logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozliczyć prąd z licznikiem T-2ca43 1981r. w wynajmowanym mieszkaniu?

ping7win 21 Wrz 2019 15:08 1320 6
  • #1 18178994
    ping7win
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie. Takie cudo mam w wynajmowanym mieszkaniu. Mam spore wątpliwości odnośnie rozliczenia za prąd. Ewentualnie jakaś porada na priv.
    Jak rozliczyć prąd z licznikiem T-2ca43 1981r. w wynajmowanym mieszkaniu?
  • #2 18179004
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    A cóż w tym dziwnego? Nie umiesz odczytać wskazania licznika?
  • #3 18179743
    ping7win
    Poziom 7  
    Umiem tylko jest kilka lakonicznych informacji na temat tego że licznik potrafi fałszować wskazania +/- 30 kWh
  • #4 18179757
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    Niestety, ale w Twoich obawach jest sporo prawdy.
    W latach 90' energetyka obudziła się z ręką w nocniku. Chyba jeszcze za Gierka zakupiła ileś tysięcy sztuk tego złomu od zaprzyjaźnionego Ceaușescu.

Potem okazało się, że ten licznik potrafi oszukiwać nie o 1/3, nie o 2/3, ale nie liczył w ogóle.
    Moje pierwsze kroki w energetyce to właśnie szeroka akcja wymiany "rumunów". Pamiętam, że nawet złomiarze nie chcieli tego przyjmować...;)
  • #5 18179767
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    zbich70 napisał:
    Niestety, ale w Twoich obawach jest sporo prawdy.
    W latach 90' energetyka obudziła się z ręką w nocniku. Chyba jeszcze za Gierka zakupiła ileś tysięcy sztuk tego złomu od zaprzyjaźnionego Ceaușescu.

Potem okazało się, że ten licznik potrafi oszukiwać nie o 1/3, nie o 2/3, ale nie liczył w ogóle.
    Moje pierwsze kroki w energetyce to właśnie szeroka akcja wymiany "rumunów". Pamiętam, że nawet złomiarze nie chcieli tego przyjmować...;)

Rumuny od Ceaușescu miały jeszcze jeden defekt. Mianowicie - śruby od zacisków przyłączeniowych uszkadzały się od wkrętaków, a gwinty śrub przekręcały się na amen.
    Sam kilka uszkodziłem i ratowałem się wbijanymi klinami z kawałków miedzi z półtorówki aby przewód nie był luźny po wcześniejszym przekręceni gwintu.

Ten chłam z demontażu ZE jeszcze przez wiele lat był sprzedawany na podliczniki.
  • #7 18250943
    ping7win
    Poziom 7  
    Nie rozmawiałem i szczerze mówiąc to ciężka sprawa i bardzo delikatny temat tym bardziej że to wioska

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma w wynajmowanym mieszkaniu licznik energii elektrycznej T-2ca43 z 1981 roku i wyraża wątpliwości co do jego dokładności w pomiarach. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że ten typ licznika, znany jako "rumun", może fałszować wskazania nawet o 30 kWh, a w przeszłości były problemy z jego niezawodnością. Wspomniano również o defektach konstrukcyjnych, takich jak uszkodzenia gwintów śrub przyłączeniowych. Użytkownik nie rozmawiał z właścicielem licznika o swoich obawach, co może być problematyczne w kontekście wynajmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA