logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

aż wstyd pytać ale... warto zapytać i nie błądzić...RAID

piotr_elblag 20 Wrz 2005 21:08 2000 25
REKLAMA
  • #1 1835212
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Właśnie... co to jest RAID??? Czy zwykły dysk ATA100 WDC7200/40GB może to obsługiwać jeśli płyta( Gigabyte Ga7VAsfs) to ma??? Prosze o wszystko co wiecie na ten temat....
  • REKLAMA
  • #3 1835281
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    no tak, elektroda jest TheBest no i zapomniałem o czymś tam na g.... ale zaraz zerknę
  • REKLAMA
  • #4 1836531
    krzysiek_u
    Poziom 12  
    po co bawić sie raidem mając 1 dysk ???
  • REKLAMA
  • #5 1836549
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Żeby się pobawić :)
    Nic nie zyskujesz (bezpieczeństwa, wydajności) przy jednym dysku.

Potrzebujesz minimum dwa (raid0, raid1)
    lub minimum trzy (raid 5, raid6)
    dyski żeby stosowanie RAID miało sens.
  • #6 1836817
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    Dzięki odnośnikowi który zamieścił wyżej kolega, już wiem o co w tym wszystkim chodzi. Teraz pytanko, jak juz będzie drugi dysk w kompie, to który RAID?? Tak myślę, że 0 lub 1 ewentualnie 1+0 (10) Co sądzicie?
  • REKLAMA
  • #7 1836872
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Dzięki odnośnikowi który zamieścił wyżej kolega, już wiem o co w tym wszystkim chodzi. Teraz pytanko, jak juz będzie drugi dysk w kompie, to który RAID?? Tak myślę, że 0 lub 1 ewentualnie 1+0 (10) Co sądzicie?

W przypadku dwóch dysków RAID (1+0) odpada (tabela 1 w linku)
    Raid 0 - mając np. dwa dyski 20GB widzisz jeden 40GB. Dobre w przypadku dużych baz danych, obróbki dużych plików itp. Pamiętaj że gdy pada Ci jeden dysk - dane przepadają.
    Raid 1 - mirroring - czyli mając dwa dyski 20GB widzisz jeden 20GB. Jeżeli pada Ci jeden dysk - dane nie ulegają zniszczeniu.
    Wg mnie RAID to dobre rozwiązanie w banku (raid 1 , 5,6,itp) gdy utrata danych czy przestój systemu oznacza poważne straty, lub przy obróbce dużych plików (raid 0).
    Osobiście podłączyłbym drugi dysk "konwencjonalnie" i korzystał z dwóch po 20GB. Gdy padnie jeden - tracisz połowe danych.
    Pamiętaj że dyski powinny być identyczne.
  • #8 1837450
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    Identyczne?? Ale w jakim rozumieniu? Taka sama pojemność? Bo mam zamiar nie kupować nic mniejszego od 120GB (minimum 7200,ATA133,8mbCache) a mam 40GB/ata100/2mbCache?
  • #9 1837625
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    Najlepiej - identyczne modele etc. Zresztą - po co Ci RAID? zeby miec? bosh, to jak wstawianie Athlona M do stacjonarnego kompa, albo dwóch Xeonów do tegoż samego ;)
  • #10 1837695
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    co to ten "bosh" ??
    w domu wybieramy taki wariant raid, który daje nam szybszy dostęp do danych...
    w korporacjach wybieramy warianty dające pewność nieutracenia danych i szybkość przy okazji, tam jest inny stosunek poniesionych kosztów do wymaganych efektów.
  • #11 1837906
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    O utratę danych nie musze sie martwić. Wszystko co mam, sprawdze zaraz pakuje w instalkach na CDR, dokumenty biurowe (txt,doc) w ZIPA. Więc nie muszę sie niczym przejmować. Jak co to format,instalka, 3godzinki i system nówka. Chodzi mi jedynie o przyspieszenie systemu, bym nie musiał czekać na otwieranie sie programów. Przykładowo, na tym o mam, otwarcie do pełna dokumentu 1.1MB w OpenOffice (Word) zajmuje około 4-5sekund. I teraz... jaka będzie różnica w RAIDzie 0? ?? A jak dzielimy transfer? jeśli jeden będzie ATA100 a drugi ATA133?? Nowy dysk, na którego mam teraz oko, to też WDC lecz 120GB, 8MB cache, 7200obr./min ATA133 a ten stary ATA100/40GB/7200/2mbCache Ciężko znaleść mi teraz nowy w sklepie z ATA100 o pojemności więcej niż 60GB!! Nawet sie nie opłaca, bo 60GB stoi 160zł a 120GB nieco lekko ponad 200zł a więc będą musiały być w tym RAIDKu właśnie takie... I teraz, jeśli jeden z nich ma transfer około 80-90MB/s a drugi 55-60 to w praktyce jak to zsumować?
  • #12 1838095
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Który RAID daje szybszy dostęp do danych, przepraszam bardzo? czyzby mi cos umknęło?

piotrze - nie zlozysz raida z takich dysków. No chyba ze 0, ale po co, skoro i tak pewnie podzielisz to na partycje?
  • #13 1838251
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    Nie, nie będzie partycji... tylko jedna (c) a dlaczego nie złożę?? Właśnie, chodzi mi o raida 0...
  • #14 1838568
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Zauważ tylko że gdy pada jeden dysk - tracisz wszystkie dane.
    W przypadku dwóch pracujących niezależnie - 50% (przy założeniu dwóch takich samych dysków)

Odnośnie partycji...
    Moim zdaniem równeż lepiej mieć kilka (przy 120 GB dysku).
    Ze względu bezpieczeństwa, porządku itp.

Jeżeli wszystko masz na jednej partycji - system (poprzez tempy, dodawane, usuwane programy itp) generuje mase małych plików, które znacząco przyczyniają się do defragmentacji dysku.
    A zdefragmentowany dysk - to wolniejsze działanie systemu. A sama defragmentacja 120GB dysku nie należy do operacji szybkich.

A... z tym sumowaniem transferu to nie jest tak do końca. Będzie to prawdą jedynie gdy fragmenty pliku będą na obu dyskach.
  • #15 1839037
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    mrrudzin - chyba chodzi Ci o zfragmentowany dysk, który jest wolniejszy, a nie zdefragmentowany ;).

Co nie zmienia faktu ze RAID w domu (jakikolwiek) nie ma sensu. 0 nie jest Ci potrzebny, bo i tak powinnienes miec conajmniej dwie partycje (systemową i reszte), 1 tym bardziej, bo dyski az tak często nie padają - zreszta mówisz ze nie bedziesz miał takich samych dysków - wiec odpada, podobnie jak 3, 5 i 6. Zadnym RAIDem nie przyśpieszysz takze pracy dysków, obojetnie jak bardzo bedziesz kombinował. To nie ma sensu dla niczego innego poza "sztuką".
  • #17 1840098
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    no to teraz mi coś umyka- czyżby raid 0 nie miał żadnego najmniejszego sensu w domu? Może niekoniecznie przy otwieraniu pojedynczego dokumentu worda, zależy, co się robi na komputerze .... a z drugie strony może warto by było pomyśleć nad zainstalowaniem windowsa xp w wersji lite, czyli odchudzonego odpowiednim programem o wiele nie-niezbędnych składników , co natychmiast widać w przyspieszeniu działania..., druga sprawa: czy partycjonowanie dysku jest obowiązkowe ?
    Na marginesie- co do spraw technicznych, cytat z sieci:
    a) Raid 0 (striping) czyli system tnie dane na paseczki i wkleja je naprzemian na dysk pierwszy i drugi )lub jesli masz wiecej dyskow do wiadomo ze tez na 3., 4. itd.:)

wymagania:
    co najmiej 2 (lub inna liczba parzysta) dyski (partycje) najlepiej o tej samej wielkosci , a idealem sa te same modele

zalety:
    - zajebista wydajnosc,
    = teoretycznie i wlasciwe praktycznie masz dwa razy wieksza wydajnosc w odczycie i zapisie na takiej macierzy raid (wiem bo sam tak mam:)

wady:
    - jak ci poleci jeden dysk, tracisz wszysko i nic nie pomoze:)
    - jesli dyski (partycje) sa nierównej (!!!) wielkosci to raid "zetnie" ten nadmiar czyli straczisz ten nadmiar, ....."
    - jesli sa rozne dyski (modele) to macierz dostosuje sie do wolniejszego dysku (bolesne:)
  • #18 1840154
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Czy ja wiem czy tak zwiększa wydajnosc? chyba nie. Zreszą przy dwóch dyskach w domu (a tyle tylko podobniesz zeby nie tracic wydajnosci) nie odczujesz róznicy. Ale skoro testowałes to empirycznie, to nie neguje ze moze tak być.

Pozatym - partycjonowanie dysku jest moze nie wymagane i koniecznie, ale bardzo zalecane. Jak np. Wyobrazasz sobie reinstal systemu z jedną tylko partycją, na której jest wszystko, a w dodatku ma ona, powiedzmy - 300gb? przeciez format by trwał kilka godzin, jak nie wiecej i wszystkie dane bys stracił...
  • #19 1840215
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    przy raid0 (stripe) system dostaje naprawdę zauważalnego kopa.
    i jeśli ktoś tego nie instalował, lub nie wie o co chodzi to po co głos zabiera. Dzieje się tak dlatego, że część plików systemu jest czytana z jednego, a część z drugiego dysku.
    Ma mankamenty, bo jeśli poleci dysk to instalowanie systemu od początku.
    Dyski jednakowe.
  • #20 1841038
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ghost666 napisał:
    Czy ja wiem czy tak zwiększa wydajnosc? chyba nie. Zreszą przy dwóch dyskach w domu (a tyle tylko podobniesz zeby nie tracic wydajnosci) nie odczujesz róznicy.

Proponuję koledze zainstalowanie sobie macierzy pracującej w tym trybie, przetestowanie jej, a dopiero po tych czynnościach zabieranie głosu w tym temacie.
  • #21 1841119
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Jeśli ma jeden stary dysk 40GB i jeden nowy 120GB to może utworzyć jeden wolumin RAID 0 o pojemności 80GB działający ok 2x szybciej niż ten stary dysk... a zapene nowy 120GB, będzie więcej niż 2x szybszy od tego starego.
    Poza tym jak będzie do kogoś chciał iść z dyskiewm to ma problem...
  • #23 1842929
    Tummi
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Piotrze z Elblaga (u, wlasnie tu jestem :D) aby byl jakikolwiek sens stawiania raida, potrzebujesz 2 dyski o takiej samej pojemnosci, najlepiej tego samego producenta i najlepiej z tej samej serii (mam 2 maxtory 80gb 5400 - ten sam model, oznaczenia, ale ten kupiony rok pozniej jest 2gb mniejszy :O).
    Inna sprawa, ze nie wszystkie dyski sprawuja sie w raidzie dobrze (vide barka 3 albo barka 4 - znaczny spadek wydajnosci w raidzie!).
    Radze kupic jakas 160 albo 200 z min 8mb cache'u, postawic na tym system, a na starym dysku zrobic partycje na swap'a. Lepiej nie bedzie :D

T.
  • #24 1844079
    piotr_elblag
    Poziom 13  
    Właśnie dorwałem, mam już w domciu i właśnie skończyłem instalkę! ATA133 WDC ???? 8400 ???? to już mają teakie obroty czy sie pomyliłem? Cache ma właśnie 8MB i gigów [ :-( 120 ] ale innych nie mieli a ten był za 269. Dodatkowo BOXowy (ma opakowanie) i 36m gwary. Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się szybszy (ATA100/2mb). Jest cichutki i nawet widać różnicę! Open Office (word) teraz 3sek, GTA3 odpala od ręki... nie wiem jak je do siebie porównać??? Naprawdę nie wiem... W raida , to mówiąc szczerze, chyba ich nie dam. 40 zapychałem rok (zostało jeszcze około 10G wolnego miejsca), myślę że ten styknie na jakieś 2,3latka....

Dodano po 1 [minuty]:

Panie TUMMI, ufff???????? Elbląg NIET CITY!!!!!!!! Ja zrobię UFFFFF jak wyemigruję stąd do miasta!!!!!!!! W planach 3CITY lub Poznań. Pozdro
  • #25 1844086
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    piotr_elblag napisał:
    8400 ???? to już mają teakie obroty czy sie pomyliłem?

Pomyliłeś się. 5400 lub 7200.
  • #26 1844477
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Widzę że dużo ludzi tu pisze ewidentne BZDURY
    Testowałem empirycznie, sporo na RAIDzie pracowałem, wiem co i jak.
    Zaznaczam, że nie używałem sprzętowego RAIDu, tylko raidtools pod Linuksem.

Wydajność to dokładnie suma transferów dysków wchodzących w skład macierzy.
    Czyli jeśli mamy dysk z transferem 20mb/s i drugi z transferem 35mb/s to po utworzeniu macierzy mamy 55mb/s

Dyski nie musza byc identyczne, mozna przeciez zrobić partycje odpowiednich rozmiarów (to jest zalecane). Ale raidtools radzą sobie nawet jeśli partycje mają różne rozmiary

Opłacalność - to zależy, trzeba sobie pomierzyć z jakimi prędkościami działają nasze dyski, trzeba pamiętać że im większa pojemność tym większe upakowanie danych i szybszy transfer. RAID jest idealny jak mamy za dużo pieniędzy - wtedy kupujemy dwa (albo więcej) najszybszych dysków jakie istnieją... i mamy w sumie dysk o parametrach jakich świat jeszcze nie widział.
    RAID jest też dobry jeśli mamy np dwa podobne dyski twarde, a brak funduszy na zakup nowego - wtedy za darmo mamy jeden dysk o 2x lepszych parametrach.
    Natomiast kupowanie dwóch tanich dysków po to, żeby zrobić RAID0 jest bez sensu. Za cenę dwóch tanich dostaniemy sprzęt o dużo wyższych parametrach niż macierz złożona z tamtych dwóch

Podsumowanie tematu

✨ RAID (Redundant Array of Independent Disks) to technologia łącząca kilka dysków twardych w celu zwiększenia wydajności lub bezpieczeństwa danych. Przy jednym dysku RAID nie ma sensu, ponieważ wymaga minimum dwóch dysków (RAID 0, RAID 1) lub trzech (RAID 5, RAID 6). RAID 0 (striping) łączy dyski, dzieląc dane na fragmenty zapisywane naprzemiennie, co zwiększa szybkość odczytu i zapisu, ale brak jest ochrony danych – awaria jednego dysku powoduje utratę wszystkich danych. RAID 1 (mirroring) tworzy kopię lustrzaną danych na dwóch dyskach, zapewniając bezpieczeństwo kosztem pojemności. RAID 1+0 wymaga minimum czterech dysków i nie jest możliwy przy dwóch dyskach. Dyski w macierzy RAID powinny być identyczne lub bardzo podobne pod względem pojemności, prędkości obrotowej i modelu, aby uniknąć problemów z wydajnością i kompatybilnością. Mieszanie dysków ATA100 i ATA133 w RAID 0 jest możliwe, ale transfer będzie ograniczony przez wolniejszy dysk. W praktyce RAID 0 może przyspieszyć działanie systemu i otwieranie plików, jednak ryzyko utraty danych jest wysokie. W zastosowaniach domowych RAID często nie jest opłacalny, lepszym rozwiązaniem jest posiadanie kilku partycji na jednym dysku dla porządku i łatwiejszej defragmentacji. Wydajność RAID to suma transferów dysków, ale efektywność zależy od konfiguracji i jakości dysków. W dyskusji pojawiły się konkretne modele dysków Western Digital (WDC) o pojemnościach 40GB i 120GB, z różnymi interfejsami ATA100 i ATA133 oraz różnymi rozmiarami cache i prędkościami obrotowymi (7200 obr./min). Użytkownik zauważył poprawę szybkości działania systemu po wymianie dysku na nowszy model ATA133 120GB z 8MB cache. Zalecane jest korzystanie z identycznych dysków w RAID oraz rozważenie potrzeb – czy ważniejsza jest szybkość (RAID 0) czy bezpieczeństwo danych (RAID 1).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA