logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilacz regulowany z ATX? Stabilizator większy niż LM317?

Dzikok 02 Sie 2019 22:08 975 23
  • #1 18094128
    Dzikok
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam. Chciałbym zrobić zasilacz regulowany z zasilacza ATX tylko nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić regulowane (napięciowo, a może nawet prądowo jakby się udało) źródło zasilania widziałem projekty o jakieś lm'y 317 ale to o małym prądzie i tutaj pytanie jaki inny stabilizator można by było zastosować i czy np dwa lm317 będą mieć razem 3A ? i będą działać prawidłowo? Proszę też o wytłumaczenie sposobu regulacji na stabilizatorze, jaki potencjometr wybrać. Byłbym wdzięczny jakby ktoś chciał się podzielić swoją wiedzą, ponieważ dopiero zaczynam z elektroniką. Pozdrawiam
    Całość pracy będzie sukcesywnie wklejana a po zakończeniu prac obiecuje opublikować osobny post o budowie i o samym zasilaczu.
  • #2 18094162
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Pomijając znajomość podstawowych praw, jednostek i wzorów, to patrz na schematy z lm317 im więcej ich tym większa moc :)A co do ATX to nie wiem, może i się nadaje, tylko nie spal nic :)
  • #3 18094234
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Dokumentacja LM317 to cała dostępna wiedza na jego temat. Tam znajdziesz wszystkie wzory, schematy itp.
    Na samym forum jak i w internecie znajdziesz masę zastosowań LM317 wraz ze schematami i wartościami elementów oraz dokładne wytłumaczenie działania tego stabilizatora.

W datasheet'cie znajdziesz wszystkie informacje dot. budowy zasilacza z regulacją napięcia i prądu. Tutaj znajdziesz sposób na zwiększenie maksymalnego prądu za pomocą dodatkowego tranzystora.
    Możesz również użyć stabilizatora LM350 którego maksymalny prąd wynosi 3A.

We wszystkich przypadkach maksymalny prąd zależy również od tego, jak dużo ciepła możesz odprowadzić.
  • #4 18094268
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Dokumentacja LM317 to cała dostępna wiedza na jego temat. Tam znajdziesz wszystkie wzory, schematy itp.
    Na samym forum jak i w internecie znajdziesz masę zastosowań LM317 wraz ze schematami i wartościami elementów oraz dokładne wytłumaczenie działania tego stabilizatora.

W datasheet'cie znajdziesz wszystkie informacje dot. budowy zasilacza z regulacją napięcia i prądu. Tutaj znajdziesz sposób na zwiększenie maksymalnego prądu za pomocą dodatkowego tranzystora.
    Możesz również użyć stabilizatora LM350 którego maksymalny prąd wynosi 3A.

We wszystkich przypadkach maksymalny prąd zależy również od tego, jak dużo ciepła możesz odprowadzić.

Ok tylko jak rozumieć różnicę napięcia input-output z tego co wiem to ten stabilizator jest na dodatnie napięcie więc jeśli podam 12v na wejście a zechce odebrać 40v to 12-40= -28v. Tutaj wychodzi minus czyli powinien być stosunek output do input. Czegoś tutaj nie rozumiem :/

Dodano po 1 [minuty]:

procsa napisał:
    Pomijając znajomość podstawowych praw, jednostek i wzorów, to patrz na schematy z lm317 im więcej ich tym większa moc :)A co do ATX to nie wiem, może i się nadaje, tylko nie spal nic :)

A znasz może jakieś mocniejsze wersje tego typu stabilizatora ? Wiem że jest lm217 a jakieś inne ?
  • #5 18094282
    kacpo1
    Poziom 33  
    Dzikok napisał:
    jeśli podam 12v na wejście a zechce odebrać 40v

Stabilizator liniowy może tylko zmniejszyć napięcie. Przy czym napięcie wyjściowe nie może być większe od napięcie wejściowe - 2.5V, czyli 12V - 2.5V = 9.5V.

Jeśli potrzebujesz napięcia wyjściowego większego niż 12V, musisz użyć przetwornicy napięcia która je zwiększy. Te przetwornice nazywają się step-up lub boost. Np. taka https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_tr...ep.TRS0&_nkw=dc-dc+step+up+converter&_sacat=0

Dzikok napisał:
    A znasz może jakieś mocniejsze wersje tego typu stabilizatora ?

LM350 udźwignie do 3A. Lecz tak jak mówiłem, to zależy od odprowadzania ciepła. Jeśli chcesz aby pracował cały czas przy 3A, musisz mieć do niego co najmniej radiator.

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie użyć przetwornicy buck boost która zarówno może zmniejszyć jak i zwiększyć napięcie wejściowe.
  • #6 18094293
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Dzikok napisał:
    jeśli podam 12v na wejście a zechce odebrać 40v

Stabilizator liniowy może tylko zmniejszyć napięcie. Przy czym napięcie wyjściowe nie może być większe od napięcie wejściowe - 2.5V, czyli 12V - 2.5V = 9.5V.

Jeśli potrzebujesz napięcia wyjściowego większego niż 12V, musisz użyć przetwornicy napięcia która je zwiększy. Te przetwornice nazywają się step-up lub boost. Np. taka https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_tr...ep.TRS0&_nkw=dc-dc+step+up+converter&_sacat=0

Dzikok napisał:
    A znasz może jakieś mocniejsze wersje tego typu stabilizatora ?

LM350 udźwignie do 3A. Lecz tak jak mówiłem, to zależy od odprowadzania ciepła. Jeśli chcesz aby pracował cały czas przy 3A, musisz mieć do niego co najmniej radiator.

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie użyć przetwornicy buck boost która zarówno może zmniejszyć jak i zwiększyć napięcie wejściowe.

A czy z lm350 bezpośrednio można pobierać większe napięcie niż jest na wejściu czy tylko niższe ?
  • #8 18094549
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Każdy stabilizator liniowy może tylko obniżyć napięcie. Nie można na wyjściu uzyskać napięcia większego niż na wejściu.
    ok dzięki, ale odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie a mianowicie czy jeśli podłącze dwa lm'y to maksymalny prądrad zwiększy się o ich sumę ? No 2x lm350 = 6A ? Tak wiem że potrzebny będzie radiator chodzi mi o to czy to będzie prawidłowo działać.
  • #10 18094618
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Dzikok napisał:
    jeśli podłącze dwa lm'y to maksymalny prądrad zwiększy się o ich sumę ?

Będzie lekko mniejszy od sumy. Tak wygląda schemat.

Te lmy317 można zamienić na lm350 bez żadnego problemu ?
  • #12 18094726
    Dzikok
    Poziom 8  
    A czy dało by się w jakiś sposób zrobić ograniczenie prądowe ?
  • #15 18095567
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Schemat będzie się różnił. Tutaj masz wersję 10A na LM350.

Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego jest tutaj użyty wzmacniacz operacyjny? Nie mam pojęcia jaka funkcję on pełni
  • #16 18096166
    kacpo1
    Poziom 33  
    Służy on do tego, aby wszystkie 3 układy pracowały z równym obciążeniem.
    Możesz jeszcze użyć LM338 którego maksymalny prąd wynosi 5A. W powyższym schemacie użycie LM338 zamiast LM350 spowoduje maksymalny prąd 15A.

Nie rozumiem, po co ci takie wysokie natężenie w zasilaczu warsztatowym. Przeważnie do zasilania drobnej elektroniki 3A jest zdecydowanie wystarczające.
  • #17 18097635
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Możesz jeszcze użyć LM338 którego maksymalny prąd wynosi 5A. W powyższym schemacie użycie LM338 zamiast LM350 spowoduje maksymalny prąd 15A.

Nie rozumiem, po co ci takie wysokie natężenie w zasilaczu warsztatowym. Przeważnie do zasilania drobnej elektroniki 3A jest zdecydowanie wystarczające.

Jakoś tak wolę mieć ten zapas. Tylko jedno mnie nurtuje . Czy dało by się łatwo zrobić ograniczenie prądowe? Jakbym chciał np trochę podładować akumulator czy baterie?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Dzikok napisał:
    kacpo1 napisał:

Jakoś tak wolę mieć ten zapas. Tylko jedno mnie nurtuje . Czy dało by się łatwo zrobić ograniczenie prądowe? Jakbym chciał np trochę podładować akumulator czy baterie?

Jeszcze jedno jakie rezystory są potrzebne ? Te 0.1 om wychodzi że conajmniej 2.5W ale na schemacie nie ma nic zaznaczone to ślady mam wiedzieć jakie zastosować?
  • #18 18097645
    kacpo1
    Poziom 33  
    Dzikok napisał:
    Jakoś tak wolę mieć ten zapas.

Zapas kilku / kilkunastu A? Zapas który kosztuje dodatkowe elementy.

Dzikok napisał:
    Te 0.1 om wychodzi że conajmniej 2.5W ale na schemacie nie ma nic zaznaczone to ślady mam wiedzieć jakie zastosować?

Obliczyć z prawa Ohm'a. Moc jaka wytraci się na rezystorze można wyliczyć ze wzoru I² × R. Dla bezpieczeństwa dobrać o rząd wielkości wyżej.

Dodano po 2 [minuty]:

Dzikok napisał:
    Czy dało by się łatwo zrobić ograniczenie prądowe?

Powyżej podawałem link do datasheet'ów w których znajdują się odpowiednie schematy.
  • #19 18098897
    Dzikok
    Poziom 8  
    Mogły by mi to ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa? Jestem skłonny nawet za to zapłacić w postaci przelewu czy coś, bo bardzo chciałabym to zrozumieć a za nic nie daję rady ;/
  • #20 18099511
    kacpo1
    Poziom 33  
    Dzikok napisał:
    Mogły by mi to ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa?

Regulatory typu LM317 itp. "dążą" do tego, aby na pinie ADJ napięcie wynosiło 1.25V. Więc jeśli pin ADJ podłączysz bezpośrednio do wyjścia, otrzymasz napięcie 1.25V. Jeśli podłączysz przez dzielnik napięcia który podzieli napięcie na 2, otrzymasz 2.5V i analogicznie tak dalej.

Tutaj najprostszy regulator prądu
    Regulator, niezależnie od obciążenia, będzie dążył do utrzymania 1.25V za rezystorem. A więc układ wymusi, aby prąd wynosił Vref / R1. Gdzie Vref = 1.25V
  • #21 18100005
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Dzikok napisał:
    Mogły by mi to ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa?

Regulatory typu LM317 itp. "dążą" do tego, aby na pinie ADJ napięcie wynosiło 1.25V. Więc jeśli pin ADJ podłączysz bezpośrednio do wyjścia, otrzymasz napięcie 1.25V. Jeśli podłączysz przez dzielnik napięcia który podzieli napięcie na 2, otrzymasz 2.5V i analogicznie tak dalej.

Tutaj najprostszy regulator prądu
    Regulator, niezależnie od obciążenia, będzie dążył do utrzymania 1.25V za rezystorem. A więc układ wymusi, aby prąd wynosił Vref / R1. Gdzie Vref = 1.25V

Czyli rozumiem, że gdyby w miejsce rezystora wstawić potencjometr to na będzie można regulować prąd a napięcie będzie takie samo czyli 1.25v to w jaki sposób regulować też napięcie ?
  • #22 18100114
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Nie, bo cieżko bedzie o potencjometr który wytrzyma kilka A. Zwróć uwagę, że przez ten rezystor płynie cały prąd który chcesz uzyskać.

Pozdr
  • #23 18100302
    kacpo1
    Poziom 33  
    Dzikok napisał:
    Czyli rozumiem, że gdyby w miejsce rezystora wstawić potencjometr to na będzie można regulować prąd

Można, ale tylko dla małych prądów (mA).

Dzikok napisał:
    to w jaki sposób regulować też napięcie ?

Albo używasz CC czyli stałego prądu, albo CV czyli stałego napięcia. Nie można w tym samym momencie regulować napięcia i prądu.
    Aby to wykonać, możesz przełączać się miedzy dwoma regulatorami, jednym CC, drugim CV.
  • #24 18100387
    Dzikok
    Poziom 8  
    kacpo1 napisał:
    Dzikok napisał:
    Czyli rozumiem, że gdyby w miejsce rezystora wstawić potencjometr to na będzie można regulować prąd

Można, ale tylko dla małych prądów (mA).

Dzikok napisał:
    to w jaki sposób regulować też napięcie ?

Albo używasz CC czyli stałego prądu, albo CV czyli stałego napięcia. Nie można w tym samym momencie regulować napięcia i prądu.
    Aby to wykonać, możesz przełączać się miedzy dwoma regulatorami, jednym CC, drugim CV.

Ok to jak podłącze 2 lmy to jeden będzie dawał np 1.25v ale 1A a drugi 15v 0.1A to przecież chyba się nie złączy w 16.25v i 1.1 A. Jestem taki zielony w tym jak się tylko da, dlatego chcę dogłębnie zrozumieć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy regulowanego zasilacza z zasilacza ATX, z naciskiem na stabilizatory o większym prądzie niż LM317. W dyskusji podano, że LM317 i LM350 mogą być używane do regulacji napięcia, jednak ich maksymalne prądy są ograniczone (LM317 do 1.5A, LM350 do 3A). Użytkownicy sugerują użycie dodatkowych tranzystorów do zwiększenia prądu oraz przetwornic step-up do podnoszenia napięcia. Wskazano również na możliwość użycia LM338, który obsługuje do 5A, oraz na schematy zasilaczy z ograniczeniem prądowym. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące różnicy napięcia wejściowego i wyjściowego oraz zastosowania potencjometrów do regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA