Witam, potrzebuję pomocy specjalistów od sieci, szczególnie 2G. Mam w różnych punktach Polski użytkowników, którym wykonywałem pewne urządzenie retransmitujące dane z systemu ciągłego monitoringu glikemii przez sieci GSM aby rodzice/opiekunowie mieli wgląd w dane glikemii swoich dzieci. W ostatnich dniach kilka urządzeń GSM opartych na modułach SIM800L zaczęło się dziwnie zachowywać. Nie są w stanie wysłać swoich danych na google cloud console. Próbowałem wykonać kilka czynności aby wykluczyć to czy to. Mianowicie, wgrywałem wsad do modułów Pololu 1337, które po UART komunikują się z SIM800L, po takim wgraniu wysyła się na nr telefonu w SIM800L kilka sms-ów kończących pełną konfigurację użytkownika, smsy-te docierają poprawnie i odpowiedzi od modułu SIM w postaci sms również przychodzą jak należy. Do dalszej pracy już smsy- nie są używane. Przechwycone dane z nadajnika glikemii są retransmitowane przez sieć 2G do chmury google i niestety żadne dane już nie docierają. Zaczynam się zastanawiać, czy nie jest to jakieś celowe ograniczanie/wyłączanie/utrudnianie przez operatorów pracy sieci 2G dla takich małych modułów jak SIM800L. Trudno mi to tłumaczyć w inny sposób. Zakładałem już nowe konta i aplikacje na google cloud console, ale nie mam punktu zaczepienia. Ewentualnie mogę na próbę podłączyć po uart moduł Quectel M95, tylko nie wiem czy wsad Pololu nie trzeba dostosować. Proszę o jakieś porady.
APN mam skonfigurowane jako "internet" dla wszystkich operatorów.
APN mam skonfigurowane jako "internet" dla wszystkich operatorów.