logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie rozpoznano urządzenia USB przy projekcie kontrolera na Atmega8A-PU

Mathisplays 17 Lip 2019 09:52 633 4
REKLAMA
  • #1 18065220
    Mathisplays
    Poziom 1  
    Witam. Próbuję zbudować kontroler używając instrukcji ze strony raphnet.net/electronique/usb_game12/index_en.php . Niestety po podłączeniu urządzenia po kilku sekundach system wyrzuca "Nie rozpoznano urządzenia USB". Wiecie może co mogło pójść nie tak?
    Mikroprocesor to Atmega8A-PU, miał być Atmega8-PU, ale z tego co przeczytałem to nie ma między nimi istotnej różnicy.
    Do programowania używam AVRISP MKII i AtmelStudio. Fuse są ustawione na 0xC9 i 0x9F. Kod hex ze strony flashuje się chyba prawidłowo, bo da się go przeczytać, zmienia się wyłącznie końcówka i nie wiem czy jest to istotne.
  • REKLAMA
  • #2 18065292
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    Witam !
    Pięknie rozmieściłeś elementy, ale, połączenie rezonatora kwarcowego powinno być bardzo krótkie, dlatego proponuję abyś kwarc umiejscowił ukośnie zaraz przy stykach Atmegi, kondensatory też.
  • REKLAMA
  • #3 18065297
    Piottr242
    Poziom 23  
    Ocena: 300
    Z błędów mechanicznych - kwarc masz za daleko nóżek mikrokontrolera, na kabelkach i stykówce tworzą się pojemności pasożytnicze i może procesor w ogóle nie wstaje.
    Dodaj jakąś diodę świecącą którą będziesz zapalał i gasił programowo, to przynajmniej będziesz wiedział, czy mikrokontroler podejmuje pracę.
  • REKLAMA
  • #4 18108415
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12886
    Kiedyś miałem taki problem z USB na Atmedze i okazało się, że to wina diod zenera na liniach D+ i D-, jak dałem na próbę bez nich to zadziałało...

Te połączenia do kwarca są zdecydowanie za długie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18108425
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    C3V6 może generować zbyt wysokie napięcie. Spróbuj użyć diod C3V3
REKLAMA