logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polska zmywarka Kernau - czy to dobry wybór ?

agataxa 15 Paź 2019 18:35 64173 22
  • #1 18220724
    agataxa
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Zastanawiam się nad kupnem zmywarki Kernau KFDW6751 -atrakcyjna jest 5-letnia gwarancja, tylko - ktoś zna taką markę ???
    Nigdzie nie reklamowana, w żadnych sieciowych marketach sprzedawcy nawet nie słyszeli ... macie jakieś doświadczenia/opinie ? jaka jest awaryjność, jaki serwis zwłaszcza pogwarancyjny ? Czy to solidny sprzęt naprawdę robiony w Polsce czy kolejna manto-chińszczyzna z szyldem PL ? Stronę internetową mają kiepską, nieczytelną, napisy się nakładają itp. ale to nie musi o niczym przesądzać.
    Ewentualnie jakie inne marki polecacie ? Zmywarka wolnostojąca srebrna 60 cm, wewnątrz stal + 3 szuflady. Wystarczy mi jeden program -ma dobrze umyć i wysuszyć. Cena max 1400. Nie chcę tylko Boscha -nie radzi sobie z domyciem opłukanych garnków, bardzo źle suszy, no i właśnie się dowiedziałam co to jest ta słynna pompogrzałka ;(
    Rozważam jeszcze :
    WHIRLPOOL WFC3C26FX
    Beko DFN 26422X
    Amica DFM 636
    Sharp QW-GT 31F lub 21 F
    i co jeszcze ...
    Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
  • #2 18220804
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 553
    Szczerze powiedziawszy to ja takiej marki jak Kernau KFDW6751 nie znam. Obawiam się ,że może to być kolejna manto-chińszczyzna z szyldem PL. Sądząc ,że stronę internetową mają kiepską.

Ja jestem zdania jak kupować to znanej marki będacej juz na rynku. Bo z nieznanymi markami róznie może być.
  • Pomocny post
    #3 18221510
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Marki nie znam co prawda, ale fakt, że sprzedawana jest głównie w salonach meblowych nie świadczy dobrze. To tak jak z produktami AGD sprzedawanymi w sieci IKEA. Tak na prawdę są to urządzenia oparte na podzespołach innych, mniej lub bardziej znanych marek. Co w nich tak na prawdę siedzi nikt nie wie. Serwis tego typu sprzętu opiera się na wielu lokalnych przedstawicielach działających na zlecenie dostawcy urządzenia tak jak to ma miejsce w przypadku np. elektronarzędzi sprzedawanych w marketach budowlanych.
    Sam na własne życzenie padłem "ofiarą" takiego zakupu. Kilka lat temu kupiłem odkurzacz marki CONCEPT gdyż spełniał on moje oczekiwania w zakresie emisji hałasu a jednocześnie był tańszy od np. Electrolux-a. Sprawdziłem oczywiście przed zakupem, czy nie będzie problemu z workami. Nie było. Do głowy mi nie przyszło, żeby sprawdzić dostępność filtrów HEPA. No i tu był pies pogrzebany. Okazało się bowiem, że podzespoły tego odkurzacza pochodzą ze sprzętu AMICA wycofanego lata temu z produkcji.
  • #4 18221566
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    Obejrzyj sobie katalog tej firmy: :arrow: Link
    Czego tam nie ma :D
    "Firmowe" produkty od chemii gospodarczej przez zlewy i baterie po telewizory. A tu cytat z wypowiedzi produkt managera Tomasza Bytnara na ich stronie: "Oferta marki Kernau oparta jest o urządzenia produkowane w najlepszych europejskich, w tym w polskich fabrykach." . Tak więc możesz "przez przypadek" w firmie zajmującej się wyposażaniem wnętrz kupić sprzęt którego nie chciałeś, czyli Boscha. Wygląda że jest to typowa firma która bierze sprzęt od firm różnych marek i oferuje go pod własnym znakiem. Odpowiedz sobie na pytanie czy znana światowa firma sprzeda tak swój uznany produkt.
  • #5 18222042
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    alekt77 napisał:
    Obejrzyj sobie katalog tej firmy: :arrow: Link
    Czego tam nie ma :D
    "Firmowe" produkty od chemii gospodarczej przez zlewy i baterie po telewizory. A tu cytat z wypowiedzi produkt managera Tomasza Bytnara na ich stronie: "Oferta marki Kernau oparta jest o urządzenia produkowane w najlepszych europejskich, w tym w polskich fabrykach." . Tak więc możesz "przez przypadek" w firmie zajmującej się wyposażaniem wnętrz kupić sprzęt którego nie chciałeś, czyli Boscha. Wygląda że jest to typowa firma która bierze sprzęt od firm różnych marek i oferuje go pod własnym znakiem. Odpowiedz sobie na pytanie czy znana światowa firma sprzeda tak swój uznany produkt.

Tylko ciekawe czy jest tak faktycznie jak to przedstawił dyrektor. Czy maja w swoich szeregach projektantów którzy projektują sprzęt i jest on produkowany według ich projektu. Bo jak tylko zamawiają pod własnym logo sprzęt AGD to nie jest to żaden producent tylko dystrybutor.

Też tak może być jak napisałeś. Tylko czy Bosch by na takie coś poszedł? Ja w to wątpię.
  • Pomocny post
    #6 18222063
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6951
    Grzegorz740 napisał:
    Tylko ciekawe czy jest tak faktycznie jak to przedstawił dyrektor. Czy maja w swoich szeregach projektantów którzy projektują sprzęt i jest on produkowany według ich projektu.

Wątpię.

Grzegorz740 napisał:
    Bo jak tylko zamawiają pod własnym logo sprzęt AGD to nie jest to żaden producent tylko dystrybutor.

Raczej tak właśnie będzie.

Grzegorz740 napisał:
    Też tak może być jak napisałeś. Tylko czy Bosch by na takie coś poszedł? Ja w to wątpię.

Dla czego nie ? To tylko kwestia $$$, jak się będzie opłacać to pójdą.
    Tak jest np z sprzętami IKEA. Pd tym szyldem dość często można spotkać sprzety z rodziny AEG-Electrolux albo rodziny Whirlpoola, ale zdarzyło mi sie już spotkać rodowitego Boscha, a ostatnio bardzo stary Whirlpool który miał napisane IKEA okazał się bodaj Gorenją, czyli Whirlpool kupił od Gorenji i opchnął IKEA, ot taki biznes.

Przy takich markach zwykły "Kowalski" kupuje generalnie kota w worku.
  • Pomocny post
    #7 18222328
    alekt77
    Poziom 40  
    Grzegorz740 napisał:
    Tylko czy Bosch by na takie coś poszedł?

Jeśli dotyczy to sprzętu który wyszedł już z bieżącej oferty firmy, a w magazynach jest jeszcze trochę różnych części z których da się złożyć pralkę czy zmywarkę, zaoszczędzić na utylizacji takich podzespołów i dodatkowo zarobić to czemu nie.
    Gdyby były jeszcze wątpliwości odnośnie przedmiotu działalności tej firmy to wystarczy zapoznać się z wypisem z KRS, szczególnie Dział 3, Przedmiot działalności.
    Załączniki:
    • Odpis 0000594671.pdf (14.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18222768
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Wszystko się wyjaśniło. Tak myślałem ,że firma nie jest producentem AGD tylko mebli. A produkcję sprzętu zleca innym firmom - zakładom produkcyjnym i jedynie dystrybuuje - sprzedaje gotowy wyrób pod marką własną.
  • #9 18222840
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Co czyni bardzo wiele firm na świecie.
    Przykład
    Citroen C1
    Toyota aygo
    Peugeot 107
    Kto jest producentem ?

Dodano po 5 [minuty]:

Wg mojego kolegi serwisanta agd przy 5 latach gwarancji Kernau można kupować.
    Kiedys go zapytałem jaką pralkę kupić.
    Odpowiedz
    Dowolną z 5 letnią fabryczną gwarancja.
    Kupiłem Aristona i 7lat bez awarii
    Lodówka Whirpool /3 lata gw/ ma 4 lata bez awarii.
  • #10 18222939
    alekt77
    Poziom 40  
    Zbigniew 400 napisał:
    Wg mojego kolegi serwisanta agd przy 5 latach gwarancji Kernau można kupować.

Wejdź na stronę tej firmy i przeczytaj warunki gwarancji. Najważniejsze to że gwarancja jest na 2 lata i można ją WYDŁUŻYĆ do 5 lat (ale tylko w zakresie napraw a nie wymiany). Warto też przeczytać co jest wyłączone z gwarancji.
    :arrow: Link
    Zbigniew 400 napisał:
    Dowolną z 5 letnią fabryczną gwarancja.

Tylko że nie jest to gwarancja producenta a sprzedawcy: "Wyłączny dystrybutor na Polskę Galicja Tomaszek Sp z o.o., zwana dalej jako „Gwarant marki KERNAU” udziela użytkownikowi gwarancji na okres 2 lat (24 miesiące) od daty zakupu urządzenia"
    Na stronie dystrybutora brak też jakiejkolwiek informacji o lokalizacji serwisu.
  • #11 18222976
    mrice
    Moderator AGD
    alekt77 napisał:
    Na stronie dystrybutora brak też jakiejkolwiek informacji o lokalizacji serwisu.

To akurat coraz częstsza praktyka, sprowadza się wszystko do infolinii
  • #13 18845894
    olfildo
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Kernau to najgorszy sprzęt jaki kiedykolwiek serwisowałem. Każdy rodzaj sprzętu Kernau ma wade konstrukcyjną, która prowadzi do awarii w pierwszych 5 miesiącach użytkowania. Nie stosuje sie podkładek od śruby co doprowadza do rozkręcania się sprzętów O_o.
    Ceny są z kosmosu, chodź sprzęt nie jest wart nawet połowy tej kwoty za którą go kupujemy.

Według mnie ta firma albo szybko skończy swoją działalność i będzie musiała oddać pieniądze klientom na to co sprzedali, albo zgromadzi sobie wielkie grono ludzi którzy ich z nienawidzą za oszustwa na taką skalę.

Jeśli do kogoś jeszcze do dotarłem to zapraszam do sklepu gdzie można otrzymać recenzje od sprzedawcy, który będzie nalegał na przedłużoną gwarancję przy zakupie urządzenia tej firmy(co mówi samo za siebie).

A dla tych co już kupili życze dużo cierpliwości i proponuje numer na serwis gwarancyjny zapisać do ulubionych kontaktów.

Pozdrawiam Krzysztof
  • #14 18849177
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    olfildo napisał:
    Kernau to najgorszy sprzęt jaki kiedykolwiek serwisowałem. Każdy rodzaj sprzętu Kernau ma wade konstrukcyjną, która prowadzi do awarii w pierwszych 5 miesiącach użytkowania. Nie stosuje sie podkładek od śruby co doprowadza do rozkręcania się sprzętów O_o.
    Ceny są z kosmosu, chodź sprzęt nie jest wart nawet połowy tej kwoty za którą go kupujemy.

Według mnie ta firma albo szybko skończy swoją działalność i będzie musiała oddać pieniądze klientom na to co sprzedali, albo zgromadzi sobie wielkie grono ludzi którzy ich z nienawidzą za oszustwa na taką skalę.

Jeśli do kogoś jeszcze do dotarłem to zapraszam do sklepu gdzie można otrzymać recenzje od sprzedawcy, który będzie nalegał na przedłużoną gwarancję przy zakupie urządzenia tej firmy(co mówi samo za siebie).

A dla tych co już kupili życze dużo cierpliwości i proponuje numer na serwis gwarancyjny zapisać do ulubionych kontaktów.

Pozdrawiam Krzysztof

Jak mają takie podejście do sprzętu to ja nie wróże świetlanej przyszłości firmie.
  • #15 18849424
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1033
    olfildo napisał:

Pozdrawiam Krzysztof

Nie skończy tak szybko. Z tego co wiem od 10 lat firmy meblowe wciskają Kernau, bardzo dużo ludzi to bierze z meblami.
    Dobry znajomy kupił wyposażenie kuchni piekarnik, indukcje Kernau.
    Indukcja o dziwo działa 7 rok tylko w piekarniku wypadly przyciski od zegara i stopily się kurki od funkcji i temperatury.
  • #16 18875466
    piotro222
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Krzysztof, firma Kernau nie konstruuje sprzętów, oni bazują na podzespołach od innych dostawców. Sprzedałem trochę sprzętów Kernau i żadnego zwrotu ani awarii.
    Edytowałem[T.M.]
  • #17 19885799
    Lukasso111
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam pralkę tej firmy właśnie ze względu na opinie osoby naprawiającej pralki żeby po prostu wziąć taką która ma 5 letnią gwarancje. Oprócz tego moi rodzice też kupili inny model ze względu na gwarancję. Ja kupiłem w 2019 używam do tej pory beż żadnych problemów. Rodzice kupili wcześniej, używają intensywniej i również beż żadnych problemów do tej pory. Także jeśli chodzi o pralki to myślę ze można uznać za bezpieczny zakup. To co piszecie natomiast stawia tą firmę w fatalnym świetle, bo jak czytam że każdy sprzęt ma wady konstrukcyjne, nie są używane podkładki pod śruby, piekarnik stopił gałki to jakiś kosmos. Jadnak po sprzęcie jaki posiadam (+rodzice też mają) wnioskuje że opinie są negatywnie przesadzone. Teraz potrzebuje kupić zmywarkę ale ze względu na brak opinii o zmywarkach Kernau (oprocz tego widze ze w ogole sklepy AGD nie sprzedaja ich sprzetu) sklaniam sie ku Beko i Boschowi
  • #18 19886114
    mrice
    Moderator AGD
    Lukasso111 napisał:
    brak opinii o zmywarkach Kernau (oprocz tego widze ze w ogole sklepy AGD nie sprzedaja ich sprzetu)

W tym momencie powinny się nasunąć odpowiednie wnioski...
  • #19 20219280
    Andy777
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Używam pralki Kernau KFWM 754122 już blisko 5 lat. Absolutnie żadnych problemów, więc nie wiem skąd takie negatywne opinie o tym sprzęcie. 5 lat temu nie znałem firmy, polecił mi ją kolega który prowadzi salon AGD. Jako rekomendacja wystarczyło mi jedno jego zdanie: "Sprzedałem tego sporo, bo cena jest atrakcyjna i wiesz co, nigdy nic z tej firmy nie wróciło na serwis". Kupiłem i od 5 lat cieszę się bezawaryjna pracą urządzenia. Trafiłem tu bo chce kupić suszarkę tej samej firmy. Poczytałem, powęszyłem i z takimi parametrami i funkcjami ze te pieniądze ponownie wybiorę Kernau, tym razem KFD 7502.
  • #20 20219503
    mrice
    Moderator AGD
    Andy777 napisał:
    Sprzedałem tego sporo, bo cena jest atrakcyjna i wiesz co, nigdy nic z tej firmy nie wróciło na serwis

Jak miało wrócić na serwis, skoro naprawy gwarancyjne dużego agd są realizowane przez serwis autoryzowany u klienta w domu ? :lol: standardowy tekst sprzedawców...

Andy777 napisał:
    Poczytałem, powęszyłem i z takimi parametrami i funkcjami ze te pieniądze ponownie wybiorę Kernau,

Cóż, ciężko już o coś tańszego od chińczyka, ale skoro ten poziom jakości Cię zadowala to proszę bardzo.

Andy777 napisał:
    więc nie wiem skąd takie negatywne opinie o tym sprzęcie.

bo serwis wie i widzi dużo więcej niż zwykły Kowalski posiadający jedno urządzenie.
  • #21 20511867
    nowoczesneinstelektr
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Używam od 2019 zmywarki działa bez problemu.
  • #22 20511893
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1098
    alekt77 napisał:
    Obejrzyj sobie katalog tej firmy: Link

@nowoczesneinstelektr rdzewieje tak jak ta ze str. 30 ? :)

Polska zmywarka Kernau - czy to dobry wybór ?
  • #23 20516554
    nowoczesneinstelektr
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Działa nie rdziewieje jestem zadowolony a jak masz inne zdanie to twoja sprawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zmywarki Kernau KFDW6751, której zakup rozważają użytkownicy. Wiele osób wyraża wątpliwości co do jakości i niezawodności sprzętu tej marki, sugerując, że może to być produkt niskiej jakości, często porównywany do "chińszczyzny". Użytkownicy zauważają, że Kernau nie jest powszechnie znaną marką, a jej produkty sprzedawane są głównie w salonach meblowych, co budzi dodatkowe obawy. Wiele osób podkreśla, że firma nie produkuje sprzętu samodzielnie, lecz zleca produkcję innym dostawcom. Mimo to, niektórzy użytkownicy mają pozytywne doświadczenia z innymi produktami Kernau, zwłaszcza pralkami, które działają bezawaryjnie. W dyskusji pojawiają się także alternatywne marki, takie jak Beko, Whirlpool, Amica i Bosch, które są rozważane jako bardziej zaufane opcje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA