logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł ETHM-1 PLUS - powiadomienie email po naruszeniu wejścia

1kamilkras 16 Sie 2019 14:03 3993 9
  • #1 18118355
    1kamilkras
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,
    czy jest możliwość aby otrzymywać wiadomość email po naruszeniu konkretnego wejścia bądź zadziałaniu konkretnego wyjścia ? Mam skonfigurowane wyjście jako iloczyn logiczny dwóch wejść bez akcji alarmowej i chciałbym otrzymywać powiadomienie w postaci wiadomości email (niezależnie czy strefa czuwa czy też nie ) Gdzie szukać stosownych ustawień? W dloadx w sekcji powiadamianie email można zaznaczyc tylko typy zdarzeń itd
    Centrala integra 128 Plus z modułem ethm-1 plus

Dziękuję i pozdrawiam

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Satel Integra - konfiguracja systemu - wybrane zagadnienia Wybrane najciekawsze tematy dotyczące konfiguracji systemu Satel Integra
    Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
    Jak działają wyjścia alarmowe centrali
    Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
    Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik
    Typy wyjść centrali Integra, które stosujemy przy "automatyce" domowej

Piec C.O. - integracja z alarmem (np. Satel Integra)
    ETHM 1 Plus/ Integra Control. Wybrane zagadnienia.

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 18118399
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Chyba jedyny sposób to zrzutować to wyjście na wejście wirtualne, to wejście wirtualne umieścić w osobnej strefie czuwającej 24h, odznaczyć tą strefę w manipulatorach i sygnalizatorach, i z tej strefy zaznaczyć powiadomienie e-mail.
  • #3 18118643
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Można by ustawić jako awarię.
  • #4 18118650
    kood
    kosmos99 napisał:
    Można by ustawić jako awarię.

Niezbyt dobry pomysł, będzie mrugać na manipulatorze i informować przy próbie uzbrojenia.
  • #5 18118853
    1kamilkras
    Poziom 4  
    o awarii też właśnie myślałem.
    W sumie nie robi mi problemu wrzucić wejście w nową, dedykowaną dla niego strefę. To na czym mi przede wszystkim zależy to:
    1. aby naruszenie wejscia nie robiło hałasu - nie jest to wejscie alarmowe tylko czysto technicza informacja.
    2. Dostać powiadomienie o jego zadziałaniu mailowo. Ustawiłem zapis naruszenia do pamięci zdarzeń i chciałbym najlepiej otrzymać w mailu ten log, bo będzie tam data i godzina.
    Stworzyć nową strefę, wywalić z klawiatur i sygnalizatorów, uzbroić i powiadamianie jest... ale nie do końca mnie to satysfakcjonuje, bo chciałbym aby powiadomienie przychodziło np o określonej godzinie każdego dnia więc ustawiłem timer na daną godzinę i iloczyn z wejscia i timera tylko w takim przypadku gorzej z powiadomieniem...jak strefa będzie uzbrojona i wejscie wywoływać będzie alarm to będzie go trzeba w końcu skasować

Chyba najprościej będzie ustawić wysyłanie mailem naruszeń wejść i zaznaczyć tylko dla tego konkretnego wejścia
  • #6 18118882
    kood
    1kamilkras napisał:
    .jak strefa będzie uzbrojona i wejscie wywoływać będzie alarm to będzie go trzeba w końcu skasować

Po co kasować? Zaznaczasz aby przychodziło info o naruszeniach lub naruszeniach i powrotach i każde naruszenie pójdzie mail.

Nie lepiej zainstalować guardx to mieć na komputerze pamięć zdarzeń?
  • #7 18119067
    1kamilkras
    Poziom 4  
    poamięć zdarzeń mogę odczytywać za pomocą apki do integry
  • #8 18119242
    kood
    1kamilkras napisał:
    Ustawiłem zapis naruszenia do pamięci zdarzeń i chciałbym najlepiej otrzymać w mailu ten log, bo będzie tam data i godzina.

1kamilkras napisał:
    bo chciałbym aby powiadomienie przychodziło np o określonej godzinie każdego dnia więc ustawiłem timer na daną godzinę i iloczyn z wejscia i timera

Tak tego nie zrobisz, wplatając timer jako iloczyn maila dostaniesz tylko jeśli naruszenie wystąpi wtedy gdy będzie aktywny timer a raczej nie na tym Ci zależy, no i nie dostaniesz na maila zrzutu z pamięci zdarzeń, tylko informację o naruszeniu wejścia.

W prosty sposób tego nie obejdziesz, pewno szło by napisać aplikację która będzie się komunikować z centralą poprzez protokół integracji, ściągać pamięć zdarzeń z danego dnia i wysyłać na maila, ale to oprócz znajomości central alarmowych trzeba jeszcze umieć tworzyć aplikacje i poświęcić sporo czasu.
  • #9 18337750
    ajarzyn
    Poziom 2  
    Nie jestem w stanie pomóc od strony satela, ja mam centralke 128 bez WRL i nie mogę niestety wysyłać maili.

Jedną sugestię którą mogę dać to postawić sobie domoticza, integracja z stalem polega na ustawieniu ip, portu i wpisaniu hasła do integracji.
    Domoticz sam z siebie wykrywa konfiguracje centrali. Z tego miejsca to już tylko z górki, sprawdzać na domoticzu stan wejścia (bez konieczności ustawiania czegokolwiek na centrali) i ustawić notyfikację i czekać na maile.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość otrzymywania powiadomień e-mail po naruszeniu konkretnego wejścia w systemie alarmowym z centralą Integra 128 Plus i modułem ETHM-1 Plus. Odpowiedzi sugerują kilka rozwiązań, w tym skonfigurowanie wyjścia jako wejścia wirtualnego w dedykowanej strefie czuwającej 24h, co pozwoli na wysyłanie powiadomień e-mail. Inna opcja to ustawienie naruszenia jako awarię, co jednak może powodować niepożądane powiadomienia na manipulatorze. Użytkownicy polecają również integrację z systemem Domoticz, który umożliwia monitorowanie stanu wejść i wysyłanie powiadomień bez konieczności modyfikacji ustawień centrali. Wskazano, że wysyłanie e-maili z pamięci zdarzeń wymagałoby dodatkowego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA