logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] O czym świadczy zapach spalenizny wydobywający się z kolumn Tonsil Zeus?

Czenik 29 Cze 2019 17:02 2724 27
REKLAMA
  • #1 18036155
    Czenik
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam, mam pytanie dotyczące kolumn, mianowicie chodzi o kolumny tonsil zeus, grały mi pod wzmacniaczem pioneer no ale nie dawał rady w związku z tym kupiłem końcówkę mocy T.amp 2400 MKX i problem w tym ze teraz przy godzinnym graniu oczywiście bez clipa z otworu bass reflex wydobywa się dość specyficzny zapach coś w rodzaju spalenizny, plastiku, magnes głośnika jest lekko ciepły, głośniki nie charczą grają normalnie, niepokoi mnie ten zapach, dodam że kolumny mają może z rok i rzadko grają.
  • REKLAMA
  • #2 18036177
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    a co to znaczy "przy godzinnym graniu oczywiście bez clipa" ?
    Z parametrow wyglada ze wzmacniacz zapewnia mniej wiecej 3x wieksza moc niz wytrzymuja kolumny.
    Co by oznaczalo ze "sluchajac na 1/3 mocy" juz je przeciazasz.
    Niepokojacy zapach = cos sie uszkadza, nadtapia skoro to "plastikowy zapach", moga to byc elementy glosnika jak i zwrotnicy. Skad wiesz ze magnes jest cieply? - otwierales je ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18036191
    Czenik
    Poziom 6  
    Kolumn nie otwierałem ale temperaturę magnesu jestem w stanie sprawdzić przez bass reflex, z tym "przy godzinnym graniu oczywiście bez clipa" chodziło mi o to że wzmacniacz diodą clip sygnalizuję przeciążenie kolumn, jeśli się nie mylę, pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 18036204
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Migające diody CLIP - wzmacniacz pracuje na pograniczu przesterowania
    Ciągle świecące diody CLIP - wzmacniacz mocno przsterowany.

Diody CLIP, w żadnym wypadku nie sygnalizują przeciążenia kolumn.

Jak napisano wyżej, ta końcówka mocy nie musi pracować na nawet migających CLIP-ach, by przypalić a nawet spalić głośniki w tych kolumnach.
    Trzy razy może nie, ale na pewno ta końcówka mocy jest dwa razy za mocna do tych kolumn. Tak więc, ostrożnie z tłumikiem volume, czy to końcówki mocy, czy to źródła dźwięku!
    A śmierdzi zapewne przypalający się lakier/klej uzwojenia cewek głośników, ew., lakier cewek zwrotnic.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 18036219
    Czenik
    Poziom 6  
    Rozumiem, mam nadzieję że nic się nie przepaliło od razu gdy tylko wyczułem ten zapach przestałem grać, nie wiem też ile mogę ustawić głośności na końcówce by nie przeciążać kolumn, końcówkę mam podpiętą bezpośrednio do komputera, masz jakąś radę jak operować głośnością by nie przeciążać kolumn?
  • #7 18036397
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Przede wszystkim:
    marian133 napisał:
    Zdrowy rozsądek

Ponadto, przy nawet nieznacznych zniekształceniach, charczeniu, trzaskach, czy innych dziwnych dźwiękach wydobywających się z kolumn, natychmiast stłumić volume, lub korekcję, zwłaszcza bas.
    Chyba, że zastosujesz limiter audio.
    https://livesound.pl/tutoriale/4012-procesory-dynamiki-cz.-i-kompresor-limiter
    https://audio.com.pl/pics/Kursy/Procesory_dynamiki_dzwieku.pdf
    Pozdrawiam.
  • #8 18036479
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    Czy na wyjściu wzmacniacza nie ma prądu stałego? Zapach prawdopodobnie jest spowodowany paleniem się cewki głośnika lub elementów zwrotnicy. Jaką rezystancję mają głośniki?
  • Pomocny post
    #9 18036745
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    xpira napisał:
    Czy na wyjściu wzmacniacza nie ma prądu stałego?

Nie musi, wystarczy że głośnik dostaje więcej watów niż jest w stanie przyjąć.
    Nie zawsze zbyt duża moc podawana na głośnik jest objawem charczenia głośnika.
    "charczeć" może w dwóch przypadkach, przester albo niewydolność zawieszeń.
    Cewka może się smażyć a my tego nie usłyszymy.

Zresztą wystarczy porównać moce, jeden głośnik ma 120W RMS, co daje tylko 240W na kolumnę.
    T.amp 2400 oddaje przy 4 ohmach 1200W na kanał :)
  • Pomocny post
    #10 18036753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18037101
    Czenik
    Poziom 6  
    Wykręciłem głośnik niskotonowy ale nie zauważyłem nic niepokojącego (dodałem zdjęcie w załączniku) ale za to po sprawdzeniu zwrotnicy zauważyłem takie coś (zdjęcie) na tym uzwojeniu coś czarnego i wydaję mi się że tutaj topił się klej.
    Załączniki:
    • O czym świadczy zapach spalenizny wydobywający się z kolumn Tonsil Zeus? IMG_20190630_115844.jpg (7.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • O czym świadczy zapach spalenizny wydobywający się z kolumn Tonsil Zeus? IMG_20190630_122848.jpg (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 18037187
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18037313
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9305
    tabula_rasa napisał:
    Najlepiej na stałe ograniczyć moc wyjściową wzmacniacza. Wszelkie regulowane ograniczniki (regulator głośności) mogą być przestawione i nieszczęście gotowe, bo zapomni się właściciel lub gość spróbuje podgłośnić wzmacniacz. Dzielnik napięcia na wejściu powinien załatwić sprawę skutecznie. Podział napięcia w stosunku 2.45 zapewni ok. 200W mocy wyjściowej przy napięciu wejściowym 0,775V.

Tylko skąd pewność, ze sygnał wejściowy na tłumik nie będzie większy?
    I skąd założenie, ze sygnał wejściowy będzie równy 0dB (0,775V)?
    Odpowiedź na problem z przekroczeniem mocy padła:
    marian133 napisał:
    Zdrowy rozsądek?

I jest to najskuteczniejsze (bo najtańsze) rozwiązanie.
    tabula_rasa napisał:
    moc znamionowa głośnika mówi ile mocy on zniesie w danym czasie. Dlatego wzmacniacz powinien być słabszy od zespołu głośnikowego.
    Taaaa? A co jak sygnał będzie przesterowany? Nawet 20W wzmacniacz pracujący na przesterze jest w stanie uszkodzić te kolumny - szczególnie głośniki wysokotonowe.
    tabula_rasa napisał:
    To może być przyczyna smrodu.

Wątpię - mimo wszystko to ta cewka pracuje na znacznie mniejszej mocy niż głośnik niskotonowy, który podłączony jest do wejścia kolumny bezpośrednio - a cewki głośnika nie widać. Skąd więc pewność że się nie zaczęła przypalać?
  • #14 18037354
    Czenik
    Poziom 6  
    Tak, niestety cewki głośnika nie widać nie jestem w stanie do niej zajrzeć ale przypalenie na tym uzwojeniu ma bardzo podobny zapach jak nie taki sam jak poczułem, więc myślę że to może być to, chodź pewien nie jestem, przesadziłem z mocą wzmacniacza.
  • #15 18037360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18037383
    Czenik
    Poziom 6  
    Większość pisze o rozsądnej regulacji głośności, oczywiście rozumiem to ale ciężko ustalić głośność która będzie odpowiednia i wykorzystywała kolumny w 100% nie przeciążających ich, nie wiem może mixer w jakimś stopniu pomoże?
  • #17 18037406
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tabula_rasa napisał:
    Głośnik wysokotonowy zazwyczaj odcięty jest od składowej stałej kondensatorem, więc przy przesterowaniu przepływ prądu stałego raczej mu nie grozi.

Rozumiem, ze jeśli trafisz na spalony głośniki wysokotonowy w jakiejś kolumnie, to na pewno nie weźmiesz pod uwagę, że przyczyną był przesterowany sygnał? To dlaczego w takim razie w znamienitej większości to właśnie przesterowanie jest powodem uszkodzenia? Przypadek?
    tabula_rasa napisał:
    Dlaczego przysmażona cewka nie może być źródłem smrodu?

Schemat ZEUSÓW jest dostępny bez problemów w sieci. Porównaj więc teraz (w oparciu o schemat) moc jaka się wydzieli na cewce zwrotnicy z mocą na głośniku niskotonowym. Dla przypomnienia tylko zwrócę uwagę, że im wyższa częstotliwość, tym jej mniejsza zwartość w sygnale muzycznym. Nie mówię tu, że ta cewka w zwrotnicy nie ma prawa się grzać - chodzi mi o to jak bardzo się grzeje w porównaniu do cewki głośnika.
    tabula_rasa napisał:
    Oczywiście nie ma pewności, że nie trafi się głośniejsza niż zwykle piosenka
    Jaki poziom sygnału wychodzi z przeciętnego odtwarzacza CD? Skąd pewność, ze Autor poczując niedosyt mocy (skoro kupił już T.amp'a to nie bez powodu - zresztą w pierwszym poście o tym było) nie ustawi wzmocnienia w źródle na większe?
    Żadne kombinacje z tłumikami od uszkodzenia kolumn nie uchronią, co najwyżej spowodują złudne nadzieje, że z tłumikiem nic im się nie stanie - bez różnicy na poziom sygnału wejściowego. Moim skromnym (i wynikające z praktyki) zdaniem tylko zdrowy rozsądek i trzeźwe (dosłownie również) ocenianie możliwości kolumn i wzmacniacza plus słuch skutecznie ochronią przed niespodziankami.

Dodano po 2 [minuty]:

Czenik napisał:
    może mixer w jakimś stopniu pomoże?
    Może pomóc, ale w szybszym i jeszcze skuteczniejszym uszkodzeniu głośników - patrz treść wyżej.
  • #18 18037420
    Czenik
    Poziom 6  
    Sporo się dowiedziałem, grubo przesadziłem z mocą, myślałem że dioda clip informuje o przeciążeniu kolumn i byłem w dużym błędzie, ale kolumny grały tak łącznie może z 2 godziny, czy mogło mieć to duży wpływ na nie?
  • Pomocny post
    #19 18037446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18037454
    Czenik
    Poziom 6  
    A czy w jakiś sposób da się za pomocą miernika sprawdzić moc jaką oddaje wzmacniacz na wyjściu (kablu podpiętym pod kolumny)?
    W tedy miałbym jakieś odniesienie.
  • Pomocny post
    #21 18037465
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Czenik napisał:
    A czy w jakiś sposób da się za pomocą miernika sprawdzić moc jaką oddaje wzmacniacz na wyjściu
    Oczywiście. Wystarczy skorzystać ze wzoru na moc elektryczną wzmacniacza. Dokładność będzie wystarczająca.
    Mozesz też skorzystać z powyższej metody do wyskalowania prostego wskaźnika wysterowania opartego nawet na trzech elementach i wskaźniku wychyłowym lub ledowym. Są nawet gotowe zestawy do złożenia...
    https://www.google.com/search?q=wska%C5%BAnik...uJHjAhXxk4sKHQhvD9wQ_AUIECgB&biw=1280&bih=869
  • #22 18037503
    Czenik
    Poziom 6  
    Fajna sprawa z tym wskaźnikiem wysterowania, czyli mam rozumieć że ten wskaźnik pokaże mi w jakim stopniu obciązone są kolumny?
  • Pomocny post
    #23 18037568
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #24 18037754
    marian133
    Poziom 38  
    Czenik napisał:
    Większość pisze o rozsądnej regulacji głośności, oczywiście rozumiem to ale ciężko ustalić głośność która będzie odpowiednia i wykorzystywała kolumny w 100% nie przeciążających ich

I tu jest właśnie problem, chcesz wykorzystać je w 100%, nie znając tak naprawdę ich możliwości.
    Chcesz głośno (a raczej bardzo głośno, bo dla Kowalskiego Zeusy to przesada), to używaj kolumn estradowych a nie domowych.
  • REKLAMA
  • #25 18037773
    Czenik
    Poziom 6  
    Dobra, czas chyba zakończyć temat bo idzie to w zupełnie innym kierunku, czyli nie znając możliwości kolumn jak sam stwierdziłeś mam się ich pozbyć i wyposażyć się w sprzęt estradowy, ciekawe.
  • #26 18037833
    marian133
    Poziom 38  
    Czenik napisał:
    ...czyli nie znając możliwości kolumn jak sam stwierdziłeś mam się ich pozbyć i wyposażyć się w sprzęt estradowy, ciekawe.

A uważasz że znasz?
    Uważasz też że wiesz kiedy T.amp oddaje max 240W aby głośniki się nie spaliły?

Po przeczytaniu całego tematu już wiadomo, że nie masz pojęcia o elektroakustyce, tak samo jak 90 parę % użytkowników Zeusów i Altusów.
    Więc, jeśli chcesz grać głośno to wymień te Zeusy na kolumny estradowe, przynajmniej wykorzystasz T.ampa, bo jak na razie pasuje to jak silnik subaru do malucha.
  • #27 18037836
    Czenik
    Poziom 6  
    Najprawdopodobniej przyczyną smrodu był topiący się klej na uzwojeniu zwrotnicy, przesadziłem z mocą.
  • #28 18037838
    marian133
    Poziom 38  
    Czenik napisał:
    Dobra, czas chyba zakończyć temat bo idzie to w zupełnie innym kierunku

No chyba tak, bo idzie w dobrym kierunku, ale nie Twoim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kolumnami Tonsil Zeus, które wydzielają zapach spalenizny po godzinie grania pod wzmacniaczem T.amp 2400 MKX. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że wzmacniacz ma znacznie większą moc niż kolumny, co może prowadzić do ich przeciążenia i uszkodzenia. Zapach może pochodzić od przypalających się elementów, takich jak cewki głośników lub zwrotnice. Użytkownik nie otworzył kolumn, ale zauważył ciepło magnesu. Rekomendacje obejmują ostrożne ustawienie głośności, użycie limitera audio oraz pomiar mocy wyjściowej wzmacniacza, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wskazano również na możliwość topnienia kleju na uzwojeniu zwrotnicy jako przyczynę zapachu.
REKLAMA