logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzbudzanie się wzmacniacza z Bambino 3 - brum, szum, pisk

Wp12345 24 Lis 2019 17:09 1242 28
REKLAMA
  • #1 18298415
    Wp12345
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć ostatnio buduje wzmacniacz z gramofonu Bambino 3. Gdy go uruchamiam w głośniku słychać brum szum pisk naraz jakby wzmacniacz się wzbudzał. Wzmacniacz ma wycięte sprzężenie zwrotne. Głośnik 4Ohm, Zasilanie 300V oraz lampa PCL86.
    Może wy wiecie o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 18298470
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Właśnie o wycięte sprzężenie zwrotne. Bez niego wzmocnienie dla niektórych częstotliwości jest za duże i stąd te efekty. Wprowadź nawet proste sprzężenie zwrotne bez regulacji tonów -poprawi to znacznie sytuację.
  • #3 18298549
    Wp12345
    Poziom 8  
    Było tak:
    Pewnego dnia złożyłem i działał. Wtedy wzmacniacz nie miał sprzężenia. Później trafo sieciowe i trafo głośnikowe wykorzystałem gdzie indziej. Parę dni później znów złożyłem wszystko do kupy i działa tak jak powiedziałem piszczy brumi szumi. Próbowałem dać sprzężenie ale to nic nie dawało. Sprzężenie nie jest potrzebne do prawidłowego działania.
  • #4 18298701
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Wp12345 napisał:
    Pewnego dnia złożyłem i działał...
    Później trafo sieciowe i trafo głośnikowe wykorzystałem gdzie indziej.
    Parę dni później znów złożyłem wszystko do kupy i działa tak jak powiedziałem... Sprzężenie nie jest potrzebne do prawidłowego działania.

A w.g Ciebie w czym możemy pomóc? ... przecież sobie wyjaśniłeś
    Chyba że po złożeniu do kupy wyszło g... bo gdzieś popełniłeś błąd.
    Może być też tak, że przedtem działał na pół gwizdka a teraz prawidłowo ale sie wzbudza.
    Nawiasem mówiąc nie każdemu na hasło BAMBINO otwiera się schemat :D

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 18298805
    zworys
    Poziom 39  
    Wp12345 napisał:
    Próbowałem dać sprzężenie ale to nic nie dawało. Sprzężenie nie jest potrzebne do prawidłowego działania.

Jest potrzebne - poszerza i linearyzuje pasmo. Jeśli sprzężenie zwrotne nie zadziałało należało zmienić miejscami jego podłączenie na trafie głośnikowym - zamienić miejscami podłączenie masy i sprzężenia.
  • #6 18298976
    Wp12345
    Poziom 8  
    Ok. Jak będę w warsztacie spróbuję dać sprzężenie. Może jest tak jak ktoś mówił że najpierw poszło pół a później full.
  • #7 18299035
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    Za wysokie napięcie anodowe powinno być ok. 250V. Może masz źle podłączone trafo głośnikowe. Odłącz układ sprzężenia zwrotnego i zobacz co się stanie. Jaki jest stan lampy, czy jest sprawna?
  • REKLAMA
  • #8 18299376
    zworys
    Poziom 39  
    xpira napisał:
    Odłącz układ sprzężenia zwrotnego i zobacz co się stanie.

Autor pisze że te objawy są BEZ sprzężenia zwrotnego. Jeśli z powrotem POPRAWNIE zamontował oba trafa to napięcie nie powinno być tak wysokie ( chyba że to nie jest oryginalne trafo sieciowe z Bambino ).
  • REKLAMA
  • #9 18299396
    xpira
    Poziom 25  
    zworys napisał:
    xpira napisał:
    Odłącz układ sprzężenia zwrotnego i zobacz co się stanie.

Autor pisze że te objawy są BEZ sprzężenia zwrotnego. Jeśli z powrotem POPRAWNIE zamontował oba trafa to napięcie nie powinno być tak wysokie ( chyba że to nie jest oryginalne trafo sieciowe z Bambino ).

Słuszne spostrzeżenie.
  • #10 18299423
    zworys
    Poziom 39  
    Kolego autorze te "dźwięki" wydawane przez wzmacniacz to typowy przykład wzbudzenia wzmacniacza na dodatek bez oscyloskopu nie jest łatwo określić w jakim pasmie się wzbudza , często na częstotliwościach ponadakustycznych. Na początek podłącz sprzężenie zwrotne - tu jest istotne do których końcówek uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego jest podłączona masa a do których obwód sprzężenia. Jesli po podłaczeniu sprzężenia nie będzie reakcji należy zamienić miejscami końcówki. Czy równolegle do uzwojenia pierwotnego ( w trafie głośnikowym ) masz wlutowany kondensator tak 0d 1nF do nawet 4,7nF ? Oczywiście musi być co najmniej na 400V. Jeśli wzmacniacz jakoś ruszy zewrzyj wejście i sprawdź jak wtedy pracuje wzmacniacz. Wtedy będziemy mogli coś więcej podpowiedzieć.
  • #11 18300648
    Wp12345
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki.
    Naprawdę nie spodziewałem się że to może być sprzężenie zwrotne.
    Niestety. Najbliżej kiedy będę w warsztacie to sobota. Jest normalny tydzień i muszę chodzić do szkoły. Jak będę w najbliższym czasie w warsztacie to wykonam dane czynności i powiem co się zmieniło lub nie. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Dodano po 7 [minuty]:

Dla kolegi zworys powiem że zastosowałem nieorginalne trafo sieciowe z powodu że nie miałem oryginalnego trafia a nigdzie w internecie nie mogłem go znaleźć. Trafo to teoretyczne ma dawać 200V na wtórnym. W praktyce daje 219V na wtórnym. Po wyprostowaniu i wygładzenie napięcia otrzymuje 300V. Kondensator w zasilacz to dobry Rubicon 100uf 400v. Kondensatory które były oryginalnie dwa x 50uF 385V usunąłem.
  • #12 18301697
    zworys
    Poziom 39  
    Wp12345 napisał:
    Kondensatory które były oryginalnie dwa x 50uF 385V usunąłem.

Błąd kolego - te dwa kondensatory i rezystor między nimi tworzą filtr RC zmniejszający poziom tętnień i zakłóceń w pierwszym stopniu. Poza tym jeśli dalej jako prostownik stosujesz stos selenowy to dla niego te 100uF może być za dużym obciążeniem. Napięcie o 25V za duże w stosunku do oryginału ale jeszcze mieści się w dopuszczalnym zakresie lampy ECL.
  • #13 18302593
    Wp12345
    Poziom 8  
    Ok. Przypomniałem sobie że mam gdzieś taki duży kondensator Elwy 2x47uF oraz 2x100uF. Prostownik to zwykły mostek prostowniczy wykonany na diodach prostowniczych. Jak będę w warsztacie to dodam ten kondensator. Za wszystkie porady czy uwagi dziękuję.
  • #14 18303118
    zworys
    Poziom 39  
    Jeśli to są diody to ten 100uF jako pierwszy może zostać, należy dostawić drugi, możesz nawet połączyć równolegle oba kondensatory ( z tej samej obudowy, te 2x47uF) ) Po rezystorze pojemność kondensatora już tak mocno na prostownik nie wpływa. Oba kondensatory ( 100uF i 2x47uF ) łączysz rezystorem 3,3k 1W ( tak jak na schemacie). Oprócz poprawy filtracji napięcia dla triody masz też to napięcie bardziej zbliżone do oryginalnego.
  • #15 18304101
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Trochę dziwne, że masz lampę PCL86 stosowaną w odbiornikach telewizyjnych. Powinna tu być lampa ECL86. Znalazłem w necie taki schemat.

Wzbudzanie się wzmacniacza z Bambino 3 - brum, szum, pisk
  • #16 18304977
    xpira
    Poziom 25  
    zybex napisał:
    Trochę dziwne, że masz lampę PCL86 stosowaną w odbiornikach telewizyjnych. Powinna tu być lampa ECL86

Lampa PCL86 w bambino to nic niezwykłego. Była wersja bambino na lampie PCL z wyższym napięciem żarzenia. Była też wersja na ECL82.
  • #18 18305247
    Wp12345
    Poziom 8  
    Słuchajcie. Buduje wzmacniacz z bambino 3. Xpira ma rację. Lampa pcl86 to jest taka sama lampa jak Ecl86. Różnią się tylko napięciem żarzenie. W tym przypadku nie przeszkadza mi napięcie żarzenia. Lampa pcl86 miałem swojej małej kolekcji a nie chciałem kupywać Ecl86 bo mogę użyć pcl86. Nawet na Wikipedii jest napisane że pcl86 to to samo co Ecl86 tylko napięciem żarzenia się różnią. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

A propos tych kondensatorów i żarzenia. Tak jak mówię narazie szkoła i nie mogę być w warsztacie. Ale w tą sobotę postaram się być.
  • #19 18305417
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    To przecież jasne, że lampy P mają napięcie żarzenia dwa razy większe niż lampy typu E. Poza tym to dokładnie te same lampy. Chodzi rzecz jasna o te dwie wyżej wymienione.
  • #20 18311449
    Wp12345
    Poziom 8  
    Witam. Przybywam z wynikami. Sprzężenie na rezystor że 4,7k dodałem. Dodałem też kondensator 2.2nF na uzwojeniu pierwotnym oraz kondensator 47uF po rezystorze że 3.3k. Za pierwszym wzmacniacz się wzbudzał ale inaczej niż wcześniej. Odwróciłem końcówki sprzężenia i masy i tym razem w głośniku był pisk. Odkryłem też jedną rzecz. Podając napięcie stałe na uzwojenie pierwotne transformatora głośnikowego w głośniku słychać trzask. Może wy wiecie co tym razem. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • #21 18362052
    Wp12345
    Poziom 8  
    Witam. Przybywam z wynikami kolejnych badań. Zauważyłem że wzmacniacz wzbudza się tylko gdy nic nie jest podłączone do wejścia. Ktoś mi powiedział że to pętla masy. Ja nie wiem co to jest. Co do transformatora głośnikowego jest na 100% sprawny. Czekam na odpowiedzi i życzę miłego sylwestra.
    Pozdrawiam
  • #22 18362054
    zworys
    Poziom 39  
    Wp12345 napisał:
    Podając napięcie stałe na uzwojenie pierwotne transformatora głośnikowego w głośniku słychać trzask. Może wy wiecie co tym razem. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.

Trzask słychać gdzie w głośniku czy w transformatorze? Jest trzask w momencie włączenia czy trzeszczy cały czas ?
    Wp12345 napisał:
    Ktoś mi powiedział że to pętla masy.
    To nie musi być pętla masy, wystarczy że przewody wejściowe są blisko głośnikowych i będzie sprzężenie szczególnie bez obciążenia . Pętla masy daje najczęściej przydźwięk sieci lub 100Hz.
  • #23 18362489
    Wp12345
    Poziom 8  
    Sprawdziłem na oscyloskopie. Najpierw szpula 20V. Przy wyłączaniu nic. Trafo jest sprawne. Wcześniej miałem wątpliwości czy jest sprawne ale teraz już wiem że jest dobre. Eksperymentalne zbocznikowałem rezystor siatki 1 triody kondensatorem 33nF i nie wzbudza się gdy nic nie jest podłączone. Co jest tego przyczyną?
    Pozdrawiam
  • #25 18363003
    zworys
    Poziom 39  
    Wejścia napięciowych wzmacniaczy lampowych z zasady są wysokoimpedancyjne - tu w tej konstrukcji akurat ten fakt został celowo wykorzystany bo wkładka piezo dla poprawnego przenoszenia pasma potrzebuje obciążenia wysoką impedancją. Jednak ma to i wady - takie wejście jest czułe na wszelkie zakłócenia, sprzężenia. Wystarczą niewłaściwie położone przewody i układ będzie się wzbudzał.
    Jak masz wykonane wejście - dokładnie tak jak na schemacie? Jeśli tak to zmniejsz wartość R2 do 470k ( można spróbować nawet 100k ) Przede wszystkim spróbuj inaczej rozłożyć okablowanie.
  • #26 18363322
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Wp12345 napisał:
    Gdy go uruchamiam w głośniku słychać brum szum pisk naraz jakby wzmacniacz się wzbudzał.

Nie piszesz tu jaki wpływ na te zakłócenia ma nastawienie potencjometru regulacji siły głosu. Zmierz rezystancję - przy wyłączonym oczywiście - między pin 1 lampy a masą przy nastawie potencjometru min i max.
    Wymień na próbę lampę - może wadliwa ("mikrofonuje").
  • #27 18380898
    Wp12345
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo za całą pomoc. Chyba mam przyczynę. Popełniłem błąd. Kolega diantus dobrze mówi. Usunołem potencjometr bo go nie potrzebowałem. I dlatego pewnie wzmacniacz się wzbudza. I czy to może być przyczyną. Czekam na odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #28 18381314
    zworys
    Poziom 39  
    Jeśli usunąłeś potencjometr to powinien zostać jeszcze R2. Jego wartość możesz zmniejszyć do 470k. Ponadto pomiędzy pinem nr 1 lampy ( siatka triody ) a wejściem sygnału należałoby zamontować kondensator np 100nF. Zmniejszy to wpływ źródła sygnału na lampę.
  • #29 18383485
    Wp12345
    Poziom 8  
    Ok spróbuję. Jak pisałem dałem kondensator 33nF i wzbudzanie ustało. Spróbuję jeszcze zmniejszyć R2 do 470 kOhm. Dziękuję jeszcze raz. Kiedy będę w warsztacie to spróbuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wzbudzania się wzmacniacza z gramofonu Bambino 3, który objawia się brumem, szumem i piskiem. Użytkownik zbudował wzmacniacz z lampą PCL86, zasilanym napięciem 300V, jednak bez sprzężenia zwrotnego, co prowadzi do nadmiernego wzmocnienia dla niektórych częstotliwości. Uczestnicy sugerują wprowadzenie sprzężenia zwrotnego oraz sprawdzenie podłączenia transformatorów. Wskazano również na konieczność użycia kondensatorów w celu poprawy filtracji napięcia oraz na znaczenie prawidłowego okablowania, aby uniknąć zakłóceń. Po kilku próbach i modyfikacjach, w tym dodaniu kondensatora 33nF, problem wzbudzania został częściowo rozwiązany, jednak nadal występują trzaski przy podłączeniu napięcia stałego. Użytkownik planuje dalsze testy w warsztacie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA