niż byliśmy umówieni ale auta i mechanika nie było. Na warsztacie powiedziano mi coś w rodzaju: "szef pojechał ustawiać instalację". Przyjechał po ok. pół godzinie, z kabiny wyjął laptop, pod maską odpiął z instalacji połączony z laptopem kabel, dopełniliśmy formalności i tyle.

Na stodołę ten warsztat nie wyglądał, można sprawdzić w google map - Czeladź ul. Będzińska 74.
    Choć z zawodu (nigdy go nie wykorzystywałem profesjonalnie!) jestem mechanikiem samochodowym (starej daty) :-), to z instalacją gazową mam do czynienia pierwszy raz, no może oprócz epizodów, o których wspomniałem wyżej, stąd takie naiwne pytania z mojej strony.

Pozdrawiam.
  • #49 18039328
    psooya
    Poziom 38  
    Powiedzmy tak, mnie po kosztach graty wszystkie plus papiery czyli podatki itp kosztują za silnik około " 150KM" około 2k. W mojej okolicy warsztaty lepsiejsze raczej nie liczą poniżej 3k, ja sam już nawet nie wspominam bo jestem dużo droższy z tym, że ja przyjmuję auta najczęściej już po tych co robili za 2k lub tych co robili za ponad 3 a kontrolka świeci i świeci i gazownicy rozkładają ręce.
    Szanuje ludzi którzy umieją zarobić kase - ja nie umiem, za dokładny jestem, dysze wiercę na tokarce, wtryski w kolektor przymierzam czasami pół dniówki, dysze kolektora dotaczam specjalnie pod konkretny silnik, mam swoje fanaberie a jak ostatnio usłyszałem 3.8k za 1,4 turbo to stwierdziłem, że za mało biorę :-)
  • #50 18039372
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ano tak, już kumam.
    psooya napisał:
    za dokładny jestem

Chmm, skądś to znam.
    Jak swego czasu jeździłem do warsztatu kolegi, by pogrzebać sobie w jego warsztacie przy swoim aucie, to kiedyś powiedział do mnie: "Dziduś, jak ja bym się z autami pie....lił jak ty, to bym nie zarobił na suchy chleb". :-)
    Fakt duży przerób = kasa a dokładność/precyzja na duży przerób nie pozwala.

Mam nadzieję ze jak zrobił tanio, to nie odwalił totalnej kaszany, choć nie do końca wiem, jak się to ma do stwierdzenia kolegi:
    Eidems napisał:
    Koszt instalacji jest wysoki

?

Pozdrawiam.
  • #51 18039493
    psooya
    Poziom 38  
    No bo on może zakłada za 2200 do 2400 i jest zadowolony albo miał na mysli ze to spora inwestycja w samochód. Pisalem, że za dobre graty a tu jakos nie wyszukuje co tansze i całą otoczkę place okolo 2k. Wiec montaż bylby za 200 albo 400zl? Sam lakier ktorym zabezpieczam 70zl puszka a to 1 z warstw. Tymbardziej za 700 nie ruszam sie z miejsca chyba, że to prosta wymiana wtryskiwaczy plus strojenie.
  • #52 18039713
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    DjMapet napisał:
    odwalił kaszanę?

Tego nie da się stwierdzić po tym co pokazałeś, bo nie pokazałeś praktycznie nic. Poza tym nieszczęsnym filtrem...
  • #53 18040327
    DjMapet
    Poziom 43  
    psooya napisał:
    No bo on może zakłada za 2200 do 2400 i jest zadowolony

Chyba aż tak tanio nie robi, bo faktycznie nie zarobił by: "na suchy chleb". :-)
    Ponad trzy lata temu, syn u niego płacił 2500 PLN (ale też instalacja inna) a zrobił już na niej ponad 90k km.
    Nawet jak by komponenty, materiały i "papiery" kosztowały go ok. 2000 PLN (wg. mnie chyba mniej?) to za robociznę wziął ok 700 PLN. Myślę, że mało to nie jest, choć mogę się mylić.

psooya napisał:
    za 700 nie ruszam sie z miejsca chyba, że to prosta wymiana wtryskiwaczy plus strojenie.

Jak taka kwota tylko za robociznę, to wg mnie nieźle. :-)
    Chyba że w cenie są też komponenty/części.
    Moim zdaniem ceny kształtuje rynek, czyli popyt, podaż i jakość usługi. Jak duży popyt i mała podaż, to i ceny wyższe. Jakość, to już różnie, choć zdaje mi się, że klient najczęściej oczekuje wysokiej jakości, za niską cenę, co rzadko jest możliwe do pogodzenia.

ociz napisał:
    nie pokazałeś praktycznie nic

Przy stosownej okazji, postaram się zrobić dokładniejsze fotki wszystkich elementów instalacji.

Pozdrawiam.
  • #55 18040910
    ociz
    DjMapet napisał:
    Chyba aż tak tanio nie robi

Kity z alaską i valtekami to i po 1500zł co niektórzy potrafią w 3 godziny wrzucić.
  • #56 18040954
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ja trochę pytałem i nie znalazłem takiego. Nikt mi nie zaproponował mniej od 2500.

Pozdrawiam.
  • #57 18040970
    psooya
    Poziom 38  
    Za bagatela 1850zł. Robiąc samemu po około 4-6h przy aucie schodzi mi około tydzień na montaż. Jeden wieczór to jest butla z wierceniem malowaniem suszeniem i składaniem, jedne wieczór na kolektor jak jest prosty a jak jest to kolektor do stilo 1.6 jaki raz robiłem to dzień zastanawiania się i dzień na wiercenie gwintowanie i wycinanie mocowań dotaczanie dysz kolektora wg moich fanaberii. Także schodzi a wlewów pod klapkę nie robię jak wnęka nie pozwala lub jest metalowa. Wiązka docięta "popeszlowana" zawinięta w wiązkę auta lub obok plus namierzenie przewodów (najczęściej ecu przy ECU i rozcięcie oraz sygnały lutowane przy ECU) kolejne godziny.....
  • #58 18041009
    ociz
    DjMapet napisał:
    nie znalazłem takiego
    Bo taki by Ci powiedział że Hondy w ogóle nie da się "zagazować" a sam jeździ dieslem.
  • #59 18841443
    DjMapet
    Poziom 43  
    Instalacja gazowa jak do tej pory sprawuje się dobrze a niedawny (po roku) przegląd gwarancyjny instalacj,i nie wykazał żadnych nieprawidłowości.

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji oraz porady.
    Temat zamykam.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje założenie instalacji gazowej w Hondzie Accord 7 z 2004 roku i pyta o przygotowania do tego procesu. W odpowiedziach zaleca się wymianę świec zapłonowych oraz mycie podwozia, a także zwrócenie uwagi na stan układu wydechowego, który może wymagać wymiany po montażu LPG. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z "braniem" oleju przez silniki Hondy, co jest uznawane za normalne. W dyskusji poruszono również kwestie wyboru instalacji gazowej, z rekomendacjami dla systemów Stag i BRC, oraz znaczenie fachowego montażu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na instalację Stag, która została zamontowana bez problemów, a przegląd po roku wykazał brak nieprawidłowości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA