logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie do pokoju 12m2?Jakie koszta? Co wybrać?

dżambo2768 11 Cze 2019 13:31 2109 13
REKLAMA
  • #1 18006391
    dżambo2768
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam.
    Wiem że takich tematów będzie teraz dużo ale z drugiej strony kogo by się tu poradzić?
    Mam pokój 12m2, chciałbym w nim zainstalować klimę, jedni bardzo psioczą na przenośne klimatyzatory czy rzeczywiście są takie słabe?
    U mnie sprawa jest prosta mam swój dom wolno stojący mogę instalować co zechcę, pytanie tylko co wybrać? Kilmy chciałbym głównie używać przed snem aby schłodzić pomieszczenie i iść spać ew. gdyby była taka funkcja z termostatem że np. przy 28 sama się załączy to bym nie wzgardził.
    Teraz sedno:
    - co wybrać, jaką firmę i model?
    -ile kosztuje instalacja?
    - czy klimatyzacja jest na "siłe" czy na 220v?
    - polecacie jakiś instalatorów, okolice Kielc?
  • REKLAMA
  • #2 18006475
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3916
    dżambo2768 napisał:
    Wiem że takich tematów będzie teraz dużo...
    No właśnie, akurat w tym wątku jest opisywana sytuacja zbliżona do Twojej: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3588440-30.html#18006461 Jednak zanim wydasz sporo pieniędzy na (często zupełnie nieskuteczne) urządzenie, spróbuj skorzystać z porad na obniżenie temperatury w pokoju innymi metodami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18007154
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 968
    firmy czy modelu to ciężko doradzać - by nie mieć potem wyrzutów sumienia, najlepszy oczywiście klimatyzator typu "split" czyli "dzielony"
    część na ścianie na zewnątrz część w pokoju /z wielu różnych względów jest o tym 500 wątków/

cena - najtańszy chińczak ok 1500 zł, montaż jak jest niewysoko /bez rusztowań/ to z 1000 zł w górę

Instalacja jednofazowa, taki klimatyzator pożre góra 1kW

Tak w ogóle to o klimatyzacji trzeba myśleć w zimie/na wiosnę teraz mogą być problemy z terminami /długo trzeba czekać
  • REKLAMA
  • #4 18007184
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    r103 napisał:
    Tak w ogóle to o klimatyzacji trzeba myśleć w zimie/na wiosnę teraz mogą być problemy z terminami /długo trzeba czekać

Może nawet do czasu aż upałów już nie będzie...
    Z tym 1500 to raczej żart. Szczególnie jak jest ponad 30 oC.
    Tylko split. Marka prawie dowolna i tak wszystko to chińczyki. No może poza Daikinem, ale cena.
    Najbezpieczniej, choć nie najtaniej kupić klimatyzator z montażem i przez to gwarancją u autoryzowanego przez producenta przedstawiciela.
  • #5 18008896
    dżambo2768
    Poziom 5  
    A co sądzicie o klimatyzatorach okiennych?
    znalazłem takie coś klima-sklep.pl/klimatyzatory-okienne/910-klimatyzator-okienny-chigo-mwh-09hrn1-qb4.html
    akurat wejdzie mi w okno 45cm.
  • #6 18009050
    r103
    Poziom 37  
    No co tu sądzić - klimatyzator monoblokowy jak to klimatyzator będzie działać.
    Trochę głośniej niż dzielony czyli tzw. "split".

Są pewne niuanse - których nie widać na zdjęciu - to jest wielka ciężka krowa - pudło długości 70cm masa 50 kg.
    O co chodzi to zrozumiesz jak to ledwo w dwóch się niesie :-)
    Ta długość też jest dosyć ważna bo to długie jest żeby jakoś tam pasowało ściana najlepiej żeby była gruuuba...

Jak wszystko co pochodzi z krajów typu USA - jakoś tam można zamontować w oknach takich "podnoszonych" - kładziesz na parapecie z góry przytykasz skrzydłem z boku jakoś uszczelnisz.
    W naszych oknach inaczej otwieranych trzeba przemyśleć jakiś sposób wypełnienia całej "ramki"...
  • REKLAMA
  • #7 18009056
    jack63
    Poziom 43  
    Jak pisał kolega wyżej. Trudności montażowe przy naszych oknach. Jednak przy dobrych chęciach i pewnym drygu do robót budowlanych mkożna zamontować samodzielnie.
    r103 napisał:
    Ta długość też jest dosyć ważna bo to długie jest żeby jakoś tam pasowało ściana najlepiej żeby była gruuuba...

Może nie długość a głębokość i nie można go montować w ścianie, bo gdzieś od połowy głębokości ma wloty powietrza do skraolacza.
    Skuteczność i trwałość wysoka. Jednak hałas może być dotkliwy. Szczególnie przy " wiotkim" montażu.
  • #8 18009151
    dżambo2768
    Poziom 5  
    Myślałem jak to zamontować i chyba doszedłem do dobrego rozwiązania, w pustej przestrzeni okna zamontuje szybę z pleksi a konstrukcję przytwierdzającą zrobię z drewna lub profili.Pozostaje tyko kwestia dostępności tych urządzeń bo widzę że z tym słabo.
  • #9 18009410
    jack63
    Poziom 43  
    dżambo2768 napisał:
    Pozostaje tyko kwestia dostępności tych urządzeń bo widzę że z tym słabo.

Jest słabo bo są mało u nas popularne. Jak nie są popularne to i cena wyższa i słaba dostępnoć. Kółko się zamyka.
    To co piszesz o montażu jest prawie ok. Bierz po uwagę spory cięzar i to że najcięższy element , sprężarka jest z tyłu, więc "przeważa" w kierunku wypadnięcia na zewnątrz!
    Proponuję zrobić obudowę w formie kasety mocowanej do ościeżnicy i pewnie nie tylko, bo patrz wyżej.
    W sumie taki klimatyzator też jest kasetą. Obudowa zewnętrzna zostaje a całe ciężkie wnętrze można wysunąć, ale w dwie osoby!
    Dzięki temu przy montażu pasujemy tylko bardzo lekką obudowę, a właściwy klimatyzator wsuwamy na samym końcu.
    Trudno to dokładnie opisać. Jakbyś miał go na miejscu to od razu byś wiedział o co chodzi.
    Wg mnie okienny jest jedynym skutecznym rozwiązaniem gdy nie można zamontować splita.
  • #10 18010210
    r103
    Poziom 37  
    Na początek przemyśleń montażu - proponuję znaleźć kartonowe pudło o wymiarach tego okiennego klimatyzatora i sobie przymierzyć jak to będzie wyglądać ???
  • REKLAMA
  • #11 18010347
    dżambo2768
    Poziom 5  
    Wygląd mi nie przeszkadza bo liczy się dla mnie komfort, poza tym to tylko 2-3mies. w roku kiedy będzie się korzystać z tego rozwiązania, jednak aktualnie w Polsce nie ma szans na dostanie takiego klimatyzatora, przynajmniej w sklepach które google wyrzuca na pierwszych stronach(chyba że ktoś podrzuci namiar?) a szukam o maks szerokości 52 cm gdyż takie mam okno.Upał wymiótł wszystko z magazynów.
    Z drugiej reki też cieżko bo same starocia na mało popularne czynniki chłodzące.
    Szkoda że nie przypomniało mi się to w zimę to bym mógł przebierać i wybierać :)
  • #12 18010373
    jack63
    Poziom 43  
    dżambo2768 napisał:
    Szkoda że nie przypomniało mi się to w zimę to bym mógł przebierać i wybierać

Mądry Polak po szkodzie...
    Szukaj dwururki. To kolejna opcja do przyjęcia w Twojej sytuacji.
  • #14 18011367
    jack63
    Poziom 43  
    Słaby. Tylko ok. 1.5 kW, ale wąski.
    Jest za to jeden bardzo poważny problem.
    Napięcie zasilania: 115VAC !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru klimatyzacji do pokoju o powierzchni 12m2. Użytkownicy zalecają klimatyzatory typu "split" jako najlepsze rozwiązanie, ze względu na ich efektywność i cichą pracę. Koszt zakupu takiego urządzenia zaczyna się od około 1500 zł, a montaż to dodatkowe 1000 zł. Wskazano, że klimatyzatory są jednofazowe i pobierają do 1 kW mocy. Użytkownicy zwrócili uwagę na trudności w montażu klimatyzatorów okiennych, które są głośniejsze i mogą wymagać specjalnych rozwiązań montażowych. Wspomniano również o problemach z dostępnością urządzeń w Polsce, szczególnie w okresie letnim. Użytkownicy sugerowali również rozważenie klimatyzatorów z USA, jednak zwrócono uwagę na różnice w napięciu zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA