logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwie kamery na jednej skrętce z mostkowaniem przewodów?

logonczela 27 Maj 2019 19:02 12096 33
  • #1 17983513
    logonczela
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam taką sytuacje, instalatorzy zrobili mi instalację w taki sposób, że zmostkowali mi przewód w jednym miejscu tzn.
    - z jednej strony do jednej kamery są dwa przewody tak jak na rysunku i od tej puszki jeden przewód idzie do drugiej kamery i ta jest w kolejnym rogu odległa może 1 metr i wystaje jeden przewód.
    Jak podłączyć te przewody tzw skrętki by działały bez problemu dwie kamery bez zakłóceń?
    W domu wychodzi tylko jeden przewód na zewnątrz tylko się rozdziela od tej jednej puszki do drugiej. Chodzi mi tylko o podłączenie w jaki sposób.
  • #2 17983521
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15446
    Skoro zrobili i działało po co pchać ręce?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17983551
    logonczela
    Poziom 6  
    Ale oni nie wykonali tylko puścili przewody, a ja sam chciałbym podłączyć tylko zastanawia mnie i glowkuje jak podłączyć przewód zmostkowany.
  • #4 17983561
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Wypadało jeszcze napisać jakie kamery chcesz podłączyć ?
  • #5 17983578
    logonczela
    Poziom 6  
    To chyba bez znaczenia bo wystarczy mi sposób podłączenia takiego schematu. A kamery hikvision DS-2CE16D7T-IT3
  • #6 17983626
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 456
    logonczela napisał:
    są dwa przewody tak jak na rysunku i od tej puszki jeden przewód idzie do drugiej kamery i ta jest w kolejnym rogu odległa ...

O jaki rysunek Ci chodzi. To zdjęcie miało nam coś rozjaśnić? Weź kolego narysuj jakiś schemat, bo z opisu to ja Ci nie jestem w stanie pomóc.
  • #7 17983697
    logonczela
    Poziom 6  
    Chodzi mi o to, że w jaki sposób wychodzą te przewody. A tu taki na szybko schemat jeśli nie pomoże to jutro zrobię komputerowo bo wszystko idzie z jednego kabla ale podzielone na dwie.
    wiadomo że trzeba użyć transformatory itp ale jak podłączyć żyły z tych dwóch stron?

W kazdym przewodzie występuje 4 pary żył.

• #8 17983761
    sosarek

Poziom 43  
    Spójrz jak masz to spięte przy rejestratorze - z drugiej strony musi być tak samo żeby działało.
    Zasilanie puszczone równolegle do obu kamer, wizja na osobnych parach - innej opcji nie ma.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17983782
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 636
    Przy pierwszej kamerze wykorzystaj 3 pary(np niebieska, pomarańczowa i brązowa). Pomarańczowy daj na +video, b.pomarańczowy na -video. Całą parę brązową daj na +12V, a całą niebieską na -12V. Teraz wolną parę z tej skrętki tj zieloną wykorzystaj na video w drugiej kamerze(po prostu przedłuż czyli połącz pojedynczo żyły zielone z jednej skrętki do zielonej z drugiej skrętki). Podobnie musisz zrobić z zasilaniem. Czyli także musisz je zmostkować, a więc para brązowa z jednej skrętki idzie na parę brązową do drugiej skrętki, no i niebieska także na niebieską do drugiej skrętki. Przy drugiej kamerze powinna Ci pozostać para pomarańczowa jako wolna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17983852
    logonczela
    Poziom 6  
    Ale do tej jednej kamery mam używać 3 pary to rozumiem ale z dwóch przewodow? Czy tej drugi mam ominąć? Bo to nie było ujęte w tej wypowiedzi i bardzo dziękuję. Jak podłączyć dwie kamery na jednej skrętce z mostkowaniem przewodów?
  • #11 17983881
    dawidedziu
    Pogubiłem się😁

Rozpisz dokładnie co i jak jest u Ciebie w domu.
    logonczela napisał:
    W domu wychodzi tylko jeden przewód na zewnątrz tylko się rozdziela od tej jednej puszki do drugiej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17984042
    ireneusz1981
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    do skrętki biegnącej od rejestratora możesz podłączyć maxymalnie 3 kamery ( jedno zasilanie i wizje). Jeżeli masz podłączoną jedną kamerę a przedłużony przewód idzie na zewnątrz do kolejnej kamery to podłącz kolejną. Jak nie wiesz gdzie idzie przewód to go namierz i opisz co chcesz na którym przewodzie uzyskać. Pozdrawiam
  • #13 17984338
    Alpha
    Poziom 26  
    "Rozszyj" ten kabel na poszczególne przewody i taki schemat umieść na zdjęciu, bo inaczej się nie dogadamy. Stosujesz zamiennie pojęcia "przewód", "kabel", "skrętka" - i tylko mieszasz w głowach.
    Przede wszystkim, jeśli od rejestratora do dwóch kamer idzie tylko jeden kabel LAN i ma on więcej niż 10metrów, to wg mnie kamery nie zostaną właściwie zasilone - spadek napięcia na przewodach będzie zbyt duży (no chyba że zrezygnujesz z podświetlenia IR). Podziękuj instalatorom wystawiając im odpowiednią opinię.
  • #15 17984352
    Alpha
    Poziom 26  
    Ale Autor tematu ma kamery ze sporym podświetleniem i poborem 700mA wg karty katalogowej. Mamy więc 1,4A prądu i zakładając rezystancję jednej żyły na poziomie 0,26om/1m, to przy równoległym połączeniu dwóch żył w każdą stronę, mamy spadek napięcia 3,64V/każde 10m.
  • #16 17984567
    logonczela
    Poziom 6  
    Podsyłam zdjęcie jak to wygląda moim zdaniem bo wszystko idzie z jednej skrętki, a odległość może być okolo 10 m z rejestratora do kamery. Jak podłączyć dwie kamery na jednej skrętce z mostkowaniem przewodów?
  • #17 17985027
    Alpha
    Poziom 26  
    Zaniżam poziom, ale.... bądź Panem w swoim domu ;)
    Najpierw proponuję podłączyć jedną kamerę. Jak zadziała, wtedy drugą. Jak będą działać obie, to poczekaj do zmroku.. wtedy poznasz prawo Ohma na własnej skórze ;)
  • #18 17985285
    sosarek

Poziom 43  
    Alpha napisał:
    Mamy więc 1,4A prądu i zakładając rezystancję jednej żyły na poziomie 0,26om/1m, to przy równoległym połączeniu dwóch żył w każdą stronę, mamy spadek napięcia 3,64V/każde 10m.

Radzę wpierw sprawdzić czy aby na pewno są aż tak drastyczne spadki, bo z doświadczenia wiem że nie masz racji.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 17985417
    Alpha
    Poziom 26  
    Już raz z kolegą @sosarek odbyliśmy polemikę nt zasilania kamer https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3387814.html . Historia zatoczyła koło :)
    To co, obalimy teraz prawo Ohma?;) Możliwym oczywiście jest, że do obliczeń wziąłem złe założenia (opór skrętki naprędce z jakiegoś wątku na elektrodzie, pobór prądu przez kamery - pewnie szczytowy - z karty katalogowej)... Kamery mają własne przetwornice napięcia i pewnie niektóre z nich pociągną również przy 9V. Stwierdzić natomiast trzeba w pełną stanowczością, że nie tak powinna być wykonana ta instalacja i nie powinno sie takich błędów powielać, bo np... kolega z ogromnym stażem na elce z doświadczenia wie, że zadziała ;). (bez urazy)
    Ja wróżę tu kłopoty poparte obliczeniami i tyle.
  • #20 17985444
    sosarek

Poziom 43  
    Przy zastosowaniu pojedynczych żył o przekroju 0.5mm i długości odcinka 10m. spadek napięcia na koncu nie wyniesie więcej niż 1V.
    Co do stosowania kabli UTP i puszczania na nich wizji oraz zasilania - jest to powszechnie stosowana praktyka, ba, zobacz co się robi w przypadku systemów IP bądź bardziej ogólnikowo - zadilanie POE rozmaitych urządzeń, daruj więc sobie herezje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 17985449
    dawidedziu
    Alpha napisał:
    Ale Autor tematu ma kamery ze sporym podświetleniem i poborem 700mA wg karty katalogowej. Mamy więc 1,4A prądu i zakładając rezystancję jednej żyły na poziomie 0,26om/1m, to przy równoległym połączeniu dwóch żył w każdą stronę, mamy spadek napięcia 3,64V/każde 10m.

Te obliczenia niestety nijak się mają do praktycznego działania instalacji. Z mojej skromnej praktyki wynika, że "dobre" zasilanie dociera do kamer oddalonych od zasilacza nawet i o 80-100m.

Alpha napisał:
    Stwierdzić natomiast trzeba w pełną stanowczością, że nie tak powinna być wykonana ta instalacja i nie powinno sie takich błędów powielać

Absolutna racja, ale to nam samo życie tworzy takie kwiatki jak w owym temacie...🙂 Więc trzeba sobie jakoś radzić jak instalacja jest jaka jest.

Bardziej bym się martwił o zakłócenia w nocy jeśli chodzi o przebłyski, przejścia itp pomiędzy kanałami z poszczególnych kamer, ale na tak krótkich odcinkach nie powinno to mieć żadnego znaczenia.

Nie raz musiałem instalować kamery na okablowaniu położonym przez elektryka, który układał je tak jak zasilanie gniazd elektrycznych(od punktu do punktu) i po instalacji wszystko działa jak należy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 17985471
    Alpha
    Poziom 26  
    sosarek napisał:
    ba, zobacz co się robi w przypadku systemów IP bądź bardziej ogólnikowo - zadilanie POE rozmaitych urządzeń, daruj więc sobie herezje.

A wiesz jakim napięciem zasila sie urządzenia w PoE? I jaki prąd wtedy jest potrzebny, by urządzenie otrzymało wymaganą przez siebie moc? A wiesz od czego zależy spadek napięcia na liniach zasilających?
    Cenię sobie Twoją wiedzę praktyczną, ale w teorii toniesz....;)
  • #23 17987713
    logonczela
    Poziom 6  
    Alpha napisał:
    Zaniżam poziom, ale.... bądź Panem w swoim domu ;)
    Najpierw proponuję podłączyć jedną kamerę. Jak zadziała, wtedy drugą. Jak będą działać obie, to poczekaj do zmroku.. wtedy poznasz prawo Ohma na własnej skórze ;)

A wytłumacz mi o co chodzi z tą para zielona i niebieska w kamerze numer 1?
    Bo wszystko inne ogarnęłam ale z tym mam mały problem.
    Z góry wielkie dzięki.

Bo rozumiem, że dwie skretki łączę parami na + b. Pomarańczowy i pomarańczowy a na - również z dwóch skrętek b. Brąz i braz? Tak? Czy jeszcze coś na zasilaniu jest połączone?
  • #24 17987800
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 17988007
    Alpha
    Poziom 26  
    logonczela napisał:

A wytłumacz mi o co chodzi z tą para zielona i niebieska w kamerze numer 1?
    Bo wszystko inne ogarnęłam ale z tym mam mały problem.
    Bo rozumiem, że dwie skretki łączę parami na + b. Pomarańczowy i pomarańczowy a na - również z dwóch skrętek b. Brąz i braz? Tak? Czy jeszcze coś na zasilaniu jest połączone?

Połącz to dokładnie jak narysowałem, nie musiusz rozumieć ;)
    Tak-plus zasilania to b/pom+pom, a masa zasilania to b/brąz+brąz.
    Parą b/nieb+nieb idzie sygnał wideo z kam1, a parę b/ziel+ziel sygnał wideo z kam2. Ponieważ zostanie nam niewykorzystany odninek pary b/nieb+nieb idący od kam1 do kam2, to warto go wykorzystać do zmniejszenia rezystancji przewodów zasilającym kam2 i zrównoleglić z przewodami zasilającymi.
  • #26 17988129
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    wojtek.kowal napisał:
    Alpha napisał:
    i poborem 700mA wg karty katalogowej.
    Kolega widzę, że też lekki amator. te 700mA, to jest pobór maksymalny, praktycznie niewystępujący przy normalnej eksploatacji, często podawany asekuracyjnie.

...żeby nie powiedzieć że " z czapy" :) Dla porządku dodam że nie należy przeginać w drugą stronę i wyciągać zbyt daleko idących wniosków na podstawie chwilowego pomiaru :)

Alpha napisał:
    Mamy więc 1,4A prądu i zakładając rezystancję jednej żyły na poziomie 0,26om/1m, to przy równoległym połączeniu dwóch żył w każdą stronę, mamy spadek napięcia 3,64V/każde 10m.

Alpha napisał:
    Możliwym oczywiście jest, że do obliczeń wziąłem złe założenia (opór skrętki naprędce z jakiegoś wątku na elektrodzie, pobór prądu przez kamery - pewnie szczytowy - z karty katalogowej)

Pobór prądu siłą rzeczy nie znając rzeczywistego dobrze kolega przyjął w/g noty na 700mA per kamera, ale skąd taka " uparta" skrętka. Czy przypadkiem dla miedzianej ( najbardziej popularnej a więc i takiej którą mam nadzieję ma ułożoną pytający) nie jest to przypadkiem jakieś 0,1 om na metr ;)
  • #27 17988781
    dawidedziu
    wojtek.kowal napisał:
    No to faktycznie bardzo skromne doświadczenie. Ja mam zgoła inne. Co to jest "dobre zasilanie"? Kolega poczyta o spadku napięcia i zastanowi się, dlaczego poważne firmy podają w parametrach kamery moc, a nie pobór prądu.

Doświadczenie mam takie, że nie jeżdżę na poprawki po instalacji🙂

Dobre zasilanie to po prostu odpowiednie dla wymagań kamery.

Co do opisu parametrów to jedno w sumie wynika z drugiego🙂
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 17988988
    Alpha
    Poziom 26  
    suworow napisał:
    ale skąd taka " uparta" skrętka. Czy przypadkiem dla miedzianej ( najbardziej popularnej a więc i takiej którą mam nadzieję ma ułożoną pytający) nie jest to przypadkiem jakieś 0,1 om na metr ;)

Ano z tego wątku : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3209158.html
    Gdybym wczytał się głębiej to wyszło by te 0,1om/1m. Aktualizuję więc spadek napięcia na 1,4V/10metrów :)
    No, poczekajmy teraz na wynik eksperymentów Autora wątku.
  • #29 17992371
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    I nie wydał się koledze otrzymany wynik nieco podejrzany. Przecież ten wynik kłoci się ewidentnie z praktyką. Oznacza on, że nie ma możliwości zasilenia po skrętce kamery ( na trzech parach), nawet na odległości 30 m :)

Alpha napisał:
    sosarek napisał:
    ba, zobacz co się robi w przypadku systemów IP bądź bardziej ogólnikowo - zadilanie POE rozmaitych urządzeń, daruj więc sobie herezje.

A wiesz jakim napięciem zasila sie urządzenia w PoE? I jaki prąd wtedy jest potrzebny, by urządzenie otrzymało wymaganą przez siebie moc? A wiesz od czego zależy spadek napięcia na liniach zasilających?
    Cenię sobie Twoją wiedzę praktyczną, ale w teorii toniesz....;)

Może panowie warto pomyśleć o jakiejś współpracy ;)
  • Pomocny post
    #30 17993603
    Alpha
    Poziom 26  
    suworow napisał:
    I nie wydał się koledze otrzymany wynik nieco podejrzany. Przecież ten wynik kłoci się ewidentnie z praktyką. Oznacza on, że nie ma możliwości zasilenia po skrętce kamery ( na trzech parach), nawet na odległości 30 m :)

A co praktyka na ten przykład kabla:
    https://www.montersi.pl/madex-uupt-przewod-utp-kat-5e-100m#ref_1
    rezystancja: 0,19om/1m - tu już nie jest tak kolorowo.
    Trzeba zakładać najgorszy scenariusz (czyż nie tego wymaga profesjonalizm?).
    Przy jednej kamerze i trzech parach przewidzianych do zasilania-nie widzę przeszkód. Tu mamy dwie kamery (o sporym apetycie) i tylko dwie pary skrętki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia dwóch kamer do jednego przewodu skrętki, gdzie instalacja została zmostkowana. Użytkownik poszukiwał sposobu na prawidłowe połączenie, aby obie kamery działały bez zakłóceń. Uczestnicy forum sugerowali, aby zasilanie kamer było podłączone równolegle, a sygnał wideo przesyłany na osobnych parach żył. Wskazano, że w każdym przewodzie skrętki znajdują się cztery pary żył, które można wykorzystać do zasilania i przesyłania sygnału wideo. Użytkownik wskazał, że kamery to model Hikvision DS-2CE16D7T-IT3, co wpłynęło na dyskusję o wymaganiach zasilania i potencjalnych spadkach napięcia. Wskazano również na konieczność dokładnego rozplanowania połączeń, aby uniknąć problemów z zasilaniem i jakością obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA