logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID

Daniiii 29 Maj 2019 12:40 51783 30
REKLAMA
  • #1 17986540
    Daniiii
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    hej,

próbuję skonfigurować aplikacje Integra Control.
    mam problem z połączeniem z Serwerem Satel, a konretnie nie mam przydzielonego numeru ID (obecnie jest FFFFFFFFFFFFFFFF).
    Do centrali Satel Integra 128 mam wpięty tylko moduł ETHM-1 Plus. Porty RS-232 modułu i centrali są połączone oryginalnym satelowskim kabelkiem RJ-PIN5.
    ETHM wpięty do sieci. Używam internetu mobilnego z cyfrowego polsatu. DNS w routerze ustawiony na googla (8.8.8.8 oraz 8.8.4.4).
    Jestem w stanie połączyć się do ETHM zarówno przez WWW, jak i Dloadx.

włączone funkcje:
    - "z SATEL"
    - modem zewnętrzny
    - modem ISDN/GSM/ETHM
    - odpowiadanie-modem

Integra control bez problemu łączy się z ETHM jak jestem wewnątrz sieci lokalnej (sposób komunikacji: połączenie bezpośrednie).
    Połączenie z zewnątrz nie działa (połączenie przez seerwer Satel przy użyciu adresu MAC).

centrala Integra 128, firmware v1.18
    ETHM-1 Plus v2.06
    Dloadx v.1.19
    integra control (android): v4.5.1 (81)

mimo, że temat już się przewijał, póki co nie znalazłem rozwiązania.

wszelkie sugestie mile widziane :)

dzięki

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    ETHM 1 Plus/Integra Control. Wybrane zagadnienia
    Zdalny podgląd rejestratora lub kamery w sieci. Informacje ogólne + przykłady konfiguracji

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • REKLAMA
  • #3 17987078
    Daniiii
    Poziom 8  
    tak, jest włączone.

gdy odświeżam ustawienia związane z serwerem satela (w dloadx), tam gdzie mozna wyświetlic QR, pojawia się: MAC, adres IP wewnetrzny i zewnetrzny ETHM, ale w polu ID jest ffff...
  • #4 17987111
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Proponuję spróbować z manipulatora zmienić ID (jak się uda). Czyli tryb serwisowy -> struktura -> sprzęt -> manipulatory -> ustawienia -> ethm-1 -> zmiana ID -> zatwierdzić "1".
    Jeżeli opcja "Zmiana ID" nie będzie dostępna to może oznaczać, że jednak serwer Satel nie jest włączony w tej centrali (module).
  • REKLAMA
  • #5 17987156
    Daniiii
    Poziom 8  
    tego też probowalem i rzeczywiście nie mogę zmienić ID.

Sprawdzę zatem ponownie tą opcje, choć jestem niemal pewien, ze jest włączona.

dzięki za sugestie poki co, dam znac jak sprawdze centrale.
  • #6 17987167
    dariusz.bembenek
    Nie można zmienić ID (nie przechodzi) czy opcja nie jest dostępna? Bo to dwie różne sprawy.
  • #7 17987208
    Daniiii
    Poziom 8  
    opcja jest dostępna, nie można zminić ID

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

potwierdzam, że opcja jest włączona. Załączam zdjęcia

Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID
  • Pomocny post
    #8 17987502
    dariusz.bembenek
    Może jednak coś nie tak z DNS. W tym momencie nie jest 8.8.8.8, tylko adres DNS jest brany z DHCP. I rozumiem, że jest ustawiony w routerze, ale nie koliduje to z tym, żeby taki DNS ustawić w ETHM.
    A problemy z brakiem właściwego DNS to wg mnie najczęstsza przyczyna braku działania z serwerem Satel. Przynajmniej ja się spotykam z takimi problemami.
  • #9 17987537
    Daniiii
    Poziom 8  
    dokładnie tak, DNS 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 i jeszcze jeden (nie pamietam z głowy) jest ustawiony w routerze i przypisany do ETHM poprzez DHCP.

czyli sprobowac wyłączyc DHCP i przypisac DNS w ETHM na sztywno?
    dobra mysl. Sprobuje jutro
  • REKLAMA
  • #10 17989121
    Daniiii
    Poziom 8  
    niestety ustawienie DNS na sztywno nie pomogło. Próbowalem z róznymi serwerami DNS, np. 8.8.8.8, 8.8.4.4, 1.1.1.1, 9.9.9.9 i kilka innych.
    czy można w jakis inny sposob sprwwdzic polaczenie z serwerem satel?
    Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID
  • Pomocny post
    #12 17989498
    dariusz.bembenek
    Daniiii napisał:

Można skontaktować się z Satelem i spytać, czy moduł o danym IMEI/MAC próbował się kontaktować z serwerem. Oni mają wgląd, czy takie urządzenie się kontaktowało, czy otrzymało ID czy nie otrzymało.
  • REKLAMA
  • #13 17989579
    Daniiii
    Poziom 8  
    alster1 napisał:
    Być może czepiam się szczegółów, ale wszystkie ustawienia wyglądają OK, spróbuj może zmienić port www na 80, tak jak jest w ustawieniach fabrycznych.

a czy port WWW nie jest używany tylko do komunikacji z przeglądarką ? w każdym razie, spróbuję (choć zminiłem ten port z "80" na "8080" podczas kombinowania, więc chyba to nic nie da)

dariusz.bembenek napisał:
    Daniiii napisał:

Można skontaktować się z Satelem i spytać, czy moduł o danym IMEI/MAC próbował się kontaktować z serwerem. Oni mają wgląd, czy takie urządzenie się kontaktowało, czy otrzymało ID czy nie otrzymało.

tak zrobiłem, dzięki. Czekam na odpowiedź od Satela.
  • Pomocny post
    #14 17995120
    Mar_rcin

Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam
    A może to nie kwestia ethm-1 plus, może masz coś poblokowane w routerze. Spróbuj się podłączyć innym łączem jeśli masz taką możliwość Jeśli mogę podpowiedzieć jak to prosto zrobić, to jeśli masz jakiś router z funkcjonalnością "WISP Client Router" "AP Client Router" podpinasz moduł ethm kablem do routera a router w trybie klienta do np hostpota telefonu. Jeśli nie masz takiego routera to używki chodzą na allegro za grosze np: TL-WR702N lub TP-Link WR841N, widziałem aukcje za 20-30 zł. Nie chcę linkować konkretnych aukcji.
    pozdrawiam
    Marcin
    Konto firmowe:
    Alarmy Krakow
    os. Krakowiaków 45A, Kraków, 31-964 | Tel.: 607XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://alarmy.krakow.pl
  • #15 17995879
    Daniiii
    Poziom 8  
    cześć,

informacja jaką dostałem od Satela jest taka, żeby sprawdzić czy mój dostawca internetu mobilnego nie blokuje jakiś portów.

Mar_rcin napisał:
    Witam
    A może to nie kwestia ethm-1 plus, może masz coś poblokowane w routerze. Spróbuj się podłączyć innym łączem jeśli masz taką możliwość Jeśli mogę podpowiedzieć jak to prosto zrobić, to jeśli masz jakiś router z funkcjonalnością "WISP Client Router" "AP Client Router" podpinasz moduł ethm kablem do routera a router w trybie klienta do np hostpota telefonu. Jeśli nie masz takiego routera to używki chodzą na allegro za grosze np: TL-WR702N lub TP-Link WR841N, widziałem aukcje za 20-30 zł. Nie chcę linkować konkretnych aukcji.
    pozdrawiam
    Marcin

Dzięki. Obecnie mam modem USB z kartą sim cyfrowego polsatu podpięty do routera cisco z softem dd-wrt.

Miałem możliwość na chwile pożyczyć router z natywnym wejściem na kartę sim wraz z kartą sim z t-mobile z wykupioną opcją IP publicznego.
    Po podłączeniu mojego ETHM wszystko działało, dostałem ID od serwera satel.

Także wygląda na to, że jest to rzeczywiście kwestia odpowiedniej konfiguracji routera.
    Jakieś podpowiedzi w tym temacie?

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #16 17996257
    Mar_rcin

Poziom 13  
    Ocena: 8
    Na szybko to przeglądnij na routerze czy masz włączone przepuszczanie VPN.

Coś w ten deseń:

VPN
    PPTP Pass-through: Włącz
    L2TP Pass-through: Włącz
    IPSec Pass-through: Włącz

Powinno pomóc. Jeśli nie - może być gorzej bo to może znaczyć że tez ISP to blokuje, chociaż byłoby to przegięciem.
    Ogólnie musisz mieć wypuszczone nawiązywanie połączeń VPN.

pozdrawiam
    Marcin
    Konto firmowe:
    Alarmy Krakow
    os. Krakowiaków 45A, Kraków, 31-964 | Tel.: 607XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://alarmy.krakow.pl
  • #17 17997809
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    Daniiii napisał:
    Obecnie mam modem USB z kartą sim cyfrowego polsatu podpięty do routera cisco z softem dd-wrt.

Więc jesteś za podwójnym NATem i nic dziwnego że nie chce działać prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17998148
    Daniiii
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    Daniiii napisał:
    Obecnie mam modem USB z kartą sim cyfrowego polsatu podpięty do routera cisco z softem dd-wrt.

Więc jesteś za podwójnym NATem i niic dziwnego że nie chce działać prawidłowo.

nie jestem pewien, że modem tez NATuje. Ale jestem z całą pewnością za natem. W routerze mam przekierowane porty 7090, 7091 i 8080 na ETHM.
    jak w takim razie poprawnie skonfigurowac router? wyłączenie NATa chyba nie wchodzi w gre ze wzgledu na bezpieczeństwo?

@Mar_rcin
    wymienione przez Ciebie opcje są włączone (zdjecie)
    Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID
  • #19 17998155
    sosarek

Poziom 43  
    Daniiii napisał:
    nie jestem pewien, że modem tez NATuje

Ja ośmielam się twierdzić inaczej, dodatkowo - po co przekierowanie portów skoro nie masz publicznego IP?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 17998157
    Daniiii
    Poziom 8  
    a może to kwestia innych ustawien VPN?

Serwer Satel brak połączenia. Nieprzydzielone ID
  • #21 17998160
    sosarek

Poziom 43  
    Przecież masz wyłączone usługi...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 17998161
    Daniiii
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    Daniiii napisał:
    nie jestem pewien, że modem tez NATuje

Ja ośmielam się twierdzić inaczej, dodatkowo - po co przekierowanie portów skoro nie masz publicznego IP?

nie jestem specjalistą w tym zakresie, więc nie podwazam Twojego zdania.
    nie mam publicznego IP, ale skonfigurowalem w routerze rowniez DDNS.

Dodano po 1 [minuty]:

sosarek napisał:
    Przecież masz wyłączone usługi...

no wlasnie. Nie konfigurowale VPN.
    rozumiem, ze to blad?
  • #23 17998167
    sosarek

Poziom 43  
    Daniiii napisał:

Które to z powodu braku publicznego IP i blokowania portów przez operatora nie zadziała.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 17998173
    Daniiii
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    Daniiii napisał:

Które to z powodu braku publicznego IP i blokowania portów przez operatora nie zadziała.

zgadza się :)
    ale kto nie próbuje, ten sie nie uczy
  • #25 17998175
    sosarek

Poziom 43  
    Nie wiem co za sens próbować skoro i tak nie zadziała?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 17998177
    Daniiii
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    Nie wiem co za sens próbować skoro i tak nie zadziała?

robilem to wcześniej, zanim dowiedzialem się ze operator moze blokować porty czy też dostęp z zewnątrz. Zresztą, nie ma to juz większego znaczenia dla tematu.
  • #28 17998185
    sosarek

Poziom 43  
    Skonfiguruj VPN i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 18033808
    Daniiii
    Poziom 8  
    Hej,
    temat rozwiązany.
    W moim przypadku pomogła zmiana operatora, na takiego który oferuje stały adres IP (Otvarta). Po włożeniu karty SIM od razu bez problemu nawiązałem połączenie z serwerem Satel.

dzięki wszystkim za rady!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem aplikacji Integra Control z serwerem Satel, ponieważ nie otrzymuje przydzielonego numeru ID, który obecnie wynosi FFFFFFFFFFFFFFFF. W systemie zainstalowana jest centrala Satel Integra 128 z modułem ETHM-1 Plus. Użytkownik potwierdza, że funkcje związane z serwerem Satel są włączone, a połączenie lokalne działa poprawnie. Problemy z połączeniem z zewnątrz mogą być spowodowane ustawieniami DNS, NAT w routerze lub blokadami ze strony dostawcy internetu. Po konsultacjach z innymi użytkownikami, sugerowano m.in. sprawdzenie ustawień routera, włączenie VPN oraz zmianę operatora na takiego, który oferuje stały adres IP. Ostatecznie, zmiana operatora na Otvartę rozwiązała problem, umożliwiając nawiązanie połączenia z serwerem Satel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA