logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV - 1,8T po zmianie turbiny dziwne zachowanie auta, gwiżdże, świszczy

RajdowiecBombowiec 24 Sty 2020 16:43 1944 9
REKLAMA
  • #1 18424097
    RajdowiecBombowiec
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam, pacjent to Golf IV 1,8T i sytuacja wygląda tak, że wcześniej przez poprzedniego usera, miał zmienioną mapę, boost ok 1 bara, 150@182, ok 300 Nm, chciałem nieco silnik "odmulić" i włożony został downpipe 3 cale i turbina dokładnie taka jak w Octavii RS/Leonie Top Sport 180 i taka sama jak w wersji AUM 150 koni po 2000 roku czyli K03-052 (moje auto jest z 99 kod AGU silnika)
    Co się okazało:
    Wcześniej u mnie na seryjnym setupie kat + K03 maleńkie było cichutko, normalnie, pomimo mocnego softu, teraz turbo hałasuje, świszczy, już przy wyższym biegu i obciążeniu z dolnych obrotów zaczyna hałasować taki dźwięk "kołowrotka", nie wiem czy to co mi zaoferowano to jakaś hybryda?
    Czy jest opcja że po wywaleniu kata i zamocowaniu rury downpipe tak się zwiększył dźwięk turbo?
    Czy to turbo jest padnięte?

Czy w benzyniakach jest opcja żeby turbina była mocno słyszalna? Taki szum wiatru, nie gwizd jak w Passacie TDI. :-)
    Pomijam już fakt, że teraz do 3-ciego biegu nie może złapać trakcji, wcześniej czasami na dwójce na mokrym zamielił. No ale w Octavii RS ta turbina K03-052 pompuje jakieś 0,8 bara, a nie 1,5. ;)
    Dziwne bo mi się wydaje że turbo które ma raptem 4 łopatki więcej (K03-8, a K03s ma 12) nagle samo z siebie by takiej mocy nie dało.

Zastanawiam się o co tu chodzi?
    Turbo prosto z regeneracji, od profesjonalnej firmy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18424109
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 977
    RajdowiecBombowiec napisał:
    Turbo prosto z regeneracji, od profesjonalnej firmy.
    Nie raz takie turbiny profesionalnie zrobione były skopane. Na to bym się tak nie upierał.
  • #3 18424142
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Oczywiście że po usunięciu katalizatora i zwiększeniu średnicy wylotu odgłos turbiny znacząco się zmieni będzie bardziej slyszalny
  • REKLAMA
  • #4 18424145
    RajdowiecBombowiec
    Poziom 5  
    nici napisał:
    Nie raz takie turbiny profesjonalnie zrobione były skopane. Na to bym się tak nie upierał.

Tak twierdzisz? Ale o co tu chodzi? K03-052 występowało w wersji AUM 150 koni - doładowanie jak u mnie fabryka - 0,5 bara, oraz AUQ 180 koni doładowanie ok 0,8 bara.
    U mnie mogło być w "piku" 1 bar po sofcie, no ale teraz to jest masakra.
    Dla mnie dziwne jest to że przy wtryskach 280, które pętlą już przy 190 koniach, przy maleńkich intercoolerze gdzie ledwo 20 stopni się zrobi wszystko puchnie nagle turbo i to nie jakieś GT 28 itd tylko zwykłe daje taki power?

Hm czyli co jechać do nich z powrotem tak? Niestety nie miałem kiedy nagrać dźwięków turbiny ale przy okazji spróbuje nagrać.

świerszcz.UK napisał:
    Oczywiście że po usunięciu katalizatora i zwiększeniu średnicy wylotu odgłos turbiny znacząco się zmieni będzie bardziej slyszalny

Hmm, ale aż do tego stopnia? Że V bieg 120 km/h szum wiatru, głos silnika i jeszcze turbo słychać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18424169
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    W dieslach jak wywalisz katalizator i DPF bez modyfikacji układu wylotowego jest podobny efekt,
    Poprostu może być źle dobrany układ wylotowy i takie zmiany mogą wręcz pogorszyć parametry i moc silnika
  • #6 18424177
    RajdowiecBombowiec
    Poziom 5  
    Tylko że ja mam coś takiego firmy TurboWorks (nie że wycięty kat i koniec):

A komplet seryjny mam w piwnicy :D

Nie wiem w sumie, czy sprawdzić na starej turbinie jak ten zestaw będzie działać, bo jak będzie cisza tzn że turbo coś nie halo.

Najbardziej wkurzają te przekładki bo ja sobie tego w domu nie zorbię, nie mam kanału, więc znowu do mechanika.
  • #7 18424194
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    No ja wiem co tj down pipe
    Ale pytanie czy on jest odpowiedni do danego silnika?
    Tego już nie wiem?
  • REKLAMA
  • #8 18424338
    RajdowiecBombowiec
    Poziom 5  
    Myślę że tak bo podane jest:
    Cytat:
    Downpipe przeznaczony do:

1999-2004 Volkswagen Jetta/Bora 1.8T FWD
    1999-2004 Volkswagen New Bettle 1.8T FWD
    1999-2004 Volkswagen Golf MK4 1.8T FWD
    Wymiary:

Wylot turbo - 3"(76mm)
    Część środkowa - 2,5"(63mm)
    Część adaptacyjna do seryjnego wydechu - 2,25"(57mm)

turboworks.pl/product-pol-3760-Downpipe-Decat-Audi-TT-A3-VW-Golf-4-1-8T-FWD.html
  • Pomocny post
    #9 18425852
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Coś jest nie tak, nie ma opcji żeby po włożeniu tego DP 3 calowego do reszty seryjnego wydechu nagle wszystko tak hałasowało.
    Warto sprawdzić szczelność wydechu i przy turbo, lub po prostu co to za sprężarka w rzeczywistości i czy jest sprawna.

W necie masz masę materiałów, filmów - możesz poczytać, pooglądać, posłuchać. Raczej znacząco dźwięk się nie zmieni, jest bardziej basowy a turbo słychać minimalnie bardziej.

I jeszcze jedno to turbo które rzekomo masz faktycznie siedziało w AUM/AUQ i wynik po programie to okolice 200 koni, bo masz większe też wtryski, u Ciebie nie dość że turbo maleńkie to wtryski 280 zdaje się, także warto zrobić taką podmiankę, bo fabryczny osprzęt jest słabiutki, no ale musisz wiedzieć co masz bo tak to bezsensu.
  • #10 18428759
    RajdowiecBombowiec
    Poziom 5  
    Panowie, nagrałem filmik i sprawa wygląda tak, że przy każdorazowym "bucie" jest świst masakryczny słyszalny też słabiej z zamkniętymi szybami, a dużo głośniej na zewnątrz + przy lekkim już butowaniu z niskich obrotów słychać jak się rozkręca wirnik (tak jakby?) : posłuchajcie 0:55- 0:58 albo 2:00

Tu jeszcze taki plik audio:
    Załączniki:
    • turbo.mp3 (410.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problemy z Golfem IV 1,8T po wymianie turbiny na model K03-052 z Octavii RS/Leona Top Sport. Po zainstalowaniu downpipe'a 3 cale i usunięciu katalizatora, turbo zaczęło wydawać głośne dźwięki, w tym "świst" i "szum wiatru", co nie występowało wcześniej. Użytkownik zastanawia się, czy zmiany w układzie wydechowym mogły wpłynąć na hałas turbiny oraz czy sama turbina może być uszkodzona. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że hałas może być wynikiem źle dobranego układu wydechowego lub nieszczelności. Użytkownik planuje nagrać dźwięki turbiny, aby lepiej zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA