Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dual CV-1600 - gra tylko na wejściu monitor

15 Wrz 2019 14:30 249 21
  • Poziom 13  
    Witam koleżanki i kolegów!
    Kupiłem uszkodzony wzmacniacz Dual CV-1600. Po wymianie uszkodzonej końcówki mocy zdemontowanej ze sprawnego sprzętu wzmacniacz odpalił. Problem w tym, że gra tylko na jednym wejściu: monitor. Na pozostałych słychać tylko trzaski przy zwiększonej głośności. Zaobserwowałem też, że po włączeniu przekaźnik pstryka kilka razy, jakby nie mógł się załączyć. Miał ktoś może podobny problem?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Poziom 13  
    Nikt z Was nie miał do czynienia z takim zjawiskiem?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ja nie miałem.
  • Poziom 23  
    Wzmacnacze wstępne( C1110, JC 1111, J112 oraz tranzystorowy T1110-T1113-phono) masz zasilane z układu JC1113 RC 4195, który podaje napięcie symetryczne +/- 15V. I od tych napięć należy zacząć diagnostykę.
  • Poziom 13  
    Przepraszam za dłuższą przerwę, dzis wrocilem do tego sprzętu i sytuacja wygląda następująco:
    Wygląda na to, że uszkodzony był jc1156_ napięcia wyglądały jak na załączonym zdjęciu-górny obrazek. Po jego wymianie napięcia są jak należy +/-15v. Na jc1113 przed wymianą napięcia wyglądały jak na zdjęciu- obrazek dolny. Po wymianie jc1156 jeszcze nie zmierzyłem napięć na jc1113. Jutro postaram się sprawdzić. Problem w tym, że po wymianie jc1156, przy prawidłowych napieciach +/-15v sprzęt się włącza jednak w głośnikach nadal cisza, również na monitor. Do tego zaobserwowałem, że przy załączaniu przekaźnik jakby nie mógł zaskoczyć, pstryka kilka razy, co może być przyczyną?
    Z góry dziękuję za pomoc
  • Poziom 13  
    Zwory na płycie gdzie jest pominięty ic1113 są wlutowane tak, że zwarte są wejścia gdzie dochodzi +/-27v z odpowiednimi wyjściami, gdzie powinno być +/-15. Zastanawiam się czy +/-27 v nie będzie za dużo?
  • Poziom 43  
    Zbyszek577 napisał:
    Zwory na płycie gdzie jest pominięty ic1113 są wlutowane tak, że zwarte są wejścia gdzie dochodzi +/-27v z odpowiednimi wyjściami, gdzie powinno być +/-15.
    A kto Ci kazał tak zrobić? Jeśli konstruktor (na pewno mądrzejszy od nas razem wziętych) wymyślił sobie, że ma tam być zasilanie +/- 15 V to tak musi być. Większe napięcia mogą spowodować większe/kolejne usterki.
    Zbyszek577 napisał:
    A może zastąpić zwykłymi stabilizatorami?
    Myślę że można by pomyśleć nad zastosowaniem LM7815 i LM7915.
  • Poziom 13  
    Nikt mi nie kazał, poprostu kupiłem kiedyś na części taki sprzęt nie kompletny, chociaż płyta wejść jest cała i wygląda na to, że oryginalnie są tam wlutowane wzory zamiast rc4195, jak na załączonych zdjęciach.
  • Poziom 43  
    Taki sam sprzęt? Taki sam model? Może było tak zrobione w wypadku gdy stabilizacja napięć była gdzie indziej - na przykład w zasilaczu? A może napięcie było brane z innego stabilizatora na innej płycie? Takie zmiany konstrukcyjne występowały w sprzętach, gdzie taką samą płytę montowano (z drobnymi zmianami - jak w tym wypadku) w różnych modelach sprzętu z tej samej serii.
  • Poziom 43  
    No i są "brakujące" stabilizatory... :)
  • Poziom 13  
    Tylko, że w tym miejscu powinien być rc4195 🙁
  • Poziom 13  
    Ok, jutro kupię LM7815 i LM7915 i spróbuję pokombinować. A co myślicie o pstrykaniu przekaźnika?
  • Poziom 43  
    Zbyszek577 napisał:
    A co myślicie o pstrykaniu przekaźnika?
    Nie wiem jak Koledzy, ale ja uważam, ze tak czy inaczej najpierw trzeba zrobić zasilanie, a dopiero potem zająć się (o ile będzie taka potrzeba) resztą uszkodzeń.
    Masz schemat ?
  • Poziom 13  
    Mam, jutro będę działał.
  • Poziom 43  
    Zbyszek577 napisał:
    Mam
    To zamieść w temacie. Łatwiej będzie dla pomagających.
  • Poziom 13  
    Zamontowalem lm7815 oraz lm7915, niestety, pali obydwa bezpieczniki 0,25 A.
  • Poziom 21  
    Serwisów-ka jest w tym temacie..;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3649299&highlight=
    Problemem może być ulepienie jednego, z dwóch wzmacniaczy z różnicami układowymi.. Jak widać po braku stabilizatorów +/- 15V..
  • Poziom 13  
    Mam dwa takie sprzęty i trzeci na części, akurat ten był 100% oryginał, z układem rc4195. Niestety, rc4195 jest uszkodzony i chcę go zastąpić dwoma lm, problem w tym, że przy takim układzie pozostają wolne miejsca (mniej wejsc/wyjsc) niż w rc4195.