logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zakres pomiarowy amperomierza z 5A do 1mA?

slawekgaj3 13 Cze 2019 10:00 1176 15
REKLAMA
  • #1 18009260
    slawekgaj3
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam pytanie dotyczące analogowego amperomierza elektromagnetycznego o zakresie 5A. W jaki sposób zmniejszyć jego zakres pomiarowy do wartości 1mA ? Za wszystkie sugestie i propozycje będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18009264
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2012
    Witam,
    kolego "kindlar" chyba dokladnie odwrotnie, no chyba ze to mialo naprowadzic.
    - musisz rozebrac ten miernik i w srodku bedzi bocznik czyli roznolegly rezystor ktorego dzialanie opisuje powyzszy link. Musisz go usunac, teraz delikatnie bardzo malym pradem sprawdzic jaki jest zakres twojego miernika, przewaznie byly to 100uA-pare mA. Jezeli juz to rozszyfrujesz to obliczasz sobie nowy bocznik na 1mA i podlaczasz go.
    Pozdrawiam
  • #4 18009332
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    W mierniku elektromagnetycznym możesz tylko przewinąć cewkę. Ale, niżej 0,5A raczej nie zejdziesz.
  • #6 18009400
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Pozostaje zbudować wzmacniacz prądu stałego, który wzmocni 1mA do wartości 5A :) lub zastosować inny sensowniejszy miernik.
  • REKLAMA
  • #7 18009548
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2012
    Witam,
    nie do konca sadze zeby miernik byl nawiniety tak grubym drutem, przewaznie byly to miliamperomierze z bocznikiem, tak z ciekawosci jaka jest rezystancja cewki? byc moze bocznik byl zewnetrzny i go poprostu nie ma wiez w zadnym wypadku nie podlaczaj tam 5A !
    Pozdrawiam
  • #8 18009560
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    viayner napisał:
    nie do konca sadze zeby miernik byl nawiniety tak grubym drutem
    To amperomierz elektormagnetyczny - nie magnetoelektryczny ustrój.
  • #10 18009566
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    Nic z tym nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #11 18009625
    Piottr242
    Poziom 23  
    Ocena: 300
    slawekgaj3 napisał:
    Oczywiście że jest nawinięty tak grubym drutem, ponad wszelką wątpliwość brak w nim bocznika, a natężenie prądu mierzyłem nim bezpośrednio, osiągnąłem na połowie skali 2,5 A. Co robić?

Kupić miernik o zakresie 1 mA. Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz za 25 zł na zakres 1 mA.
  • #12 18009705
    slawekgaj3
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Tak, tak, "Piottr242", to najprostsze i nie wymagające nadmiernego wysiłku rozwiązanie, tylko że ten miernik ma pole odczytowe ok 15x15 cm, więc jest dosyć duży, a ja chciałbym użyć go do wskazywania czasu w zegarze na miernikach analogowych. Taki zegar ładnie wygląda na dużych miernikach, z dużymi cyframi, na których z dalszej odległości można odczytać godzinę. Te które widziałem na aukcjach to w porównaniu z tym dużym to pchełki.
    Co sądzicie o pomyśle przewinięcia cewki miernika?
  • #13 18009845
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    slawekgaj3 napisał:

Co sądzicie o pomyśle przewinięcia cewki miernika?

To w zasadzie jedyna możliwość zmniejszenia zakresu pomiarowego takiego miernika.

Jeżeli ten miernik ma służyć jako wskaźnik do zegara pomyśl żeby obracać cewką za pomocą serwa
  • #14 18010099
    Piottr242
    Poziom 23  
    Ocena: 300
    slawekgaj3 napisał:
    ten miernik ma pole odczytowe ok 15x15 cm, więc jest dosyć duży, a ja chciałbym użyć go do wskazywania czasu w zegarze na miernikach analogowych.

Nigdzie nie napisałeś, że potrzebujesz zrobić z tego przyrząd wskazówkowy, a nie, że potrzebujesz miliamperomierza a masz amperomierz.

Niestety, nie mam za sobą kursu dywinacji na Hogwarcie, żeby wyczytać to, co nie zostało powiedziane, żeby się domyślić intencji autora.
    Natomiast coraz bardziej mam przeświadczenie, że Elektroda jest celem konsekwentnego ataku trolli/trolla, który zakłada dziwne tematy, których wspólnym mianownikiem są dywagacje na nośny temat i wciąganie próbujących pomóc w bezsensowne dyskusje, lecz pytający nie pokazał przez 3 strony tematu ani jednego obrazka na poświadczenie tego, że pytający wie o czym mówi i że w ogóle ma jakikolwiek hardware.

Może się mylę, ale nie pokazałeś ani jednej fotografii tego swojego miernika, jego uzwojenia, nic.... Być może porada, żeby poruszać wskazówkę za pomocą serwomechanizmu jest najlepszym rozwiązaniem Twojej idei.
  • #15 18010472
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4188
    Mierniki z uzwojeniem nawiniętym grubym drutem znam, miałem w ręku. Problemem jest to, że wymagają sporej mocy do wychylenia wskazówki - pewnie przy 5A dają spadek napięcia ze 40mV; jeśli przerobi się cewkę na 1mA, to moc się nie zmieni, a więc napięcie wzrośnie 5 000 razy - do 200V. Może ten jest nieco lepszy od tych, które ja miałem, może wystarczy mu np. 50V 1mA - ale w porównaniu do innych wskaźników (np. 100uA 50mV) potrzebuje ogromnej mocy i tego nie da się zmienić, wymagałoby to lepszej mechaniki.
  • #16 18010508
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    slawekgaj3 napisał:
    Mam pytanie dotyczące analogowego amperomierza elektromagnetycznego o zakresie 5A. W jaki sposób zmniejszyć jego zakres pomiarowy do wartości 1mA ? Za wszystkie sugestie i propozycje będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Nie istnieje taka możliwość, z racji zasady działania ustroju pomiarowego.

@viayner Elektromagnetyczny czy magnetoelektryczny, bo to jest różnica, Panie Szanowny. Bez herezji poprosimy. :cry:
    slawekgaj3 napisał:
    Co robić?
    Nic. Napisałem.
    @_jta_ Dla takich ustrojów pomiarowych można zejść do 1 ampera, nie niżej, po przezwojeniu nieruchomej cewki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zmniejszyć zakres pomiarowy analogowego amperomierza elektromagnetycznego z 5A do 1mA. Odpowiedzi sugerują kilka podejść: usunięcie bocznika (jeśli istnieje), przewinięcie cewki, co może być trudne, oraz zbudowanie wzmacniacza prądu stałego. Inni użytkownicy wskazują, że amperomierz wymaga dużej mocy do działania, co czyni konwersję na 1mA problematyczną. Alternatywnie, zaleca się zakup nowego miernika o zakresie 1mA, jednak użytkownik preferuje użycie dużego miernika do wskazywania czasu w zegarze. W końcu, niektórzy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem może być użycie serwomechanizmu do obracania wskazówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA