logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110?

Dika12 12 Paź 2019 14:31 1035 14
REKLAMA
  • #1 18214914
    Dika12
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu: ma 3 laptopy; Dell Inspiron N 7110, Dell Vostro 1510 i Acer Aspire 5740G-wszystkie stare jak świat. Ale każdy inaczej reaguje na szybkość internetu Multiplay 250 MBit. Inspiron ledwo wyciąga 6MB przy pobieraniu, aby osiagać ponad 20 przy wysyłaniu; Vostro download i upload ma na poziomie 20 MB, natomiast Acer 50-70MB pobierania i 20 przesyłania.
    Na Inspironie i Acerze jest win 10, natomiast na Vostro win7. Po kablu wszystkie zamiatają od 80 do 240MB. Karty sieciowe są na stepujące:
    Vostro - Dell Wireless 1395 WLAN Mini-Card i Realtek PCIe GBE Family Controller
    Acer Aspire - Broadcom Netlink (TM) Gigabait Ethernet i Qualcomm Atheros AR985WB-EG Wireless Network Adapter

Inspiron N7110 - Dell Wireless 1702.802.11 b/g/n i Realtek PCle FE Family Controller

O ile z szybkości Acera i Vostro mnie satysfakcjonują, to Inspiron N7110 wpędza mnie do grobu. Jak zmienić jego parametry, aby miał duży download i mniejszy upload? Za każdą wskazówkę z góry dziękuję.

Z szacunkiem.

Dika
  • REKLAMA
  • #2 18214941
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18215145
    Dika12
    Poziom 6  
    Sosarek, dodaję materiał badawczy wykonany na podstawie Twojego linka:
    Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110? Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110? Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110? Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110? Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110? Co zrobić, aby zwiększyć download i zmniejszyć upload w DELL-u Inspiron N7110?
    Przyznam się, że dane te nic mi nie mówią. Dlatego proszę o wnioski. Dziekuję.
    Załączniki:
    • Speed net.TXT (1.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WinMTR-v092.zip (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18216083
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @Dika12
    Poproszę jeszcze to (dla każdego komputera osobno), test musi być certyfikowany:
    https://pro.speedtest.pl/
  • #5 18216353
    Dika12
    Poziom 6  
    Witam. Dziwna sprawa.... Po dzisiejszym włączeniu speedtestu, w porównaniu do wczoraj, wynik przyjemnie mnie zaskoczył:
    Powie mi ktoś, o co tu chodzi?

Dodano po 3 [minuty]:

... aby dosłownie kilka minut później osiągnąć tragiczny wynik:

?????

Dodano po 19 [minuty]:

Kocurek, wyszedł mi pomiar niecertyfikowany:

Dodano po 5 [minuty]:

Jak zrobić certyfikowanie? Jakie to znaczenie dla pomiarów? Z tego co obserwuję, to wahania szybkości po wi-fi są zatrważające.... Kolega poradził mi zamontować acces point UAP-AC-LR, ale to ustrojstwo jest holendarnie drogie i dla jednego lapka nie opłaca się tego kupować??!!!
  • REKLAMA
  • #6 18217018
    KOCUREK1970
    Dika12 napisał:
    Jak zrobić certyfikowanie?

Masz tam wskazane co powoduje problem, dodatkowo:
    https://pro.speedtest.pl/pomiar_certyfikowany_i_niecertyfikowany
    https://pro.speedtest.pl/pomoc
  • REKLAMA
  • #7 18217203
    Dika12
    Poziom 6  
    Dzięki Kocurek. Mimo, że włączyłem mu bezpośrednio z routera kabel pomiar nie został certyfikowany. jego wynik:

Przy normalnym pomiarze też tyle pokazuje. I to by mnie zadawalało, ale po wifi, a nie po kablu. Eechchch....
  • #8 18217251
    KOCUREK1970
    Dika12 napisał:
    Przy normalnym pomiarze też tyle pokazuje. I to by mnie zadawalało, ale po wifi, a nie po kablu. Eechchch....

Ale nikt Ci niczego nie gwarantuje po wifi.
    Inne sieci, zakłócenia, stary sprzęt, ściany, meble, strop i zbrojenia itd itd
    Sieć wifi jest na tyle szybka, ile jej najwolniejszy element.
    Dika12 napisał:
    Mimo, że włączyłem mu bezpośrednio z routera kabel pomiar nie został certyfikowany.

Nie zastosowałeś się do zaleceń wskazanych na www, nie czytasz co sam test podpowiada - masz tego efekt.
  • #9 18217310
    Dika12
    Poziom 6  
    Kocurek, dziękuje. Starałem się wykonać polecenia związane z pomiarem certyfikowanym. Niestety z jakichś względów sie nie udało. To że po wifi są zniżki transferu jest oczywiste, ale dlaczego na dwóch lapkach szybkość jest stabilna, a w tym N7110 waha się od 2 do 40Mbit/s???
  • #10 18217319
    KOCUREK1970
    Dika12 napisał:
    dlaczego na dwóch lapkach szybkość jest stabilna, a w tym N7110 waha się od 2 do 40Mbit/s???

Przyczyn mogą być dziesiątki - od zawalonego eteru wifi, słabego sygnału wifi po uszkodzoną kartę, uszkodzony port w laptopie, winę systemu, uszkodzony twardy dysk i Bóg wie co tam jeszcze.

Test na laptopie z problemem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Test i tu wstawić skan.
  • #11 18219225
    Dika12
    Poziom 6  
    Skany umieściłem wyżej w poście nr3. Nic z nich nie rozumiem i niestety nikt mi nie wytłumaczył dlaczego na N 7119 prędkość po wifi tak często się zmienia, a na pozostałych lapkach jest stabilna?
  • #12 18219483
    KOCUREK1970
    Dika12 napisał:
    Nic z nich nie rozumiem i niestety nikt mi nie wytłumaczył dlaczego na N 7119 prędkość po wifi tak często się zmienia

Sygnał jest słaby - masz tam -77dBi a to zbyt mało na stabilny transfer.
    Chcesz mieć szybciej - sygnał poniżej -40/-50 dBi musi być.
  • #13 18220856
    Dika12
    Poziom 6  
    Kocurek, to dlaczego przy tym samym sygnale, na pozostałych 2 lapkach wifi śmiga 5 i 15 razy szybciej?
  • #14 18221026
    KOCUREK1970
    KOCUREK1970 napisał:
    Przyczyn mogą być dziesiątki - od zawalonego eteru wifi, słabego sygnału wifi po uszkodzoną kartę, uszkodzony port w laptopie, winę systemu, uszkodzony twardy dysk i Bóg wie co tam jeszcze.

Napisałem ci co ja uważam co może być powodem, eliminuj po kolei przyczyny - reszta w Twoich rękach.
  • #15 18221211
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Dika12 napisał:
    dlaczego przy tym samym sygnale, na pozostałych 2 lapkach wifi śmiga 5 i 15 razy szybciej?
    Nie wiem, czy to wyjaśni wszystko, ale to chyba tak wygląda: Wi-Fi działa głównie dzięki mechanizmowi korekcji błędów transmisji. Chcemy szybko, a błędów jest dużo. Urządzenia i karty mają dość sprawne mechanizmy korekcji, ale im słabszy sygnał, tym trudniej. W gorszych warunkach pakiety muszą być wysyłane ponownie. Szybkość drastycznie spada w miarę spadku siły sygnału. Ale urządzenia mogą się różnić - procesorem, oprogramowaniem, anteną, sprawnością korekcji. Przy dobrym sygnale różnice mogą być niewielkie, ale w kiepskich warunkach jedno będzie jeszcze działać w miarę sprawnie, inne już może wcale. Dlatego np. jedne routery będą uważane za "mocniejsze", choć norma maksymalnej mocy jest identyczna dla wszystkich. Tak samo karty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Dell Inspiron N7110, który osiąga niską prędkość pobierania (6 MB) w porównaniu do innych laptopów (Dell Vostro 1510 i Acer Aspire 5740G), które działają znacznie lepiej. Wszyscy laptopi są podłączone do internetu o prędkości 250 MBit, a po kablu osiągają znacznie wyższe wyniki (80-240 MB). Użytkownik prosi o pomoc w poprawie parametrów Inspirona, aby zwiększyć prędkość pobierania i zmniejszyć prędkość wysyłania. W dyskusji poruszane są różne czynniki wpływające na prędkość Wi-Fi, takie jak jakość sygnału, zakłócenia, oraz różnice w sprzęcie i oprogramowaniu. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie certyfikowanych testów prędkości oraz eliminację potencjalnych problemów, takich jak uszkodzone karty sieciowe czy słaby sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA