logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP-07 nie reaguje na flashowanie - jakie mogą być przyczyny?

mmaker 28 Lip 2019 20:06 1644 8
REKLAMA
  • #1 18085279
    mmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 162
    Witam. Mam problem z moimi ESP. Jakiś rok temu kupiłem 2 sztuki w celach testowych, Dorobiłem do nich prosty adapter UART TTL z konwerterem napięć na 3.3V (BSS138) bo potrzebowałem przetestować most UART - WIFI. Wszystko działało do ostatniego momentu kiedy je używałem (jakiś rok temu) a teraz nie mogę wgrać żadnego skecza z Arduino IDE. Poprzedni skecz z arduino IDE pobrałem z: https://circuits4you.com/2018/01/01/esp-to-esp-communication/

Próbowałem wgrać fabryczny soft od producenta programem ESP8266Flasher i oczywiście nie idzie. Zmieniałem różne baudrate co również nie pomogło. Podczas próby wgrania firmware do masy daję piny GPIO15, GPIO0 a do 3.3V GPIO2 przez rezystor 10K. Zapalają się obie LED na module i po otworzeniu portu COM na putty mam wysyłane same krzaki z ESP. Nie da się ani wgrać innego firmware, ani wymazać pamięci. Pominąłem też adapter który dorobiłem i spiąłem wszystko na pająka zasilając moduł z zasilacza laboratoryjnego. W dalszym ciągu ten sam objaw. Czy udało mi się ubić ESP?

Dodam jeszcze że za każdym razem podczas startu z pamięci flash odzywa się ESP z wgranego rok temu skecza...
  • REKLAMA
  • #2 18085316
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18085501
    mmaker
    Poziom 19  
    khoam napisał:
    Czy piny REST oraz EN (CH_PD) masz podpięte przez rezystor do 3V3?
    Tak te piny mam podłączone poprzez rezystory 10K do 3.3V.

mmaker napisał:
    GPIO15 powinien być cały czas podłączony do masy przez rezystor 10k, nie tylko na czas wgrywania firmware. GPIO0 powinien być zwierany do masy na czas wgrywania.
    GPIO15 mam podłączone do GND na stałe ale bez rezystora. GPIO0 mam przez rezystor 10K do 3.3V i bezpośrednio od GPIO mam dołożony mały switch do GND

W tryb programowania po UART wchodzę zwierając GPIO 0 do GND i podając na ESP zasilanie, zapalają się wtedy oba LEDy a coś mi się kojarzy że niebieski chyba powinien migać...
  • REKLAMA
  • #4 18085532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18085559
    mmaker
    Poziom 19  
    Hmm w sumie to nie pamiętam czy udało mi się podać na którykolwiek pin 5V bo płytka ma podłączone tylko piny potrzebne do transmisji UART i programowania, reszta nie jest podłączona i z tego co mi się kojarzy wszystko działało jak należy do samego końca. TX i RX mam podłączone OK bo podczas startu poprzedniego skecza z ESP na Putty mam:

Podłączając drugi moduł mam między nimi komunikację UART -> WIFI -> UART.

Jeśli zewrę do GND pin GPIO0 i podam zasilanie do modułu to odbieram krzaki wysyłane przez moduł ciągle - Putty na 115200 baud

każde inne ustawienie innych BAUD daje te same tezultaty i to na obu modułach :) Nie wiem co mogę jeszcze robić źle
  • REKLAMA
  • #6 18086320
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18086370
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Z wielu ESP8266 akurat właśnie ESP-07 uznałem za padnięty, może akurat Cię to spotkało. Rok temu przestał się programować, ale są komunikaty, które o tym informują, a nie tak, że nic się nie dzieje. Wgrywa, wgrywa, potem lecą błędy i komunikat o błędzie (Arduino + core 2.5 + włączone pełne komunikaty podczas kompilacji i wgrywania). W zeszłym tygodniu ponowiłem próbę i RAZ udało się wgrać blinka na prędkości 9600, ale reszta to niepowodzenia.
    Kup sobie płytkę za 2zł do ESP8266, lub sam sobie zrób pewne połączenia 15 przez rezystor 10k do GND, 0 10K do VCC, CH_PD 10k do VCC, RST 10k do VCC, napięcie możesz podać trzymając przycisk i zwierając 0 do GND lub mając już zasilany układ robisz RST jednocześnie trzymając GPIO0 zwarty do GND. Włącz pełne komunikaty podczas wgrywania i przeklej tekst, który wyrzuca Arduino.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18086777
    mmaker
    Poziom 19  
    Witam. Panowie człowiek głupi się urodził i chyba głupi zostanie. Z miejsca przepraszam za zamieszanie i przyznaje się do błędu. Zarzekałem się że w połączeniach wszystko było ok ale nie było! Spoglądałem na wzór adaptera PCB na komputerze 5 czy 6 razy, sprawdzałem nawet połączenia czy wszystko ok i okazało się że nie było ok i to od początku... A dzisiaj na świeżo zaglądam do PDF, cyk i jest, wszystko działa. Przyczyną było zwieranie do GND nie tego GPIO co trzeba do masy. Wybaczcie mi błąd :cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z programowaniem modułów ESP-07, które nie reagują na flashowanie. Po próbach wgrania firmware za pomocą Arduino IDE oraz ESP8266Flasher, użytkownik otrzymuje nieczytelne dane na porcie COM. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak błędne połączenia pinów GPIO, zasilanie oraz ustawienia baudrate. Użytkownik odkrywa, że przyczyną problemu były błędne połączenia, co zostało naprawione, a moduł zaczął działać poprawnie po poprawnym zwieraniu pinów GPIO0 i GPIO15.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA