Witam,
pytam tylko z ciekawosci
Jak sie odzyskuje skasowane i nadpisane dane z dyskow twardych?
pytam tylko z ciekawosci
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkij21 napisał:zassij sobie z netu EasyRecovery moim zdaniem jeden z najlepszych softów do odzyskiwania danych.
chyba że źle zrozumiałem twoje pytanie.
_Krzysiek_ napisał:kij21 napisał:zassij sobie z netu EasyRecovery moim zdaniem jeden z najlepszych softów do odzyskiwania danych.
chyba że źle zrozumiałem twoje pytanie.
Chodzi mi np. o taka sytuacje. Mam jakies dane na dysku. Robie format. Zapisuje inne dane. W jaki sposob odzyskuje się te poprzednie?
neo_plonsk napisał:A ja mam nastepujacy problem. Stracone dane po formatowaniu. 250 gb. uruchomilem GETData Back widzi wszystkie pliki. Problem mam natomiast z tym gdzie przeniesci odzyskane dane. Moj drugi dysk ma 40 gb a get data back nie chce odzyskac pliki na to samo miejsce gdzie byly tylko na nowy dysk. Easy recovery tez widzi pliki ale zamiast przywracac stara nazwe nazywa te plikinp. 1.mp3, 2.mp3 itd. jest jakis program przywracajacy dane na stare miejsce ?
tzok napisał:W uproszczeniu - jeśli było 0 a jest 1 to jest inny stopień namagnesowania niż jeśli było 1 i jest 1 lub niż jeśli było 1 a jest 0 albo było 0 i jest 0
Tommy82 napisał:tak w uproszczeniu to jest tak
glowica zapisuje sobie cos tam na powierzchni dysku namagnesowywujac domeny magnetyczne w jakims tam kierunku (ale nie przemagnesowuje wszystkich domen czesc pozostanie namagnesowana tak jak byla ) dochodzi do tego teraz to ze gowica nie jest ustawiona centralnie nad scierzka tylko sobie popyla nad nia raz w lewo raz w prawo (wynika to z roznych rzeczy )
agere napisał:Hm... panowie troche twardej ziemi nie zaszkodzi zeby po niej pochodzic.
tak wlasnie sie tworza mity. Jak sobie kto wyobraza domene magnetyczna? troche fizyki przy zabawie z recovery nie zaszkodzi.
Zmiana ustawien domeny z powiedzmy sobie jak to sie w wyobrazni interpretuje z zera na 1 nie zostawia zadnych sladow magnetycznych ani na zboczach bo to w koncu nie sa gory ani tez na powierzchni na ktorej jest napylony nosnik. Po prostu nadpisanie danych to jest absolutna utrata danych i mozecie sobie w przyplywie fantazji wyobrazac rozne rzeczy ale bedzie to po prostu sience fiction.
Zadna firma recovery nawet ta w ktorej ja pracuje a liczy sie na rynku tych uslug, nie zrobi takich rzeczy jak odzyskanie danych po ich nadpisaniu. Jasne ze po formatowaniu mozna je prawie w calosci wyciagnac, nawet po kolejnych 10-ciu formatowaniach ale nie po nadpisaniu.
Szkoda, ze nie wchodzilem wszesniej na te fora bo herezje tutaj siejaale cuz nikt nie rodzi sie uczonym.
tzok napisał:W laboratorium analizując ślady magnetyczne.
artur00 napisał:... Do czego nas to prowadzi ?
przy pierwszym zapisie danych zapisując logiczną wartość 1 zapisywana jest analogowo wartość 1, przy zapisywaniu 0 zapisywana jest wartość odpowiadająca zeru. Jednak w kolejnym cyklu zapisu możemy mieć do czynienia z zapisem 1 na istniejące 1 lub 0 oraz zapisem 0 na istniejące 0 lub 1. Zapisanie 1 na 0 faktycznie zapisuje się wartość według amplitudy odpowiadającą „nieco” niższej wartości (dla uproszczenie powiedzmy 0,95), a przy ponownym zapisywaniu 1 zamiast 1 wielkość pola według amplitudy będzie mieć wartość „nieco” większą - 1,05. Sterownik twardego dysku będzie odczytywać obydwa stany jako równe 1. Za pomocą precyzyjnego oscylografu można jednak wyodrębnić różnice sygnału i odczytać pierwotne wartości. Zjawisko opisane powyżej wynika z histerezy materiału z jakiego wykonana jest powierzchnia nośnika.