logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana płyty głównej centrali ProSys16 na nową przez właściciela

Slawek_Skierniewice 19 Sie 2019 18:43 678 10
  • #1 18123999
    Slawek_Skierniewice
    Poziom 6  
    Witam serdecznie, zacznę od tego że nawiedził mój dom piorun.
    Przy okazji dostała centralka alarmowa. kupiłem taką samą ProSYS 16, nowy zasilacz, akumulator. system trochę lat ma. Oczywiście przystąpiłem do podmiany.
    - klawiatury dwie działają, syrena działa, (GSM brak od nowości ), czujki się świecą na ruch, ale jeżeli chodzi o programowanie tej centralki to lipa.
    Może ktoś poprowadzi krok po kroku chociaż z jedną czujką, pozostałe 7 sam dołączę.
    Wiem, że zaraz odezwą się osoby co by wezwać serwis, fachowców to zrobią. Otóż dzwoniłem i co się okazało - instalator zarobiony jest i odniosłem wrażenie że mało jest to opłacalne dla niego. Przystąpiłem sam do wymiany.
  • #2 18124016
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15528
    Przede wszystkim trzeba właściwie zdefiniować Typ linii, parametryzację, przypisać do partycji...
    Załączniki:
    • 2_prosys_instalacja-programowanie.pdf (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18124023
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Slawek_Skierniewice napisał:
    Otóż dzwoniłem i co się okazało - instalator zarobiony jest i odniosłem wrażenie że mało jest to opłacalne dla niego. Przystąpiłem sam do wymiany.

Jeden ? Szybko kolega się zniechęcił ;)
    Należy zacząć od sprawdzenia czy czujki są podłączone w DEOL i taki sam typ parametryzacji ustawić w centrali. Potem sprawdzenie w ten sam spoósb obwodów sabotażowych. Samo programowanie zaczynamy od konfiguracji i wyszukaniu modułów, w tym klawiatur.
  • #4 18126221
    Slawek_Skierniewice
    Poziom 6  
    Wymiana płyty głównej centrali ProSys16 na nową przez właściciela Wymiana płyty głównej centrali ProSys16 na nową przez właściciela

Takiego rodzaju mam czujki. Nie wiem jakie są. Proszę o podpowiedz.
  • #5 18126245
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15528
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18129948
    Slawek_Skierniewice
    Poziom 6  
    czujki w/g mnie są podłączone TEOL, czyli w centrali 3EOL jak dobrze rozumiem.
  • #7 18132612
    Slawek_Skierniewice
    Poziom 6  
    Ok. powiem tak.
    zgodnie z instrukcją doszedłem do:
    zdefiniowania czasów:
    Opcje systemowe:
    ustawiłem zegar i datę,
    ustawiłem kod właściciela
    nazwałem linie,
    określiłem jak mają działać czujki 3EOL, wychodzę z trybu instalatora załączam uzbrojenie w domu lub całość i jest informacja że alarm uzbrojony. poruszam się przy czujce i nic się nie dzieje. Po rozkodowaniu sprawdzam zdarzenia w tych czujkach co się pokazałem jest informacja :FLSZ .
    Wiem że jestem chyba blisko uruchomienia. Nie wiem czy czujki powinny być jednak na EOL w centrali jako Parametryczna.
    Pozdrawiam.
    Szkoda że w instrukcji nie jest informacja krok po kroku, nie wiem co to są linie magistralowe. Szkoda że nic nie ma na Yutube.

Dodano po 3 [minuty]:

Przecież ktoś chyba jeszcze pamięta tak starą centralkę i jak się ją ustawia bez komputera. Dziękuję.
  • #8 18132772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18133866
    Slawek_Skierniewice
    Poziom 6  
    No to teraz otrzymałem odpowiedź taką trochę z polityki pytaniem na pytanie.
    Centralka jest tak prosta że w kilku krokach trudna do przedstawienia.
    Dziękuję.
  • #10 18133951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18267838
    Slawek_Skierniewice
    Poziom 6  
    Problem rozwiązany, okazał się bardzo prosty. Oczywiście sama płyta główna wraz z oprogramowaniem i moimi czujnikami ruchu była za prosta w budowie aby zawracać głowę fachowcom i specjalistom którzy zbytnio nie byli zainteresowani tematem.
    Rozwiązałem w bardzo prosty sposób, podłączyłem jedną czujkę do centrali i metodą prób i błędów aż do zadziałania, tak wyeliminowałem 2 uszkodzone. Wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany płyty głównej centrali alarmowej ProSYS 16 po uszkodzeniu spowodowanym przez piorun. Użytkownik wymienił centralę, zasilacz i akumulator, jednak napotkał trudności w programowaniu systemu. Uczestnicy forum sugerowali, aby najpierw zdefiniować typ linii i parametryzację czujek, a także sprawdzić ich podłączenie. Po kilku próbach i błędach, użytkownik zdołał uruchomić system, podłączając jedną czujkę i eliminując uszkodzone. Wskazano na brak szczegółowych instrukcji w dokumentacji oraz na trudności w znalezieniu pomocy ze strony profesjonalistów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA