logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.6 16V - Ciężko odpala

Piotrekkoz123 09 Paź 2019 10:33 4068 13
REKLAMA
  • #1 18209791
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Ocena: 23
    Astra g 1.6 16 mam taki problem na zimnym silniku z rana pali od strzała pojade zagrzeje silnik do normalniej temp wroce odstawię przyjde za 4godz np i probuje odpalić. Odpala tak jakby miala slaby akumulator rozrusznik przekręci wałem raz wskazówka sie tylko uniesie i opadnie za drugim razem to samo tylko kreci dluzej dodam gazu i odpali wtedy chodzi jakby nie na wszystkie cylindry i jest przyduszona obrotów ma 0.500 tys dopoki nie dodam gazu wtedy obroty sie unormują. Wymienione świece map sensor przepustnica czujnik położenia przepustnicy zmienione wszystkie węże podciśnienia czujniki temp sprawne nowy akumulator. Co zrobic bo mi to przeszkadza bo jest różnie raz odpali a sto razy trzeba odpalać ze dwa trzy razy i dodawać gazu zeby załapał. Dodam ze samochod jest bez gazu
  • REKLAMA
  • #2 18210533
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Coś trudno mi zrozumieć opis ale stawiam na uszkodzony czujnik położenia wału korbowego.
  • REKLAMA
  • #3 18211236
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Ale komputer nie wykazuje zadnych błędów na innych grupach mówią ze rozrusznik ale rozrusznik bylo by słychać. Wczoraj tak samo. Kręciłem dluzej i tak raz załapywał raz nie i jak załapał troche lepiej to dodałem gazu i normalnie chodzil
  • REKLAMA
  • #5 18212094
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Czujnik sprawdzony i podłożony drugi jest to samo
  • REKLAMA
  • #7 18215912
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Tak otrzymuje prawidłowy sygnał
  • #8 18218090
    rustin
    Poziom 15  
    Ocena: 137
    Podmień czujnik wału.
  • #9 18218101
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6387
    Piotrekkoz123 napisał:
    Odpala tak jakby miala slaby akumulator

Normalne masz upalony styk.
  • #10 18218455
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Moglbys powiedziec ktory styk? Bo tak srednio wiem o co chodzi moglbys wytłumaczyć ? Z gory dzieki

Dodano po 3 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia napisał:
    Piotrekkoz123 napisał:
    Odpala tak jakby miala slaby akumulator

Normalne masz upalony styk.
    zmienilem rozrusznik podmieniłem czujnik położenia wału korbowego i dalej tak samo zadnych błędów nie ma
  • #11 18218535
    Poziom 43  
    A czy ja ci piszę o rozruszniku!!! w Astrze G wszystko koroduje na potęge, więc trzymaj na rozruszniku wtedy jak nie pali i patrz co się grzeje lub dymi.
    Nie puszczaj stacyjki dopóki nie zlokalizujesz.
    Potrzebne do tego sa 2 osoby.

Jaki czujnik wału, zupełnie bezsensowna wymiana.
  • #12 18218624
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    A czy ja ci piszę o rozruszniku!!! w Astrze G wszystko koroduje na potęge, więc trzymaj na rozruszniku wtedy jak nie pali i patrz co się grzeje lub dymi.
    Nie puszczaj stacyjki dopóki nie zlokalizujesz.
    Potrzebne do tego sa 2 osoby.

Jaki czujnik wału, zupełnie bezsensowna wymiana.

Tylko ona odpali za drugim razem albo wlasnie jak przytrzymam na rozruszniku
  • #13 18218685
    Poziom 43  
    To trzymaj i patrz gdzie się dymi, co się grzeje.
  • #14 18218700
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  

Nigdzie sie nie dymi masa jest dobra wszedzie czujniki sprawne zero błędów a błędy jakie były wczesniej sa zniwelowane bo byl czujnik położenia przepustnicy sonda i map sensor jest to nowe i nic to nie zmieniło z rana odpali ok a pozniej jak jest zgasze i zA chwile odpalę odpali normalnie po postoju jest mu ciezko odpalic

Dodano po 2 [minuty]:

cos takiego tylko mi nie gaśnie i tez przyświeca ta kontrolka chłodzenia a jak sie obroty unormują to gaśnie
    https://youtu.be/mDnBenPUYrg

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z uruchamianiem Opla Astry G 1.6 16V, który łatwo odpala na zimnym silniku, ale ma trudności po rozgrzaniu. Po kilku godzinach postoju, silnik kręci, ale nie odpala, co sugeruje problemy z akumulatorem lub rozrusznikiem. Wymienione zostały świece, czujnik MAP, przepustnica oraz czujnik położenia przepustnicy, a także akumulator. Użytkownik sprawdził czujnik położenia wału korbowego, który również nie wykazuje błędów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie styków oraz korozji na rozruszniku, a także monitorowanie, co się grzeje podczas uruchamiania. Użytkownik zauważa, że kontrolka chłodzenia przyświeca, ale gaśnie po ustabilizowaniu obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA