logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW/e46 - Jak podłączyć kamerkę do kostki radia i zapewnić zasilanie po wyłączeniu?

Lobit 18 Sie 2019 16:47 2331 9
  • #1 18121941
    Lobit
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć!

Zaznaczam że jestem raczej zielony w kwestii elektroniki itp więc proszę się nie śmiać ;). Mianowicie chcę podłączyć moją kamerkę samochodową pod kostkę od radia w aucie i chciałbym się upewnić czy zrobię to dobrze. Kupiłem dodatkowe gniazdo zapalniczki żeby podłączyć pod nią kamerkę i schować wszystko w schowku. Zależy mi na tym aby kamerka odpalała się po przekręceniu kluczyka. Pozycja nr 5 na schemacie to 'zapłon', rozumiem że tutaj podłączam kabel czarny'+'(?) Mam dwa kabelki od tego gniazda zapalniczki: czarny trochę grubszy, czerwony cieńszy. Ten cieńszy czerwony'-'(?) nie wiem za bardzo gdzie podłączyć. Pod dowolny minus na schemacie? czy może pod masę? Drugi myk który muszę zrobić to podłączenie jakieś bateryjki, akumulatorka czy kondesatora(?) na tym kablu od zapalniczki który po odłączeniu zapłonu zasilał by jeszcze kamerkę przez jakąś max minute może dwie. Kamerkę kupiłem za 'flaszke' od znajomego dlatego że ma wadę: nie zapisuje ostatniego pliku po odłączeniu zapłonu. Gdy jest włączona i nacisnę odpowiedni przycisk na niej zapisuje bez problemu. Prawdopodobnie uszkodził się w niej tz 'superkondensator' który po odłączeniu zasilania pozwala na zapis ostatniego nagrania. Napiszcie co by tu zamontować żeby to banglało i jak to podłączyć :) Pozdrawiam.
  • #2 18122035
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1403
    Cytat:
    2. Posty, z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw proszę zamieszczać w dziale "Radia Samochodowe Początkujący".
    Jest to dział dla nieposiadających odpowiedniego doświadczenia w naprawianiu urządzeń RTV, ale bezwzględnie posiadających podstawową wiedzę z zakresu elektroniki (miernictwo, czytanie schematów, budowa i działanie elementów elektronicznych, podstawy teoretyczne działania urządzeń).
    Posty nie spełniające tego warunku należy pisać w "Początkujący Naprawy" albo "Początkujący Elektronicy".
    Posty zaniżające poziom, które zostaną umieszczone w "Radia Samochodowe Początkujący" zostaną tam przeniesione lub znajdą się w koszu.

Przenoszę do Początkujący Elektronicy.
  • #3 18122101
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Podłącz na stałe i włącz detekcję ruchu.
  • #4 18122212
    Lobit
    Poziom 2  
    Kamerka nie ma detekcji ruchu.
  • #5 18122222
    kkknc
    Poziom 43  
    Więc na stałe przez przekaźnik opóźnione rozłączanie.
  • #6 18123603
    Lobit
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodzi. Potrzebuje na kablu prowadzącym do kamerki zamontować jakąś baterie tak aby w przypadku np kolizji gdzie często jest odcinany prąd coś utrzymywało działanie kamerki tak abym mógł ręcznie zapisać plik, gdyż jak pisałem wyżej kamerka nie zapisuje automatycznie ostatniego pliku po odłączeniu zasilania. Przekaźnik potrzebuje stałego zasilania więc po odcięciu prądu nie spełni swojego zadania. Jestem laikiem w kwestii elektroniki, więc nie wiem jak i jaką baterie, czy coś w tym rodzaju zamontować aby akumulator skutecznie ją naładował i po odcięciu zapłonu utrzymywała prąd w kamerce przez ok 1-2 min tak abym miał czas na zapis ostatniego nagrania.
  • Pomocny post
    #7 18123709
    kkknc
    Poziom 43  
    To sobie pociągnie prąd z akumulatora mijają pirokleme. Która w tak starym aucie może być już ominięta. A by odcięła to trzeba zrobić dzwona a nie puknięcie. Co statystycznie częściej ma miejsce.
    A by dobrać baterię czy też kondensator trzeba znać pobór prądu przez kamerę i oczywiście jej napięcie zasilania. Część ma 12 a część 5V. Inaczej się nie da.
  • Pomocny post
    #8 18123727
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2934
    Widorejestrator ma najczęściej wbudowany akumulator, który podaje napięcie przez kilka minut (po odcięciu zasilania) i ostatni plik filmowy jest automatycznie zapisywany. Miałem do czynienia z trzema modelami wideorejestratorów i wszystkie tak miały (jedne z najtańszych na rynku). Być może masz po prostu uszkodzony ten akumulator.
  • #9 18123844
    Lobit
    Poziom 2  
    zybex napisał:
    Widorejestrator ma najczęściej wbudowany akumulator, który podaje napięcie przez kilka minut (po odcięciu zasilania) i ostatni plik filmowy jest automatycznie zapisywany. Miałem do czynienia z trzema modelami wideorejestratorów i wszystkie tak miały (jedne z najtańszych na rynku). Być może masz po prostu uszkodzony ten akumulator.

Tak, kamerka ma uszkodzony 'superkondensator', jak pisałem wyżej :).

Dodano po 19 [minuty]:

kkknc napisał:
    To sobie pociągnie prąd z akumulatora mijają pirokleme. Która w tak starym aucie może być już ominięta. A by odcięła to trzeba zrobić dzwona a nie puknięcie. Co statystycznie częściej ma miejsce.
    A by dobrać baterię czy też kondensator trzeba znać pobór prądu przez kamerę i oczywiście jej napięcie zasilania. Część ma 12 a część 5V. Inaczej się nie da.

Wiem że mogę podłączyć prosto z aku :D, bardziej by mi zależało na tej baterii dlatego że mam już podłączoną kamerkę, działa na zapłon i teraz znów ciągnięcie kabla z aku, montowanie przekaźnika to trochę czasochłonne(przynajmniej dla mnie). Ta bateria wydaje mi się że wystarczy jakby była podrostu pod 12v, dlatego że ta bateria zasilała by ładowarkę kamerki tz: zasilanie(zapłon)>bateria>ładowarka>kamerka. kwestia jaką i jak baterie zamontować żeby aku ją naładował i utrzymywała prąd w kamerce przez ok. 1-2min.
  • Pomocny post
    #10 18123909
    kkknc
    Poziom 43  
    I tak czeka cię kombinacja. Więc lepiej prosto o tanio. Niż skomplikowanie i drogo. A do tego dążysz.
    Możliwość parę rozebrać tą i wymiana akumulatora. Lub wyciągnięcie przewodów i instalacja innego na zewnątrz. Kupno. Kamery nowej co już to ma. Podpięcie się do zasilania i przekaźnik np. 3SPR150. Jak tak bardzo się boisz to prosto do akumulatora przez bezpiecznik oczywiście. Można też dać mały żelowy akumulator (nie jest mały) zasilany przez diodę i też ten sam przekaźnik. Z samej instalacji samochodowej naładuje się do około 70%. Jak ma być do pełna to przetwornica step-up. Można też mix tych możliwości zastosować. W takich kamerkach najczęściej jest tylko jedno ogniwo li-ion.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu kamerki samochodowej do kostki radia w BMW E46, aby kamera uruchamiała się po przekręceniu kluczyka. Zastanawia się nad podłączeniem gniazda zapalniczki oraz zasilania, które pozwoliłoby na działanie kamerki przez krótki czas po odłączeniu zasilania. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie przekaźnika z opóźnionym rozłączaniem oraz zastosowanie akumulatora lub kondensatora, aby zapewnić zasilanie przez 1-2 minuty po wyłączeniu zapłonu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wbudowanego akumulatora w kamerze, co może być przyczyną problemów z zapisywaniem ostatnich plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA