Tomasz2708 napisał: OK , Ekoenergia iest prostym podajnikiem , mam teraz opał który się nie spieka powinno być dobrze . Tylko jak znowu kupię taki który będzie się spiekał , pamiętam jak przeklinałem że nie mam obrotowej retorty.
Ale to chyba była zwykła retorta tzw. fajkowa?
Jeżeli tak to rzeczywiście mogłeś mieć spore problemy ze spiekami, bo te retorty sobie nie radziły. Także nie radziły sobie ze zbyt dużą ilością miału.
W przypadku retort Ekoenergii może nie jest super, ale dzięki tzw. przeciwzwojowi ślimaka potrafi sobie radzić z większością spieków. Są one łamane i mieszane ze świeżym węglem.
Oczywiście retorty obrotowe lepiej sobie radzą ze spiekami, ale każdy z typów retort ma zalety jak i wady.
O wyborze zasadniczo powinien decydować dostęp do danego typu węgla. Ale w tym przypadku bardzo trudno jest prognozować. Dzisiaj masz węgiel, który spala się idealnie, a popiołu niewiele i jest kruchy jak z papierosa, a jutro kupujesz taki, że żużel i spieki zatykają palnik, a węgiel nie chce się palić.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.