logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy konieczne są nawiewniki w domu z dobrą wentylacją grawitacyjną?

azylybyly 03 Sty 2020 11:12 3462 8
REKLAMA
  • #1 18377581
    azylybyly
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam, temat trochę może nie typowy. Wentylacja grawitacyjna.
    Mam nowy dom. kominiarz przy odbiorze zalecił montaż nawiewników. Mówił że są obowiązkowe, on nie może zmusić, ale fajnie jakby za rok przyszedł i nawiewniki by były. ALE.
    Aktualnie nie mam nawiewników, ani żadnego dopływu powietrza. tylko że ciąg cały czas mam prawidłowy wszędzie. Codziennie o różnych porach sprawdzam zapalniczką i jeszcze się nie zdarzyło, żebym miał wsteczny ciąg. Nie mam zaparowanych okien, wilgotność w domu mierzona w dwóch miejscach "głównych". Na parterze mam 37 do 43 % wilgotności. u góry 40 do 50 % więc sucho.
    Czy faktycznie te nawiewniki są konieczne ? Dzwoniłem do firmy, która montowała okna i oni wręcz odradzali nawiewniki okienne. Jeśli już to ścienne.
    Moje obawy są jednak o wychłodzenie domu. Mam znajomego, który ma okienne i piździ z nich niemiłosiernie...
    Myślałem również o nawiewniku wrębowym, ale szkoda mi psuć okien, ciąć uszczelek itd jeśli się taki nie sprawdzi.
    Chociaż jeśli by się sprawdził to dla mnie byłaby najlepsza opcja ze względu na to że mam rolety zewnętrzne, i nawiewnik jest niewidoczny po zamontowaniu, a na poddaszu montować w każdym pokoju taki ścienny to trochę średnio będzie wyglądać...
    Jeśli chodzi o nawiewniki ścienne to miałem jeden typ : http://higrosystem.com/p/2/9/nawiewnik-scienn...kap-z-siatka-na-owady-nawiewniki-scienne.html koszt 375 zł plus dziura w ścianie.
    znalazłem również taki nawiewnik : parametry te same, cena o 300 zł niższa. w czym jest różnica?
    https://www.vents-group.pl/oferta/wentylacja-domowa/kratki-wentylacyjne/nawiewniki/ps-102

Jak to w końcu jest z tymi nawiewnikami ? Nie chce sobie tym zaszkodzić...
    fajnie jakby się znalazł ktoś z okolic Zabrza i był chętny do pokazania ;)

PS. mieszkam na nowo budowanym osiedlu domów i podczas spacerów oglądam domy i ani w oknach ani w ścianach nie widzę nawiewników...
  • REKLAMA
  • #2 18444577
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Cześć,
    Generalnie mam nawiewniki w wynajmowanym mieszkaniu.
    W budowanym domu szczypię się o samodzielną konstrukcję rekuperacji i nawinęła mi się myśl pośrednia. Zamiast nawiewników można kupić rekuperator tunelowy z jakimś tam odzyskiem ciepła. Innymi słowy taki do założenia w ścianie budynku. Robisz dziurę, podciągasz prąd, montujesz taką dziwną tubę wentylacyjną i masz mikro rekuperator. Teoretycznie lepsze niż nawiewnik bo masz jakiś tam rekuperator i filtrację powietrza. :P

Bez nawiewników wentylacja jest minimalna i może być ciut duszno, stęchło a i grzyb może się wdać. Innymi słowy nieświeżo. Wiem bo jak pozatykałem nawieniki to co jakiś czas trzeba wietrzyć a jak owinąłem domowej roboty filtrami to pomimo grawitacyjnej wentylacji jest jakiś obieg ale nieznaczny i jednak warto mieć to powietrze lepsze. Lepiej się siedzi, oddycha, pracuje, śpi... i nie jest zimno a przynajmniej pod oknem jak w sytuacji gdy ma się goły nawiewnik i zimę za nim :P Grzybu niema ale i jest znośnie ale czasem jest ogólna duchota, zapach jedzenia wszędzie (kuchnia słabo się wietrzy) i mając porównanie bym wolał coś z tym zrobić.

Ostatecznie jeśli się da i nieznacznym kosztem to powalcz nad rekuperacją. Ja rozważam założenie samemu. Zależnie od sytuacji da się to zrobić estetycznie w domu już wybudowanym. Awaryjnie zamiast rekuperatora centrali możesz kombinować z niewielką rekuperacją per piętro (mały rekuperatorek ukrywy w łazience).

PS: W temacie rekuperacji dopiero się uczę i idzie powoli bo mało kto chce się chwalić wiedzą jakby to tajemne było ;P
  • REKLAMA
  • #3 18455155
    azylybyly
    Poziom 11  
    Rekuperacji na razie nie planuje, ale wpadłem na taki pomysł. Mam na stryszku ocieplenie z piany 10 cm, jest tam tak z 10 stopni. Myślałem, żeby wybić dziurę przy szczycie dachu i na stryszku rozłożyć rurę taką ocieploną z wełną i w sufitach nawiewy porobić. Powietrze nim wpadnie i przeleci przez rury zdązy się ogrzać na stryszku i do pokojów będzie już wpadać cieplejsze. Akurat mieszkam przy lesie i powietrze mamy w miare czyste jesli chodzi o filtry. ;)
    choidzi mi o taką rurę https://iwentylatory.pl/kanaly-wentylacyjne-m...87jHznW7iNPH69P8czorIE0m9kXcAAJcaAuiBEALw_wcB

Na parter mam wolny jeden kanał wentylacyjny więc wrzuciłbym tą rurę w wentylację i spuscił na parter i tam wypuścił na salon i kuchnie. Mam otwarą całą powierzchnie da dole.

Co myślisz ?
  • REKLAMA
  • #4 18470733
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Nie umiem powiedzieć czy się ogrzeje w ten sposób :( z doświadczenia wiem, że u dziadków strych był nieogrzewany i w zimę tak jak w domu było ciepło to tam ziębiło nieźle ale pewnie docelowo ciut by się dogrzało. Chcąc dogrzać powietrze bym raczej celował w coś ala domowej konstrukcji solar powietrzny na dachu który miast ogrzewać wodę by dogrzewał powietrze w domu :P

Wyobraź sobie coś ala panele solarne (słoneczne) grzejące wodę. Puść taki nawet w zimę (o ile jest słonecznie) to i tak coś tam pogrzeje :)

Ale ja jestem informatykiem a nie budowlańcem i rzucam tylko pomysłami inżyniera hobbisty :)

Z ostatniego posta wnioskuję, że jednak rekuperacja by CI się przydała ale można ją zrobić w sposób prostrzy, tańszy i domorosły :) tzn zrób coś ala wymiennik ciepła ze stali nierdzewnej, paczki radiatorów czy czegoś podobne, daj dwa wentylatorki i tyle :)
  • #5 18471105
    TomD2121
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    azylybyly napisał:
    Rekuperacji na razie nie planuje, ale wpadłem na taki pomysł. Mam na stryszku ocieplenie z piany 10 cm, jest tam tak z 10 stopni. Myślałem, żeby wybić dziurę przy szczycie dachu i na stryszku rozłożyć rurę taką ocieploną z wełną i w sufitach nawiewy porobić. Powietrze nim wpadnie i przeleci przez rury zdązy się ogrzać na stryszku i do pokojów będzie już wpadać cieplejsze. Akurat mieszkam przy lesie i powietrze mamy w miare czyste jesli chodzi o filtry. ;)
    choidzi mi o taką rurę https://iwentylatory.pl/kanaly-wentylacyjne-m...87jHznW7iNPH69P8czorIE0m9kXcAAJcaAuiBEALw_wcB

Na parter mam wolny jeden kanał wentylacyjny więc wrzuciłbym tą rurę w wentylację i spuscił na parter i tam wypuścił na salon i kuchnie. Mam otwarą całą powierzchnie da dole.

Co myślisz ?
    .
    Hmmm :-) pomysł masz nawet dobry jak na niskobudżetowa wentylację. Z tym że jak puścisz ocieplone rury to jak to powietrze ma się w nich ogrzać? :-). Ja bym dołożył i tak kasetę filtracyjna która uchroni choćby wentylator przed brudem. Plus programowalny sterownik za ok 100zl. Ustawisz tak aby kilka razy w ciągu dnia się przewietrzalo np jak was nie ma w domu to nie będzie bardzo przeszkadzać chłodne powietrze z wylotów. Oczywiście dobierz odpowiednie srednice przewodów i wentylator.
  • #6 18471860
    TomD2121
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Jest jeszcze jadna sprawa. Przy takim rozwiązaniu "pompujesz" tylko powietrze do domu robiąc nadciśnienie. Nie ma żadnej wymiany powietrza skoro nie masz nawiewnikow a dom jest w miarę szczelny. Jest kilka sprawdzonych rozwiązań (pracuje w tej branży :-). Można zamontować w ścianach zamiast nawietrzakow taki wynalazek Czy konieczne są nawiewniki w domu z dobrą wentylacją grawitacyjną? wtedy powietrze uzupełniane jest już w miarę ogrzane "elektrycznie" i przefiltrowane. Oczywiście musimy mieć wyciąg. Jeśli ktoś ma grawitacyjny to ok. Jeśli ta grawitacja jest zbyt słaba można ją wspomoc kolejnym wynalazkiem turbowentem Czy konieczne są nawiewniki w domu z dobrą wentylacją grawitacyjną? montujemy go na kominie i siła wiatru wspomaga nasza grawitacje. Oczywiście zamiast tego możemy zastosować wentylator dachowy plus jakieś sterowania w stylu mała automatyka domowa. Pomysłów jest wiele na rozwiązanie problemu z wentylacja "niskobudżetowych".
  • REKLAMA
  • #7 18472096
    JONATAN
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Podziwiam fantazje... pytanie ..., ktoś ten dom zaprojektował ... ktoś zaprojektował również wentylacje .... i także ktoś ten dom oddał do użytku ... to teraz kominiarz kwestionuje swoją wcześniejszą pracę... czyli dopuszczenie do użytkowania budynku... parodia ....
  • #8 18478134
    azylybyly
    Poziom 11  
    Strzyszek mam docieplony pianą o grubosći 10 cm i tam mam przy tych temperaturach około 10 do 15 stopni, jak pociągnę 10 metrów rury to zanim przeleci do pokoju to zdązy się może ogrzać i chyba wtedy faktycznie dać tylko rurę spiro a nie ocieploną ;) Cały czas tylko się zastanawiam czy to robić skoro wentylacja działa... ciąg cały czas mam ok.
    A propo tych nawietrzaków z grzałką, tutaj robisz przepust przez mur i powietrze mam tylko 50 cm drogi z dworu do domu. Raczej wpadnie o takiej temp jak na zewnątrz. jak ja zrobie dziurę w szczycie dachu, do niej rura z 10 m, która pojdzie po stryszku gdzie jest temperatura około 10 stopni na plusie to zawsze będzie cieplejsze niż zero stopni ;) Tylko czy dobrze kombinuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię konieczności montażu nawiewników w domach z wentylacją grawitacyjną. Użytkownik, posiadający nowy dom, nie zainstalował nawiewników, a wentylacja działa prawidłowo, co potwierdzają pomiary wilgotności i ciągu powietrza. Kominiarz zalecił jednak ich montaż, co budzi wątpliwości użytkownika, zwłaszcza w kontekście wychłodzenia pomieszczeń. W odpowiedziach zaproponowano alternatywne rozwiązania, takie jak rekuperatory tunelowe, ocieplone rury wentylacyjne oraz systemy filtracji powietrza. Podkreślono również, że brak nawiewników może prowadzić do problemów z jakością powietrza w domu. Użytkownicy dzielili się pomysłami na niskobudżetowe systemy wentylacyjne oraz zwracali uwagę na konieczność zapewnienia odpowiedniej wymiany powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA