logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić napięcie po spięciu w przerobionym zasilaczu ATX?

Lis67 04 Sty 2020 16:25 732 7
REKLAMA
  • #1 18380291
    Lis67
    Poziom 5  
    Postanowiłem przerobić zasilacz ATX na zasilacz warsztatowy. Wiadomo, podłączyłem przewody pod gniazda bananowe, wlutowałem sztuczne obciążenie na linii 5v oraz dodałem przełącznik łączący przewód zielony z czarnym. Podłączyłem go do prądu i wszystko pięknie działało, lecz gdy zrobiłem lekkie spięcie na linii 12v zabezpieczenie antyzwarciowe zadziałało prawidłowo i odcięło napięcie. I tu nasuwa się problem, po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilacza zapięcie nie powraca. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 18380665
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    W tym ze zasilacz zalaczy sie tylko po ponownym rozwarciu i zwarciu przewodu zielonego i czarnego - reset stanu urzadzenia.
  • REKLAMA
  • #3 18380929
    Lis67
    Poziom 5  
    Resetuje przełącznik, lecz mimo to zasilacz nie rusza
  • #4 18380961
    michald
    Poziom 34  
    1. Po wylaczeniu zasilacza w wyniku zwarcia szyny na wyjsciu nalezy:
    A. Wylaczyc urzadzenie z sieci AC 230V
    B. Rozewrzec przewody: zielony i czarny
    C. Wlaczyc zasilanie sieci AC 230V
    D. Polaczyc przewody: zielony i czarny
  • REKLAMA
  • #5 18380976
    Lis67
    Poziom 5  
    Robię tak od samego początku lecz mimo to zasilacz nie startuje
  • #6 18381061
    michald
    Poziom 34  
    Lis67 napisał:
    lecz gdy zrobiłem lekkie spięcie na linii 12v zabezpieczenie antyzwarciowe zadziałało prawidłowo i odcięło napięcie

Z przeprowadzonej przez autora powyszej procedury restartu zasilacza wynika iz zasilacz ulegl uszkodzeniu.

Jezeli zasilacz ma juz kilka lat nalezalo by pomierzyc kondensatory elektrolityczne na kazdej z szyn - bardzo mozliwe ze stan ich nie pozwala ( zbyt wysoka wartosc ESR i strat w dielektryku ) na uruchomienie przetwornicy.

Czy ten zasilacz mial kiedys problem ze startem ?
  • REKLAMA
  • #7 18381180
    Lis67
    Poziom 5  
    Niestety tego nie wiem, ponieważ kupiłem go niedawno na serwisie aukcyjnym. Sprzedawca mówił że wyjął go niedawno ze swojego komputera w trakcie wymiany całego osprzętu na lepszy.
  • #8 18397698
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 387
    Witam

michald napisał:
    Lis67 napisał:
    lecz gdy zrobiłem lekkie spięcie na linii 12v zabezpieczenie antyzwarciowe zadziałało prawidłowo i odcięło napięcie

Z przeprowadzonej przez autora powyższej procedury restartu zasilacza wynika iż zasilacz uległ uszkodzeniu.

Prawdopodobnie przepaleniu mogły ulec elementy półprzewodnikowe mocy np: tranzystory kluczujące po stronie pierwotnej. Można je sprawdzić multimetrem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przerobił zasilacz ATX na zasilacz warsztatowy, jednak po spięciu na linii 12V zasilacz przestał działać. W odpowiedziach zasugerowano, że zasilacz może wymagać resetu poprzez rozwarcie przewodów zielonego i czarnego oraz ponowne podłączenie do sieci. Mimo stosowania się do tych wskazówek, zasilacz nie uruchamia się, co może sugerować uszkodzenie elementów, takich jak kondensatory elektrolityczne lub tranzystory kluczujące. Użytkownik nie zna historii zasilacza, ponieważ kupił go niedawno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA