logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR?

Konan_Destylator 10 Lip 2019 14:25 4614 11
  • #1 18053835
    Konan_Destylator
    Uczeń
    Ocena: 4
    Witam,
    Przymierzam się do zakupu 6-8 kamer do monitoringu domu i jego otoczenia.
    Odległości nie przekraczające 20 m, oświetlenie z lamp ulicznych + światła w podbitce, Ogólny widok + kamera patrząca wzdłuż ulicy z możliwością rozpoznania numerów rejestracyjnych w nocy.
    Kamery na domu:
    Zarówno kolega, który ma to montować ( parę lat poza branżą) jak i dostawca przekonują mnie że prawdziwe kamery niezależnie czy to IP czy analogi zaczynają się tak naprawdę od takich które mają na pokładzie prawdziwy WDR. Ma to świadczyć o tym, że kamera ma lepszy procesor, a w parze z nim ma iść lepszy przetwornik. Warto podobno taka kamerę kupić, nawet wtedy gdy z takich funkcji nie będziemy korzystać. Da po prostu lepszy obraz w trudnych warunkach? Nie mówię nie, ale jak mam wydać pieniądze to chcę wiedzieć czy przyniesie to jakieś efekty i szukam opinii, za które to z góry dziękuję. Z drugiej strony mam takie miejsca gdzie część sceny będzie w ciągu dnia mocno nasłoneczniona, a część w cieniu. Może wtedy WDR mi się też sprawdzi.
    Co sądzicie na ten temat.
    Kamera do odczytu rejestracji w nocy.
    Tu podobno wymagana jest funkcja HLC. Czy jej użycie jest konieczne, czy jej włączenie nie pogorszy obrazu np w dzień?

Zastanawiałem się głownie ze względu na cenę nad kamerami AHD, CVI, TVI. Przeczytałem jednak tu na forum, że te systemy to przeżytek i odchodzą do lamusa. Czy to prawda?
  • #2 18056473
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    Wszystko zależy ile chcesz wydać. AHD, CVI czy TVI mają się dobrze i się sprawdzają w instalacjach.
    Lepiej brać z WDR-em, gdyż w miejscach, gdzie masz duże nasłonecznienie bardziej się sprawdzą.
    Funkcja HLC jest pomocna w miejscach gdzie mogą być duże rozbłyski światła. Niestety jeżeli włączysz HLC możesz mieć problemy z obserwacją całego kadru. Kamera powinna służyć w tym przypadku tylko i wyłącznie do czytania tablic
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #3 18056607
    Konan_Destylator
    Uczeń
    Stan-Mar napisał:

Wszystko zależy ile chcesz wydać

Jak każdy, najlepiej brałbym takie do których dopłacają :)
    Stan-Mar napisał:
    Lepiej brać z WDR-em, gdyż w miejscach, gdzie masz duże nasłonecznienie bardziej się sprawdzą.

Dziękuję. A tam gdzie mam w miarę równe stabilne warunki. Warto? Tak czy inaczej lepiej się sprawdzą?

Stan-Mar napisał:
    Niestety jeżeli włączysz HLC możesz mieć problemy z obserwacją całego kadru. Kamera powinna służyć w tym przypadku tylko i wyłącznie do czytania tablic

Czyli na drogę najlepiej dwie :(

Stan-Mar napisał:
    AHD, CVI czy TVI mają się dobrze i się sprawdzają w instalacjach
    Wierzę.\, ale nawet tu na forum spotkałem się z opinią, że te kamery to przeżytek. Obawiam się, czy za kilka lat ta technologia będzie wspierana lub rozwijana.
  • #4 18056771
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Zawsze warto brać z WDR.
    Technologia TVI, CVI, AHD jest stale rozwijana.
    Jak weźmiesz IP 2MPiX to też szału nie będzie. W tej chwili są 4 czy 8 Mpix, a nie jest to ostatnie słowo producentów.

Jak weźmiesz ze stałą optyką to może okazać się, że szału nie będzie. Jak weźmiesz z regulowaną to jakość optyki jest przeważnie lepsza, ale za jakość trzeba zapłacić.

Tak więc wracamy do punktu wyjścia - czyli budżetu.
    Konto firmowe:
  • #5 18057481
    Konan_Destylator
    Uczeń
    Dzięki za odzew :)

Myślałem np o kamerach w tej klasie co HAC-HFW2241T-Z-A-27135 https://sklep.delta.poznan.pl/kamera-ahd-hd-c...-mm-strongmotozoom-strongdahua_l1_p14661.html
    Moje wątpliwości i pytania:

Czy tak naprawdę motozoom ma sens?

Ta kamera w detalu kosztuje około 800 zł. Za te pieniądze mogę w sumie kupić przyzwoitą kamerę bez WDR 4MPx. Owszem w dzień na pewno da bardziej szczegółowy obraz, ale czy w ciemnościach będzie jakaś różnica? I czy bardziej szczegółowy będzie oznaczało lepszy. Ostatnio oglądałem takie kamerki u kolegi. Owszem rewelacja, ale tam gdzie scena jest dobrze naświetlona. Pod drzewami i w dzień już tak naprawdę nic nie było widać. A przecież kamera monitoringu ma zapewnić dobry obraz w całym kadrze a nie po środku.

Kolega kazał mi zwrócić uwagę na przetworniki w jakie wyposażone są kamery. Tyle, że nawet w tych lepszych kamerach ta informacja nie jest podawana. Podobno kiedyś gdy się tym zajmował to była podstawa. Jak to jest?

Mogę liczyć na jeszcze jakieś podpowiedzi?
  • #6 18057521
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Motozoom jest po to by zdalnie przybliżyć/oddalić obraz zamiast podchodzić i regulować ręcznie.
    Najbardziej optymalnym wyborem są kamery z obiektywem 2.8/3.6mm ponieważ zapewniają szeroki kąt.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18063010
    Konan_Destylator
    Uczeń
    Rozumiem ja działa MZ :) , a pytam raczej o to jak sprawdza się w praktyce. Bo ja jakoś nie widzę dla niego w monitoringu domu specjalnego zastosowania.
    W sumie to najbardziej teraz mi zależy na informacji, z jakimi przetwornikami powinienem szukać kamer.
  • #8 18063209
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Motozoom przydaje się do ustawienia kamer. Nie musisz kręcić przy kamerze by ustawić scenę i ostrość. Podejdź do sklepu na Kościuszki do ELTROXU, lub na Armii Krajowej - MKJ - tam możesz zobaczyć te kamery jak się sprawują i sobie coś wybrać.
    Nie znamy warunków w miejscu, gdzie będziesz montował kamery, więc to jest tylko gdybanie, która byłaby u Ciebie lepsza.
    Konto firmowe:
  • #9 18065452
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 197
    Wtrącę się i dodam, że Eltrox to cwaniaki, sprzedają wadliwy sprzęt, po czym twierdzą, że to klient uszkodził. Poszukaj gdzie indziej, byle nie u nich.
  • #10 18066694
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Motozoom to zbędny bajer i sprawdza się tylko w szczególnych przypadkach. Do tego jego obsługa szybko się przykrzy. Argumenty w stylu "nie musisz podchodzić do kamery i jej ustawiać" są bzdurą, bo: 1) i tak trzeba ustawić położenie kamery, żeby widziała to co chcemy, 2) jeśli rejestrator jest podłączony do internetu-a to już właściwie standard, to ustawienie sceny, zoomu i ostrości ze smartfonem w ręku to przyjemność.
    WDR, gdy wspominasz o dużym kontraście obserwowanych scen (słońce + cień) warto jest mieć. Natomiast możesz za to porezygnować z kamer ze zmienną ogniskową tam gdzie to możliwe (a instalator z jako-taką praktyką powinien dobrze tu doradzić) i brać szerokie kąty (skoro odległości jak wspominasz nie są większe niż 20m).
    I zwykle jest tak, że jeśli producent kamer nie podaje konkretnego modelu przetwornika, to raczej nie ma się czym chwalić ;).
  • #11 18068243
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Alpha napisał:
    i ostrości

Szczególnie ustawienie ostrości z opóźnieniami jakie występują po sieci to czysta przyjemność ;)
    Ale tak oczywiście ta funkcja częściej przydaje się instalatorowi niż użytkownikowi.

Co do porównywania jakości kamer to wrzuciłem do jednego tematu te obrazki to wrzucę i tu. Dwie kamery. Jedna za 100 druga za 1000 zł. Owszem różnice widać i w świetle dziennym( ( chociażby kolory), ale dopiero przy świetle skierowanym w obiektyw kamery widać przepaść dzielącą te dwa urządzenia. Jak kamera ma stanowić element zabezpieczenia obiektu, to nie możemy liczyć na to , że zawsze będą dobre warunki oświetleniowe, a szczególnie wtedy gdy wydarzy się coś co będziemy chcieli odtworzyć ;)

Wszystkie kamery są oczywiście tej samej rozdzielczości 1080p

kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR? kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR? kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR? kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR?

To dorzucę jeszcze kamerę za 200 zł a więc z przedziału cenowego często właśnie wybieranego przez klientów.

kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR? kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR?

To jeszcze dorzućmy obraz w trybie czarno białym ( nocnym) z załączonym IR
    Po kolei kamera za 150 zł 200 zł i 1000 zł

kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR?kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR? kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR?

I to są testy pozwalające w jakimś tam stopniu ocenić jakość kamery, a nie filmiki z YT robione w dobrych/ korzystnych warunkach oświetleniowych.
    Więcej zdjęć z kamer znajdziecie na stronach firmy Delta Poznań.
  • #12 18069473
    Konan_Destylator
    Uczeń
    Dzięki za link do ciekawej stronki.
    Teraz przynajmniej wiem czym się kierować.
    Spojrzałem sobie na szybko na tanie kamerki 4Mpx.
    Obraz przy świetle na wprost kamery i w trybie nocnym jest po prostu gorszy niż z droższej kamery 2Mpx i w sumie nie ma co się dziwić.. Potem sobie jeszcze porównam kilka kamer.

Spojrzałem sobie też na kamery HD-TVI 5Mpx Hika model:HAC-HFW2501T-Z-A-27135 w cenie około 700 zł. Ma WDR a nie D-WDR ale informacji o zastosowanym przetworniku brak.
    Może to efekt skalowania, ale przy świetle na wprost i w trybie nocnym, jakoś nie mogę dostrzec różnicy w stosunku do kamery za 1000 zł ( mogę spytać o jej model?) 2Mpx

kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR? kamery do monitoringu domu. Czy warto brać droższe np z funkcją WDR?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup 6-8 kamer do monitoringu domu, z naciskiem na modele z funkcją WDR, które mają zapewnić lepszą jakość obrazu w trudnych warunkach oświetleniowych. W dyskusji podkreślono, że kamery z WDR są bardziej efektywne w miejscach z dużym kontrastem, np. w słońcu i cieniu. Użytkownicy sugerują, że warto inwestować w kamery z wyższej półki, mimo że tańsze modele mogą oferować zadowalającą jakość w dobrych warunkach. Wspomniano również o znaczeniu przetworników oraz o funkcji motozoom, która może być przydatna, ale niekoniecznie niezbędna w monitoringu domowym. Użytkownik rozważa konkretne modele, takie jak HAC-HFW2241T-Z-A-27135 oraz HAC-HFW2501T-Z-A-27135, i porównuje ich wydajność w różnych warunkach oświetleniowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA