logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niemiły zapach z umywalki

Htomas 27 Sie 2019 09:37 21204 20
REKLAMA
  • #1 18137174
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Mieszkam w bloku z pocz. lat 60-tych. Od jakiegoś czasu z umywalki po puszczeniu wody z kranu wydobywa się niemiły zapach z kanalizacji. Próbowałem puszczać gorącą wodę na pół godziny, potem sypałem Kreta w granulkach ale nie pomogło. W końcu użyłem Kreta Bio z enzymami, zgodnie z instrukcją wlałem 100 ml i zostawiłem na noc, a potem spłukałem Wydawało się, że problem zniknął, ale po kilku dniach powrócił. Co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 18137176
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Sprawdź syfon pod umywalką czy ma odpowiedni poziom być może którąś rurkę w środku za bardzo wcisłeś i nie ma poziomu więc powietrze przechodzi .
  • #3 18137201
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Często syf zalega w kanalikach od przelewu.Sypnij tam kreta, najlepiej jako roztwór.
  • REKLAMA
  • #4 18137209
    Htomas
    Poziom 18  
    berthold61 napisał:
    Sprawdź syfon pod umywalką czy ma odpowiedni poziom być może którąś rurkę w środku za bardzo wcisłeś i nie ma poziomu więc powietrze przechodzi .

Rurka pionowa wchodzi na 0,5 cm, pozioma na ok. 3 cm
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 18138193
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Htomas napisał:
    berthold61 napisał:

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale ta rurka od góry ma być zatopiona poniżej lustra wody na co najmniej 3 cm .
  • #7 18138308
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1977
    berthold61 napisał:

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale ta rurka od góry ma być zatopiona poniżej lustra wody na co najmniej 3 cm .

Bez znaczenia. Syfon i tak będzie. Ta komora jest w środku przedzielona.
  • REKLAMA
  • #8 18138324
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    @piracik

Dokładnie tak jak mówisz.

Rozwiązanie może mało praktyczne, ale napiszę. Zatykaj korkiem zlew i problem zniknie, no chyba że przelewem smród będzie uderzał.
    Z innych otworów kanalizacyjnych nie śmierdzi? Może słychać bulgotanie w syfonie? Różne rzeczy potrafią się dziać.
  • #9 18138336
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Może warto przeczyścić sam syfon.
  • REKLAMA
  • #10 18138343
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    @KapitanSTS

Ta czynność powinna zostać wykonana w pierwszej kolejności.
  • #11 18138633
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 186
    palmus napisał:

Pionowa za mało !!! musi być przynajmniej 5 cm pod lustrem wody w syfonie - wtedy prężne smrody z kanalizacji nie pokonają cieczy.
    Bardzo częstym jest, że w pionie kanalizacji (tam zawsze jest rura odpowietrzająca ponad ostatnie piętro) zagnieździ się np gołąb i gazy się nieco sprężają.
    5 cm wody = 0,005 bara. 5 m wody = 0,5 bara :)
  • #12 18138781
    piracik
    Gdyby to co piszecie o zanurzeniu rurki miało sens to ten rysunek byłby błędny.
    Producent poddaje, że możemy wyciągnąć rurkę aż o 110 mm gdy lustro wody jest na około 90 mm?
    Czy on nie wie jak działa syfon?

Niemiły zapach z umywalki

Dodano po 30 [sekundy]:

ziemek56 napisał:
    Pionowa za mało !!! musi być przynajmniej 5 cm pod lustrem wody w syfonie - wtedy prężne smrody z kanalizacji nie pokonają cieczy.
  • #13 18138788
    palmus
    Poziom 34  
    Htomas napisał:

A jak zabezpieczyć aby nie spłynął?

Nie zabezpieczasz.Gęsty roztwór zrobi swoje.Możesz to później powtórzyć.
    Spotkałem się już z 3 "nowoczesnymi" umywalkami, gdzie woda spływająca do odpływu wlatywała do przelewu od dołu.Potem tylko kilka włosów i się zaczyna robić tam gniazdo...
  • #14 18140535
    ziemek56
    Poziom 22  
    To jest rysunek - widok. Na nim nie pokazuje się wnętrza. To miałbyś na przekroju.
    Naniosłem nieco na rysunek i raczej widać jak idzie woda.
  • #15 18140536
    ziemek56
    Poziom 22  
    piracik napisał:
    Producent poddaje, że możemy wyciągnąć rurkę aż o 110 mm gdy lustro wody jest na około 90 mm

Bo tyle można wysunąć i zachować sztywność mechaniczną połączenia. Dla producenta jest to osadnik, a czy będzie syfonem zależy od zanurzenia rury spustowej.
    piracik napisał:
    Ta komora jest w środku przedzielona.

Owszem, powyżej fotka przedstawia inny i taki może być z przegrodą.
    W moim mieszkaniu komory osadników nie są przedzielone i jest swobodny przelot w "gruszce".
    Dokładnie mam te z rysunku.
    Przegroda w tym modelu musiała by być jak zielona linia i ... byłoby trochę ciasno na wylocie 32
  • #16 18140633
    piracik
    ziemek56 napisał:
    Dla producenta jest to osadnik, a czy będzie syfonem zależy od zanurzenia rury spustowej.

Dobre. Masz fantazję :)

Widzisz ja nie potrzebuję przekroju aby z dokumentacji wywnioskować, że skoro producent syfonu pozwala wyciągnąć rurkę aby jej koniec był około 110 mm nad dnem szklanki syfonu, gdy jednocześnie ta wysokość to połowa wysokości odpływu, a więc wyżej niż lustro wody, to w środku musi być konstrukcyjnie zapewniony syfon. Np. przez przegrodę lub rurkę tak jak na foto
    Niemiły zapach z umywalki

Osadnik :please:
  • #17 18142118
    hugonot11
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    wyczyściłeś rurki i wlot do kanalizacji w ścianie? tam często osadzają się włosy itp. a potem śmierdzi, jesli wylałeś gips do umywalki to szczególnie dokłądnie ją rozkręć i wyczyść
  • #18 18142353
    palmus
    Poziom 34  
    Jeszcze jest jeden,mało prawdopodobny powód,a jednak możliwy.Kumpel miał wadliwą umywalkę i woda dostawała się pomiędzy obie ścianki ceramicznego odlewu(!). Przyczyna smrodu była nie wykrywalna do czasu demontażu umywalki i zrobienia jej sekcji...
    Nie wierzyłem do czasu kiedy pokazał mi zdjęcia.
  • #19 18142354
    Htomas
    Poziom 18  
    hugonot11 napisał:
    wyczyściłeś rurki i wlot do kanalizacji w ścianie? tam często osadzają się włosy itp. a potem śmierdzi, jesli wylałeś gips do umywalki to szczególnie dokłądnie ją rozkręć i wyczyść

Problem chyba tkwił w przelewie. Zatkałem umywalke korkiem i odkręciłem gorącą wode na pół godziny. A potem przypomniałem sobie że mam gdzieś pianke firmy K2 do czyszczenia klimatyzacji samochodowej. Napsikałem, poczekałem, spłukałem i jest chyba OK. Syfon oczywiście rozkręciłem i dokładnie wyczyściłem.
  • #20 18144741
    Htomas
    Poziom 18  
    Wydawało się że temat jest rozwiązany, jednak okazało się, że nie do końca. Lekki smrodek nadal się pojawiał. Wsadziłem do odpływu umywalki drut, jak wyciągnąłem to były na nim przylepione szare fragmenty jakiejś mazi. Ponieważ śruba mocująca wlot syfonu nie dała się ruszyć to rozwierciłem ją i rozebrałem syfon. Ponieważ śruba złapana w imadło nie dała się wykręcić do wziąłem całość do marketu budowlanego i okazało się, że trzeba kupić cały nowy syfon . Niecałe 30 zł odżałowałem i zakupiłem. Mając dostęp do odpływu od dołu, zalepiłem go folią i wlałem Kreta Bio na kilka godzin. Potem spłukałem. Zamontowałem nowy syfon, zatkałem umywalkę dołączonym do zestawu korkiem i puściłem wodę na kilkanaście minut. Potem znowu wsadziłem do odpływu drut. Tym razem syfów nie było. Zapaszków też. Tak więc wygląda na to, że problem nareszcie jest rozwiązany do końca. Ale zaczekajmy jeszcze do jutra :D
  • #21 18144822
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4674
    Kilkuletni syfon umywalkowy, czy zlewozmywakowy warto czasem rozkręcić i umyć dokładnie wszystkie części, bo pomimo, że odcina zapachy z kanalizacji, ale sam w sobie jest/może być przyczyną niemiłych zapachów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mieszkaniec bloku z lat 60-tych zgłasza problem niemiłego zapachu z umywalki, który pojawia się po spuszczeniu wody. Próbował różnych metod, w tym użycia gorącej wody i preparatu Kreta Bio, jednak problem powracał. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie syfonu, poziomu rur, a także czyszczenie przelewu i syfonu. Po kilku próbach, autor odkrył, że problem tkwił w przelewie, a po dokładnym czyszczeniu syfonu oraz wymianie na nowy, zapach zniknął. Wskazano również na możliwość osadzania się zanieczyszczeń w rurach oraz wadliwości umywalki jako potencjalne źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA