logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIM800L nie wysyła danych do Google Cloud - problem z siecią 2G

MAJSTER XXL 30 Wrz 2019 22:31 375 6
REKLAMA
  • #1 18195242
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 421
    Witam, potrzebuję pomocy specjalistów od sieci, szczególnie 2G. Mam w różnych punktach Polski użytkowników, którym wykonywałem pewne urządzenie retransmitujące dane z systemu ciągłego monitoringu glikemii przez sieci GSM aby rodzice/opiekunowie mieli wgląd w dane glikemii swoich dzieci. W ostatnich dniach kilka urządzeń GSM opartych na modułach SIM800L zaczęło się dziwnie zachowywać. Nie są w stanie wysłać swoich danych na google cloud console. Próbowałem wykonać kilka czynności aby wykluczyć to czy to. Mianowicie, wgrywałem wsad do modułów Pololu 1337, które po UART komunikują się z SIM800L, po takim wgraniu wysyła się na nr telefonu w SIM800L kilka sms-ów kończących pełną konfigurację użytkownika, smsy-te docierają poprawnie i odpowiedzi od modułu SIM w postaci sms również przychodzą jak należy. Do dalszej pracy już smsy- nie są używane. Przechwycone dane z nadajnika glikemii są retransmitowane przez sieć 2G do chmury google i niestety żadne dane już nie docierają. Zaczynam się zastanawiać, czy nie jest to jakieś celowe ograniczanie/wyłączanie/utrudnianie przez operatorów pracy sieci 2G dla takich małych modułów jak SIM800L. Trudno mi to tłumaczyć w inny sposób. Zakładałem już nowe konta i aplikacje na google cloud console, ale nie mam punktu zaczepienia. Ewentualnie mogę na próbę podłączyć po uart moduł Quectel M95, tylko nie wiem czy wsad Pololu nie trzeba dostosować. Proszę o jakieś porady.
    APN mam skonfigurowane jako "internet" dla wszystkich operatorów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18196444
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Sprawdzane na kartach wszystkich głównych operatorów, dzisiaj kolejny przypadek, praktycznie urządzenia miały wystawiać dane do chmury google co 5 minut, dzisiaj mam przypadek, że jeden pakiet średnio na godzinę zostaje dostarczony na clouda. Zaczynam brać pod uwagę jakieś problemy sieciowe przez ostatnio nagłaśniane potężne burze magnetyczne ze słońca. Jakich APN spróbować dla 2G?
  • REKLAMA
  • #4 18196466
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    MAJSTER XXL napisał:
    ostatnio nagłaśniane potężne burze magnetyczne ze słońca. Jakich APN spróbować dla 2G?

Zadzwoń wpierw na infolinię operatora, możliwe że po prostu wdrażają zaplanowane wyłączenia sieci 2G.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18196474
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Wszyscy operatorzy twierdzą, że mają sieci 2G sprawne i nie są tłumione z nich sygnały, ciekawe, bo we wszystkich sieciach naraz w podobnym okresie. Ciekawe, że smsy idą bez problemów z tych urządzeń w obie strony, a dane sieciowe już nie. Niestety nie znam się na sieciach GSM i nie jestem w stanie rozróżnić czy przypadek działania sms jest jednoznaczny z tym, że i dane powinny lecieć dla 2G.
  • REKLAMA
  • #7 18198264
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Zaczynam brać też to pod uwagę, spróbujemy na innej chmurze. Dzisiaj przykładowo poszło przez cały dzień raptem kilka pakietów, więc bardziej podejrzewam, że jednak ograniczenia 2G zaczynają mieć miejsce, tylko kto powie prawdę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modułami SIM800L, które nie mogą przesyłać danych do Google Cloud przez sieć 2G. Mimo że SMS-y są wysyłane i odbierane poprawnie, dane telemetryczne z urządzeń monitorujących glikemię nie docierają do chmury. Użytkownik sprawdził karty SIM od głównych operatorów, ale zauważył, że dane są przesyłane sporadycznie, co może być związane z problemami sieciowymi, w tym burzami magnetycznymi. Pojawiła się sugestia, aby skontaktować się z operatorem w celu potwierdzenia stanu sieci 2G oraz rozważenie użycia innej chmury do przesyłania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA